Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, sigara içenlerde kalp hastalığı riskinin sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 2 ila 5 kat daha fazla olduğunu belirtti.
Dünyada en fazla sayıda ölüme neden olan hastalıkların başında kalp-damar hastalıkları geldiğine işaret eden Dr. Hüsnü Tırpancı, ``Kalp hastalıklarının meydana gelmesi bakımın¬dan çok sayıda faktörün etkisi olmakla birlikte bunlar içinde üç tanesinin önemi daha büyüktür. Kalp hastalıklarına sebep olan faktörlerin başında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve si¬gara geliyor. Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 2-5 kat daha fazla bulunmakta¬dır. Sigara içen kişilerin tansiyon ve kan kolesterol düzeyleri de yüksekse risk daha fazla olmaktadır. Hipertansiyon kontrolü için ilaçlarla çok ba¬şarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kolesterol yüksekliği de diyet, egzersiz gibi yöntemlerle, gerekirse ilaç desteği ile kontrol altına alınabilmektedir. Sigara ile mücade bakımından da etkili yaklaşım sigara alışkanlığının hiç edinilmemesidir. Ancak sigara içmekte olan kişiler açısından da oldukça başarılı yaklaşımlar söz konusudur`` dedi.
SİGARA-KORONER KALP HASTALIĞI İLİŞKİSİ
Sigara ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiye değinen Tırpancı, ``Sigara içilmesi ile koroner kalp hastalığı arasında güçlü bir ilişki vardır. Koroner kalp hastalığı sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara ile koroner kalp hastalığı ilişkisi yalnızca sigara içenler açısın¬dan değildir. Sigara içilen ortamda bulunan ve sigara dumanından pasif olarak etkilenen kişilerde de koroner kalp hastalığı riski artmaktadır`` diye konuştu.
KORONER KALP HASTALIĞINDAN KORUNMA
Koroner kalp hastalıklarından korunma yolarına da değinen Tırpancı, şunları söyledi: ``Değiştirilebilen risk faktörlerinden yüksek tansiyon zamanında tespit edildiğinde mevcut ilaçlar ve uygun diyet düzenlemesi ile etkili şekilde kontrol altına alınabilmektedir. Hipertansiyon kontrolü başarı ile yapıldı¬ğı zaman koroner kalp hastalığının önlenmesi bakımından oldukça ya¬rar sağlanmaktadır. Kolesterol yüksekliği de uygun beslenme programı ile kontrol edilebilir. Diyet düzenlemesi ile yeterli kontrol sağlanamıyorsa kolesterol düşürücü ilaçların yardımı ile kolesterol düzeyi normal sınırlar içine çekilebilir. Değiştirilebilen risk faktörleri içinde önemli bir tanesi de sigara alışÂ¬kanlığıdır. Koroner kalp hastalığından korunmak için sigara içilmemesi, sigara içen kişilerin de bu alışkanlıktan vazgeçmeleri gereklidir. Sigara¬nın bırakılmasından sonra koroner kalp hastalığı riskinde belirgin azalma meydana gelir. Sigaranın bırakılmasından sonraki ilk yıl içinde kalp krizi geçirme olasılığı yarıya iner, 2-3 yıl sonra da sigara içmeyenler düzeyine yaklaşır``