GÜNDEM - 19 Ekim 2024 Cumartesi 10:40

Nazilli Devlet Hastanesi’nde meme kanserine dikkat çekildi

A
A
A
Nazilli Devlet Hastanesi’nde meme kanserine dikkat çekildi

Aydın’ın Nazilli ilçesinde Nazilli Devlet Hastanesi’nde 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında stant çalışması yapılarak bilgilendirmelerde bulunuldu.



1 - 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Nazilli Devlet Hastanesi’nde stant çalışması yapıldı. Sağlık alanında toplumsal bilinçlenmeyi artırmayı ve insanların kendi sağlıklarına daha fazla özen göstermelerinin sağlanmasının amaçlandığı etkinlikte standı ziyaret eden vatandaşlara ve Nazilli KETEM’e kanser taraması için gelen kadınlara ’meme kanseri’ hakkında bilgilendirmede bulunularak broşür dağıtıldı. Ayrıca Nazilli Kanser Erken Tanı Merkezi’nde görevli hekim Uzm. Dr. Banu Çiçek Denir tarafından Nazilli SODAM kursiyerlerine de ’Meme Kanseri ve KKMM’ hakkında eğitim verildi.



Nazilli Devlet Hastanesi’nde meme kanserine dikkat çekildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Müzik aleti çalanlar demans’ta daha şanslı Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, müzik aleti çalmanın ve müzik yapmanın demans hastalarının zihinsel fonksiyonlarını olumlu etkilendiğini söyledi. Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, dünya nüfusunun yaşlanmasıyla nörobilişsel bozuklukların önümüzdeki yıllarda görülme sıklığının artacağını dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya çapında 55 milyon insanın demans hastası olduğunu ve bu rakamın 2030’da 75 milyona ulaşacağını aktaran Prof. Dr. Talip Asil, 2030 yılında ise her 3 saniyede bir insanın demans hastası olacağının altını çizdi. “Tedavide ilaçların yanında müzik de yer alacak” Son 30 yıldır yapılan araştırmalarda müzikal uyarıların demans hastalığında önemli bir rol oynadığını ve bilişsel işlevlere olumlu katkısının bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Talip Asil, şunları kaydetti: “Son zamanlarda, bilişsel uyarım ve eğitim için yeni teknikler ortaya çıktı. Müzikal uyarıların, bilişsel uyarımın ayrılmaz bir parçası olarak kullanımı son 30 yıldır bir araştırma nesnesi olarak giderek daha fazla önem kazandı. Müziğin beyin üzerinde çok çeşitli etkileri bulunuyor. Müzik aleti çalmanın veya doğrudan müzik yapmanın olumlu etkisinin çok daha fazla olduğu görülüyor. Yaşlılık döneminde bile müzik öğrenimi bilişsel işlevlerin gelişimine katkı sunuyor. Özellikle erken evrede yer alan demanslı hastalarda müziğin iyileştirici etkisi daha yüksek. Önümüzdeki yıllarda standart ilaç tedavilerinin yanında bilişsel uyarıcı terapiler (müzik) çok daha fazla yer bulacak.”