EKONOMİ - 08 Kasım 2024 Cuma 20:14

Bamyadan sonra sıra susamda

A
A
A
Bamyadan sonra sıra susamda

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Çiftçimize Destek Programı kapsamında üreticinin elinde kalan ürünlere satın alma garantisi vermeye devam ediyor. Bamyadan sonra susam da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından piyasa değerinin üzerinde bir fiyatla satın alınacak.


Planlı ve programlı desteklerle tarımsal üretimin kalitesini artırmayı hedefleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bamyadan sonra susam üreticilerinin de yüzünü güldürüyor. Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi (BATAŞ) ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı iş birliğinde 4 bin dekar alanda üretim yapan tüm çiftçilerden yaklaşık 40 bin ila 50 bin kilogram susam alınacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sındırgı’ya bağlı Taşköy, Umurlar, Düğüncüler, Çamalanı, Mumcu, Kocabey, İzzettin, Çelebiler gibi susam üretiminin yoğun olduğu bölgelerde üretilen susamlar piyasanın üzerinde bir fiyattan alınacak.


Satın alma töreni 13 Kasım’da


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı’nın Pürsünler kırsal mahallesinde 13 Kasım Çarşamba günü saat 10.00’da susam alım töreni gerçekleştirecek. Tarlada kalan susamı, piyasanın üzerinde bir fiyatla alacak olan Başkan Akın, hasat alanında üreticilerle buluşacak. “Çiftçimizin sofrasındaki ekmeği büyütmenin derdindeyiz” diyen Akın, şehrin tarımsal üretimini planlı çalışmalarla artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Üreticinin tarlasında kalan susam; tahin ve susam yağı olarak değerlendirilip katma değeri yükseltilecek.


Bölge ekonomisini kalkındıracak


Sındırgı ve çevresinde bölge halkının önemli bir geçim kaynağı olan susam, köklü bir geçmişe sahip. İklimi ve toprak yapısıyla yüksek verimin elde edildiği Sındırgı’da susam üretimi geleneksel yöntemlerle yapılıyor. İlkbaharda ekilen ve sonbaharda hasat edilen susam, özellikle yağlık ve tahinlik olarak yetiştiriliyor. 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre, Sındırgı’da toplam 4 bin 500 dekar alanda susam ekimi gerçekleştirilerek 203 ton susam üretildi. Ticaret Borsası’nın Nisan 2024 verilerine göre 20 milyon 673 bin 520 TL olarak açıklanan susam üretiminin toplam değeri ile Sındırgı, Balıkesir’in en yüksek susam üretimine sahip ilçesi olarak ön plana çıkıyor. Balıkesir genelinde 8 bin 684 dekar alanda 479 ton susam üretiliyor. Sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, susam üreticilerini destekleyerek bu değerli ürünü gelecek nesillere aktarmak için önemli bir çalışmaya imza attı. Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticiden alınacak olan susamın katma değeri artırılarak şehrin ekonomisine katkı sunacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Fırtına ve yağışa karşı büyükşehir ekipleri seferber oldu Manisa’da etkili olan olumsuz hava şartlarına karşı Manisa Büyükşehir Belediyesi tüm ekipleriyle seferber oldu. Gün boyu etkili olan fırtınada devrilen yaklaşık 200 ağaç kaldırıldı. Su baskınının yaşandığı 52 noktaya da müdahale edildi. 2 bin yağmur suyu ızgarası ile 400 kanalizasyon tıkanıklığı giderildi. Yüksek rakımlı bölgelerde etkili olan kar yağışına karşı ise 19 araç 40 personelle küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Manisa merkez ve ilçeleri için verilen gök gürültülü sağanak yağış uyarısıyla birlikte teyakkuza geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisalıların mağduriyet yaşamaması için yoğun mesai harcadı. Öğle saatlerinde başlayan fırtına ve gök gürültülü sağanak yağışta Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri yaşanan olumsuzluklara anında müdahalelerde bulundu. Fırtınadan devrilen 200 ağaca müdahale edildi Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı 3 ekip aracı, bir kamyon, bir kepçe ve traktör ile fırtına nedeniyle devrilen yaklaşık 200 ağaca müdahale etti. Devrilen ağaçları kaldıran ekipler, dalları kırılan ağaçlara da budama işlemi yaparak güvenli hale getirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da 9 ekip ve 9 araçla su baskınının yaşandığı 52 noktaya müdahalede bulundu. Anında müdahale edildi MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri de 60 araç 10 motopomp ve 400 personel ile sahada yer aldı. Yaklaşık 2 bin adet yağmur suyu ızgarası ile 400 adet kanalizasyon tıkanıklığına müdahale edildi. Yağışla birlikte yağmur suyu ızgaralarına dolan ağaç yaprakları ve malzemeleri temizlendi. Ekiplerin çalışmaları, su akışını sağlıklı hale getirdi. Ayrıca Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerince yağmur nedeniyle oluşan çökmelere de müdahale edildi. Karla mücadele çalışması yürütüldü Öte yandan Manisa’nın yüksek rakımlı bölgelerine de mevsimin ilk kar yağışı düştü. Kar yağışına karşı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Yapım Şube Müdürlüğü ekiplerince kar küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüldü. Demirci’ye bağlı Mahmutlar-Bardakçı mahalelleri, Söğütçük Mahallesi güzergahı ile Gördes Doğanpınar güzergahlarında 4 araç ve 5 personelle çalışmalar yapıldı. Turgutlu’da da Irlamaz-Güney-Horzum-Çıkrıkçı-Sivrice-Baktırlı hattında yol kontrolleri gerçekleştirildi. Spil Dağı Milli Parkı’nda etkili olan kar yağışına ise 13 araç 35 personelle müdahale edildi. Çalışmalar kapsamında 5 kapalı kanal açılırken, kapanan şarampoller de temizlendi. Kar küreme çalışmalarının ardından buzlanma yaşanmaması için 13 ton tuzlama çalışması yapıldı.
Malatya Malatya’da Büyükşehir Belediyesi’nde kar teyakkuzu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya’da kar yağışının başlaması ile birlikte genel sekreter yardımcıları ve ilgili daire başkanlıkları ile Büyükşehir Belediyesinde koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarılar doğrultusunda Malatya Büyükşehir Belediyesi, yoğun kar yağışı ve buzlanma riskine karşı gerekli tüm tedbirleri aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, teknik ekibi ile yaptığı koordinasyon toplantısının ardından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karla mücadele çalışmaları için 269 araç ve bin 46 personelin 34 noktada hazır bekletildiğini duyurdu. İlçe belediyeleriyle koordineli olarak toplamda 337 araç ve bin 285 personelin 56 noktada görevlendirildiğini belirten Başkan Er, ayrıca 9 bin ton tuz stokuyla don olaylarına karşı da hazırlıklı olduklarını ifade etti. Başkan Er, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Yol ve Altyapı Koordinasyon Dairesi, Ulaşım Hizmetleri Dairesi, Zabıta Dairesi, İtfaiye, Temizlik İşleri ve MASKİ ekiplerinin kar yağışının oluşturabileceği olumsuzluklara karşı 24 saat görev başında olduğunu vurguladı. Vatandaşlara çağrı: Zincirsiz yola çıkmayın Başkan Sami Er, hemşehrilerinden yoğun kar yağışı süresince özel araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmamalarını ve zincirsiz trafiğe çıkmamalarını istedi. Toplu taşıma araçlarının tercih edilmesinin trafikteki aksaklıkları azaltacağına dikkat çeken Başkan Er, vatandaşların bu konuda hassasiyet göstermelerini rica etti. Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış günlerinde sokakta kalan vatandaşları da unutmadı. Başkan Er, 444 51 44 numaralı Tek Adımda Çözüm Merkezi’ni arayan evsiz vatandaşların barınma ihtiyaçlarının belediyenin imkânlarıyla karşılanacağını açıkladı. Sağlık sorunları olan vatandaşlar için özel önlemler alınıyor Sağlık sorunları olan vatandaşlar için özel önlemler alındığını dile getiren Başkan Er, kemoterapi ve diyaliz tedavisi görenler ile doğumu yaklaşan hamilelerin misafirhanelerde ağırlanacağını belirtti. Sağlık İl Müdürlüğü ile koordinasyon içinde çalıştıklarını ifade eden Başkan, kırsal bölgelerde yaşayan ve sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk çeken vatandaşlar için 8 adet paletli ambulansın da hazır olduğunu söyledi. Başkan Sami Er, “Vatandaşlarımız hiçbir şekilde endişeye kapılmasınlar. Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü tedbiri aldık. Şehrimizin huzuru ve güvenliği için ekiplerimizle 24 saat görev başındayız” diyerek sözlerini tamamladı.