ÇEVRE - 11 Ekim 2024 Cuma 10:41

Jandarma ekiplerinden kıyı kontrol denetimi

A
A
A
Jandarma ekiplerinden kıyı kontrol denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde jandarma ekipleri, Dalyan Gölü ve Menderes Deltası’nda kıyı kontrol denetimleri gerçekleştirdi.



Aydın İl Jandarma Komutanlığı koordinesinde çevre, doğa ve kültür varlıklarının korunmasına yönelik yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede Söke İlçe Jandarma Komutanlığı Jandarma Bot Tim Komutanlığı ekipleri, Dalyan Gölü ve Menderes Deltası’nda 1380 Sayılı Su Ürünleri, 2872 Sayılı Çevre Koruma, 3621 Sayılı Kıyı, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunları kapsamında, meydana gelebilecek suçları önlemek ve tespit etmek ve göl üzerinde yaşayan nesli tehlike altındaki kuş türlerinin kontrolünü yapmak için kıyı kontrol devriyesi gerçekleştirdi. İl genelinde yürütülen çalışmaların aralıksız olarak devam edeceği öğrenildi.



Jandarma ekiplerinden kıyı kontrol denetimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Hayatını kaybeden dağcıların isimleri Aladağlar’da yaşatılacak Aladağlar’da geçirdiği çığ kazası sonucu 2024 yılında hayatını kaybeden İsmet İnan ve kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden dağcılar arasında Dağların Dede Korkut’u olarak bilinen İsmet Öztürk’ün isimlerinin Aladağlar’da yaşatılması için dağcılar 3 kişilik dağcı ekibi zirve tırmanışı gerçekleştirecek. Kısa adı DKSK olan ODTÜ Dağcılık Kulübü’nden adını alan zirve, 1975 yılında Demirkazık Batı yüzünde meydana gelen çığ kazasında hayatlarını kaybeden ODTÜ’lü iki genç dağcı Suner ve Okşar’dan adını alan dorukların arasında kalan isimsiz zirvenin adının İsmetler Doruğu olmasını isteyen dağcılar faaliyet gerçekleştirecekler. Aladağlar’da 3 bin 658 metre yükseklikteki isimsiz dorukta bölgede uzun yıllar rehberlik de yapan dağcıların adının yaşatılmasını isteyen Umut Karkın, Selim Gürkan ve Hamza Yücel İsmet Doruğu olarak anılmasını istedikleri zirveye 13 Ekim’de tırmanış gerçekleştirecekler. Hayatını kaybeden dağcılar İsmet İnan ve İsmet Öztürk’ün dağcılık için önemli ve unutulmaması gereken isimler olduğunu söyleyen dağcı Umut Karkın bundan sonra Aladağlar’ın 3 bin 658 metre yükseklikteki isimsiz zirvesinin İsmetler Doruğu olarak anılmasını istediklerini ifade etti. İsmet Öztürk Kimdir ? Dağların Dede Korkut’u olarak tanınan, dağcı ve fotoğrafçı kimliği ile tanınan İsmet Öztürk, dünyanın farklı bölgelerinde yürüyüş ve tırmanışlar gerçekleştirdi. Everest (Nepal),Fransa Alpleri, Allgau (Almanya), Ötztal Alpleri (Avusturya) gibi bölgelerde tırmanışlar yapan Öztürk Aladağlar’da da dağcılara rehberlik yapıyordu. Çok sayıda yerli ve yabancı belgesel filmlerde, kültür ve sanat projelerinde turist rehberi, senaryo ve içerikleri konusunda yöresel kültür, yaşam, sosyal, antropolojik ve danışmanlık yapan Öztürk, dağcılık kariyerinde onca ödüle layık görüldü. Öztürk, tarihe tanıklık etmek istercesine ve bu tanıklıkların ebediyete kadar canlı kalması için hayatı boyunca fotoğrafçılığa ayrı bir önem vermiştir. 29 Haziran 2024 tarihinde Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Öztürk, Kayseri’de defnedildi. İsmet İnan kimdir? Türkiye’nin sayılı kadın yüksek irtifa dağcılarından olan İsmet İnan 1974 yılında Amasya’da dünyaya gelmiştir. 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun olmuştur. 2011 yılında Profesyonel Turist Rehberliği mesleğine adım atmıştır. Rehberlik hayatını doğayla bütünleştiren İsmet İnan en zorlu yürüyüş rotalarının, dağ tırmanışlarının talep edilen rehberi olmuştur. Niğde’nin Çamardı ilçesi sınırlarında Aladağlar’da, Demirkazık-Emli Vadisi mevkiinde tehlikeleri tespit etmek amacıyla mesleğinin sorumluluğu ile önden giden rehber, üzerine çığ düşmesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Türkiye’nin sayılı kadın yüksek irtifa dağcılarından da olan rehber İsmet İnan dağcılar arasında zirveleri zorlayan güçlü karakteri, yardımseverliği ve dostluğu her zaman hatırlanacak isimler arasında yerini almaktadır.
Artvin Artvin Valisi Turan Ergün: "Yusufeli Barajı ülke ekonomisine yıllık 6 milyar katkı sağlıyor" Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 5. en yüksek gövdeli barajı olan Yusufeli Barajı’nda incelemelerde bulundu. Barajın, ülke ekonomisine yıllık 6 milyar lira katkı sağladığını belirten Ergün, bu tür projelerin artık “mega proje” olarak değerlendirildiğini söyledi. Artvin’de kısa süre önce göreve başlayan Vali Dr. Turan Ergün, ilçe ziyaretlerini sürdürüyor. Yusufeli ilçesini ziyaret eden Vali Ergün, Türkiye’nin en büyük, dünyanın beşinci en büyük barajı olan Yusufeli Barajı’nı gezerek yetkililerden bilgi aldı. Baraj gövdesi ve enerji üretim birimlerini inceleyen Ergün, baraj seyir terasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ergün, “Yusufeli Barajı’nın teras noktasından tüm baraj gölünü ve gövdesini görüyoruz. İlçe gezilerimiz kapsamında bugün Yusufeli Barajı’nı ziyaret ettik. Bölge müdürümüz ve çalışan arkadaşlarımız, barajın yapım sürecini 2013’teki başlangıcından hizmete alındığı tarihe kadar hızlıca bize anlattılar” dedi. Ülke ekonomisine yıllık 6 milyar liralık katkı “Yusufeli Barajı, 275 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı unvanına sahip" diyen Vali Ergün "Artvin, hidroelektrik ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir il. Çoruh Havzası üzerinde kurulu 7 barajın 5’i Artvin sınırları içinde yer alıyor. Sadece Yusufeli Barajı’nın Türkiye ekonomisine yıllık katkısı 6 milyar lirayı buluyor” ifadelerini kullandı. Vali Dr. Turan Ergün, barajda enerji üretiminin normal şekilde devam ettiğini belirterek su seviyesinin yükseltilip alçaltılmasının bilimsel hesaplamalar doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirterek “Suyun mevsimsel hareketleri, özellikle kar erimeleri gibi etkenler göz önünde bulundurularak kontrol ediliyor” dedi.
Kayseri Talas Pati Evi’nde kapsamlı işbirliği Türkiye’deki doğal yaşam alanı ünvanlı üç barınaktan birisi olan Talas Pati Evi’nde Talas Belediyesi ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi arasındaki işbirliğinin artırılması kararlaştırıldı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kanbur, dekan yardımcıları Prof. Dr. Önder Düzlü ve Dr. Öğretim Üyesi İmdat Orhan ile birlikte Talas Pati Evi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Başakpınar yolu üzerinde 15 bin metrekarelik alana kurulan ve 5 doğal mağaranın yer aldığı Talas Pati Evi’nde patileri seven Başkan Yalçın ve beraberindekiler, alanın tüm bölümlerini ziyaret etti. Teşhis ve tedavide yeni işbirlikleri Ziyaretin ardından kısa bir değerlendirmede bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kanbur, kurulduğu günden bu yana Talas Pati Evi’nin destekçisi olduklarını belirterek, “Yapım aşamasında ve hayvanlar konulduktan sonra danışmanlık hizmetinde bulunmuştuk. Yapılacak işlerle ilgili hep istişarelerimiz oldu. Burası Türkiye’de ilk model bir barınak. Doğal ortamda can dostlarımıza yaşam alanı sunuyoruz. Teşhis ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Bugün de başkanımızla birlikte buraya daha fazla nasıl katkı verebilir diye ziyarette bulunduk. Özellikle bilgilendirmeler ile teşhis ve tedavi yöntemleri konularında yeni işbirliği yapacağız. Bu konuyla ilgili fakültemizdeki öğretim elemanlarımızla çalışma içine girip vereceğimiz katkıları daha fazla artırmaya gayret edeceğiz” dedi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da patilerin sağlığını önemsediklerini dile getirerek yapılacak işbirliği konusunda Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kanbur ile diğer emeği geçenlere teşekkür ederek, ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: “Kentsel dönüşümle Kocasinan’ın yeni yüzü ortaya çıkıyor” Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Kocasinan’ın yeni çehresinin şekillenmeye başladığını belirterek, “Dönüşüm çalışmalarıyla şehrin geleceğini garanti altına alıyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm uygulama alanlarından biri olan Ahievran Mahallesi’ndeki çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, bölgenin yeni yüzünün ortaya çıkmaya başladığını ve bu dönüşümle Kocasinan’a yakışır bir mahalle haline geleceğini söyledi. Ahievran bölgesinde hızlı bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Çolakbayrakdar, “Kıymetli hemşehrilerim, en önemli kentsel dönüşüm alanlarımızdan biri olan Ahievran Mahallesi’nde dönüşüm çalışmalarımız devam ederken bir yandan da çevre düzenleme ve diğer çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ahievran Mahalle’mizde vatandaşların yüzlerini güldürecek, hayatlarına renk katacak ve çevreyi güzelleştirecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yapılan her hizmetin hemşehrilerime hayırlı olmasını diliyorum. Çalışmalar tamamlandığında, herkesin daha mutlu ve huzur içinde yaşayabileceği bir Kocasinan inşa edeceğiz. Özellikle Kocasinan’ın her bir bölgesinde yaşayan hemşehrilerimize daha güzel hizmet sunmanın gayreti içindeyiz. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bütün hemşehrilerimizin kendince yaşam içerisinde bir karşılık bulabileceği park, sosyal donatılar, yollar, tesisler gibi gündelik yaşam içerinde ihtiyaç duyulan her şeyi, teker teker inşa ediyor ve hemşehrilerimizin hizmetine sunuyoruz. Başladığımız noktadan geldiğimiz noktaya baktığımız zaman çok ciddi mesafeler kat ettik. Bundan sonra proje ve hizmetlerimizi artırarak devam edeceğiz. Her şey Kayseri ve Kocasinan içindir” diye konuştu. Başkan Çolakbayrakdar, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesiyle, vatandaşların Kayseri’de daha mutlu bir şekilde yaşamaları için projelere hız kesmeden devam edeceklerini de sözlerine ekledi.