EKONOMİ - 16 Ocak 2025 Perşembe 13:02

Türkiye ile Moğolistan arasında Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması imzalandı

A
A
A
Türkiye ile Moğolistan arasında Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması imzalandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde, TOBB ile Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası arasında ‘Türkiye-Moğolistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması’ imzalandı.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Moğolistan Başbakan Yardımcısı Luvsannyam Gantumur’un katılımıyla Türkiye-Moğolistan İş ve Yatırım Toplantısı düzenlendi. Toplantı çerçevesinde iki ülke arasındaki ekonomik işbirlikleri masaya yatırılarak, bu işbirliklerinin daha da geliştirilmesi hedeflendi.


“Ekonomilerimiz birbirini tamamlayıcı bir yapıdadır”


Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Moğollar ve Türkleri, Asya’nın iki ayrı ucunda yaşayan, iki kadim komşu millet olduğunu ve aralarındaki ilişkilerin asırlar öncesine dayandığını bildirdi.


Yavuz, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret hacminin büyüdüğüne de dikkati çekerek, “2023 yılında 108 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 2024 yılında 139 milyon dolar düzeyine yükselmiştir. Ama bu rakamın ülkelerimizin potansiyelinin çok altında olduğunu biliyoruz. Ekonomilerimiz birbirini tamamlayıcı bir yapıdadır. Ticari ve iktisadi alandaki işbirliğimizin geliştirilmesi için birçok imkân vardır. Başta altın, bakır, uranyum ve kömür olmak üzere, madencilik alanında da ciddi bir işbirliği potansiyelimiz var. Tarım ve hayvancılık alanında da yine değerlendirilmesi gereken fırsatlar var. Bu bağlamda, dericilik sektörü de önemli bir işbirliği alanıdır” açıklamasında bulundu.


“İnşaat sektöründeki tecrübe ve kapasitemizi, Moğolistan’daki inşaat ve altyapı projelerinde de göstermek isteriz”


Türkiye’nin güçlü olduğu bir önemli sektörün de inşaat sektörü olduğunu vurgulayan Yavuz, “Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde Türkiye’den 43 firma bulunmaktadır. Böylece Türkiye, firma sayısına göre dünyada ikinci sıradadır Firmalarımız bugün kadar 137 ülkede, 12 binden fazla proje üstlenmişlerdir. Bu alandaki tecrübe ve kapasitemizi, Moğolistan’daki inşaat ve altyapı projelerinde de göstermek isteriz. 2018 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası olarak ‘Türk-Moğol Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nu kurduk. Bu ortak Odamız, karşılıklı ticaretin arttırılması yönünde çalışmalarını sürdürüyor” şeklinde konuştu.



Türkiye ile Moğolistan arasında Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması imzalandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli’de temizlik seferberliği sürüyor Nazilli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçe genelinde başlattığı temizlik seferberliği kapsamında Dumlupınar, İstiklal ve Pınarbaşı Mahallelerinde kapsamlı çalışma gerçekleştirdi. Nazilli Belediyesi tarafından ilçenin daha temiz görünmesi, vatandaşlara çevre bilincinin aşılanması ve mahallelerdeki hijyen standartlarının yükseltilmesi için başlatılan seferberlik çalışmaları devam ediyor. Yeni yılın gelmesi için faaliyetlere hız veren ekipler, hazırlanan program çerçevesinde ilçenin dört bir yanında duyarsızca yola atılan çöpleri süpürerek sokakları pırıl pırıl bir görünüme kavuşturuyor. Kaldırım kenarlarında ve boş arazilerde bulunan yabani otlar ise Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından kesilerek görsel kirliliğin önüne geçiliyor. Belediye yetkililerince yapılan tüm uyarılara rağmen bilinçsizce moloz bırakılan alanlar ise arındırılarak temiz bir hale getiriliyor. Nazilli’nin daha temiz bir görünüme kavuşması için tüm ekiplerle birlikte canla başla mücadele ettiklerinin altını çizen Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, “Göreve ilk geldiğimiz günden bu yana şehrimizin en büyük sorunlarından biri olan temizliğe ciddi bir mesai harcıyoruz. Burada görev yapan personellerimiz insanüstü bir gayretle görevlerini yerine getiriyor. Halkımızdan ricamız bizlere bu seferberlik sürecinde destek vermeleri ve memleketimiz için, dünyamız için, geleceğimiz için daha duyarlı hareket etmeleri. Gelişigüzel sokaklara atılan her çöp, konteyner kenarlarına izinsiz bırakılan moloz yığınları, boş arazilere atılan hafriyatlar ne yazık ki bu seferberlik faaliyetlerine ket vuruyor. Nazillimiz bunu hak etmiyor. Gelin şehrimiz için birlikte çalışalım” sözlerini kaydetti.
Kars KATSO Başkanı Bozan, basınla buluştu Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, kentteki ulusal ve yerel basının temsilcileriyle bir araya geldi. Bozan, göreve başladığı 2024 yılının değerlendirmesini yaptı. KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, 1 yılı değerlendirmek, şehrin ticari ve ekonomik hayatına katkıda bulunmak adına yürüttükleri projeleri, etkinlikleri ve hayata geçirdikleri projeleri basın ile paylaştı. Başkan Kadir Bozan, “Kars’ın hem yerel hem ulusal ölçekte ticari potansiyelini artırmak, yatırım imkanlarını geliştirmek ve üyelerimize daha iyi hizmet sunmak için pek çok önemli adım attık. Şehrimizin ekonomik kalkınması adına gösterdiğimiz çabanın meyvelerini hep birlikte topluyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Birlikte başardığımız bu çalışmaların detaylarını paylaşırken, Kars’ın geleceği için hep beraber daha güçlü adımlar atacağımıza olan inancımı bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi. Bozan, “1 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizi siz değerli basın mensuplarımıza aktarmak istiyorum. Göreve geldiğimde, Odamızın mali durumunun zayıf olduğunu ve üyelerimizin aidat ödeme oranlarının oldukça düşük seviyelerde bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca, Odamızın alacaklarının enflasyon karşısında değer kaybetmiş olması ve bütçemizin gerçekleşme oranının gerisinde kalması, finansal açıdan ciddi bir yeniden yapılanmayı zorunlu kılıyordu. Bu tablo karşısında, ekip olarak hızlı ve etkili bir çalışma planı hazırlayarak Odamızın mali yapısını iyileştirmek için adımlar attık. İlk etapta, hesaplarımızı toparlayarak gelirlerimizi artırmaya ve giderlerimizi kontrol altına almaya odaklandık. Üyelerimizin aidatlarını düzenli ödemeleri konusunda farkındalık oluşturacak özendirici faaliyetler düzenledik. Ayrıca, mali disiplin anlayışıyla hareket ederek, kaynaklarımızı daha verimli kullanmaya başladık” diye konuştu. Bozan, “Bugün, göreve gelişimin üzerinden 1 yıl geçmiş durumda ve bu süre zarfında Odamızın nakit varlığını 5 kat artırmayı başardık. Bununla birlikte, kurum ve kuruluşlara olan borçlarımızı yüzde 70 oranında azaltarak finansal açıdan sürdürülebilir bir yapıya kavuştuk. TOBB, Emekli Sandığı, SERKA, İç Ticaret Genel Müdürlüğü gibi kurumlara olan yükümlülüklerimizin büyük kısmını yerine getirirken, Organize Sanayi Bölgesi ve TDİ Besi Organize Sanayi Bölgesi gibi önemli iş ortaklarımıza olan borçlarımızı da büyük ölçüde azalttık. Bugün gelinen noktada, 2025 yılı itibarıyla borçsuz bir Oda olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, mali yapımızı daha da güçlendirmek ve üyelerimize daha güçlü hizmetler sunmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Finansal açıdan güçlü bir Kars Ticaret ve Sanayi Odası inşa ederek, üyelerimizin ihtiyaçlarına daha etkin bir şekilde cevap verebilmek adına emin adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuştu. KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Bozan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantı daha sonra sona erdi.
Eskişehir Eskişehir’de 24 bin çiftçiye 1 milyar 377 milyon TL’lik nakdi destek ödemesi yapıldı Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2024 yılında tarımsal destekleme çerçevesinde teşvik çerçevesinde yer alan 24 bin çiftçiye 1 milyar 377 milyon TL’lik nakdi destek ödemesi yapıldığı belirtildi. 2024 yılı faaliyetleri ile ilgili Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, kurumun tarım ve hayvancılık alanında yürüttüğü faaliyetler ile birlikte çiftçi ve besicilere sağlanan destekler hakkında bilgiler verildi. Açıklamada, “2024 yılında gerçekleştirilen faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların detayları belli oldu. Tarımsal destekler alanında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve kırsal kalkınma yatırımlarının teşviki amacıyla kayıt altına alınan 24 bin çiftçiye 1 milyar 377 milyon TL nakdi destek ödemesi yapıldı. Yaygınlaştırılması ve Kontrolü, Tohumculuğun Geliştirilmesi Projeleri ile çiftçilerimize 11,5 milyon TL’nin üzerinde ayni destek sağlandı. Tabii Afet Telafi Ödemesi Faaliyetleri çerçevesinde tabii afetlerden zarar gören 11 ilçede toplam bin 352 çiftçimize Cumhurbaşkanlığı tarafından tahsis edilen 9 milyon TL’nin üzerinde nakdi destek sağlandı. 401 idari yaptırım kararıyla toplam 31 Milyon 670 Bin TL idari para cezası uygulandı. Tüketici Sağlığının Korunması ve Güvenilir Gıda Arzı Faaliyetleri alanında gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik 10 bin 651 denetim gerçekleştirildi. 123 işletmeye mevzuata aykırılık nedeniyle 17,4 Milyon TL cezai işlem uygulandı. 2 milyon 232 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvana şap, brucella, kuduz, çiçek, şarbon ve PPR(Veba) aşısı yapıldı. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2024 yılında gerçekleştirilen faaliyetler 2025 yılında da katlanarak devam edecektir” ifadelerine yer verildi.