SAĞLIK - 18 Kasım 2019 Pazartesi 10:13

Türk Veteriner Hekimleri Birliği: “Etkili antibiyotik geliştirilemezse 2050 yılında 10 milyon insan ölecek”

A
A
A
Türk Veteriner Hekimleri Birliği: “Etkili antibiyotik geliştirilemezse 2050 yılında 10 milyon insan ölecek”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Düne göre, antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği daha önemli hale gelmiştir.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Düne göre, antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Günümüzde yılda 700 bin kişinin antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybettiği, şayet yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemez ise 2050 yılında 10 milyon insanın antibiyotik direncinden dolayı öleceği bildirilmektedir” dedi.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ilan edilen ve bu yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” etkinlikleri çerçevesinde bir açıklama yayınlayan (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, halk sağlığını ve hayvan sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını duyurdu.



“Yılda 700 bin kişi antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybediyor”


Antibiyotiklerin modern tıbbın temel taşı olarak görev yaptığı belirtilen açıklamada Türk Veteriner Hekimleri Birliği, “Hayvanlar için antibiyotiklerin varlığı ve kullanımı, hayvan sağlığı ve refahını sağlamak için esastır. Veteriner hekimler, hayvan sağlığı, zoonotik hastalıklar ve gıda güvenliği yönüyle de insan sağlığını korumaktan sorumludur. Bununla birlikte, insan ve hayvan sağlığında antibiyotiklerin sürekli kullanımı ve yanlış kullanımı, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep olmaktadır. Bu durum iki temel sorunu tetiklemektedir. Bunlar; 1- Antibiyotik kalıntısı içeren gıdaların tüketilmesi sonucu insan vücudunda bulunan bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi 2-Hayvanlarda meydana gelen bakteriyel hastalıklara karşı bilinçsiz kullanılan antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi ve bu dirençli bakterilerin insanlara bulaşmasıdır. Düne göre, antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Günümüzde yılda 700 bin kişinin antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybettiği, şayet yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemez ise 2050 yılında 10 milyon insanın antibiyotik direncinden dolayı öleceği bildirilmektedir” ifadelerini kullandı.



Dünyada bilinçsiz antibiyotik kullanımının maliyeti 100 trilyon dolar


Bilim insanları, önlem alınmadığı takdirde gelecekte en basit mikrobiyal hastalıkların dahi tedavilerinin çok güçleşeceği konusundan endişe duyduğuna dikkat (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu açıklamasına şöyle devam etti:


“Araştırmalar direnç artışının devam etmesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılada (GSYİH) yüzde 2,0 ile yüzde 3,5 arasında bir düşüşe neden olacağına işaret etmektedir. Bu da, dünyada 100 trilyon Amerikan Dolarından fazla kayıp anlamına gelmektedir. Antibiyotik direnci tüm dünya ülkelerinin ortak sorunudur. Vakit kaybetmeden, antimikrobiyal direnç konusunda tüm ülkeler, hazırlanacak projeler çerçevesinde ortak çalışma yürütmek durumundadırlar. Yarın çok geç olabilir. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ve Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu (FVA) gibi uluslararası kuruluşları önemli görevler beklemektedir. Veteriner hekimlikte kullanılan ilaçların ve özellikle de antibiyotiklerin bilinçli kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle koruyucu hekimlik, sağaltımdan daha önemlidir ve ekonomik maliyeti düşüktür. Hayvancılıkta aşılama programları, iyi bakım/besleme ve hayvan refahı koşullarının sağlanması ilaçlara olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltmaktadır.


Antibiyotikler uygulamadan önce bakteriyel etkene karşı antibiyotik duyarlık testleri yapılarak, buna göre kullanılacak ilaç belirlenmelidir. Mümkün olduğu kadar dar spektrumlu antibiyotikler tercih edilmeli, reçeteye uygun olarak yeterli dozda ve mümkün olduğu kadar kısa bir süre uygulanmalıdır. Bölgedeki çeşitli bakterilerde direnç yaygınlığı iyi bilinmeli, bu amaca yönelik bilimsel araştırmalara önem verilmelidir.”



“Antibiyotik Eylem Planı yayınlanmalı”


Antibiyotiklere direnç ile ilgili toplumda fazlaca bir bilgi birikimi söz konusu olmadığını belirten TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Bu amaçla toplumun ve bu konuyla ilgileneceklerin uzman kişiler tarafından bilgilendirilmesi önemlidir. Enfeksiyonların kontrolü antibiyotik direncini frenleyen çok önemli bir unsurdur. Antibiyotik kullanma ihtiyacının azaltılması bakımından gerek insan ve gerekse hayvan sağlığı alanında sistematik koruyucu uygulamaların geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bütün bu önlemlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için ‘Tek Sağlık’ yaklaşımı çerçevesinde antibiyotik eylem planının yayınlanması büyük önem arz etmektedir. Bu vesileyle, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasının, insan ve hayvan sağlığı için önemli katkılarının olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tüm kamu hastaneleri "Anne Dostu Hastane" statüsüne kavuştu Kütahya, sağlık hizmetlerinde önemli bir başarıya imza attı. Kütahya Şehir Hastanesi ve Emet Dr. Fazıl Doğan Devlet Hastanesi’nin "Anne Dostu Hastane" unvanı almasıyla birlikte, ildeki tüm doğum yapılabilen kamu hastaneleri bu önemli statüye sahip oldu. "Anne Dostu Hastane" unvanı, anne ve bebek sağlığını ön planda tutan, mahremiyeti esas alan ve modern doğum standartlarını benimseyen sağlık tesislerine veriliyor. Bu unvan kapsamında, tek kişilik doğum odalarında, yanında bir yakını ile ev konforunda doğum imkanı sağlanıyor. Doğum sonrası anne ve bebek arasında en kısa sürede ten tene temas başlatılıyor. Emzirme desteği, doğum öncesi ve sonrası bakım, aile eğitimleri ve bebek dostu ortamlar gibi kaliteli hizmetler sunuluyor. Ayrıca, "Anne Dostu Hastane" unvanı, Sağlık Bakanlığı’nın "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında belirlediği önemli kriterlerden biri olarak kabul ediliyor. Kütahya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ensar Durmuş, yaptığı açıklamada Kütahya’nın bu alanda Türkiye’de örnek bir il olduğunu belirterek şunları söyledi: “Emet Devlet Hastanesi ve Kütahya Şehir Hastanesi’nin Anne Dostu Hastane unvanını almasıyla, Kütahya’daki tüm doğum yapılabilen kamu sağlık tesisleri bu statüye ulaşmıştır. Diğer illerde benzer çalışmalar yapılmakla birlikte Kütahya bu alanda bir ilki gerçekleştirmiştir. Tüm sağlık çalışanlarımız ile gebelik sürecinde gebelerin, bebeklerin ve ailelerin yanında olmak için seferber olmaya devam edeceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederim.”
Batman Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam Halk Kütüphanesi açılışına katıldı Batman’ın Beşiri ilçesindeki Beşiri Halk kütüphane açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, kütüphane girişinde gençlerin şarkılarıyla karşılandı. Batman’ın Beşiri ilçesinde düzenlenen açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Batman Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Şansi, Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener, kamu kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Yeni hizmete giren Beşiri Halk Kütüphanesi toplantı salonunda konuşan Bakan Yardımcısı Serdar Çam, "Geçtiğimiz tarihi kitaplara, hatıralara baktığımız zaman, çok büyük acılar yaşadık, büyük bir dönemi kapadık. En az iki asırdır büyük zorluklar yaşadık. Uluslararası bir takım çabaların getirmiş olduğu zorlukları tarihte yaşadık. Bugün ise Türkiye çok büyük bir katma değere ulaştı; büyük bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip. Biz bir medeniyet yürüyüşündeyiz. Beşiri Halk Kütüphanesi aslında bu medeniyet yürüyüşünün bir parçası. Bireysel ve tekil olarak sadece ilçe ile alakalı bakarsanız, sadece burayı ilgilendiren bir konu olarak görürsünüz. Ama büyük bir medeniyet yürüyüşünün bir parçası olarak gördüğümüzde, olay çok farklı oluyor" dedi. Bakan Yardımcısı Çam, konuşmasının ardından kütüphane içinde gençlerin söylediği şarkıları dinledi, ardından minik öğrencilere hediye dağıttı.
Kayseri Kayseri Sera OSB için kullanılacak jeotermal su sondadan çıktı Kayseri’de hayata geçirilecek olan Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kullanılacak olan jeotermal su, düzenlenen tören ile sondajlanarak çıkarıldı. Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi’nde çıkarılan jeotermal suyun çıkarılma törenine AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ile Dursun Ataş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağırılı, MTA Etüt Daire Başkanı Ejder Yapıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ve protokol üyeleri katıldı. Programda açıklama yapan AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, “İlk defa Sera Organize Sanayi Bölgesi’ni burada gerçekleştirmiş olduk. MTA’nın yaptığı çalışmalar sonucunda 635 metreden 70 litre/saniyenin üzerinde bir sıcak suya ulaşmış olduk. İnşallah bu ülkemiz tarımına, Kayseri tarımına büyük katkı sağlayacak. Yaklaşık bin 500 kişi istihdam edilecek. Bu istihdamın yüzde 75’i kadın işçilerden oluşacak. Bin 200 civarında hanımefendi burada iş imkanı bulmuş olacak. Elmalı ve yakın çevreye de ekonomik olarak büyük bir değer kazandırılmış olacak. 5 milyar civarında bir yatırım ki bunu altyapı ve sanayi tesislerinin yatırımı olarak söylüyorum. Bu da ekonomide bir hareketli çarkın etkisi ile önemli bir noktaya ulaşacaktır diye düşünüyorum. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Düzenlenen programda AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın butona basmasının ardından sondajlanan jeotermal su yüzeye çıktı.
Kayseri Kayseri Sera OSB için kullanılacak jeotermal su sondadan çıktı Kayseri’de hayata geçirilecek olan Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kullanılacak olan jeotermal su, düzenlenen tören ile sondajlanarak çıkarıldı. Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi’nde çıkarılan jeotermal suyun çıkarılma törenine AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ile Dursun Ataş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağırılı, MTA Etüt Daire Başkanı Ejder Yapıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ve protokol üyeleri katıldı. Programda açıklama yapan AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, “İlk defa Sera Organize Sanayi Bölgesi’ni burada gerçekleştirmiş olduk. MTA’nın yaptığı çalışmalar sonucunda 635 metreden 70 litre/saniyenin üzerinde bir sıcak suya ulaşmış olduk. İnşallah bu ülkemiz tarımına, Kayseri tarımına büyük katkı sağlayacak. Yaklaşık bin 500 kişi istihdam edilecek. Bu istihdamın yüzde 75’i kadın işçilerden oluşacak. Bin 200 civarında hanımefendi burada iş imkanı bulmuş olacak. Elmalı ve yakın çevreye de ekonomik olarak büyük bir değer kazandırılmış olacak. 5 milyar civarında bir yatırım ki bunu altyapı ve sanayi tesislerinin yatırımı olarak söylüyorum. Bu da ekonomide bir hareketli çarkın etkisi ile önemli bir noktaya ulaşacaktır diye düşünüyorum. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Düzenlenen programda AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın butona basmasının ardından sondajlanan jeotermal su yüzeye çıktı.