YEREL HABERLER - 22 Mart 2012 Perşembe 12:02

AŞIKŞENLİK`TE NEVRUZ COŞKUSU

A
A
A
AŞIKŞENLİK`TE NEVRUZ COŞKUSU

Ardahan`ın Çıldır ilçesine bağlı Aşıkşenlik Belediyesi`nde nevru kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.
Aşıkşenlik kasabasında düzenlenen nevruz kutlamalarında ateşler yakıldı, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi ve yakılan ateşi üzerinde atlandı.
Kutlama programına Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün, İl genel Meclis üyesi İlimdar Senem, CHP Çıldır İlçe Başkanı Nevzat Şirin ve çok sayıda kasaba halkı katıldı.
Aşıkşenlik Kasabası Belediye Başkanı Mülazim Karaçay, ``Nevruz bayramı tüm halkımıza kutlu olsun. Eskiden beri bizim coğrafyamız uzun ve şiddetli kış geçirmektedir. Halk sonbahar topladığı mahsulleri kış boyunca tüketir. Hem hayvan yemleri hem de besin kaynakları bahara doğru en son noktaya gelir. Mart ayının üçüncü haftasında da bereketin geldiği yokluğun, yoksulluğun ve soğuğun geride kaldığı anlamında yapılan bu kutlamayı ezelden beri yapıyoruz. Bugünden bu günlerden birini yaşıyoruz. Diyorum ki bir ağaç gibi tek ve hür ama bir orman gibi kardeşçe bu davet bizim. `` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Kriz anında hayat kurtaran ebeler DÜZCE(İHA) – Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde kriz anında hayat kurtaran eller: ebelerin kritik rolü ve savunuculuk konusu ile kadim bir bilgelik, güçlü bir gelecek; ebelik dün ve bugün başlıklı sunum yapıldı. Düzce Sağlık Müdürlüğü Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından hastanenin konferans salonunda Ebeler Haftası kapsamında bir konferans düzenledi. Hastanenin eğitim birimi koordinasyonunda düzenlenen etkinlik Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Güngör Örnek’in açılış konuşmasıyla başladı. Programda, Kadın Hastalıkları Servis Sorumlusu Uzman Ebe Sare Erarslan tarafından Kadim bir bilgelik, güçlü bir gelecek: ebelik dün ve bugün başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sunumda, ebelik mesleğinin tarihi kökenleri ile günümüzdeki dönüşümü ele alındı. Sonrasında ise doğumhane ünitesinde görev yapan Ebe Merve Özkan, kriz anında hayat kurtaran eller: ebelerin kritik rolü ve savunuculuk konulu sunumuyla, doğum süreçlerinde ebelerin üstlendiği hayati rollerin önemine dikkat çekti. Konferansın son sunumu ise, Halk Sağlığı Hizmetleri Gebe Okulu Koordinatörü Ebe Meliha Şanal tarafından yapıldı. Şanal, Sağlık Bakanlığı tarafından iyi uygulama örneği olarak gösterilen Riskli gebe takibinde akıllı mobil uygulama projesini katılımcılarla paylaştı. Devlet hastanesinde uzun yıllar özveriyle görev yapan Ebe Dilek Özkul Sargın’a ve 2024 yılında en çok doğum eylemini takip edip gerçekleştiren Ebe Rabia Eker’e çiçek takdimi yapılarak teşekkür edildi. Ebelerin topluma sağladığı değerli katkıların vurgulandığı bu özel etkinlik, katılımcılardan büyük ilgi gördü ve mesleki dayanışma ruhunu pekiştirdi.
Sinop Yusuflu Hıdırellez ve Güreş Şenliği 10 Mayıs’ta yapılacak Sinop’un Türkeli ilçesine bağlı Yusuflu köyünde, her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan geleneksel Hıdırellez ve Güreş Şenlikleri’nin bu yıl 10 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirileceği bildirildi. Yöre halkının yoğun katılım gösterdiği, kültürel değerlerin yaşatıldığı ve ata sporu güreşlerin büyük ilgi gördüğü bu etkinliğe, çevre il ve ilçelerden de büyük bir katılım bekleniyor. Köy Muhtarı Yıldıray Sarı yaptığı açıklamada, şenliklerde uzun bir aradan sonra ağalık seçiminin de yer alacağını duyurdu. Güreş müsabakalarına yalnızca lisanslı sporcular katılabileceği, bu nedenle, güreşçilere Türkeli İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne başvurarak lisanslarını temin etmeleri gerektiği hatırlatıldı. Muhtar Sarı, etkinliğe tüm vatandaşları davet ederek, hem doğayla iç içe güzel bir gün geçirmeleri hem de geleneksel değerleri birlikte yaşatmaları çağrısında bulundu. Katılımcılar, hem baharın gelişini kutlayacak hem de kıyasıya geçen güreş karşılaşmalarını izleme fırsatı bulacak. Etkinlik kapsamında düzenlenecek ağalık seçimi ise şenliğe ayrı bir heyecan katacak. Yöre halkının yoğun ilgi göstermesi beklenen seçimde, adaylar köyün sosyal dayanışmasına katkı sunmak için yarışacak. Ağalık görevini üstlenecek kişi hem maddi destek sağlayacak hem de köyün kültürel etkinliklerinde öncü rol oynayacak.
Ağrı Milli karateciler, Ağrı’da yüksek rakımda çalışıyor Karate Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası öncesi son hazırlık kampını yüksek irtifa avantajı sunan Ağrı’da sürdürüyor. Karate Milli Takımı, 7-11 Mayıs tarihleri arasında Ermenistan’da düzenlenecek olan Büyükler Avrupa Karate Şampiyonası öncesi son çalışmalarını Ağrı’da gerçekleştiriyor. Milli takım, kamp çalışmalarına Ağrı Merkez Spor Salonu’nda başladı. Bin 700 metre rakıma sahip şehirde yüksek irtifa avantajından faydalanmayı hedefleyen milliler, turnuva öncesi teknik, taktik ve kondisyon ağırlıklı bir programla form tutuyor. 10 gün sürecek kampta, milli sporcular, yoğun bir hazırlık süreci geçirecek. Kampın ardından kafile, doğrudan Ermenistan’a geçecek. Kampın ilk gününde Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Çelebi, Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak ve Milli Takım Teknik Direktörü Okay Arpa, sporcularla bir araya geldi. İl Müdürü Ahmet Çelebi, kampın Ağrı’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Teknik ekip ve millilerimizden oluşan 48 kişilik kafileyi 1.630 rakımlı Ağrı ilimizde misafir ediyoruz. Amacımız, milli takımımızı en iyi şekilde ağırlayarak, Avrupa Şampiyonası’na en güçlü şekilde uğurlamak" dedi. A Milli Takım Teknik Direktörü Okay Arpa ise, yüksek rakımda yapılan antrenmanların sporcuların performansına katkı sağladığını belirterek, "Ağrı’nın rakımı kampımız için oldukça uygun. Bu yükseklik, sporcularımızın dayanıklılığını artırıyor. Teknik, taktik ve kondisyon açısından yoğun bir program uyguluyoruz. Buradaki ortam oldukça verimli, sporcularımızın motivasyonu da yüksek" ifadelerini kullandı.