KÜLTÜR SANAT - 26 Temmuz 2024 Cuma 15:38

Arhavi’de geleneksel yarışmalar renkli görüntülere sahne oldu

A
A
A
Arhavi’de geleneksel yarışmalar renkli görüntülere sahne oldu

Artvin’in Arhavi ilçesinde bu yıl 50.’si düzenlenen Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında hamsili ekmek, laz böreği yapma, hızarla odun kesme, tahta biçme ve fındık ayıklama yarışmaları gerçekleştirildi. Yarışmalar renkli görüntülere sahne oldu.


İnönü Bulvarı’ndaki alanda düzenlenen etkinliklere Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim ile davetliler ve vatandaşlar katıldı. Kazakistan, Azerbaycan, Polonya, Sırbistan ve Gürcistan’dan gelen halk oyunları ekiplerinin çeşitli gösteriler sunduğu festivalde, yöresel yemek, hızar ile odun kesme, fındık ayıklama ve dibekte mısır dövme yarışmaları yapıldı.


Kentin coğrafi işaretli Laz böreği ve hamsili ekmek yapma yarışmaları kıyasıya mücadeleye sahne oldu. Kadınlar daha önceden hazırladıkları Laz böreği ve hamsili ekmeklerini jüri üyelerinin beğenisine sundu.


Gün boyu devam eden yarışlarda aykırı hızarla odun kesme, dik hızlarla tahta biçme yarışmaları gerçekleştirildi. İlçenin kültürünü gelecek nesillere aktarılması amaçlı düzenlenen dibekle mısır ayıklama yarışması ise ilginç görüntülere neden oldu.



Arhavi’de geleneksel yarışmalar renkli görüntülere sahne oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Polisleri yaralayan şüpheliler tutuklandı Konya’da kendilerini yakalamaya çalışan 2 polis memurunu silahla yaralayan 2 şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, 5 Eylül’de merkez Selçuklu ilçesi Beyhekim Mahallesi Fırat Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, şüpheliler Özcan C. ve Mustafa S., 06 DZ 6051 plakalı kargo aracını çalarak kaçtı. Şüpheliler araçla trafik ışıklarında durunca takipte olan polis aracındaki polis memurları S.Ü. ve B.K. şüphelileri yakalamak için harekete geçti. Bu sırada şüpheli 2 kişinden Mustafa S. polis ekiplerine ateş açtı. Olayda polis memurları S.Ü. ve B.K. kolundan ve bacağından yaralanırken ambulanslarla kaldırıldıkları Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı. Polislerin, şüphelileri yakalamaya çalışırken Mustafa S.’nın polislere ateş açma anı da Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kamerasına yansıdı. Olayın ardından şüpheliler Özcan C. ve Mustafa S. kaçtı. Polis ekipleri sıkı takibin ardından şüphelilerden Mustafa S.’yi olay yerine yakın bir apartmanın bodrumunda, Özcan C. ve onlara yardım eden kardeşi Necati S.’yi ise merkez Meram ilçesinde yakalayarak gözaltına aldı. 3 şüpheli sabah saatlerinde Numune Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheliler Özcan C. ve Mustafa S. emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, şüphelilere yardım eden Necati S. serbest bırakıldı.
Aydın Efeler Belediyesi, 7 Eylül ruhunu tüm gün yaşattı Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümünde etkinlikleriyle 7 Eylül ruhunu yaşatan Efeler Belediyesi, akşam düzenlediği fener alayı ile kurtuluş etkinliklerini taçlandırdı. Aydın’ın bağımsızlık tarihi olan 7 Eylül her yıl coşkuyla kutlanırken, bu yıl da kutlamalar coşkuyla gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde Atatürk Kent Meydanı’nda 3 pare top atışı ile başlayan törenlerin ardından Efeler Belediyesi de kurtuluş etkinlikleri düzenledi. Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Efeler Belediyesi, Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği ile birlikte “Fotoğraflarla Efeler” sergisi ve söyleşi programı gerçekleştirdi. Milli Aydın Bankası’nda halk oyunları gösterisi ile başlayan program söyleşi ile devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın Eski Eserler Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Özçakır, sergi ve söyleşi ile 1922 yılından sonraki Aydın’ı anlatan fotoğraflarla Aydın’ı masaya yatırarak daha yakından tanıma ve tanıtma fırsatı sunduklarını belirtti. Aydın’ın eski fotoğraflarının yer aldığı söyleşinin ardından protokol üyeleri serginin açılış kurdelesini gezerek, fotoğrafları inceledi. Efeler Belediyesi, fotoğraf sergisinin ardından akşam 20.30’da düzenlediği fener alayı ile Efeler’de 7 Eylül ruhunu tüm gün yaşattı. Taş Köprü’de toplanan Efelerli vatandaşlar, ellerine aldıkları meşaleler ve Türk bayraklarıyla birlikte 7 Eylül’ü kutladı. Taş Köprü’den Adnan Menderes Bulvarı’na ve Kıbrıs Caddesi üzerinden Cumhuriyet Caddesi istikametinde yürüyen kalabalık marşlar eşliğinde tekrar Atatürk Kent Meydanı’na ulaştı. Araba ve motor gruplarının da katılım gösterdiği fener alayının en dikkat çeken grubu ise atlı spor kulübünün at üzerinde yürüyüşü oldu. Yoğun katılımın olduğu fener alayında vatandaşlar Aydın’ın kurtuluşunu coşkuyla kutladı. “Fener alayıyla taçlandırdık” Gün boylu düzenlenen etkinlikleri fener alayı ile taçlandırdıklarını ifade eden Efeler Belediye Başkan Vekili Barış Altıntaş; “Efelerimizin bugün kurtuluşunun 102. yılında bugün sabah başlayan kurtuluş etkinliklerimiz sonra saat 15.00’da açtığımız resim sergisi ve şimdi de fener alayı ile bu güzel günü, bu zaferimizi taçlandırıyoruz. Bütün Efeler halkına bu güzel gün kutlu, mutlu olsun” dedi.