EKONOMİ - 19 Aralık 2024 Perşembe 14:05

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar: “Rakam olarak yine hiçbir şey gündeme gelmedi”

A
A
A
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar: “Rakam olarak yine hiçbir şey gündeme gelmedi”

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Komisyon toplantısında rakam olarak yine hiçbir şey gündeme gelmedi” dedi.


Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını bugün gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 buçuk saat süren toplantının ardından Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.



“Rakam olarak yine hiçbir şey gündeme gelmedi”


Ağar, komisyonun ikinci toplantısının ardından üçüncü toplantının gelecek hafta yapılacağını fakat bugün olağanüstü bir toplantı gerçekleştiğini belirterek, “Olağanüstü çağrılar bazen sancılı olur, bazen hayırlı olur. Temennimiz hayırlı olması. Sabah TÜRK-İŞ’te Başkanlar Kurulu toplantısı yaptık. Toplantıda asgari ücret ile ilgili hepsinin görüşünü aldık. 11.30’da da komisyon toplantısına katıldık. Komisyon toplantısında rakam olarak yine hiçbir şey gündeme gelmedi” dedi.



“Biz para talep eden tarafız, para veren bir rakam söylesin ki biz de ona göre tavrımızı alalım”


Basın ve kamuoyunun sürekli TÜRK-İŞ’in rakam açıklamaması üzerine gündem oluşturduğunu söyleyen Ağar, “Basın olarak ne hükümet ne de işverenin rakam söylemesi için üzerinde durmuyorsunuz. Dolayısıyla biz hala aynı yerdeyiz. Biz para talep eden tarafız. Para veren ve hükümet bir rakam söylesin ki biz de ona göre tavrımızı alalım” şeklinde konuştu.



“Toplantıda gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğinden bahsettik”


Ağar, bugünkü toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlık ettiğini hatırlatarak, “Görüşlerimizi sunduk, gerçekleşen enflasyondan bahsettik, gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğinden bahsettik. Bu ülkede yaşayan 8 milyon civarındaki arkadaşlarımız bir nebze olsun ev kirasını ödeyebilsin, çocuklarının ihtiyacını, tenceresini kaynatabilsin, evin giderini karşılayabilsin diyerek konuştuk. Bu söylediklerimizden hemen hemen rakam çıkıyor. Zaten bu rakamın tamamı çıksa bunu verme şansları yok. Bu kadar giderleri saymama rağmen bu giderlerin çok büyük maliyet olduğunu zaten biliyoruz. Bakanımız bizim görüşlerimizi aldı, işverenin görüşlerini aldı. Bu görüşleri gerek konfederasyon başkanımızla, TİSK, kendi konfederasyon başkanları ile bakanlığımız tekrar bir araya gelecekler. Önümüzdeki hafta hem rakam hem de sonuç gelir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.



“Kendi geçimlerini zaten kendileri biliyor”


İşçi heyetinde yer alan asgari ücretli çalışanların çalışmalarına devam ettiğini aktaran Ağar, “Bizim dört tane asgari ücretle çalışan arkadaşımız var. Onlar da şu an yanımızda. Bir tanesi sizin meslektaşınız, bir tane aşçı, kuaför ve taşeron işçisi arkadaşımız var. Arkadaşlarımız kendileri çalışmalarını yapıyorlar, bize bildirecekler. Biz de onu konfederasyon başkanımıza bildireceğiz. Bu arada hızlı bir gelişme olacak. Arkadaşlarımız da sonuç üzerinde çalışıyor. Biz de ‘Ne istiyorsunuz’ diye sormuyoruz. Kendi geçimlerini zaten kendileri biliyor” diye konuştu.



“Biz rakamı söylersek bu işin altından kalkamayız”


İşveren tarafının hiç rakam söylemediğini aktaran Ağar, “Biz parayı veren değiliz. Biz rakamı söylersek bu işin altından kalkamayız. Rakam söylemek en kolayı. Kamuoyunda bir sürü rakam söyleyenler var. Bu ücretler arasında yüksek belirten var, makul veren ve hiç kabul edilmeyecekler var. Bunlar oyalamadan başka bir şey değil. Artık milleti beklentiye sokmanın bir anlamı yok, bu milletin beklentilerini ortaya koyup kamuoyuna açıklamaları lazım” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce 80 yaşındaki hastaya koroner baypas ameliyatı yapıldı Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, başarılı ameliyatlarına devam ediyor. Tıkalı üç damara yapılan baypas işlemiyle 80 yaşındaki hasta hayata yeniden döndü. Göğüste sıkışma ve nefes darlığı şikayeti olan 80 yaşındaki Ü.G., Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Kardiyoloji Kliniği’ne sevk edilen hastaya yapılan koroner anjiyografi sonucunda üç damarının tıkalı olduğu anlaşıldı. Koroner baypas ameliyatı olması kararı alınan hasta, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Yiğit Tanrısever ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Tıkalı üç damarı başarılı bir operasyonla açılan hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve kısa süre içerisinde taburcu edileceği bildirildi. Baypas ameliyatının ileri yaşlarda yüksek riskli bir ameliyat olduğuna dikkat çeken Dr. Tanrısever, "Yapılan tetkiklerde kalbe giden üç damarının tıkalı olduğu tespit edilen 80 yaşındaki hastamızı başarılı bir ameliyat ile yeniden hayata döndürdük. Hastanemizin imkanları sayesinde riskli grup hastalarımıza koroner baypas ameliyatını başarıyla uygulayabiliyoruz. Çalışmalarımızı her zaman bir üst seviyeye taşıyarak halkımıza kaliteli hizmet vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini dile getiren Ü.G., tedavisinde emeği geçen tüm sağlık personeline teşekkür etti.
Erzincan Erzincan’da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti: "Kesme kadayıf tatlısı" Erzincan’ın yöresel tatlıları arasında yer alan ve coğrafi işaretli Erzincan kesme kadayıf tatlısı, Ramazan ayında yoğun talep görüyor. 2021 yılında "Erzincan kesme kadayıfı" ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen ve Mahreçli Coğrafi İşaret Belgesi alan tatlı, yörenin asırlık lezzetleri arasında yer alıyor. Asırlardır sofraları süsleyen tatlı Ramazan ayında iftardan sonra olmazsa olmazlardan. Yöre insanı tarafından üretilen tereyağı, süt, şeker ile yoğrulan hamur, yufka haline getirildikten sonra elde bıçakla kesilerek tel tel haline getiriliyor. Daha sonra, bakır tepsiye konulan kadayıfın üzerine yine bölgede yetişen cevizlerden bolca bırakılan kadayıf, tereyağı sürüldükten sonra fırında kısık ateşte pişiriliyor. Şerbetli olmasına rağmen tüketiciler tarafından hafif bir tatlı olduğu söylenirken özellikle iftardan sonra yenildiğinde rahatsız etmediğini ifade ediyor. Erzincan’da uzun yıllardır kadayıf üreticiliği yapan Fatma Ballı, 3 kişi başladıkları işletmede 40 kişi çalıştıklarını, tescil almak için de uzun uğraş verdiklerini anlatarak, "2005 yılında bu işe girdik eşimle beraber. O zaman 3 kişiydik, şimdi 40 kişiyiz. Erzincan’ın tanınmış ürünü kesme kadayıfı üretiyoruz. Ramazan ayı geldi ve üretimimiz daha fazla arttı. İftar sofralarının vazgeçilmezi kesme kadayıf üretiyoruz. 2019 yılında kadayıfa tescil için başvuruda bulunduk. 2021 yılının mayıs ayında bize cevap geldi ve Erzincan’ın tescilli ürünü oldu" dedi. ‘Dökme kadayıf gibi yapılmıyor’ Kesme kadayıfın tarifi hakkında İHA muhabirine bilgi veren Ballı, "Hamurunda diğer kadayıflar gibi değil de farklılığı; içerisinde süt, yağ, yumurta, karbonat, sirke ile yoğuruyoruz. Daha sora açıp kesiyoruz. Diğer dökme kadayıflar gibi değildir. Biraz meşakkatlidir. Daha sonra tepsiye tere yağı ile yayıp cevizle süsleyip ikram ediyoruz" diye konuştu. ‘‘Ramazan ayında üretim hızlandı, bayrama yakın yoğunluk artar’ Üretici Fatma Ballı, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte üretimin hızlandığını bayrama yakın daha da artacağını belirterek, "Ramazan ayında daha fazla iftar sofralarını süslüyor. Bayrama yakın daha fazla insanlar birbirlerine ikram ettiği için yoğunluğumuz daha fazla olacak" ifadelerini kullandı.