KÜLTÜR SANAT - 26 Mayıs 2024 Pazar 15:20

Vali Çiçek’ten tarihi alanlarda inceleme

A
A
A
Vali Çiçek’ten tarihi alanlarda inceleme

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Hanak ve Çıldır ilçelerinde bulunan tarihi mekanlara bir dizi inceleme gerçekleştirdi.


Vali Çiçek, il geneli için UNESCO Jeopark statüsü alma çalışmaları kapsamında Hanak Harosman Mağaraları ile Çıldır Şeytan Kalesi ve Karaçay Kanyonunda incelemelerde bulundu. Beraberinde Vali Yardımcısı V. Semih Cembekli, Çıldır Kaymakamı Muhammed Enes İpek, Özel İdare Genel Sekreteri Murat Bilal Emin ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede ile birlikte Hanak Harosman Mağaraları ile Çıldır Şeytan Kalesi ve Karaçay Kanyonu’nun bulunduğu alanlara giden Vali Çiçek, tarihi alanlarda inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı.


Buraların eşsiz manzaraları ile doğa turizmi açısından görülmeye değer yerler arasında olduğunu belirten Vali Hayrettin Çiçek, "Ardahan genelinde UNESCO Jeopark statüsü almak istiyoruz. Bu kapsamda doğal yapılarımızı ve kültürel mirasımızı gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün ilimiz turizmi açısından bilinir yerler arasında olan Çıldır ilçemiz Karaçay Kanyonu içerisindeki Şeytan Kalesini ve Hanak ilçemizdeki Harosman Mağaralarının olduğu alanlarda incelemeler yaptık. Bu tarihi mekanları daha tanınır hale getirmenin gayretinde olacağız." dedi.


Vali Çiçek ayrıca, buraların turizme dahil edilmesi için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.



Vali Çiçek’ten tarihi alanlarda inceleme

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta dere yatakları taşkın riskine karşı temizlendi UŞAK (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığı, kış ayları öncesi taşkın riskini azaltmak için Uşak’taki dere yataklarında temizlik ve tanzim çalışmalarını tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Kış ayları öncesi vatandaşın taşkın riskinin minimize edilmesi hedefiyle İzmir, Manisa ve Uşak illerinde ekipler teyakkuza geçirildi. 3 ilde birden yürütülen dere temizlik ve yatak tanzim çalışmalarında çalışmaları kapsamında çıkartılan rüsübat miktarı toplam 1 milyon 383 bin metreküpe ulaştı. Bu rakamın bölgedeki 4 barajın gövde hacimlerinin toplamına yakın olduğuna dikkat çekilirken, vatandaşlar nehir ve dere yataklarının temizliği konusunda uyarıldı. 100 kilometre hat yeniden düzenlendi Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de kış aylarında artan taşkın riskine karşı İzmir, Manisa ve Uşak’taki çalışmalar kapsamında yaklaşık 100 kilometre hat yeniden düzenlendi. Taşkın riskinin en aza indirilmesi hedefiyle Tarım ve Orman Bakanlığının kendi makine parkındaki araçlar ile İzmir Bakırçay Nehri ve yan kolları, Menemen Ovası, Manisa Nif Çayı, Alaşehir Çayı, Uşak Banaz Çayı ve yan kolları, Gediz Nehri ve yan kolları ile Dokuzsele Deresinde yoğun mesai harcandı. Yaklaşık 100 kilometre nehir yatağını yeniden tanzim edildiği çalışmalarda, dere yataklarından 1 milyon 383 bin 126 metreküp rüsubat çıkarılarak, 99 kilometre de çalışma ve bakım yolu inşa edildi.
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi, Times Higher Education Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında 301-350 bandında yer aldı Kastamonu Üniversitesi 92 ülkeden 749 üniversitenin değerlendirildiği Times Higher Education Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında 301-350 bandında yer aldı. Kastamonu Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2025 Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında (ISR) 301-350 bandında yer alarak uluslararası alanda önemli bir başarı elde etti. Dünya genelinde 92 ülkeden 749 üniversitenin değerlendirildiği bu sıralamada, Türkiye’den 45 üniversite yer aldı. Kastamonu Üniversitesi, Türkiye sıralamasında ise 13. sırada yer aldı. THE’nin Kasım 2024’te duyurduğu sıralama, üniversiteleri girdiler (yüzde 19), süreçler (yüzde 16) ve çıktılar (yüzde 65) olmak üzere üç temel ölçüt üzerinden değerlendiriyor. Kastamonu Üniversitesi, bu sıralamada girdi kategorisinde 18., süreç kategorisinde 6. ve çıktı kategorisinde 17. sırada yer aldı. Disiplinlerarası bilim, farklı disiplinlerin bilgi ve yöntemlerini bir araya getirerek küresel meselelere çözüm üretilmesini hedefliyor. Kastamonu Üniversitesi, bu alandaki projeleri ve akademik çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Üniversitemiz, bilimsel araştırmalarda disiplinlerarası iş birliği anlayışıyla çalışmalarını sürdürmektedir. THE tarafından açıklanan bu başarıda emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve araştırmacılarımızı yürekten tebrik ediyorum. Ayrıca, akademik araştırmalara verdiği destekler için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.