EKONOMİ - 09 Nisan 2025 Çarşamba 12:47

Turizmci Hamit Kuk: "Turizmde rekabet gücü en yüksek ülkelerden biriyiz"

A
A
A
Turizmci Hamit Kuk: "Turizmde rekabet gücü en yüksek ülkelerden biriyiz"

Turizmci Hamit Kuk, Antalya’nın turizmde güçlü kalabilmesi için yeni bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Kuk, "Müşterilerin beklentileri, küresel gelişmelerle birlikte değişiyor. Bu değişimi iyi analiz edip kendimize uygun bir yol çizmeliyiz. Kalıcı bir rekabet gücü için bu şart" dedi.


Antalya Kent Konseyi’nin 200’ün üzerinde paydaşın katkısıyla hazırladığı 21. Yüzyılda Antalya Çalıştayı’nın "Antalya Turizmi ve Sürdürülebilirlik" başlıklı oturumu, Antalya Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Oturum sonrası konuşan turizmci Hamit Kuk, Antalya’nın dünya turizminde önemli bir noktada yer aldığını belirterek, "Antalya turizm potansiyeli açısından dünyanın sahil şehirlerinden bir tanesi. Bunu da son kırk yılda gösterdiğimiz performansla ortaya koyduk. Bugün 17-18 milyon turistlerden, 20 milyon turistlerden bahsediyoruz. Sürekli büyüyen bir trende sahip nadir şehirlerden biriyiz. 2024 verilerine göre Antalya, dünyada en çok turist alan ilk altı şehir arasında yer aldı. Bu bizim için sevindirici" dedi.



"Rekabet gücümüzü geleceğe taşımak zorundayız"


Türkiye’nin turizmde rekabet gücü açısından hala önemli kozlara sahip olduğunu belirten Hamit Kuk, İstanbul’un da turist çeken şehirler arasında dünyada ikinci sıraya yükseldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin genel turist sayısı bakımından dünyada ilk beşte yer aldığını söyleyen Kuk, "Tüm bu veriler ışığında turizmde rekabet gücü en yüksek ülkelerden biriyiz. Ama bu gücü sürdürülebilir ve planlı bir yapıyla geleceğe taşımamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Rekabet şartlarının sürekli değiştiğine dikkat çeken Kuk, "Müşterilerin beklentileri, küresel gelişmelerle birlikte değişiyor. Bu değişimi iyi analiz edip kendimize uygun bir yol çizmeliyiz. Rakip ülkeleri çok yakından takip etmeli, iyi yaptıkları şeylerden öğrenmeli, yapamadıklarını doğru analiz etmeliyiz. Kalıcı bir rekabet gücü için bu şart" diye konuştu.



"Stratejik sektör olmamız büyük avantaj"


Cumhurbaşkanının turizmi stratejik sektör ilan etmesinin uluslararası algı açısından önemli bir adım olduğunu belirten Hamit Kuk, fiyat avantajının ise son yıllarda azaldığına dikkat çekti. Kuk, "Geçmişte çok ciddi fiyat avantajımız vardı. Bu avantajı istediğimiz zaman kullanabiliyorduk. Son iki yılda bu konuda geriledik. Rekabet gücümüzü kısmen kaybettik diyebiliriz ama hala bu alanda avantajlıyız. Yeniden toparlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.



Çevre, ulaşım ve insan kaynağı vurgusu


Hamit Kuk, turizmin sürdürülebilirliği için çevre, ulaşım ve altyapı konularında eksikliklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:


"Gelişen turizmle paralel olmayan, yetersiz kalan ciddi eksikliklerimiz var. Bunları hızlıca tamamlamalıyız. İnsan kaynağı olmadan turizm olmaz. Turizm eğitimi almış personele ihtiyacımız var. Bu soruna da acil çözüm üretmemiz gerekiyor."



Turizmci Hamit Kuk: "Turizmde rekabet gücü en yüksek ülkelerden biriyiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Cankurtaran Tüneli’nde tehlikeli araç kullanmıştı, sebebi sağlık kontrolü sonrası ortaya çıktı Artvin’in Borçka-Hopa karayolundaki Cankurtaran Tüneli’nde bir kamyonetin tehlikeli şekilde ilerlediği anlar sosyal medyada gündem olurken, olayın nedenine ilişkin Artvin Emniyet Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Artvin’in Borçka-Hopa karayolu üzerinde bulunan Cankurtaran Tüneli içinde bir kamyonetin sağa sola savrularak ilerlediği anlar, arkadan gelen bir aracın kamerasına yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler büyük tepki toplarken, sürücünün alkollü olduğu iddiaları gündeme geldi. Konuya ilişkin Artvin Emniyet Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Emniyetten yapılan duyuruda, 24 Aralık 2025 tarihinde beyaz renkli Mazda marka kamyonetin tünel içerisinde trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirdiğine dair görüntülerin paylaşılması ve 112 Acil Çağrı Hattı’na gelen ihbar üzerine ekiplerin olay yerine sevk edildiği belirtildi. Ekiplerce yapılan ilk kontrolde sürücünün bilincinin yarı açık olduğu tespit edilerek 112 Acil Sağlık ekipleriyle Hopa Devlet Hastanesine sevk edildiği kaydedildi. Hastanede yapılan kontrollerde sürücünün kronik şeker hastası olduğu, kan şekerinin düşmesine bağlı olarak direksiyon hâkimiyetini kaybettiği ve alkollü olmadığı anlaşıldı. Gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasının ardından tünel trafiğe yeniden açılırken, olayla ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına açıklama yapıldığı vurgulandı.
Van Van’da köylülerin kış eğlencesi ’köse-gelin’ geleneği yaşatılıyor Van’ın Saray ilçesinde unutulmaya yüz tutan "köse-gelin" geleneğini yaşatan vatandaşlar, hem kış gecelerinde eğlenceli vakit geçiriyor hem de yardımlaşmanın güzel örneğini sergiliyor. Yörede asırlardır oynanan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan "köse-gelin" geleneği, Saray ilçesi Kekikdüzü Mahallesi’nde yaşayanlar tarafından sürdürülüyor. Soğuk havanın etkili olduğu bugünlerde üzerine bağladığı ot ve yünle hazırlanan kostümün içine giren "köse", mahalledeki evleri dolaşıp un, şeker, yağ, bakliyat gibi gıda maddeleri ve para topluyor. Mahalle sakinler aslında bu geleneğin koyun-koç katımının yüz gün sonra yapıldığı açıkladı. Mahalle Muhtarı M. Salih Özgür, unutulmaya yüz tutan bu geleneğin mahallerinde her yıl yapıldığını belirterek, "Atalarımızdan gördük ve sürdürüyoruz" dedi. Her yıl bu geleneği canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Celil Öztürk ise "Bu oyunu gençler olarak ata ve babamızdan öğrendik ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Toplanan gıda malzemeleri köse ve eşi tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Yardımlaşmanın güzel bir örneği olan bu geleneğimizi sürdürmek istiyoruz. Öğrendiğimiz kadarıyla koyun sürüsüne koç katımının yüzüncü günü ve anne karnındaki kuzuya can gelmesi olarak yapılan bu gelenek, bölgeden bölgeye değişik adlarla da yapılıyor" ifadelerini kullandı.