EKONOMİ - 10 Ağustos 2024 Cumartesi 09:40

TZOB Başkanı Bayraktar: “Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor”

A
A
A
TZOB Başkanı Bayraktar: “Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor. 2010 yılında 1,9 milyon ton olan biber üretimi 2023 yılında yüzde 55 oranında artarak 3 milyon tona çıktı” dedi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunları hakkında görüntülü basın açıklaması yaptı.


“Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak kuruluşumuzdan bu yana ülkemiz genelinde 755 Ziraat Odası aracılığıyla çiftçilerimizin yaşadığı sorunları gündeme getiriyor, çiftçilerimizin sorunlarına çözüm olmak için onların sesi olmaya çalışıyoruz” diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;


“Çiftçilerimiz, her geçen gün artmaya devam eden girdi, lojistik, işçilik gibi üretim maliyetlerine ek olarak değişen iklim koşulları nedeniyle aşırı sıcaklık, şiddetli yağış, dolu, fırtına, don gibi doğal afetlere artık çok daha fazla maruz kalıyor. Ancak fedakâr çiftçilerimiz, tüm bu olumsuz koşullara rağmen bu yıl da üzerine düşeni yaptı ve üretmeye devam etti.”


Bayraktar, “Ağustos ayı itibarıyla birçok tarımsal üründe hasat devam ediyor. Ancak görüyoruz ki çiftçilerimiz bin bir emekle ürettiği ürününü pazarlayamıyor. Düşük kalan üretici fiyatları üreticilerimizin belini büküyor. Bugün birçok tarımsal üründe üretilen ürün ya maliyetine ya da daha düşük fiyata tarladan çıkarken pazarda ve markette katlanmış bir fiyatla karşımıza çıkıyor” diye konuştu.



Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Üreticilerimiz, üretimden pazarlamaya, fiyat oluşumuna kadar pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu sezon biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşleri de üreticimizi mağdur ediyor. Bu durum hayra alamet değildir. Fiyatı düşen ürünler yüzünden üreticilerimiz üretimden vazgeçecek. Önümüzdeki sezon tüketicilerimiz bu ürünleri pahalı yiyecektir.”



“Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor”


Bayraktar, şu ifadelere yer verdi:


“Ülkemizde geçen yıl 3 milyon ton biber üretildi. Üretilen biberin yüzde 52’sini kapya biber, yüzde 30’unu sivri biber, yüzde 13’ünü dolmalık biber ve yüzde 5’ini çarliston biber oluşturdu. Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor. 2010 yılında 1,9 milyon ton olan biber üretimi 2023 yılında yüzde 55 oranında artarak 3 milyon tona çıktı. Fakat üretimde böylesine bir artış yaşanırken tüketimde aynı oranda artış görülmüyor. Ortaya çıkan bu arz fazlalığı ve talebin artmaması biberde üretici fiyatının düşmesine sebep oldu.”



İhraç edilemeyen kabak iç piyasaya da pazarlanamadığını belirten Bayraktar, “Nakliye maliyetlerinin yüksek olması ve kabakta kar marjının düşük olmasından dolayı tüccarlar kabak alımına yanaşmıyor. Kabak, olgunlaştıktan sonra 1 hafta içinde kesilmediği takdirde özelliğini kaybettiğinden üreticilerimiz kabaklarını hayvanlara yem olarak vermek zorunda kalıyor” ifadesini kullandı.



Karpuzda arzın yüksek talebin ise düşük seyretmesinin fiyatları düşürdüğünü ifade eden Bayraktar, “Diğer taraftan tüketimin yeteri kadar olmaması tüccarın alım yapmak istememesine neden oluyor. Benzer durum kavun fiyatlarında da görülmekte olup kavun fiyatları 6 ila 8 lira, karpuz fiyatları Antalya bölgesinde 4 ila 7 lira arasında seyrediyor. Ancak diğer bölgelerde yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı karpuz fiyatı 3 liraya kadar düştü” şeklinde konuştu.



Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Antep fıstığında bu yıl yüksek rekolteye bağlı arzdaki artışla birlikte fiyatlar geriledi. Hali hazırda piyasada alıcılar, ucuz fiyatla aldıkları Antep fıstığını stok yapıyor. Ürün arzının bitmesiyle birlikte yaptıkları bu stoku yüksek fiyatla piyasaya sürerek haksız kazanç sağlamanın peşindeler. Fiyatların daha fazla düşmesinin önüne geçmek için Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girmeli, ihracat kanalları zorlanmalıdır.”



Bayraktar, salçalık domateste üretim alanlarının arttığını bildirerek, “Buna ek olarak geçtiğimiz sezonlarda salça ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle salça fabrikalarıyla sorun yaşayan çiftçilerimizin mağduriyeti, bu sezon yasak kaldırılmış olmasına rağmen devam ediyor. Fabrikalar bir yandan daha az sayıda üreticiyle sözleşme yaparken diğer yandan sözleşme yaptığı üreticilere yüksek fire oranları çıkararak üreticilerimizi mağdur ediyor” diye konuştu.



Yaş sebze ve meyvede sıkıntıların yaşandığını belirten Bayraktar, “Ülkemiz tüm bölgelerinde uygun iklim ve ekolojik koşulların yanı sıra geniş tarım arazilerine sahiptir. Topraklarımız hemen hemen tüm tarımsal ürünlerin üretimine imkân vermesine rağmen, yaşanan ekonomik sıkıntılar üretimi sekteye uğratıyor. Tarlada 5-10 liraya satılan ürünün markette 4-5 kat fazlaya satılması kabul edilemez. Ülkemizde tarım sektörü için etkin bir pazarlama sistemi ve organizasyonun kurulamamış olması, mevcut sistemin ise aracılar tarafından kontrol ediliyor olması, ürün kayıplarına neden oluyor. Diğer taraftan bu durum üretici-tüketici niteliğindeki geniş toplum kesimlerinin çıkarlarını olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Restoran yangınından acı haber: Alevlerin arasından çıkamayan çalışan öldü Afyonkarahisar’da bir akaryakıt istasyonu yerleşkesindeki restoranda çıkan yangınında alevlerin arasından çıkamayan bir çalışanın hayatını kaybettiği belirtildi. Olay, Afyonkarahisar İzmir karayolu Kadayıfçıoğlu Kavşağındaki bir akaryakıt istasyonu yerleşkesinde bulunan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, restoranda müşterilerin ısınması için yakılan elektrik sobası, bir anda içerideki perdeleri tutuşturdu. Perdeden çıkan alevler kısa sürede iş yerine yayıldı. Yangına ilk önce restoran çalışanları müdahale etti. Ardından çevredekilerin ihbarı ile bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler hızlı bir şekilde alevlere müdahale ederken, rüzgarın da etkisiyle yangın iki katlı restoranın her yerini sardı. Yangın itfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. “Büyük bir facia olmuş oldu” Olay sonrası bölgeye gelen Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, yetkililerden bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Vali Yiğitbaşı, "Toplamda 17 kişinin yangından etkilendiğini biliyoruz. İtfaiye ekiplerimizim verdiği bilgiye gören ne yazık ki içeride hayatını kaybeden birisi var ve bunun da içerde çalışanlardan birisi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla büyük bir facia olmuş oldu. Bu anlamda çok üzgünüz. Soğutma çalışmaları sürüyor, bina ahşap olduğu için çok hızlı ilerledi. Yangının yanındaki benzinliğe de yayılmaması için büyük uğraş verildi. 7 itfaiye ekibi ayrı ayrı çalıştı alanda. Bizi üzen mal kaybı dışında bir can kaybı olması. Yangından etkilenenlerin büyük çoğunluğu çalışanlar, sadece bir müşteri var olayda. Müşteri içeriden çıkmak için camı kırmış, elinde kesik var. Devlet Hastanemizdeki 8 yaralının taburcu işlemleri gerçekleşti. Ancak bir can kaybımız var, çok üzgünüz. Olayla ilgili cumhuriyet savcımız çalışmalarına başladı” dedi.
Samsun ’Suç ve suçlularla topyekun mücadele’ Samsun’da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu tarafından muhtarlara yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Suç ve suçlularla mücadele ederken topyekûn, tam bir dayanışma anlayışı içerisinde hep beraber çalışmamız gerekiyor" dedi. İl Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda bağımlılıkla mücadelede muhtarlarla iş birliği vurgusu yapıldı. Toplantıda konuşma yapan Vali Tavlı, " Kamu hizmetinin sunulmasında, vatandaşlarımızın problemlerinin hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasında da siz muhtarlarımızla diğer kurumlarımızın el birliğiyle çalışması önemli. Bugünkü toplantımızın gündemi kötü alışkanlıklarla mücadele. İyi şeyler de bağımlılık yapabilir, onda sıkıntı yok. Ama kötü alışkanlıklarda bağımlılık oluyorsa orada sıkıntı var. O nedenle bağımlılıkla mücadele diyoruz, kötü alışkanlıklarla mücadele diyoruz. Jandarmamız, emniyetimiz, sahil güvenliğimiz operasyonel faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor. Suç ve suçlularla sahada etkin bir mücadele yürütüyorlar. Tabii burada sizlerin verdiği destekle yapılan mücadele de çok önemlidir. Onu özellikle ifade etmek istiyorum. Kolluk birimlerimizin suç ve suçlularla yaptığı mücadeleye verdiğiniz desteklerden dolayı sizlere şükranlarımı, teşekkürlerimi ifade ediyorum. Suç ve suçlularla mücadele ederken topyekûn, tam bir dayanışma anlayışı içerisinde hep beraber çalışmamız gerekiyor. Samsunlu hemşehrilerimizle beraber suç ve suçlularla yapacağımız mücadelede hep birlikte, topyekûn mücadele etmenin önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Polisimizin, jandarmamızın, sahil güvenliğimizin 7/24 sizlerin, bizlerin, Samsun’un huzuru için mücadele edip görev yaptığı gibi biz de onlara 7/24 destek olursak, suç ve suçluların sahada gençlerimizi ve çocuklarımızı zehirlemesine fırsat vermemiş oluruz. Samsun’umuzun, mahallelerimizin huzuru için çalışan kolluk birimlerimize teşekkürlerimi ifade ediyorum. Suç ve suçlularla mücadele eden kolluk birimlerimizin, bizlerin yanında olan siz muhtarlarımıza ve hemşehrilerimize de teşekkürlerimi ifade ediyorum" diye konuştu. Uzmanlardan bilgilendirici sunumlar Toplantıda; OMÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu, bağımlılık ve bağımlılık tedavisi konularında bir sunum yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu, bağımlılığın birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini detaylı bir şekilde anlatarak, bu konuda yapılabilecek önleme çalışmaları hakkında muhtarları bilgilendirdi. Ayrıca, toplumun bağımlılıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesinde muhtarlara düşen rolü vurguladı. Kolluk birimleri tarafından yapılan sunumlarda ise Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü, uyuşturucuyla mücadelede yürütülen çalışmalar ve mahalle düzeyindeki önleme faaliyetlerini paylaştı. Narkotik ekipleri, bağımlılık tehdidine karşı ailelerin ve muhtarların dikkatli olmasının önemine işaret etti. Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri ise suçla mücadele ve güvenlik önlemleriyle ilgili bilgi vererek, Kadın Destek Uygulaması (KADES) ve dolandırıcılık hakkında muhtarları bilgilendirdi. Toplantı topyekûn mücadele çağrısıyla sona erdi. Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Vekili Canik Kaymakamı Şeref Aydın, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutan Vekili/Grup Komutanı SG Binbaşı Barış Kaya, protokol üyeleri, kolluk kuvvetleri ve mahalle muhtarları katıldı.