EKONOMİ - 28 Ocak 2020 Salı 15:03

Aydın incir, kestane, yağlık zeytin ve kerevizde liderliğini korudu

A
A
A
Aydın incir, kestane, yağlık zeytin ve kerevizde liderliğini korudu

AYDIN (İHA) – Aydın, 2019 yılında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde Türkiye sıralamasının 1.

AYDIN (İHA) – Aydın, 2019 yılında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde Türkiye sıralamasının 1. basamağında yer aldı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, Aydın’ın 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerini açıkladı.


Bu kapsamda tarafından verilen bilgiye göre; ülkemizde incir üretiminde Aydın ilk sırada yer almaya devam etti. Türkiye’de üretilen 310 bin ton incirin yüzde 61,4’üne karşılık 190 bin 445 ton incir Aydın’da üretildi. İncir üretiminde Aydın’dan sonra 43 bin 433 tonla İzmir ve 28 bin 450 tonla Bursa geldi.



En çok kestane de Aydın’da üretildi


Ülkemizde üretilen 72 bin 655 ton kestanenin yüzde 44,4’ünü oluşturan 32 bin 232 ton kestane Aydın’da üretildi. Aydın ili en çok kestane üretilen il olurken, ardından 12 bin 168 tonla İzmir, 5 bin 933 tonla Bartın geldi.



Yağlık zeytin üretiminde de lider Aydın


Türkiye’de üretilen 1 milyon 110 bin ton yağlık zeytinin yüzde 28’i yani 310 bin 832 tonu Aydın’da üretildi. Yağlık zeytin üretiminde ikinci sırayı 141 bin 570 tonla Muğla, üçüncü sırayı ise 121 bin 500 tonla Balıkesir yer aldı.



Sofralık zeytin üretiminde Aydın üçüncü sırada


Ülke genelinde üretilen 415 bin ton sofralık zeytinin en çok üretildiği yer ise 87 bin 749 ton ile Manisa olurken, Manisa’yı 79 bin 59 ton ile Bursa izledi. Aydın ise 73 bin 195 ton ve yüzde 17,6’lık oran ile en çok sofralık zeytin üretilen üçüncü il oldu.



Kereviz üretiminin en çok olduğu il Aydın


Ülkemizde üretilen 2 bin 169 ton kerevizin yüzde 74,7’sini oluşturan bin 620 ton ürün, Aydın’dan elde edildi. Kereviz üretiminde ikinci sırayı 213 tonla Eskişehir, üçüncü sırayı ise 128 tonla Antalya aldı.



Aydın’ın Türkiye genelinde üretiminde önemli paya sahip olduğu ürünler ve üretim miktarlarından bazıları şu şekilde sıralandı:


67 bin 402 ton üretim miktarı ve yüzde 13,8’lik payla “çilek” üretiminde 2. sırada,


Bin 922 ton üretim miktarı ve yüzde 10,4’lük payla “taze börülce” üretiminde 3. sırada,


246 bin 382 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk,(kütlü)” üretiminde 2. sırada,


91 bin 161 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk (lifli)” üretiminde 2. sırada,


147 bin 831 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk çekirdeği (çiğit)” üretiminde 2. sırada yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan TOMTAŞ Havacılık Tesisine ziyaret Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi ve kamu, özel ortak girişimi ile yeniden hayata geçirilen TOMTAŞ Havacılık Tesisi’ni ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye’nin ilk uçak fabrikası olan ve Kayseri’de yeniden kurulan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş.’yi ziyaret etti. Başkan Büyükkılıç, TOMTAŞ Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi ve yönetim kurulu üyelerinden yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Büyükkılıç, Türkiye’nin savunma sanayi alanında parlayan bir yıldız olacağını söyleyerek, “1924 yılında üretime başlayıp kapanan, ancak Büyükşehir Belediyemizin ve kamu, özel ortak girişimi ile yeniden hayata geçirilen ‘yiğit düştüğü yerden kalkar’ deyimiyle küllerinden doğan TOMTAŞ Havacılık Tesisi’ni ziyaret ettik” diye konuştu. Türk savunma sanayinin gururu olacak Hürjet’in montajını yapacak personele de kolaylıklar dileyen Büyükkılıç, “Milli platformlarımıza hayat verecek olan Hürjet’imizin montajının yapılacağı bu yüksek teknoloji üssünde çalışan kardeşlerimize kolaylıklar diliyorum. Onların azim ve özverisiyle, ülkemiz havacılık sektöründe çok daha büyük başarılar elde edecektir” dedi. TOMTAŞ Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi de Başkan Büyükkılıç’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Bir asır evvel yarım kalan hikâyemiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında küllerinden doğarken; ‘Yiğit düştüğü yerden kalkar’ diyerek destekleriyle bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan değerli Şehreminimiz Dr. Memduh Büyükkılıç’a yürekten teşekkür ederiz” diye konuştu. Ekşi, büyük ve güçlü Türkiye için hep birlikte daha fazla çalışıp, daha fazla üreteceklerini söyledi.
Adıyaman Başkan Hallaç, mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi Adıyaman’ın Kahta ilçe Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi. Belediye başkan yardımcıları ve birim müdürlerinin katıldığı istişare toplantısında, mahalle muhtarlarının taleplerini dinleyerek not alan Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, her zaman muhtarlarla dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Muhtarlarla düzenli olarak bir araya gelmeye ve iş birliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirten Başkan Hallaç, “Muhtarlarımız, mahallelerimizin nabzını tutan en önemli yerel yönetim temsilcileridir. Onların görüşleri ve talepleri bizim için çok değerli. Bu tür buluşmalarla hem yapılan hizmetleri anlatma hem de mahallelerimizin ihtiyaçlarını doğrudan öğrenme fırsatı buluyoruz. Amacımız, Kahta’yı hep birlikte daha yaşanabilir bir ilçe haline getirmektir” dedi. Memlekete hizmet yolunda birlikte çalışmanın öneminin vurgulandığı istişare toplantısında, her mahallenin farklı sorunları ve talepleri olduğunu ifade eden Başkan Hallaç, “Göreve geldiğimiz günden itibaren her mahallemize eşit hizmet anlayışıyla hareket ediyoruz. Bunu yaparken de muhtarlarımızın görüş ve önerilerini dinleyerek ortak akıl çerçevesinde yapıyoruz. Rabbim hep birlikte Kahta’mıza hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin. Katılım sağlayan tüm muhtarlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
Niğde Niğde Belediyesi’nin “E-Ruhsat” Ve “E-Çap” uygulamaları 3 ayda 700 başvuru aldı Niğde Belediyesi’nin ruhsat ve çap işlemlerinin daha yenilikçi ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hayata geçirdiği “e-ruhsat” ve “e-çap” uygulamasına sektör temsilcileri yoğun ilgi gösteriyor. Müellifler ve yapı denetim firmaları için büyük kolaylık sağlayan dijital dönüşüm sistemine son 3 ay içinde 700 başvuru yapıldı. Belediyeye gitmeden imar çapları, inşaat ve oturma ruhsatlarının e-devlet üzerinden online olarak yapılabildiği ve başvuruların her aşamasına SMS ve e-posta yoluyla ulaşılabildiği “e-ruhsat” ve “e-çap” uygulaması, ruhsat işlemlerinin hızlı, sağlıklı ve şeffaf bir şekilde tamamlanmasına da imkan sağlıyor. Niğde Belediyesi’nin hayata geçirdiği dijital dönüşüm sayesinde hangi belgelerin hangi gün ve saatte belediyeye ulaştığı, görevlilerin belgelere ne zaman dönüş yaptığı da net bir şekilde görülebiliyor. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 3 ay önce hayata geçirdikleri sistemin vatandaşların zaman ve iş gücü kaybı yaşamasının da önüne geçtiğini belirtti. Niğde Belediyesi olarak vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıracak her türlü teknolojik gelişmeye ve yeniliğe adapte olabilecek bir altyapıya sahip olduklarını ifade eden Başkan Özdemir, “Uygulamaya koyduğumuz dijital dönüşüm sayesinde, zamandan ve kâğıttan tasarruf edildiği gibi şeffaf bir uygulama olması nedeniyle zaman zaman yaşanan çekişmeler de önlenmiş oldu. Sistemin uygulamaya girdiği son 3 ay içerisinde 700 başvurunun yapılmış olması ise uygulamaya gösterilen ilginin bir kanıtı olarak dikkat çekiyor” diye konuştu. Başvurular nasıl yapılıyor “E-ruhsat” ve “e-çap” uygulamasına başvuru yapacak malik ve müellifler “keos.nigde.bel.tr” adresine e-devlet şifreleri ile girip ön başvurularını yapıyor. Ardından gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyerek başvurularını tamamlıyor. Onay süreçlerinin de sistem üzerinden takip edilebildiği uygulamada işlemlerle ilgili harç ve ücretler “niğde.bel.tr” adresinden e-ödeme yöntemiyle hızlı ve pratik bir şekilde yapılabiliyor. Sistem üzerinden belediyeye gönderilen evrakların farklı birimlerdeki onay süreçleri de telefon, bilgisayar ya da tablet üzerinden anlık olarak takip edebiliyor.