YEREL HABERLER - 20 Nisan 2012 Cuma 15:52

ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖОRENCİLERİNE COОRAFİ İŞARET ANLATILDI

A
A
A
ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖОRENCİLERİNE COОRAFİ İŞARET ANLATILDI

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Gençlik Grubu, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Topluluğu öğrencilerine yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor.
Antalya Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen eğitim toplantısında, yöresel ürünler ve coğrafi işaret konusunda uzman Dr. Rana Demirer, Tarım Topluluğu öğrencilerine yöresel ürünler ve coğrafi işaretin önemini anlattı. 25 öğrencinin katıldığı toplantıda Rana Demirer, yöresel ürünleri korumak amacıyla geliştirilen coğrafi işaret sistemini anlattı. Coğrafi işaretin bölge ve ülke ekonomine sağladığı katkı hakkında öğrencileri bilgilendiren Demirer, coğrafi işaret alındığında hem yerli üreticinin emeğinin korunduğunu, hem ciddi bir ekonomik girdi sağlandığını, hem de yöresel ürünlerin kalite ve standardının korunduğunu söyledi.
``Yöresel ürünlerin korunmasında ziraat mühendislerine büyük görevler düşüyor`` diyen Demirer, ziraat mühendislerinin üreticiyi coğrafi işaret alımı için yönlendirilmesinde büyük rol üstleneceğini ifade etti. Demirer, Avrupa ülkelerinde yaygın olan coğrafi işaret alımının Türkiye`de yeni keşfedildiğini belirterek, 2 bin 500`ün üzerinde coğrafi işaret alabilecek yöresel ürün varken bunun sadece 152`sinin tescillendiğini bildirdi. D
emirer, Antalya Ticaret Borsası`nın 20-24 Haziran`da düzenleyeceği Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı`nın yöresel ürünlerin korunmasında büyük önem taşıdığını belirtti. Fuarda coğrafi işaretin korunabilmesi için etkin çalışan OriGIn (Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü) adlı sivil toplum örgütü ile seminer gerçekleştirileceğini de bildiren Demirer, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı Bayburt Üniversitesinin Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı. Bâbertî Külliyesinde başlayan “Bilim Birlikte Hayat Birlikte” Bütünleşik Doğa ve Bilim Okulu projesinin açılışı coşkuyla yapıldı. Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenen proje, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğinde, Öğr. Gör. Derya Yarımkaya tarafından yürütülüyor. Proje, ortaokul öğrencilerine bilim sevgisi aşılamak ve çevre bilinci kazandırmak amacıyla hayata geçirildi. Projeye, Bayburt il merkezindeki ortaokulların 5., 6. ve 7. sınıflarında öğrenim gören 30 öğrenci katıldı. Başvuruların yoğun olduğu projede katılımcılar, kura yöntemiyle belirlendi. 11-16 Kasım tarihleri arasında sürecek proje kapsamında öğrenciler, bilim, doğa ve kültür temalı çeşitli etkinliklerde bir araya geliyor. Proje boyunca öğrenciler; drama, bocce, simülasyon, okçuluk, model uçak yapımı, teleskopla gökyüzü gözlemi, ebru sanatı, organik tarım, oryantiring, akıl ve zekâ oyunları, insansız kara ve hava araçları, fotoğrafçılık ve artırılmış gerçeklik gibi geniş bir yelpazede etkinliklere katılacak. Eğitimler, her biri alanında uzman 18 akademisyen tarafından yürütülecek ve öğrencilere bilimsel bilgi ve uygulamalı öğrenme fırsatı sunulacak. Açılışta konuşma yapan Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül, üniversitemizin proje çağrılarına yanıt vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu proje ile öğrencilerin bilimle dolu bir deneyim yaşayacağını belirtti. Prof. Dr. Bülbül, gençlerin bilime olan ilgisini artırmanın önemine vurgu yaptı. Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Derya Yarımkaya ise, öğrencilerin bilimle keyifli bir yolculuğa çıkacaklarını ifade ederek, bu sürecin onların gelecekteki akademik başarılarına önemli katkı sağlayacağını söyledi. Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen bu proje, bilim ve doğanın iç içe olduğu, öğrencilerin bilimsel meraklarını keşfetmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Proje, 16 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek.
Bayburt Bayburt Üniversitesinin üniversite sporlarındaki yükselişi 21 yeni madalyayla sürdü Bayburt Üniversitesi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun (TÜSF) 2023-2024 yılı madalya sıralamasında 29. sıraya yükselerek, her geçen yıl spor alanında önemli bir ivme kazandığını ortaya koydu. Türkiye genelinde 161 üniversitenin yer aldığı üniversiteler arası spor müsabakalarında Bayburt Üniversitesinin sporcu öğrencileri 5 altın, 8 gümüş ve 8 bronz olmak üzere toplam 21 madalya ile önemli bir başarıya imza attı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu uhdesinde düzenlenen spor müsabakalarında Türkiye genelindeki 161 üniversiteden toplam 38.309 sporcu öğrencinin mücadele ettiği düşünüldüğünde, Bayburt Üniversitesinin başarı grafiği daha fazla önem kazanıyor. 91 farklı spor dalında faaliyet gösteren TÜSF, 178 farklı spor etkinliği düzenlerken, bu etkinliklerin önemli bir kısmında temsil edilen Bayburt Üniversitesi başarılı sonuçlarla spor camiasında adından söz ettiriyor. Yakın zaman önce TÜSF Başkanı seçilen Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Bayburt Üniversitesinin spor alanındaki bu başarısının yalnızca kendileri için değil, Türkiye’deki tüm üniversite sporlarının gelişimi için de büyük önem taşıdığını vurguladı. Rektör Türkmen, yaptığı açıklamada, “Bayburt Üniversitesi olarak sporun her dalında var olmayı ve öğrencilerimize destek olmayı sürdüreceğiz. Bu başarıyı daha ileriye taşıma hedefindeyiz. Her bir öğrencimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı. Bayburt Üniversitesi, 2024 yılında da hem sporcu öğrenci sayısını artırmayı hem de spor dallarındaki çeşitliliğini genişletmeyi hedefliyor. Üniversite, gelecekte de ülke genelinde köklü üniversitelerle rekabet ederek, Türk sporuna katkı sunmaya devam edecek.