ÇEVRE - 31 Ocak 2025 Cuma 10:02

Aydın’da ölmez ağaç konuşuldu

A
A
A
Aydın’da ölmez ağaç konuşuldu

Aydın’da, önemli tarım ürünlerinden olan zeytinin tarihi masaya yatırılırken, “ölmez ağaç” olarak bilinen zeytin ağaçlarının korunmasına da dikkat çekildi.


Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) haftalık söyleşi programlarında bu hafta, Aydın’ın önemli tarım ürünlerinden olan zeytin ve “ölmez ağaç” olarak bilinen zeytin ağaçları konuşuldu. Söyleşilerinin bu haftaki konuğu olan fitopatoloji alanında eğitim ve araştırma çalışmaları yapan Prof. Dr. Figen Yıldız, ’Ölmez Ağaç Zeytin’le ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Zeytin ve zeytinyağının insan beslenmesi ve sağlığında oldukça önemli bir yere sahip tarım ürünlerinden biri olduğuna dikkat çekilen sunumda, ülke genelinde zeytin yetiştiriciliğine olan ilginin gittikçe arttığı söylendi. Ayrıca Prof. Dr. Yıldız, sunumunda zeytinin dünyadaki yerini, Türkiye’deki üretim alanlarını, dış ticaret hacmini ve ailelere olan katkısını anlatırken, hastalığa aşırı ve orta duyarlı zeytin çeşitleri hakkında bilgi verdi. Zeytin ağaçlarının, uzun yıllar yaşadığını, önemli bir ürün olarak yer bulmasının sahip olduğu zengin biyoçeşitlilikten kaynaklandığını, güvence altına alınması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından son derece önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Yılıdz, doğal flora ve faunanın korunmasının geleceğe bırakılacak en önemli miras olacağına dikkat çekti. Yapılan sunumun ardından Prof. Dr. Figen Yıldız’a, EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.



Aydın’da ölmez ağaç konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Kurnaz: "Refakatçi ve Konukevimiz hizmete başladı" Samsun’un İlkadım Belediyesi tarafından hayata geçirileni şehir dışından gelen vatandaşlar ve hasta yakınları için hizmet veren Refakatçi ve Konukevi hizmete başladı. Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, sosyal projelere büyük önem verdiklerini söyledi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Ramazan ayında teravih buluşmaları kapsamında vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Her gün farklı bir mahallede teravih namazı kılan ve sonrasında vatandaşlarla sohbet eden Başkan İhsan Kurnaz, belediyenin projeleri ve devam eden çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İlkadım Belediyesi Refakatçi ve Konukevi’ndeki çalışmaların tamamlanarak hizmete başladığını belirten Başkan İhsan Kurnaz, ilçeye gelen misafirler ve hasta yakınlarını en iyi şekilde ağırlayacaklarını kaydetti. İlkadım Belediyesi olarak sosyal projelere büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan İhsan Kurnaz, "Ramazan ayının bereketini, kardeşlik ve paylaşma duygusunu hemşehrilerimizle birlikte yaşıyoruz. Her gün farklı bir camide teravih namazı kıldıktan sonra vatandaşlarımızla bir araya geliyor, onların talep ve önerilerini dinliyoruz. Belediyemizin yürüttüğü projeler hakkında bilgilendirme yaparak, vatandaşlarımızın beklentilerini de dikkate alıyoruz. Sosyal projeler, bizim için büyük bir öneme sahip. Bu kapsamda, ilçemize gelen misafirlerimizi ve hastanelerde yakınları bulunan refakatçileri ağırlayacağımız İlkadım Belediyesi Refakatçi ve Konukevi hizmete başladı. Özellikle hastanelerin yoğun bakım servislerinde tedavi gören hastaların, Samsun’un merkez ilçeleri dışından veya şehir dışından gelen yakınları, bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilecek. İlkadım Belediyesi olarak, vatandaşlarımızın her anında yanlarında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Manisa Uzmanından sahurdan sonra uyumayın tavsiyesi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve düzenli uyku konularında açıklamada bulundu. Ramazan ayının, manevi arınmanın yanı sıra beslenme düzeninde de önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönem olduğunu vurgulayan Diyetisyen Aslantaş, uzun süren açlıkların, yanlış beslenme alışkanlıkları ile birleştiğinde sindirim sorunlarının, enerji düşüklüğüne ve kilo alımına neden olabileceğini söyledi. Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek için doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Diyetisyen Aslantaş, "Enerji seviyesini korumak için, uzun süren açlık sonrası iftarda aşırı yemek tüketimi, enerji düşüklüğüne ve halsizliğe yol açabilir. Dengeli bir beslenme planı ile enerji seviyenizi gün boyu koruyabilirsiniz. Sindirim sistemini rahatlatmak için, yağlı ve ağır yemekler yerine lifli gıdalar tüketerek sindirim sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Kilo kontrolünü sağlamak için, iftarda porsiyon kontrolüne dikkat ederek ve sağlıklı besinler tercih ederek kilo alımını engelleyebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, yeterli vitamin ve mineral alımı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı direncinizi artırabilirsiniz." şeklinde bilgiler verdi. İftara hafif başlanmalı İftar yemeklerinde hafif başlangıç yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Diyetisyen Aslantaş, "İftara hurma ve bir bardak su ile başlayın bir kase çorba içtikten sonra 15-20 dakika bekleyin. Bu sürede hormonlar salgılanmaya başlayacağından doygunluk hissi artmış olacak ve ana yemek daha hafif geçirilebilecektir. Salata, cacık, yoğurt gibi yan gruplar ile daha kolay doygunluk sağlanabilir. Ana Yemekte ise protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağları içeren dengeli bir ana yemekleri seçin. Izgara tavuk, balık, et, sebzeler, kuru baklagil ve bulgur, kepekli pilav iyi birer seçenektir. Tabağınızı doldurmak yerine, küçük porsiyonlar halinde yavaş yavaş tüketin. Tatlı seçiminde ise şerbetli tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlıları tercih edin. Tatlı tüketimini haftada 1-2 kez ile sınırlayın." dedi. "Sahurda yediklerinize dikkat edin" Sahurda kahvaltı gibi yiyeceklerin ideal olduğunu belirten Diyetisyen Aslantaş, "Sahur, gün içindeki enerji ihtiyacınızı karşılayacak bir öğün olmalıdır. Kahvaltılıklar (peynir, zeytin, yumurta), tam tahıllı ekmek ve bol yeşilliklerden oluşan bir sahur idealdir. Tokluk süresini uzatmak için protein içeren besinler tüketin (yoğurt, süt, peynir, yumurta). Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar tüketerek sindiriminizi düzenleyin ve tokluk hissinizi artırın. Sahurda bol su için. Bitki çayları (papatya, rezene gibi) da tercih edebilirsiniz." diye konuştu. Örnek beslenme Örnek beslenme planı tavsiye eden Diyetisyen Aslantaş, "Sahurda 1-2 adet hurma, 1 bardak su, 1 kase mercimek çorbası, 1 porsiyon ızgara köfte, bol yeşillikli salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ile), 4 yemek kaşığı bulgur pilavı yenilebilir. İftardan 2-3 saat sonra ara öğünde ise 1 porsiyon meyve, 1 su bardağı kefir veya 1 küçük kase sütlü tatlı tüketilebilir. Sahurda 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir, 5-6 adet zeytin, 2 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, yeşillik, 1 bardak süt veya kefir, 3-4 adet ceviz veya badem tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından önemlidir." dedi. "İftar ve sahur arasında bol bol su için Ramazan ayında sağlık sorunları yaşamamak için önemli ipuçları da veren Diyetisyen Aslantaş, "Bol bol su için. İftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin (en az 2-2.5 litre). Ayrıca Ramazan ayında ağır egzersizlerden kaçının ve hafif yürüyüşler yapabilirsiniz. Uyku düzenine dikkat edilmesi gerekir, yeterli ve düzenli uyku, vücudunuzun dinlenmesi ve enerji toplaması için önemlidir. Kronik bir rahatsızlığınız varsa veya özel bir diyet uyguluyorsanız, Ramazan ayında beslenme düzeniniz hakkında mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışın." şeklinde konuştu. "Yanlışa düşmeyin" Ramazanda beslenme konusunda doğru bilinen yanlışlar hakkında da bilgi veren Diyetisyen Aslantaş, "Ramazan ayında oruç tutanların yaptığı bir yanlış ’Geç yemek yer yatarım, böylelikle sahura kalkmam’ düşüncesidir. Bu durumun onlarca zararı bulunmaktadır. Gece yemek yiyerek yatmak, vücudun gereksiz yere çalışmasına, bir sonraki gün iftarda daha fazla yemek yemeye, gün içinde halsiz hissetmeye neden olacaktır. Ramazan’da tek öğün beslenmek kansızlık, saç dökülmesi, kemik erimesi, kas yıkımı ve zayıflık gibi problemleri de beraberinde getirecektir. Doğru bilinen bir diğer yanlış ise yağlı yiyeceklerden bolca tüketmektir. Zararlı yağlar içeren gıdalar sindirimi en güç gıdalardandır. Bu kişinin gün içinde mide yanması ve diğer sindirim sistemi problemleri yaşamasına neden olacaktır. Bu yüzden kızartma gibi yağ içeriği yüksek olan yemekler ve soslu-kremalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle bu süreçte metabolizma hızı yavaşlayabilir. Metabolizma hızının yavaşlaması ve yağlı yiyeceklerin tüketimi hızlı kilo artışını beraberinde getirir. Ayrıca bu dönemde buharda, haşlama, ızgara, fırında gibi pişirme yöntemler kullanılmalıdır. İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşur. Ramazan ayında ise oruç tutarken aşırı su kaybederiz. İftarda bu suyun yerine konulmaması halsizlik, baş ağrısı, kas krampları ve konsantrasyon bozuklukları gibi nedenleri beraberinde getirmektedir. Bu yüzden iftar ile sahur arasında mutlaka ama mutlaka 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Pide ve hamur işleri önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. aşırı derecede yememek gerekir. Bu durum hem kilo problemlerine neden olacak hem de vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketmemizi engelleyecektir. Sağlıklı olduğunu düşünerek bol miktarda meyve tüketmek de hiç tüketmemek oldukça zararlıdır. Lif, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olan meyveler oldukça önemlidir. Bu yüzden iftarda 2 porsiyonu geçmeyecek miktarda tüketilmelidir. ’Ramazan geldi, hoş geldi. Baklava tepsisi boş geldi’ sözünü bilirsiniz. Ramazan deyince geleneklerimizde önce tatlı akla gelir. Tatlıların unlu ve yağlı gıdalar olduğu unutulmamalıdır. Bu doğrultuda sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fakat her tatlının karbonhidrat açısından zengin olduğu da bilinmelidir. Bu doğrultuda haftada iki kereden fazla olmayacak şekilde tatlı tüketilmelidir." gibi tavsiye ve uyarılara bulundu. "İftardan sonra hafif bir yürüyüş yapılmalı" En önemli bir yanlışın da iftar sonrasında hemen uyumak olduğunu vurgulayan Diyetisyen Aslantaş, "İftar sonrasında kan şekerinin aniden yükselmesi ve arkasından gelen uyku hissine aldanılmamalıdır. Bunun yerine yemekten 1 ile 1,5 saat sonra 30-40 dakikalık hafif bir yürüyüş kalp sağlığınızı, tansiyonunuzu ve kan şekerinizi pozitif yönde destekleyecektir. İftar yaparken asıl odaklanılması gereken nokta miktar değil besin değeridir. Bu doğrultuda porsiyon kontrolü elden bırakılmamalı ve tüketilen yiyeceklerin besin değeri açısından zengin olmasına önem verilmelidir." diyerek imsak vaktine sahur yapılarak sonrasında uyunmamasının vücut için sağlıklı olduğunu söyledi.
Bursa Başkan Bozbey: "İnegöl susuzluk çekmesin diye var gücümüzle çalışıyoruz" Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İnegöl ilçesinde düzenlediği iftar programında yaklaşık 4000 kişi oruçlarını birlikte açtı. İnegöl’de yıllardır çözülemeyen altyapı sorunlarını göreve geldikten sonra hızla ele aldıklarını belirten Başkan Bozbey, "Yıllarca asbestli borulardan su içtiniz. Bunları bir an önce değiştirmek, musluklardan temiz su ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz" dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 ilçede düzenlenen iftar programları İnegöl ile devam etti. Merpa Kapalı Pazar Alanı’nda yaklaşık 4000 kişinin katılımıyla yapılan programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve İnegöllüler katıldı. İftar öncesi Karagöz gölge oyunu gösterisi çocuklara keyifli anlar yaşatırken, akşam ezanıyla birlikte vatandaşlar hep birlikte oruçlarını açtı. "Biz insanı önceliyoruz" İftar sonrası konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, paylaşma ve dayanışma ayı olan Ramazan’da her zaman vatandaşın yanında olduklarını söyledi. Her akşam bir ilçede iftar programına katılarak 17 ilçeyi dolaştıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, İnegöl’ün her zaman önemli ve özel bir ilçe olduğunu dile getirdi. İnegöl’ün sorunlarını bildiklerini söyleyen Başkan Bozbey, "Bugüne kadar çözülmemiş olan altyapı çalışmalarını göreve geldikten sonra hızlı bir şekilde ele aldık. Yıllarca asbestli borulardan su içtiniz. Bunları bir an önce değiştirmek, musluklardan temiz su ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Kanalizasyon ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Asfalt çalışmalarını da yakın zamanda tamamlıyoruz. İnegöl artık hiçbir zaman susuzluk çekmesin diye var gücümüzle çalışıyoruz. Temiz çevre ve temiz hava da bizim için çok önemli. Bursa’nın en kirli havası maalesef İnegöl’de. Biz insanı önceliyoruz. İnsanın sağlığına kim zarar veriyorsa onun karşısındayız. Hava kirliliği konusunda önemli adımlar atıyoruz. İnegöllülerin yüzünü gülümsetmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, kardeşliğin, dostluğun, dayanışmanın öne çıktığı Ramazan ayının tüm coğrafyaya barış, huzur ve bereket getirmesini diledi. İftar sonrasında Orkestra Şube Müdürlüğü tarafından mini bir konser verildi. Başkan Mustafa Bozbey, iftar sonrası İnegöl Orhaniye Spor Kulübü’nü ve Cerrah Spor Kulübü’nü ziyaret ederek kulüp yönetimi ve sporcularla bir araya geldi. Daha sonra Çeltikçi Kahvehanesi’nde vatandaşlarla buluşarak taleplerini ve önerilerini dinleyen Başkan Mustafa Bozbey, İnegöl ilçesinde devam eden altyapı çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Mustafa Bozbey, teravih namazı sonrasında ise İnegöl Cerrah Mahallesi Merkez Camii’nde vatandaşlarla bir araya gelerek tatlı ikramında bulundu.