KÜLTÜR SANAT - 18 Ekim 2024 Cuma 13:34

Manavgat Sulu Boya Festivali sona erdi

A
A
A
Manavgat Sulu Boya Festivali sona erdi

Antalya’da Manavgat Belediyesi’nce düzenlenen ve küratörlüğünü İsmail Fidan’ın üstlendiği Sulu Boya Festivali, 15-16-17 Ekim 2024 tarihlerinde Side Kültür Evi’nde gerçekleşti. Festival, son gün düzenlenen resim sergisiyle sona erdi.


20’den fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşen Manavgat Sulu Boya Festivali, zengin içerik ve çeşitli etkinliklerle tamamlandı. 3 gün süren kültür festivalinde katılımcılar, sulu boya tekniğini ustaca kullanarak birbirinden güzel eserler ortaya koydu. Festivalin son günü açılan sergide ziyaretçiler, sanatçıların farklı bakış açıları ve teknikleri ile oluşturduğu eserleri yakından inceleme fırsatı buldu.


Festivale; sanatçılar Olga Melnikova, İrina Krasnova, Hanie Jafari, Güler İnceayan, Nurcan Şimşek, Yonca Yıldırım, Züleyha Aydoğdu, Akbar Akbari, Ahmet Oğraş, Ercan Paya, Ertuğrul Hepgüzel, Hicran Alioğlu, İbrahim Ünay, İsmail Fidan, Yusuf Kemal Çankaya, Levent Akça, Mahmut Dündar, Salahattin Ergüç, Sinan Balta ve Tansu Özmen katılım sağladı.


Festival bitiminde, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, katılımcı sanatçılara şilt ve teşekkür belgesi takdim etti. Başkan Kara, sanatseverlere ve sanatçılara seslenerek şunları söyledi: “Bizim için 3 gün süren bir kültür festivali oldu. Sizler, hem doğanın hem gökyüzünün, her şeyin renklerini sadece gözlerinizle değil aynı zamanda yüreklerinizle işliyorsunuz. Küratörümüz İsmail Fidan’a çok teşekkür ediyorum. 20’nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçımıza bu güzellikleri Side’mizle buluşturduğu için çok teşekkür ediyorum. Diliyorum ki önümüzdeki yıl daha da büyüterek, çok daha uzun bir süreçte yeniden yapabiliriz. Her yıl daha iyisini, daha güzelini yapacağımızdan kuşkum yok. Yüreğinize sağlık.”



Manavgat Sulu Boya Festivali sona erdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Afete hazırlıkta sessiz kahramanlar Antalya’da lise eğitimi gören 30 işitme engelli öğrenciye afet farkındalığını artırma ve arama kurtarma konusunda yetkinlik kazanmaları hedefiyle ‘afet ve arama kurtarma’ eğitimi verildi. Akdeniz Üniversitesi, Konyaaltı Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öncülüğünde, birçok paydaşın iş birliğiyle, Antalya’da eğitim gören 30 işitme engelli lise öğrencisine yönelik ‘afet ve arama kurtarma’ eğitimi düzenledi. İşitme engelli özel eğitim öğrencilerine yönelik hazırlanan “TÜBİTAK 4008 - Sessizliğimi Duyan Var Mı?” projesi ile afet farkındalığını ve arama kurtarma eğitimlerini etkinliklerle birleştirerek uygulamalı olarak sunmak amaçlandı. Proje kapsamında öğrenciler, 14-18 Ekim tarihleri arasında Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’nde STEM, afet farkındalığı, arama kurtarma eğitimlerinin yanı sıra, alan gezileri, eğitsel oyunlar, doğada resim, müzik ve drama gibi etkinliklerle unutulmaz bir deneyim yaşadılar. Doğayla bütünleşmiş farkındalık Projede Akdeniz Üniversitesi ve Konyaaltı BİLSEM’in yanı sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi, Jandarma Arama Kurtarma Tim Komutanlığı, Antalya AFAD Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve DSİ 13. Bölge Müdürlüğü de katkı sağladı. Proje kapsamında, katılımcı öğrenciler sadece akademik bilgi edinmekle kalmayıp, afetlere hazırlıklı olma ve doğayla bütünleşik farkındalık kazanma fırsatını da elde ettiler. Sessiz dünyaların sesi olmayı amaçlayan bu anlamlı proje, işitme engelli öğrencilere farklı bir perspektif sunarak eğitimde fırsat eşitliği ilkesini güçlendirmeyi hedefliyor.
Zonguldak Liseli Büşra’nın öldüğü kazada iki sanığa hapis cezası talebi Zonguldak’ta lise öğrencisi Büşra Akın’ın hayatını kaybettiği 18 öğrencinin de yaralandığı kazada tutuksuz yargılanan sanıklardan Ramazan A. ile öğrenci servisinin şoförlüğünü yapan Fikret B.’nin tutuklanması talep edildi. Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde 2022 yılında Fikret B. (67) idaresindeki 67 AT 873 plakalı midibüs kontrolden çıkarak şarampole uçtu. Kazada lise öğrencsii Büşra Akın hayatını kaybederken 18 öğrenci de yaralandı. Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklardan şoför araç sahibi Ramazan A. (33) ve babası Müslüm A. (68) ile taraf avukatları ve mağdurlardan Senanur O. ile babası katıldı. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen rapora itiraz eden sanık avukatı "Adli Tıp Kurumu raporunu kabul etmiyoruz. Zira mahkemenizce ne şekilde rapor rüzenlenmesine dair ara kararın kurulduğu; ancak Adli Tıp Kurumunun rapor düzenlerken ara kararda belirtilen hususlara göre rapor düzenlemediği kanaatindeyiz. Zira diğer sanık Fikret B. kazadan önce terlediğine ve rahatsızlandığına dair mağdur beyanları dikkate alınmamıştır. Yalnız Fikret B.’nin bir yerde geçer beyanı dikkate alınmıştır. Rapora göre kazadan sonra sanık Fikret’in kalp krizi geçirdiği sabittir. Kazadan önce kalp krizi geçirip geçirmediği hususunda raporda açıklık yoktur" dedi. Mağdur avukatı ise raporun yeterli olduğunu ifade ederek "Fikret B. yönünden tekrar rapor alınmasıyla ilgili talebin reddine karar verilmesini talep ederiz" dedi. Cumhuriyet Savcısı mütalaasını açıkladı Cumhuriyet Savcısı, iddianame doğrultusunda dosyanın geldiği aşama, somut deliller, doktor ve kriminal raporlar birlikte olarak değerlendirildiğinde alınacak raporun dosya esasına etki etmeyeceğini ifade ederek yeniden rapor aldırılması talebinin reddini istedi. Açıklanana mütalaada tutuksuz sanık Müslüm A. hakkında beraatine; diğer tutuksuz sanıkları araç sahibi Ramazan A. ve şoför Fikret B. hakkında ise "bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne sebebiyet verme ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan ayrı ayrı hapis cezası verilmesi talep edildi. Mahkeme diğer mağdurların dinlenmesi, rapora ve mütalaaya karşı beyanların verilmesi için 29 Kasım tarihine ertelendi. (OA
Samsun Başkan Şen: “Türkiye’deki gıda sektörünün en ucuz ürünü kırmızı et” Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, Türkiye’deki en ucuz gıda sektörü ürününün ’kırmızı et’ olduğunu iddia etti. Kırmızı et fiyatları Türkiye’de her dönem gündemde yer alıyor. Birçok vatandaş kırmızı et fiyatlarını pahalı bulurken, Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen ise diğer gıda ürünlerine kıyasla kırmızı etin ucuz olduğunu savundu. Başkan Şen, ortalama bir restoranda yenen 100 gramlık et yemeğine verilen para ile kasaptan alınan 1 kilo kırmızı etin fiyatının aynı olduğunu belirterek, gıda sektöründeki en ucuz ürünün et olduğunu ifade etti. “Bence gıda sektörünün en ucuz ürünü et” Türkiye’deki kırmızı et fiyatlarının ucuz olduğuna değinen Başkan Ömür Şen, “Et fiyatları uzun bir süredir rölantide gidiyor. Kurban Bayramı öncesi fiyatlar ile şu andaki fiyatlar da aynı seyrediyor. Bu fiyatların aşağı düşeceğine inanmıyorum. Et fiyatları genel anlamda ucuz. Piyasadaki diğer ürünlerin fiyatına bakıldığında bunların arasında en ucuzu kırmızı et diyebiliriz. Bu süreçte ete zam yapmayı düşünmüyoruz. Balık sezonu olması, Kurban ertesi olması, sirkülasyonun az olması nedeniyle zam düşünülmüyor. Kasaptan gidip 500 TL’ye 1 kilo et alınmazken, restoranda 100 gram ete bin TL para verilebiliyor. Lüks restoranlarda bu fiyatlar daha da fazla olabiliyor. Tüm hesaplar yapıldığında et gerçekten pahalı değil. Bence gıda sektörünün en ucuz ürünü ettir. İnsanlar fiyatları biraz abartıyor gibi geliyor. Son 1-2 sene içerisinde her şeye yüzde 300’lere varan zam geldi. Bu gıda ve diğer sektörlerde böyle. Kırmızı et hem Samsun’da hem de Türkiye’de en ucuz gıda diye düşünüyorum” dedi. “Dişi büyükbaşlar kesilmemeli" Kazançlarının çoğu zaman masrafları çıkarmaya yetmediğine değinen Başkan Şen, et fiyatların düşmesi için yapılması gerekenleri sıralayarak, “Et fiyatları düşmez ama bu seviyede gitmesi için köylüye, besiciye destek verilmesi lazım. Özellikle dişi büyükbaşların kesilmemesi gerekiyor. Yem ve samana destek verilmesi lazım. Yem ve saman pahalı olunca besiciye yansıyor. Besici yeterince kazanamayınca hayvancılık yapmayı bırakıyor. Kasabın elinde olan bir şey yok. Bizim kar marjımız yüzde 10-15 civarında. Elektrik, su, kira, işçi ve vergi masrafları esnafın belini büküyor. Ben 20 metrelik dükkanımda aylık 37 bin TL elektrik faturası ödedim. 5 bin TL su faturası ödedim. 4 tane sigortalı elemanım çalışıyor. Sıkıntılı bir süreçteyiz. İnşallah bunların hakkından da geliriz. Kasap esnafı olarak girdi masraflarından sıkıntımız var. Bu masrafları çıktığımızda kazancımız masrafımıza yetmiyor diyebiliriz. 2 tane dolap çalışsa yaklaşık 40 bin TL fatura geliyor. Devletimizin de esnafa sahip çıkması gerekiyor. Büyük firma ve şirketlere baktığınızda doğru dürüst vergi ödeyen yok. Esnafın da o nedenle desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu. 350 TL’den et satmayı herkesten çok istediğini de sözlerine ekleyen Şen, “Biz kasaplar olarak etin kilosunu 350 TL’den satmak isteriz. Ne kadar ucuz et satarsak o kadar sirkülasyonumuz artar. 1 kilo alan 1,5 kilo alır. Kar marjımız ortada. Etin fiyatı da şu anda çok pahalı değil. Yakın zamanda bir zam olacağını da düşünmüyorum” şeklinde konuştu. Samsun’da kırmızı etler ortalama olarak dana kıyma 500 TL, kuşbaşı 530 TL, kasap köfte 440 TL, antrikot 650 TL, kemikli et 480 TL, kuzu but 610 TL, kuzu pirzola 730 TL civarında satışa sunuluyor.