YEREL HABERLER - 29 Şubat 2012 Çarşamba 10:54

LOKANTACILAR VE PASTACILAR FEDERASYONU BAŞKANI AYKUT YENİCE’DEN İLGİNÇ TESPİT

A
A
A
LOKANTACILAR VE PASTACILAR FEDERASYONU BAŞKANI AYKUT YENİCE’DEN İLGİNÇ TESPİT

Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Türkiye’de kadınların iş hayatına atılması ve yoğun çalışma temposu nedeniyle ‘kalbe giden yolun mideden geçtiği’ gerçeğinin unutulmaya başlandığını söyledi. Güzel ve özenle hazırlanmış bir yemeğin sadece karın doyurmakla kalmayıp, eşler arasındaki sevgiyi de perçinlediğini belirten Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, her geçen gün unutulmaya yüz tutan Türk Mutfağı ve yerine alan fastfood tarzı gıdaların aslında önemli bir beslenme alışkanlığının yitirilmesi ile birlikte insanların hem sağlığını hem de sevgisini azaltmaya başladığını söyledi. ‘Kalbe giden yol mideden geçer’ sözünün boşuna söylenmediğini de belirten Başkan Yenice, “Anne’den kıza ve kaynanadan geline aktarılan damak tatları ortadan kalkmak üzere. Bu nedenle Türk mutfağı ve geleneksel Türk yemekleri okullarda da öğretilmelidir” dedi.
Bir milletin en önemli özelliklerinden birinin de beslenme alışkanlığı ve geleneksel damak tatları olduğunu hatırlatan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, bir çok gelenek ve görenek gibi Türk Mutfağı’nın da zamanın şartlarına ve ekonomiye yenik düşmeye başladığını söyledi. Olağanüstü bir mutfak kültürü olan Türklerin, bu zenginliklerini her geçen gün kaybettiğini ifade eden Yenice, “Yanlış politikalar, özenti ve çeşitli nedenlerden dolayı Türk mutfağı fastfood adı verilen ayaküstü hazır gıdalara yenik düşmek üzere. Bunun çok çeşitli sıkıntılar doğuracağının bilinmesini istiyoruz. Çağın en büyük hastalıkları arasında yer alan obezitenin temel nedenlerinden biri ayaküstü yenen fastfood tarzı gıdalardır. Türk kadının iş hayatına atılması ve yoğun çalışma temposu önemli bir kültürü ortadan kaldırmaya başladı. Artık ne anneler kızlarına, ne de kaynanalar gelinlerine çok önemli bulduğumuz damak tatlarını aktaramaz oldu. Dünyada İtalyan ve Fransız mutfağının bir numara olmasının en önemli nedeni devlet denetiminde olmasıdır. Vakit geç olmadan Türk mutfağı da devlet denetimine alınmalıdır” dedi.
“SADECE PATLICAN’IN 256 ÇEŞİT YEMEĞİ VAR”
Bugün Türkiye’de sadece patlıcanla yapılan 256 yemek çeşidi bulunduğunu ancak bunlardan yaklaşık 100 tanesinin farklı isimlerle anılan aynı yemekler olduğunu ifade eden Yenice, “Bu kültürün yaşatılabilmesi için önce annelerimize ardından eğitim sektörüne büyük görevler düşüyor. Bana göre genç nesle evde ve okulda bu kültür öğretilmeli” dedi.
“İŞKEMBE ÇORBASINI EVLİYA ÇELEBİ BİLE TARİF ETMİŞ”
Konuşmasında Avrupa Birliği (AB) adı altında kendimize has bazı değerlerinde yanlış tanıtıldığını ve küçümsendiğini işaret eden Aykut Yenice, bir zamanlar AB normları gereği yasaklanacağı ileri sürülen kokoreç ve işkembe çorbası gibi yiyeceklerin aslında köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Usulüne uygun ve temiz hazırlanması halinde Türklerin kültüründe yer alan gıdaların hem nefaset hem de gıda bakımından çok güzel odluğunu ifade eden Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, “Ünlü Seyyah Evliye Çelebi seyahatnamesinde işkembe çorbasından övgü ile söz etmiştir. Bu ve buna benzer bir çok kültürümüz biz sahiplenmediğimiz için başka ülkeler tarafından sahiplenilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir