POLİTİKA - 12 Kasım 2024 Salı 18:35

Antalya Havalimanı kapasitesi 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek

A
A
A
Antalya Havalimanı kapasitesi 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı’nda kapasiteyi 35 milyondan 82 milyona çıkaran genişleme ve yenileme yatırımının yıl sonunda tamamlanacağını ifade ederek, "Buradaki çalışmalarımızı üç faz halinde yürüteceğiz. Birinci etapta yüzde doksanları geçtik. Bunu yaptığımızda 35 milyon olan terminal kapasitemizi 82 milyona çıkaracağız Sene sonunda tamamen inşaatı bitirmiş olacağız ve önümüzdeki senenin hemen ilk günlerinde burayı hizmete açacağız” dedi.


Antalya’da bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından biri haline gelen Antalya Havalimanı’nda kapasiteyi 35 milyondan 82 milyona çıkaracak yatırım çalışmalarını yerinde inceledi. Havalimanı ziyareti öncesi Dünya Havacılık Otoriteleriyle bir araya geldiğini hatırlatan Bakan Uraloğlu, Antalya’nın her geçen gün daha çok büyüdüğüne işaret ederek, Antalya Havalimanı’nın yetersiz kaldığını belirtti. Uraloğlu, şöyle konuştu:


“Antalya ülkemiz için parlayan ve gelişen bir yıldız. Dünya Havacılık Otoritelerinin burada bir kongre düzenlemesi bizim için kıymetli. Antalya Havalimanı’nın yetersiz olacağını, ilerleyen zamanlarda yetmeyeceğini gördük ve onunla ilgili çalışmalarımızı da başlatmıştık. Buradaki çalışmalarımızı üç faz halinde yürüteceğiz, 2022 yılında ihalemizi yaptık. Burada yaklaşık 1 milyar Euro’luk bir yatırım gerçekleşecek ve yine devletimizin kasasına da yaklaşık 8 buçuk milyar Euro’luk bir katkı kira bedeli sunulmuş olacak, bunun yaklaşık 2.1 milyar Euro’luk kesimini de alıp hazineye peşin olarak 2022 tarihinde vermiştik. Burası “yap işlet devret” yönteminin çok başarılı bir şekilde hayata geçtiği önemli projelerimizden bir tanesi.”



“Vatandaşlarımızın çok daha hızlı, pratik bir şekilde uçağa geçişlerini sağlamış olacağız”


Genişleme projesi kapsamında 93 bin metrekare olan dış hatların 231 bin metrekareye, 37 bin metrekare olan iç hatlar terminalinin de 75 bin metrekareye yükseleceğini açıklayan Bakan Uraloğlu, “Bunu yaptığımızda 35 milyon olan terminal kapasitemizi 82 milyona çıkaracağız. Peki bugün neredeyiz? Bugün esasında biz 35 milyonu aşmış durumdayız. Yani artık bu ihtiyaç ortaya çıkmış. Biz de bunu yönetme adına iki yıl önce çalışmalarımızı başlatmıştık. Birinci faz için söylüyorum, yüzde doksanları geçtik. Sene sonunda tamamen inşaatı bitirmiş olacağız ve önümüzdeki senenin hemen ilk günlerinde burayı hizmete açacağız. Bunlar Antalya’ya değer katacak. Buralarda apron sahalarından pist donanımına kadar her türlü işlemi de yapmış oluyoruz. Yine devlet konuk evi, VIP terminali, CIP terminali, genel havacılık terminali, uçak hangarları, kargo terminali, katlı otopark, devlet hava meydanları işletmesinin hizmet binası, camii, lojmanlar vb. birçok işi de beraberinde yapmış oluyoruz. Bunların belli bir bölümünü de peyderpey hayata geçirmiş durumdayız. Burada şu an da hali hazırda 20 tane olan köprü sayısına da iç hatlarda 5 tane, dış hatlarda da 9 tane olmak üzere 14 tane köprü ilave ediyoruz ve bunu 34’e yükseltmiş oluyoruz. Hem kapasite anlamında hem de burayı kullanan insanların, vatandaşlarımızın çok daha hızlı, pratik bir şekilde uçağa geçişlerini sağlamış olacağız” diye konuştu.



“Yeni bir kule inşaatımız olacak”


Antalya Havalimanı’nın 25 yıllık işletme döneminde üç fazın tamamlanacağını da sözlerine ekleyen Bakan Uraloğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı:


“Yeni bir kule inşaatımız olacak, havaalanını bu vesileyle kapasitesini tam kullanabilecek bir şekilde yönetmiş olacağız. Bu yatırımımız Antalya’mız için, bölgemiz için ama artık Antalya Türkiye’nin marka kentlerinden bir tanesi. Gelen turistimizin yüzde 30’a yakınına ev sahipliği eden bir il. Hava alanı da bu anlamda değerli.”



Antalya Havalimanı kapasitesi 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .