EKONOMİ - 30 Temmuz 2024 Salı 14:03

Aksu’da 2023 yılı şampiyonu yine domates

A
A
A
Aksu’da 2023 yılı şampiyonu yine domates

Antalya’nın örtü altı tarımda başı çeken ilçesi Aksu’nun 2023 yılı bitkisel üretim verileri açıklandı. Örtü altı tarımda domates üretimi yine ilk sırada yer aldı.


Antalya’nın Aksu ilçesinde 2023 yılı tarım alanı 220 bin 820 dekar olarak tespit edildi. Tarım İlçe Müdürlüğü verilerine göre; domates 2023 yılının en çok üretilen sebzesi oldu. 32 bin 916 dekar alanda 515 bin 352 ton domates üretildi. 10 bin 713 dekarda üretilen biber türleri 119 bin 408 ton üretimle ikinci sıraya yerleşti. 3 bin 893 dekar alanda yapılan kabak üretiminden 37 bin 215 ton, bin 964 dekarda üretilen kapya biberden ise 20 bin 720 ton ürün elde edildi.


Meyve üretiminde de; 18 bin 8 dekar alanda 46 bin 923 ton portakal, 4 bin 864 dekar alandan 5 bin 350 ton nar, 6 bin 860 dekar 6 bin 947 ton zeytin, 4 bin 83 dekar limon alanından 9 bin 273 ton ürün elde edilirken, 688 dekar alanda ise bin 845 ton greyfurt elde edildi.



Çiftçi sayısı değişmedi


Aksu’daki çiftçilerin sayısı da yapılan tespitler arasında oldu. Buna göre; Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi sayısı 4 bin 134, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı çiftçi sayısı 4 bin 71, olarak belirtildi. Örtü altı üretim verileri ise; toplamda 48 bin 533 dekar. Cam sera alanı 5 bin 859 dekar, plastik sera alanı 42 bin 674 dekar alanda 781 bin 964 ton sebze üretimi gerçekleşti. 36 bin 829 meyve üretim alanından ise 65 bin 452 ton ürün elde edildi.



Hububatta en çok buğday üretildi


Hububatta ise tablo şu şekilde; 37 bin 967 dekarda 20 bin 701 ton buğday üretimi, 12 bin dekarda 5 bin 478 ton pamuk üretimi yapılırken; 13 bin 574 dekar alanda 36 bin 96 ton mısır üretimi, 3 bin 573 dekarda 232 ton susam üretimi, 2 bin 132 dekarda 15 bin 990 ton yonca sağlandı. İlçede 604 dekar alanda üretimi yapılan kesme çiçekten yıllık 58 milyon 840 bin adet dal elde edildi. Bitkisel üretimin yanı sıra 6 bin 126 büyükbaş, 31 bin 582 küçükbaş yetiştiriciliği tespit edildi.



Aksu’da 2023 yılı şampiyonu yine domates

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Dikenlerin arasında zahmetle toplanan kuşburnu, tezgahlarda yerini aldı Aydın’ın dağlarından bin bir zahmetli toplanan, kış aylarında tercih edilen kuşburnuna rağbet artarken pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Ülke genelinde birçok dağ kesiminde yetişen ve zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu bitkisi semt pazarlarını süslerken, vatandaşların da talebi arttı. Aydın’ın dağlarından binbir zahmetle toplanarak pazar tezgahlarına getirilen kuşburnu özellikle kış aylarında en büyük şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Daha çok vatandaşlar tarafından kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında da kullanılan kuşburnu, semt pazarlarında kilosu 120 TL’ye satılıyor. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların doğada yetişen doğal ürünlere yöneldiğini söyleyen pazarcı esnafı Leyla Bilir; “Kuşburnu mükemmel bir koruyucu ve şifa kaynağı. Kuşburnunun insan vücuduna çeşitli faydaları var. Bizler de dağlardan toplayarak vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Kuşburnunu toplamak çok zahmetli. Kuşburnun fiyatı mevsimine göre değişiyor. Dağlardan dikenlerin içerisinde toplanıyor. Zahmetle topladığımız ürünleri de burada satıyoruz. Kilosu 120 TL’ye satılıyor. Vatandaşlarımız da doğal ürünlere rağbet gösteriyor. Hem çay olarak hem de reçeli yapılarak tüketiliyor” dedi.