KÜLTÜR SANAT - 17 Kasım 2023 Cuma 16:47

Bizans’ın mirası mercek altında

A
A
A
Bizans’ın mirası mercek altında

Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde ekibi ile birlikte söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Nergis Günsenin, 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" ile ilgili önemli bilgiler sundu. Yapılan araştırmalarla Bizans’a ait olduğu düşünülen batıkların son durumu da gün yüzüne çıktı.


Marmara Denizi’nde bulunan batıklar ile ilgili arkeolojik kazı ve araştırmaları yürüten Prof. Dr. Nergis Günsenin ve ekibi Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Günsenin, son devir Bizans amforalarını taşıdığı bilinen 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" isimli batıktan 800 civarında amfora, 37 adet çapa ve çeşitli seramik malzemeler çıkarıldığını kaydederek, araştırmaların ise hala devam ettiğini belirtti.


Prof. Dr. Nergis Günsenin yaptığı açıklamada, "Marmara Adası etrafında bulunmuş olan milattan sonra 13. yüzyıla ait bir batık ile ilgili çalışmalarımızı öğrencilerimiz ile beraber sürdürüyoruz. Bu batıktan 800 civarında amfora, 37 adet çapa çıktı. Bu çapaların bir kısmının o dönemde geri dönüşüm için kullanılmak istendiğini, bu yüzden taşındığını biliyoruz. Tabi ki geminin ahşabı, geminin mutfak kısmında kullanıldığını düşündüğümüz seramik malzemeler ve benzeri çeşitli malzemeler de batıktan çıkarıldı. Bütün bu eserler Bandırma Arkeoloji Müzesi’nin deposunda saklanıyor. 20 yıllık bir zaman zarfında biz bu amforaların peşine düştük. Önce amforaların yapıldığı atölyeleri bulduk. Sonra bu amforaları taşıyan gemilerin nerelerde batmış olabileceği üzerine bir su altı araştırmasına yöneldik ve Marmara Adası ile çevresinde 16 tane arkeolojik sit alanı bulduk. Bu sit alanlarının 13 tanesi batık, 2 tanesi amfora yapım yeri ve 1 tanesi de höyük. Bu höyüğü de çok önemli görüyoruz" dedi.


Günsenin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bulunmuş batıklar içerisinde bizi en çok ilgilendiren ve bilim dünyasına katkı verecek olan 13. yüzyıla ait olandır. Çünkü 13. yüzyılda bu gemiler son devir Bizans amforalarını taşıyordu. Daha sonra tahta fıçılara geçilmiş. 13. yüzyıl birçok yönden batık kronolojisinde batık yapım tekniğinin boş bir sayfası, yani bilmediğimiz bir sayfasıydı. O yüzden 13. yüzyıl batığını kazmaya karar verdim. 1998-2004 yılları arasında batığımızın kazısı yapıldı ve bugün hala araştırmalarımız sürüyor. Çünkü bir arkeolojik kazı buz dağını andırır. Buzun üstündeki kısım bizim sahadaki çalışmalarımızdır. Fakat daha sonra biz bilim insanları yaptığımız kazının yıllar boyunca araştırmasını yürütürüz. Araştırmalarımız hala devam ediyor."



Bizans’ın mirası mercek altında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Üç çocuk babası Cihat Eren’den haber alınamıyor Diyarbakır’da yaşayan 43 yaşındaki 3 çocuk babası Cihat Eren, iki gündür kayıp. Eren, en son Nevruz Park çevresinde görüldü ve son olarak dün gece saat 02.00’de babasıyla telefon görüşmesi yaptı. Telefon görüşmesinin ardından bir daha haber alınamayan Eren’in ailesi tedirgin bir şekilde bekleyişini sürdürüyor. Diyarbakır’da yaşayan Cihat Eren’in ailesi, Eren’in ortadan kaybolmasının ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu. Eren’in babası, oğlunun son görüşmede herhangi bir olumsuz söz etmediğini ancak bir daha kendisine ulaşılamadığını belirtti. Eren’in eşi ve çocukları, endişe içinde eve dönmesini bekliyor. Aile, "Cihat’ı gören veya herhangi bir bilgisi olan varsa lütfen polise veya bize ulaşsın" çağrısında bulundu. Baba Davut Eren, dün akşam işe gittiğini Cihat’ın ise evden çıkıp arkadaşlarının yanına gideceğini ve o saatten sonra haber alamadığını söyledi. Eren, "Ben 22.30’da onu aradım, cevap vermedi 23.30’da kendisi aradı ağlıyordu oğlum nedir, neyin nesidir dedim. ‘Baba hakkını helal et’ dedi, ’etmiyorum’ dedim, neredeysen her ne olduysa olsun gel. İzmir’de çalışıyordu, düşmüş o dalaverecilerin eline. Bir miktar para borcu vardı, verdim, çoğunu kapattım" dedi. Cihat Eren’in kız kardeşi Cansu Bulut ise, vatandaşlardan yardım isteyerek şu ifadeleri kullandı: "Ağabeyim Cihat Eren 43 yaşında. Dün gece saat 23.30 itibari ile kendisinden haber alamıyoruz. En son saat 20.30’da Nevruz Park yanındaki Ziraat Bankası civarında para çekme işlemi yapmış. O civarda gören taksici, minibüs şoförleri, esnaf; rica ediyoruz gören duyan varsa en yakın emniyet birimlerine haber versinler. 3 çocuk babası, 43 yaşında. Perişan durumdayız, kendisine ulaşamıyoruz. İntihar edeceğim diye babamı aramış 23.30 gibi. Telefonu kapalı, öldü mü kaldı mı bilmiyoruz. Gören duyan varsa en yakın emniyet birimlerine haber versin lütfen."
Trabzon Ortahisar Belediyesi, kurumlarda ‘sıfır atık’ eğitimi veriyor Trabzon’da çevre bilinci ve duyarlılığını artırmak amacıyla çeşitli projeler yürüten Ortahisar Belediyesi ‘Sıfır Atık’ eğitimi düzenledi, eğitimde sıfır atık temsilcileri belirlendi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Valiliği İl Ticaret Müdürlüğü, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği ile Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. yetkilileri ve çalışanları katıldı. Projeyle ilgili bilgi veren İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ezgi Kazan, Ortahisar Belediyesi binasında kurulan ve yüzde 95 oranında başarıya ulaşan Sıfır Atık Sisteminin, diğer kurumlarda da kurulmaya başlandığını belirterek, "Sıfır atık temsilcileriyle kurduğumuz ve başarıya ulaştırdığımız bu sistemi, diğer kurumlarda da kurarak hem atıkların kaynağında ayrıştırılmasını hem de atıkları kayıt altına alarak, ne kadar atık oluştuğunu ölçmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ambalaj atıklarının karıştırılarak değil, kaynağında ayrıştırılarak toplanmasını sağlayacağız. Belirlenen sıfır atık temsilcilerine her ay düzenli eğitim verecek ve toplanan atıkları kayıt altına alacağız. Ortahisar Belediyesi’nde gösterdiğimiz başarının aynısını, diğer kurumlarda da göstereceğimize inanıyorum" dedi. Kazan, sıfır atık sisteminin Trabzon Ticaret Borsasının ardından Ortahisar Kaymakamlığı’nda da kurulacağını ifade etti.