ÇEVRE - 06 Kasım 2024 Çarşamba 14:35

2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı

A
A
A
2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğinde 6-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı. Bilim forumunda 3 gün boyunca alanında uzman bilim insanları “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” konularını ele alacak. Forumun ilk gününde Antalya’nın en kıymetli hazinesi olan çevre değerlerinin büyük risk altında olduğu vurgulanırken ‘Geleceği kurtaralım’ mesajı verildi.


Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen Antalya Uluslararası Bilim Forumu, “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” başlığıyla Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, yurt içi ve yurt dışından 100’e yakın bilim insanı ve öğrenciler katıldı.



“İklim değişikliği ile ilgili önemli çalışmalar yaptık”


Bilim formunun açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, iklim krizinden en çok etkilenecek kentlerden birinin Antalya olduğunu belirterek, Antalya’nın en kıymetli hazinesi olan çevre değerlerinin büyük risk altında olduğunu söyledi. Alacağımız önlemlerde her daim olduğu gibi pusulamız bilim diyen Başkan Vekili Osman Sert, “Göreve geldiğimiz günden bu yana Başkanımızın öncülüğünde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda pek çok başarılı çalışmaya imza attık. Nötr karbon hedefimizle tarım, turizm, peyzaj, ulaşım, altyapı, enerji gibi birçok alanda çevre odaklı, bilime ve tekniğe dayalı, ortak akılla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uzman ekibimiz ayrıca, bilim forumunda belediyemizin yerel ve uluslararası platformlardaki iş birlikleri ve yürütmekte olduğumuz Avrupa Birliği destekli projeler hakkında bilgilendirmelerde bulunacaklardır” dedi.



“Geleceği kurtaralım”


Rektör Yardımcısı Cengiz Toker ise son yıllarda Antalya’nın yüksek kesimlerindeki yaylalarında su kaynaklarının kuruduğuna dikkat çekerek, “Doğal su kuyularımız kurudu. 8-10 metreden sondajla çıkan sular artık, 80 metreden çıkmaya başladı. Tarımsal ve içme suyu açısından ilerleyen süreçlerde sıkıntılar bizi bekliyor. Bilimsel verilere göre ilerleyen yıllarda kuraklık ve yüksek sıcaklıklar olacak. Tez zamanda gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu bilim forumuna çok önem veriyorum. Burada konuşulacak konular ve çözüm önerileri sunulacaktır. Yapılacak çalışmalarda bugünü değil, geleceği kurtaralım” diye konuştu.


Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Erol Esen başkanlığındaki ilk oturumda Prof. Dr. Hans-Liudger Deinel, “Kriz zamanlarında Sürdürülebilir Enerji ve Hareketliliğe Geçiş için İklim”, Daniela Carmela Cıcchella ise “İklim Eylemi için 2024-2030 Stratejik Planı” konularında bir sunum gerçekleştirdi. 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu’nda 7 Kasım Perşembe günü saat 10.30’da Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışması Lokman Atasoy, ‘Belediyelerin İklim Değişikliği Çalışmalarında İştirak Şirketleri ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliğinin Değerlendirilmesi’ konusunda bir sunum gerçekleştirecek. Belediyeler Panelinde ise yerel yönetimlerin iklim değişikliği mücadelesi ve adaptasyonda veri tabanlı çalışmaların önemi anlatılacak. 6-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumunda 3 gün boyunda farklı konuklar “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” konularını ele alacak.



2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu kivisi, ilin ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlayacak Ordu’da, fındığın yanında ek gelir sağlamak amacıyla üretilen kivide hasat başladı. 2024 yılında yaklaşık 8 bin 600 ton olarak gerçekleşmesi beklenen rekolte ile Ordu ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor. Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu ilçesi Kökenli Mahallesi’nde Tarık Tercan adlı üreticinin bahçesinde yapılan kivi hasadına katıldı. Beraberinde, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, İl Tarım ve Orman Müdür Kemal Yılmaz, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ile birlikte kivi bahçesine giden Vali Muammer Erol, kivi hasadı yapan bahçe sahibine ve işçilere kolay gelsin dileklerini ileterek, ürünlerinin bol ve bereketli olması temennisinde bulundu. “Kivi üretiminin artması için çalışmalar devam ediyor” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kivi hasadında yaptığı açıklamada, “Kivi yetiştiriciliği, ilimizde fındığın yanında ek gelir getirici ürünler arasında en önemli yeri tutmaktadır. Kivi bundan 30 yıl önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzdeki meslek büyüklerimizin yoğun gayretleri ile ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. O zamanlar oldukça küçük alanlarda yetiştirilen kivide bugün bu küçük alanların yerini daha büyük modern kivi bahçeleri almıştır. Özellikle sahil ve orta kesiminde yer alan bahçelerimiz üreticilerimize ciddi manada gelir sağlamaktadır. Kivi birim alan getirisi yüksek olan aynı zamanda pazar problemi olmayan bir üründür. Özellikle ilk tesis masrafları yüksek olan kivi yetiştiriciliğinde üreticilerimize İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce bu yönde desteklemeler yapılmakta ve kivi üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir” dedi. “Ordu ekonomisine 300 milyon TL katkı sağlaması hedefleniyor” Yılmaz, gerek bakanlık kaynakları, gerekse yerel kaynaklar kullanılarak son 5 yılda yaklaşık bin dekar yeni modern kivi bahçeleri kurularak, ildeki kivi alanlarının 3 bin 914 dekara çıkarıldığını ifade ederek, “Yıllar itibarı ile değişiklik gösteren rekoltemizin 2024 yılında yaklaşık 8 bin 600 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Elde edilen bu rekolte ile ilimiz ekonomisine bu yıl yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlanmış olacaktır. Yeni tesis bahçelerimizin de tam verime geçmesi ile birlikte rekoltemizin 12 bin tonun üzerine çıkması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün girişimleriyle 2019 yılında coğrafi işaret alınan Ordu Kivisi’nin kendine has aroması ve depo ömrünün uzun oluşuyla öne çıktığını vurgulayan Yılmaz, erken hasattan kaçınılması gerektiğine de dikkat çekti. Kivi üreticisi Tarık Tercan, 4 yıl önce kivi yetiştirmeye karar verdiğini söyleyerek, 5 dönüm alanda 3 ton kivi yetiştirdiğini, hedefinin ise 20 ton olduğunu ifade etti.
Sinop Sinop’ta "5. Lakerda Festivali" hazırlığı: 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Sinop’ta geleneksel hale gelen "Lakerda Festivali"nin 5’incisi bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yardımcısı Çobanoğlu, Lakerda Festivali geleneğinin bu yıl da 14-17 Kasım tarihleri arasında Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini açıkladı. "3 bin yıllık bir geçmişe sahip" Çobanoğlu yaptığı basın açıklamasında, festivalin tarihsel kökenine de değinerek, "Sinop doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 1000’lere varan tarihsel bir denizcilik ve balıkçılık mirasına sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile balık gastronomisi turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır. Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, antik dönemlerde pitoslarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanmasından esinlenerek 2016 yılında harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3000 yıllık bir geçmişe sahip ve balıkçılık kültürünün bir parçası olan ‘lakerda’ üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktı. Tabii ki bunun yanı sıra deniz ürünleri gastronomisinin geliştirilmesi ve denizciliğin ve balıkçılığın hayatımız daha fazla girmesinin yolunu açmayı hedeflemiştik” dedi. Festival kapsamında düzenlenen lakerda yapma yarışmasının ödüllerini açıklayan Çobanoğlu, "Birincilik ödülümüz 40 bin lira, ikincilik ödülümüz 25 bin lira, üçüncülük ödülümüz 15 bin lira olacak” şeklinde konuştu. Tüm vatandaşları davet etti Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise 14-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Lakerda Festivali’ne tüm Sinopluları ve Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşları davet etti. Başkan Gürbüz, Sinop’un her mevsimde güzellikler sunduğunu, özellikle sonbaharda farklı bir cazibeye sahip olduğunu vurguladı. Başkan Gürbüz, festivalin Sinop’un gastronomik değerlerinin tanıtılmasında büyük rol oynayacağını belirterek, "Özellikle sonbaharı tercih eden gezginlerimize, misafirlerimize ve yerli yabancı turistlerimize 14-17 Kasım tarihlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu yıl, deniz ürünlerinin tanıtılacağı ve işlenmiş deniz ürünlerinin gastronomisinden Sinop’un pay alacağı iddialı bir festivale ev sahipliği yapacağız. Ben tekrar tüm Sinopluları ve ülkemizdeki vatandaşlarımızı Sinop’a, festivalimize katılmaya, festivalimizin güzelliklerini tatmaya davet ediyorum" diye konuştu.