EKONOMİ - 04 Kasım 2024 Pazartesi 10:40

Festival, Manavgat’ın zeytin potansiyelini ortaya çıkardı

A
A
A

Antalya’nın Manavgat ilçesinde ilk kez düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Festivali, şehrin zeytin potansiyelini gün yüzüne çıkardı.

Antalya’nın Manavgat ilçesi, 1-3 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenen ’Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Manavgat Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival, zeytin temalı kortejle başlayarak, antik taş yataklarda zeytin sıkımı gibi çeşitli etkinliklere sahne oldu. Ayrıca, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde zeytin tarımı ve zeytinyağı sektörüne dair çalıştay, söyleşi ve forumlar düzenlendi. Festivale çeşitli yerlerden gelen vatandaşlar ve Manavgatlılar yoğun ilgi gösterdi.

“Zeytinin katma değerini artıracağız”

Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara ilk kez düzenledikleri festivali geleneksel hale getirip her sene daha da güçlendirerek, uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Kara “Bu festival vesilesiyle ilçemizin ciddi bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu ve bölgemizin bu konudaki gücünü kamuoyuna duyurmak amacıyla çıktığımız yolda çok önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sektör paydaşları ve zeytin üreticilerimiz ilk kez bölgede zeytinin konuşulmasından çok memnun oldular. Zeytin, 2 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan ilçemiz tarım kültürünün önemli bir parçasıdır. Ayrıca önemli bir ekonomik değere de sahiptir. 11 Farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan ilçemizde; kalamata, memecik, Ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, Girit, Gemlik tavşan yüreği ve sadece bize has beylik zeytini yetişiyor. ‘Beylik Zeytin’imiz için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi işaret alınmasına öncülük edeceğiz. Manavgat’ta şu an 50 bin dönüm üretim alanında yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor” dedi.

Festival, Manavgat’ın zeytin potansiyelini ortaya çıkardı

“Sürdürülebilirliğine sahip çıkacağım”

Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti:

“İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımını destekleyerek, zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz için gerekli markalaşma ve mekanizasyon çalışmalarına öncülük edeceğiz. Zeytinyağının katma değerini yükseltecek, üreticinin refahının da artmasına katkı sağlayacak pazarlama ve kooperatifle ilgili çalışmaları destekleyeceğiz. Manavgat kendi markalarını oluşturcak ve ben belediye başkanı olarak zeytin tarımının ve zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliğine sahip çıkacağım.”

“Zeytin sağlıktır”

Başkan Kara zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür ve antioksidan özelliğe sahiptir. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Zeytin, vücut için barıştır ve vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bu kadar faydalı olan zeytinin ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir.”

Festival kapsamında çalıştay, söyleşi ve forum düzenlendi. Tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde zeytin ve zeytinyağı çalıştayı gerçekleştirildi. Uzman akademisyenler tarafından kalite, coğrafi işaret ve gastronomi konuları ele alındı. İkinci günde gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde bir forum düzenlendi. Foruma katılan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytincilikteki üretici, işgücü ve tağşiş sorunlarını dile getirirken tarımın devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Antalya Tarımsal Daire Hizmetleri Başkanı Seda Özel ise iklim sorununa dikkat çekerek, suyu fazla tüketen ürünlerden kaçınılması gerektiğini ve tarımda örgütlenmenin önemini ifade etti. Festivalde ayrıca Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesi’nde üreticilerle zeytinyağı konulu söyleşi düzenlendi. Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, antik çağdan kalma taş yataklarda, zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı.

Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergilendiği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşurken, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Vezirçiftliği bölgesine 86 Milyon TL’lik elektrik yatırımı SEDAŞ, Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde yer alan Karadenizliler Mahallesi’nde enerji altyapısını güçlendirmek ve sanayi bölgelerinin enerji taleplerini karşılamak amacıyla 86 milyon TL’lik yeni bir projeyi hayata geçiriyor. “Vezirçiftliği Sanayi Bölgesi Şebeke Düzenleme Projesi” ile bölgedeki enerji dağıtım sistemi daha sağlam ve kesintisiz bir hale getirilecek. Proje ile enerji ihtiyacını daha güvenilir ve verimli bir şekilde karşılayacak yeni dağıtım merkezleri kurulacak. Sanayi ve ticaretin hızla geliştiği Vezirçiftliği bölgesinde enerji talebinin her geçen gün arttığına dikkat çeken SEDAŞ yetkilileri, “Büyüyen sanayi ve ticari potansiyele paralel olarak enerji ihtiyacında da ciddi bir artış yaşanıyor. SEDAŞ olarak hem mevcut hem de gelecekteki taleplere yanıt verebilmek için bu projeyi hayata geçiriyor, altyapıyı güçlendirip, modern bir enerji sistemi oluşturuyoruz” açıklamasında bulundu. Proje geniş kapsamlı olarak 3 etapta planlandı. İlk etap 2023 yılında tesis edildi, 2024 yılında ise ikinci etap yapılıyor. Başiskele ve Kartepe ilçeleri arasında ortak kullanılan şebekelerin ayrılacağı ve bölgeye özel bir altyapının oluşturulacağı belirtildi. Ayrıca 1 yeni dağıtım merkezi, 11 trafo ve kabin hizmete alınacak. Böylece sanayi ve ticaret açısından kritik bir öneme sahip olan bu bölge, daha güvenli ve sürdürülebilir bir enerji altyapısına kavuşacak. SEDAŞ, bölgedeki enerji dağıtım sistemini hem verimlilik hem de güvenlik açısından üst seviyeye taşımayı hedefliyor. Yatırım saha çalışmalarının planlı elektrik kesintileri çerçevesinde yürütüldüğü belirtilirken, projenin kapsamlı bir yatırım olması sebebiyle, etkili ve titiz bir planlama sayesinde üretim faaliyetinin asgari seviyede etkilenmesi hedefleniyor.
Antalya Arıcılık dünyası Muğla’da bir araya geldi Arıcılık dünyası Muğla’da düzenlenen kongrede bir araya geldi. Kongrede, arıcılık sektörünün temel taşları olan sözleşmeli arıcılar ödüllendirildi. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’, geniş bir katılımla gerçekleşti. Bu yılki kongrede, arıcılık sektörünün temel taşları olan sözleşmeli arıcılar ödüllendirildi. Kongre kapsamında düzenlenen özel bir törende, yüksek kaliteli üretim yapan arıcılar başarılarından dolayı plaket ve sertifikalarla onurlandırıldı. Ayrıca kongrede, Anadolu Propolisi ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar büyük ilgi gördü. Propolisin sağlık alanındaki etkileri, uluslararası düzeyde dikkat çeken sunumlarla ele alındı. Kongrede BEE’O/BEE&YOU CEO’su ve kurucusu Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, gerçekleştirdiği iki önemli sunumla propolisin sağlık üzerindeki etkilerini bilimsel bir perspektifle ele aldı. İlk sunumunda, propolisin farklı formülasyonlarda nasıl etkin bir bileşen olarak kullanılabileceğini anlatan Samancı, burun spreyi formülü üzerinden yapılan klinik çalışmalara değinerek propolisin alerjik rinit tedavisindeki rolünü detaylandırdı. Samancı, propolis içeren burun spreyinin burun tıkanıklığı, hapşırma ve kaşıntı gibi semptomları hafiflettiğini ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti. Sunumda, propolisin içeriğinde bulunan flavonoidlerin ve fenolik bileşiklerin bağışıklık sistemini nasıl desteklediği ve inflamasyonu nasıl azalttığı bilimsel verilerle açıklayan Samancı, burun spreyinin düzenli kullanımıyla hastaların semptomlarında yüz yüzde 70’e varan bir azalma görüldüğünü ifade etti. İkinci sunumda ise yara ve yanık tedavisinde kullanılan propolis ve ham bal içerikli krem formülasyonlarından bahseden Samancı, bu kremde kullanılan yüzde 0,5 propolis konsantrasyonunun in-vitro ve in-vivo testlerde yara kapanma oranlarını belirgin şekilde artırdığını aktardı. Sunumda, propolisin içerdiği antioksidanların hücre yenilenmesini hızlandırdığı ve mikrobiyal enfeksiyonları önleyerek iyileşme sürecine katkıda bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, kremde kullanılan diğer bileşenlerin (kudret narı, sarı kantaron yağı, aloe vera) propolisin etkilerini destekleyerek tedavi başarısını artırdığına dikkat çekildi.