GENEL - 08 Haziran 2019 Cumartesi 19:45

6 bin iyi yaşam savunucusu Kuşadası’nda buluştu

A
A
A
6 bin iyi yaşam savunucusu Kuşadası’nda buluştu

Türkiye’de doğup tüm dünyaya yayılan Global Wellness Day bu yıl ilk kez Kuşadası Sevgi Plajı’nda kutlandı.

Türkiye’de doğup tüm dünyaya yayılan Global Wellness Day bu yıl ilk kez Kuşadası Sevgi Plajı’nda kutlandı. Global Wellness Day’e dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için ayrıca Efes Antik Kenti’nden başlayarak Kuşadası Davutlar’daki Sevgi Plajı’na kadar 3 gün süren 42 kilometrelik etap koşuldu.


Küresel Sağlık Günü’nün kutlandığı maratona oyuncu Ahsen Eroğlu, triatlet İpek Onaran, Global Wellness Day Türkiye elçisi ve paralimpik triatlet atlet Burak Abacıoğlu, Fatih Topçu ve atlet Neval Gördük, oyuncu Pınar Gülkapan’dan oluşan ekip katıldı. Efes Antik Kenti’nden maratona başlayan 6 kişilik ekip, önce Meryemana Evi üzerinden Selçuk’a bağlı Gökçealan Mahallesi’ne ulaştı, ardından da Gökçealan-Kirazlı arasındaki ikinci etap koşuldu. Maratonun 10 kilometrelik son bölümü ise bu sabah 07.00’de Kirazlı ile Davutlar Sevgi Plajı arasında gerçekleşti. Koşunun ardından Davutlar Sevgi Plajı’nda 6 bin katılımcının buluştuğu kutlamada Cem Akcan ile Yoga, Baha Cemali ile Body Boost, Ayşegül Demirsoy ile Zumba, Ebru Karaduman ile Çocuklar sporda programları gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde ise Kaan Öztürk konseri ile kutlama programı sona erdi. Etkinliklere Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel de katıldı.


Küresel Sağlık Günü kutlamasında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, GWD kutlamalarının Türkiye’de ilk kez Kuşadası’nda yapılmasının ülkemiz ve Kuşadası’nın tanıtımı açısından önemine değinerek, “2012 yılında Türkiye’de doğup tüm dünyaya yayılan Global Wellness Day bu yıl ilk kez Kuşadası Davutlar Sevgi Plajı’nda kutluyoruz. Belgin Aksoy hanımefendinin Türkiye’den dünyaya bir hediyesi olan Wellness Day, “İyi yaşam herkesin hakkı” mottosuyla globalleşerek bir çok insana umut olmuştur. Bugün, Belgin Hanım sayesinde 7 kıtada, 150 ülkede, 5 binden fazla noktada kutlanan Global Wellness Day “iyi yaşam günü” dünyada 300 milyon kişiye ulaşmış durumda. Ülkemizde doğan ve dünyaya yayılan bu organizasyonun en az tanındığı ülkenin yine ülkemiz olması ilginç bir durumdur. Bu noktada uluslararası bir marka yolunda emin adımlarla ilerlediğimiz Kuşadası’nda yine bir ilki yapmanın heyecanını taşıyoruz. Tüm misafirlerimiz hoş geldi. Tatilin merkezi Kuşadası’nda iyi eğlenceler diliyorum” dedi.


7 kıtada, 150 ülkede ve 5 binden fazla noktada kutlanan Global Wellness Day’in kurucusu Belgin Aksoy, yaptığı konuşmada, “Tüm dünyada ücretsiz etkinliklerle, kar amacı gütmeden kutlanan Global Wellness Day’in, 2012 yılında çok mütevazı bir düşünceyle ortaya çıktı. Global Wellness Day’i tüm dünyaya yaymanın benim için çok önemli. Çünkü 2004 yılında sağlığımla ilgili bir problem yaşadım. Bir doktorun karşınıza geçip kanserle ilgili bir cümle kurması gerçekten size tokat gibi geliyor. Ama ben şükrediyorum ki iyi ki böyle bir şey yaşadım çünkü uyanmama sebep oldu. 29 yaşındaydım, bugün 43 yaşındayım. Hayatımda birtakım değişiklikler yapmak zorunda kaldım. Gördüğüm tedavi sonrasında, vücudumdaki radyasyondan arınmanın yollarını aradım. Bu araştırma beni ilk olarak detoksa götürdü. Hayatımın ilk sıvı detoksunu o dönemde yaptım. Detoks uzmanı o bir haftalık dönemin sonunda, hayatınızdan size faydası olmayan her şeyi çıkartın demişti. Uzun bir liste çıktı. Sonra beslenme alışkanlıklarımı değiştirdim. Spor alışkanlıklarımı değiştirdim” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.