KÜLTÜR SANAT - 18 Nisan 2024 Perşembe 10:22

Antalya’da deniz manzaralı 3 bin 500 yıllık 800 metre uzunluğunda sütunlu cadde keşfedildi

A
A
A
Antalya’da deniz manzaralı 3 bin 500 yıllık 800 metre uzunluğunda sütunlu cadde keşfedildi

Antalya’nın tarihi sembollerinden Hıdırlık Kulesi’nde gerçekleşen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait 3 bin 500 yıllık 800 metre uzunluğunda sütunlu cadde keşfedildi. Şu ana kadar 100 metresinin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, "Kaleiçi’nin önemli bulgularından biri. Üçkapılar’a kadar uzanıyor ve denize kadar olan bağlantısını bulduk" dedi


Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ’Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi’nde hummalı çalışma sürüyor. Tarih ve manzarayı buluşturacak projede teknik çalışmalar ilerlerken, yeni arkeolojik keşifler de gün yüzüne çıkarılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya’nın kültürel mirası ve tarihi yapılardan Hıdırlık Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020 yılında Koruma Kurulu kararı doğrultusunda başlattığı arkeolojik kazı çalışmaları sonunda bölgede antik dönem kalıntıları ve yapıları ortaya çıkmıştı.



Sütunlu cadde gün yüzüne çıkarıldı


Proje kapsamında tarihi kalıntıların konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazı çalışmaları da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kısmında tarihe ışık tutacak sütunlu bir cadde gün yüzüne çıkarıldı. Caddenin Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yıllık olduğu belirtilirken, uzunluğunun 800 metre olduğu değerlendiriliyor.



“Yaz ortalarında bitmesi planlanıyor”


Daha önceki kazı çalışmalarında hamam, Girit Buz Fabrikası ve villa mozaiklerinin ortaya çıkarıldığını aktaran Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, bu eserlerin sürdürülebilir kullanımı ve korunması için projeler ürettiklerini kaydetti. Projenin bitimiyle birlikte Türkiye’nin en büyük seyir terasını hayata geçireceklerini belirten Öz, “Çalışmalar sonlandığında önemli çıkan yapılar cam kaplamalardan sergilenecek, diğer alanlarda da ahşap yürüme alanları olacak. Kamusal anlamda önemli bir iş yapıldı. Burada işgal altındaki alanlar söz konusuydu, biz bu işgalleri tekrar kamuya kazandırmak için işgallerden arındırıp bu alanda çalışmalarımızı tamamlayıp projemizi 2023 yılında uygulamaya başladık. Yaz ortalarında bitmesi planlanıyor. Konservasyon çalışmaları hızla ilerliyor, bunun akabinde de terasla ilgili çalışmalar gerçekleşecek” dedi.



“100 metrelik kısmına ulaştık”


Yapılan çalışmalar esnasında Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yıllık sütunlu bir cadde bulunduğuna dikkati çeken Öz, şu bilgileri paylaştı:


“Kaleiçi’nin önemli bulgularından biri. Üç Kapılara kadar uzanıyor. Burada da denize kadar olan bağlantısını bulduk. Aslında o caddeyi ayağa kaldırıyoruz. 3 bin 500 yıl önce Roma Dönemi’ne ait. Kültür Bakanlığımız devamının olduğunu öngörüyor, tahmini 800 metre olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 100 metrelik kısmına ulaştık.”



Buz fabrikası


Öz, ortaya çıkan yapılardan Girit Buz Fabrikası’nın genç Cumhuriyet Dönemi’ne ait olduğunu belirterek, “Hemen yanında bir kanal açılmış. Tabii burası Antalya ve havalar sıcak. Yiyecek ve içeceklerin korunmasıyla ilgili kurulmuş önemli bir tesis. Geçmişteki sanayileşmeyle ilgili de bize done veriyor” ifadelerini kullandı.



“Bizim için koruyarak kullanmak çok önemli”


Proje kapsamında Hıdırlık Kulesi’nin dışının konservasyonu ve yenilenmesiyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Öz, “Bizim için koruyarak kullanmak çok önemli. Bu anlamda tarihe önem veren bir başkanla çalışmak bizim için çok güzel” dedi.



Antalya’da deniz manzaralı 3 bin 500 yıllık 800 metre uzunluğunda sütunlu cadde keşfedildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Eskişehir ESTÜ mezunları ile öğrenciler panelde bir araya geldi ESTÜ mezunları ve öğrencileri, ‘Mezunlarla Öğrencilerin Buluşması’ panelinde bir araya geldi. 3 Mayıs Cuma günü ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, öğretim üyeleri, ESTÜ mezunları ve öğrenciler katıldı. Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, ESTÜ mezunları ile öğrencilerini buluşturan panelden dolayı çok mutlu olduklarına vurgu yaparak, "Burada arkadaşlarımızı, öğrencilerimizi ve hocalarımızı görüyoruz. Bu gibi organizasyonları devam ettirmeyi düşünüyoruz. Şu an devam eden Bahar Şenliğimiz, yarın Uçurtma Şenliğimizle devam ediyor. Üniversitemizin tüm mezunlarını bir araya getirecek büyük bir organizasyonu da yapmayı planlıyoruz" dedi. "Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulması aşaması tamamlanmak üzere" Rektör Prof. Dr. Özcan, ESTÜ’nün kurulduğu günden bu yana sürekli gelişim gösterdiğini belirterek, "Son olarak Uçak Mühendisliği bölümümüz açıldı. YÖK tarafından yapay zekâ teknolojileri ile ilgili 20 üniversite görevlendirildi. Bunlar içerisinde biz de varız. Şu an üniversitemiz bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulması aşaması tamamlanmak üzere. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Resmî Gazete’de yayımlanma aşaması kaldı. Bunun yanında Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulumuzu açtık. Burada Bulut Bilişim Operatörlüğü, Robotik ve Yapay Zekâ, Oyun Geliştirme ve Programlama Önlisans Programları açıldı" diye konuştu. "1 Temmuz’dan itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz" Konuşmasında öğrencilere bir dizi müjde veren Özcan, "1 Temmuz’dan itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz. Ayrıca şu an 10 bin 500 metrekare ESTÜ Kütüphane inşaatımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu zamanlar kütüphanemizi tamamlamış olacağız. Sonrasında kütüphanenin yanında Öğrenci Merkezi ve Rektörlük binamız da yapılacak. Yanı başımızdaki KYK yurdu ile üniversitemiz arasında da bir bağlantı yolu yapılıyor. Bu yol ile öğrencilerimiz, doğrudan kampüs alanımıza ulaşabilecek" dedi. Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü ESTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Ergül Aydın’ın yaptığı panele geçildi. Panelde ESTÜ mezunlarından Orhan Öztürk, özel sektörde Ar-Ge ve pazarlama; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Çalışkan, biyokimya ve üniversite-sanayi iş birliği; Belgin Sile, kozmetik sektörü ve yöneticilik; Özcan Mertyürek, özel sektörde ileri yöneticilik teknikleri ve kariyer planlaması; Ömer Akgün, özel sektörde Ar-Ge ve pazarlama; Çiğdem Sıdar, yönetim sistemleri ve sürdürülebilirlik; Hertfordshire Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zafer Özel, yeşil kimya ve üniversite-sanayi iş birliği konularında bir sunum gerçekleştirerek sektörlerinde edindikleri tecrübeleri aktardı. Panel, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.