ASAYİŞ - 25 Temmuz 2023 Salı 09:43

Bin rakımlı köyde dut pekmezi geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor

A
A
A
Bin rakımlı köyde dut pekmezi geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor

Artvin’in Şavşat ilçesinde, kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.


Şavşat ilçesine bağlı bin 93 rakımlı Dalkırmaz köyünde yaşayanlar, bölgede topladıkları dutlarla pekmez yaparak asırlık geleneği sürdürüyor.


Ağaç dallarından sallayarak topladıkları dutları pekmeze dönüştürerek satan Ayşe Yılmaz, aile ekonomisine katkı sağlıyor.


Vücuda oldukça faydası olan pekmezin alıcısı da çok. Özellikle bölgede yaşamış ve daha sonra farklı sebeplerden köyden ayrılmak zorunda kalan gurbetçiler her yıl dut pekmezini almak için sabırsızlıkla hazırlanmasını bekliyor. Yüzde yüz doğal olan pekmez için Ayşe Yılmaz, dut pekmezin hazırlanıştaki püf noktalarını anlattı.


"Anlatması çok kolay, kısa olsa da gerçekten hazırlanması oldukça zahmetli" diyen Yılmaz, “Bir pekmez 17-18 saatte hazırlanıyor. İnsan vücuduna sayısız faydaları var. Bu nedenle taliplisi çok. Yaptığımız pekmezleri birazını satıp aile bütçesine katkı sağlıyorum. Birazını da kışlık yiyecek yapıyorum” ifadelerine yer verdi.


Dutlar zamanında yaklaşık 250 kilo pekmez üreten Yılmaz, kilogramını 250 liraya sattığını ifade etti.


Bin rakımlı köyde dut pekmezi geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak Üniversitesinden 1 ayda 1000 kitap Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencileri, son sınıf bitirme projeleri kapsamında hazırladıkları "1 Ayda 1000 Kitap" sosyal sorumluluk kampanyası ile anlamlı bir etkinliğe imza attı. Bir ay içerisinde bin adet kitap toplamayı başaran ekip, Uşak Belediyesi ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmayla kitapları ilkokul öğrencilerinin kütüphanesine bağışladı. Ardından Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçerek proje için lojistik destek isteyen öğrenciler, belediye yetkililerinden olumlu yanıt aldı. Ortaklaşa olarak yürütülen proje kapsamında, daha önceden Uşak Belediyesi’ne kütüphaneleri için kitap bağışı talebinde bulunan TOKİ İlkokulu ile görüşme sağlandı. Gerekli görüşmeler tamamlandıktan sonra öğrencilerin ve Belediye yetkililerinin katılımıyla düzenlenen renkli etkinlikte; hem ilkokul hem de ortaokul kısmındaki öğrencilerin yararlanabileceği geniş kütüphaneye projeyle toplanan bin adet kitap bağışı gerçekleşti. Raflar tek tek doldu “Gelecek Sayfada” projesini başlatan İletişim Fakültesi öğrencileri ve belediye ekipleri okul yönetiminin de desteğiyle her biri ayrı bir dünyanın kapılarını aralayan bin kitabı tek tekraflardaki yerleriyle buluşturdu. Tamamı bağış olarak elde edilen, 7-18 yaş arası tüm çocuk ve gençlere hitap eden kitaplar; roman ve öyküler, çocuk hikâyeleri, yabancı dil eğitim kitapları, gençlik kitapları ve çeşitli kaynak kitaplardan oluşuyor. Bu kitapların bağışlanmasıyla birlikte, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okuma alışkanlıklarının geliştirilmesi, bilgiye erişiminin kolaylaştırılması ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanması hedefleniyor. Öte yandan etkinlikte Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Belediye Kütüphanesinden 150 kitapda TOKİ İlkokuluna bağışlanarak öğrencilere armağan edildi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü yetkilileri Uşak Belediyesi’ne kitap desteği için başvuran okullara destek olmaya devam edeceklerini belirtti.