GÜNDEM - 29 Ocak 2025 Çarşamba 13:16

Başkan Akın’dan iş dünyasına iş birliği çağrısı

A
A
A
Başkan Akın’dan iş dünyasına iş birliği çağrısı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Ticaret Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısına katıldı. Balıkesir’i daha iyi bir geleceğe taşımak ve ticari hayattaki ivmeyi daha da yükseğe çıkarmak için iş dünyasıyla ortak çalışmanın önemine dikkat çeken Akın, "Balıkesir’imiz için ortak akıl ve çözüm odaklı yaklaşımlarla kentimizin ekonomik gelişimi için elimizi taşın altına koyuyoruz" dedi.


Toplantıda; Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Okan Telaşeli, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Volkan Altınöz, BBB Genel Sekreteri Naki Çetin ve meclis üyeleri yer aldı. Göreve gelir gelmez ortak akıl ve bilime dayalı, kentin tüm bileşenlerini kapsayan bir planlama yaparak yol haritası belirlediklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, "Tamamen işe odaklandık. Plan yoksa başarı olmaz. Planlamalarımız, tamamen Balıkesir odaklı ve siyasetten uzak. Çünkü Balıkesir’in siyasetten çok hizmete ihtiyacı var" dedi.



"Hiçbir engel yok"


Balıkesir’in dinamizmini sağlayan temel unsurların başında ticaret geldiğini aktaran Akın, bazı kentlerin ticaret anlamında çok daha şanslı olduğunu söyledi. Kentte ticari anlamda sektör temsilcileri arasında güzel bir iş birliği olduğunu söyleyen Akın, “Kentin jeostratejik konumu, ulaşım imkânları, doğal kaynakları, tarihî arka planı, akademik altyapısı, güçlü sivil toplumu gibi unsurlar ne kadar gelişmişse; kentin ticarî başarısı o derece gelişmeye uygundur. Balıkesir, bu saydığım özelliklerin pek çoğuna sahip. Balıkesir’in ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda Türkiye’nin en iyileri arasında bulunmaması için ortada hiçbir engel yok. Bizim en büyük hedefimiz, Balıkesir’i İstanbul ile İzmir arasında sıkışıp kalan kent olmaktan çıkarmak. Bunun için de çabalıyoruz” şeklinde konuştu.



"’Balıkesir Takımı’yla kent dayanışması artacak"


Balıkesir’in kapsamlı ve donanımlı bir fuar merkezine ihtiyacı olduğunu ifade eden Akın, "Adı fuar merkezi olan bir yer var ama fuar yok. Aynı havalimanı olup uçak olmadığı gibi. Her ikisini de kentimize kazandırmak için görüşmelerimiz sürüyor. Son zamanlarda sıkça vurguladığım ’Balıkesir Takımı’ kavramı bir kent dayanışmasını ifade ediyor. Kentin tüm unsurlarının içinde bulunduğu ve sadece Balıkesir’imizin faydası için çalışıldığı bir birlikten bahsediyoruz. Balıkesir Takımı dediğimiz kent dayanışmasını daha da güçlendirmek için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Ticaret Odamız, sosyal ve ekonomik anlamda kentimize değer katan paydaşlarımızın başında geliyor. Temelleri 19. yüzyılın sonlarına dayanan ve günümüzdeki odalar içinde kuruluş tarihi anlamında ilk 5’te olan Balıkesir Ticaret Odası, 54 tüccarın bir araya gelmesiyle kuruldu" diye konuştu.



"Geçer demiştim"


Balıkesir’in sosyal ve ekonomik refahı için çalışan Balıkesir Ticaret Odası’nın önemine değinen Akın, "Milletvekili sürecimde 2024 yılında ihracatta 1 milyarı geçeceğiz demiştim. Geçen yıl ihracatı arttırarak 1 milyar 102 milyon dolara ulaştıran ve Balıkesir’e değer katan tüm üyelerimize yürekten teşekkür ediyor ve her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu dönemde üretici olmak zor. Balıkesir’e yapılacak her yatırım, kentimizin gelişmesi için atılacak her adım; Balıkesir’e karşı hepimiz için bir sorumluluktur" dedi.



2050 vizyonu hazır


Geniş katılımla gerçekleşen Dönüşüm Kongresi’nden çıkan sonuçlar doğrultusunda yol haritasını belirlediklerini belirten Akın, şu anda da 2050 vizyonu çalışmasını hazırladıklarını ve yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Akın, "Vizyon belgemiz ve yol haritamız hazır. Bunları hayata geçirmek için çalışmaları başlattık. Kadın istihdamını çok önemsiyoruz. Siyasi hayatım boyunca bin 133 mahallenin hepsini dolaştım. O zamanlar şunu gözlemledik. Kadınlar yalnız. Özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınlar zor durumda. Balıkesir’in iyi bir konumda olmasına rağmen çocuklarını alıp denize gidemeyen aileler var. Bunları aşacağız. Kadın girişimcilerimizin en büyük taraftarı benim. Kadınların, ticari girişimlerine de destek olmaya kesin kararlıyız. Kadınların ürettiği ürünlerin, satılması için yerler inşa etmeye kararlıyız. BALMEK’i merkezden köylere taşıyoruz. Belediyemizden başlayarak geniş bir yelpazede Balıkesirli kadınların iş gücüne katılımını destekliyoruz" ifadelerini kullandı.



"Aklım da fikrim de Balıkesir"


Devraldıkları tablonun çok iç açıcı olmadığını söyleyen Akın, "Bunun edebiyatını yapmıyorum. Biz bu işi çözeceğiz. Siz hissetmeden çözeceğiz. Ekmeğinizi da daha büyüterek çözeceğiz. Aynı dönemle kıyasladığımız zaman 400 milyonun üzerinde tasarruf elde ettik. Vaatlerimiz var ve bunların arkasındayız. Hepsini de yerine getireceğiz. Balıkesir’imizin tüm imkânlarını ve potansiyelini birlikte geliştireceğiz. Sistemle ilgili çalışmalarımız yüzde 90 tamamlandı. Artık işin daha hızlı ilerlemesi için sizlerin fikirlerine ve desteklerine ihtiyacımız var. İstişareler edeceğiz. Birlikte çözeceğiz. Ve sorunlar varsa elimizi hep beraber taşın altına koyacağız. Benim aklım da fikrim de Balıkesir" ifadelerini kullandı.



"Yürekten inanıyoruz"


Başkan Akın’ı ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Okan Telaşeli, "Balıkesir’in kalkınması ve gelişmesi için çok büyük rol üstlendiğinin farkındayız. Ve bu yolda da elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Bizler, yerel yönetimler ile iş birliği yapmak durumunda olan sivil toplum kuruluşlarıyız. Bizim, Balıkesir Ticaret Odası olarak şahsi olarak herhangi bir isteğimiz olamaz. Ancak iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda kentimizin çıkarlarına göre olduğu zaman kapınızı çalarız. Kapınızı çaldığımızda onun sözünü alacağımıza da yürekten inanıyoruz" dedi.



Daha parlak geleceğe


Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula ise şunları söyledi: "Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. İş dünyasının halini de iş dünyasının içinden gelenler bilir. Sizler iş dünyasının içerisinden gelen birisiniz. Şehrimizin kalkınması ve ticari hayatının gelişmesi adına birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, Balıkesir’i daha parlak bir geleceğe taşımak için çok önemli."


Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesirli iş adamlarından gelen talep ve soruları yanıtlayarak iş dünyası için projelerinden bahsetti.



Başkan Akın’dan iş dünyasına iş birliği çağrısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Elek ustaları ’eleğini asmaktan’ korkuyor Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda 50 yıldır elekçilik yapan Mehmet Ekşiler, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda teknolojiye direnerek mesleğini icra eden Mehmet Ekşiler, önceden un fabrikalarında yoğun talep gören eleklerin artık tercih edilmediğini belirtti. Ekşiler, önceden günde 200 - 300 elek yaptığını ancak eleman yetiştiremediği için bu sayının günümüzde 10 taneye kadar düştüğünü söyledi. Geleneksel el sanatlarının teknolojiye direnmekte zorlandığını vurgulayan Ekşiler, eleman yetiştiremediği için mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. "Eğer mesleğe sahip çıkan olmazsa, bu meslek yok olup gidecek" Elekçilik mesleğinin zor durumda olduğunu ifade eden usta Ekşiler, "Yeni çırak yetişmiyor, kalfa yetişmiyor. Kendi çocuklarımız bile bu mesleği devam ettirmiyor. Son birkaç yılda biraz ilgi görse de önümüzdeki 3-5 yıl içinde biz de meslekten çekildiğimizde, bu işi yapan kimse kalmayacak. Eskiden un fabrikalarında elek kullanımı çok yaygındı. Ancak artık fabrikalara elenmiş un doğrudan ulaşıyor. Bu yüzden elekler eskisi kadar tercih edilmiyor. Önceden günde 200-300 elek yaparken, şimdi günde ancak 10 tane üretebiliyorum" dedi. "Elekçilik yaklaşık 100 yıl önce ortaya çıkmıştı" Elekçilik mesleği ile ilgili bilgi veren Ekşiler, "Elekçilik yaklaşık 100 yıl önce ortaya çıkmıştı. Ondan önce yoğurt süzmek için kullanılan tülbentler vardı. Tülbentlerin yerini elekler aldı ve elekçilik mesleği başladı. Ancak artık biz bile elek yapmayı bıraktık, daha çok al-sat işiyle uğraşıyoruz. Çünkü mesleği sürdürecek insan yok. Kendi çocuklarımız bile bu işi yapmak istemiyor" diye konuştu.
Erzurum Annelere madde bağımlılığı anlatılacak Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, madde bağımlılığı ile mücadelede ailelerin bilinçlendirilmesi amacıyla annelere yönelik özel bir eğitim programı düzenliyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Erzurum Emniyet Müdürlüğü ve Kent Konseyi Kadın Meclisi iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan etkinlik, 24 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde yapılacak. Eğitimde, uzmanlar tarafından madde bağımlılığının nedenleri, riskleri, bağımlılığın belirtileri, aile içindeki önemi ve önleme yöntemleri detaylı olarak ele alınacak. Annelerin, çocuklarını bu tür tehditlerden koruyabilmesi için bilinçlenmelerini sağlamak ve bağımlılıkla mücadelede daha etkin bir rol almalarına yardımcı olmak hedefleniyor. Program öncesinde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nde konuyla ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. Görüşmede, bağımlılıkla mücadelenin önemi, eğitimin içeriği ve hedefleri ele alındı. Ailelerin, özellikle de annelerin bilinçlendirilmesinin çocukları koruma konusunda kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Bağımlılıkla mücadelede en önemli faktörlerden birinin aile desteği olduğuna dikkat çeken Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yadigar Nesrin Şerbetçioğlu, eğitim programının amacının anneleri bilinçlendirmek ve çocuklarını madde bağımlılığından koruma konusunda yol göstermek olduğunu belirtti. Şerbetçioğlu, bağımlılıkla mücadelenin sadece bireylerin değil, toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, "Annelerimizin bilinçlenmesi, çocuklarımızın geleceğini korumak adına atılacak en önemli adımlardan biridir. Tüm annelerimizi bu anlamlı etkinliğe davet ediyoruz" dedi. Şerbetçioğlu, "Eğitim programı 24 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olup, katılım ücretsizdir. Bağımlılıkla mücadelede bilinçlenmek ve çocuklarını korumak isteyen tüm anneler, programa davetlidir." dedi.