KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2019 Çarşamba 09:56

Shenema Kısa Film Platformu başvuruları başladı

A
A
A
Shenema Kısa Film Platformu başvuruları başladı

Festival İstanbul Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen Shenema Kısa Film Platformu’na başvurular başladı.

Festival İstanbul Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen Shenema Kısa Film Platformu’na başvurular başladı. Başvurular 21 Aralık tarihinde sona erecek.


Sinema ve reklam sektörü vasıtasıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalık oluşturmaya destek olan Shenema Kısa Film Platformu’nun sabit konusu ‘kadın’ olan ve her yıl başka bir temada gerçekleştirilmesi planlanan bu yılki teması ‘önyargılar’ olarak belirlendi. 5-6 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinliklerde üç ayrı başvuru kategorisi yer alacak. Kısa Film Pitching Platfomu kısa film yapım olanaklarını arttırmayı amaçlarken, 2 Dakikada Çek Getir Yarışma Platformu da başvuranların iki dakikalık videolarıyla platformda yer alacakları bir proje. Shenema Kısa Film Platformu, Şubat ayında belirlenecek temayı başvuru sahipleriyle paylaşacak ve katılımcılardan en fazla 2 dakikalık videolarını 48 saat içinde sisteme yüklemelerini isteyecek. "Kadın" konulu Doktora Tezi Araştırma Bursu Başvuru Platformu ise, Shenema Kısa Film Yönetmeliği’nde yazan şartlara uygun başvuruların Danışma Kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucunda seçilen projeye burs verilmesini amaçlıyor. Başvurular, www.shenema.org internet sitesi üzerinden 7 Ekim-21 Aralık tarihleri arasında yapılacak.


5-6 Mart 2020 tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikler kapsamında Kısa Film Proje Eğitimi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün ev sahipliği yapacağı Önyargılar Paneli, Galatasaray Üniversitesinin ev sahipliğinde Sinemada Kadın Araştırmaları Paneli ile WMC’nin ev sahipliğinde “Sinemada Kadın Paneli" düzenlenecek. Kısa Film Yönetmenleri Derneğinin moderatörlüğünde “Hikayeni Anlat” ile sinema sektörü profesyonellerinin bu çalışmaya başvuran öğrencilerle buluştuğu “Yuvarlağın Köşeleri” adlı birebir görüşmeler ise etkinliklerden bazılarını oluşturuyor. Sürpriz isimlerden oluşan jüri ve diğer etkinlikler ise ilerleyen günlerde açıklanacak.


Shenema Kısa Film Platformu’nun ana paydaşları arasında STL3 Film & Dağıtım, Reklam Verenler Derneği, Reklamcılık Vakfı, Reklamcılar Derneği, Galatasaray Üniversitesi Medya Araştırmaları Merkezi (Mediar) ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu yer alıyor. Women With Cameras ve Kısa Film Yönetmenleri Derneği de Platform’u destekliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Tekirdağ’da Sıla Bebek davası sürüyor Tekirdağ’da, 5 sanığın yargılandığı ve kamuoyunda “Sıla bebek davası” olarak bilinen davanın duruşması, Tekirdağ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Baro başkanı duruşma ile ilgili açıklamada bulundu. Tekirdağ 2. Ağır Mahkemesinde devam eden duruşmada Anne Bakiye Yeniçeri’nin sevgilisi sanık Sanlı Ö. ile sanık Kani A. duruşmaya katılırken, anne Bakiye Yeniçeri ile suça sürüklenen çocuklar G.K. ve K.A., tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS ile bağlandı. Duruşmada taraf avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcisi, TBMM Araştırma Komisyonu avukatı ve Tekirdağ Barosu’ndan bir avukat gözlemci olarak hazır bulundu. Baroların katılım talepleri reddedildi Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve çeşitli illerden gelen baroların davaya katılma talepleri, mahkeme tarafından reddedildi. Ancak Tekirdağ Barosu’nun katılma talebi kabul edildi. TBB Başkan Yardımcısı Bahar Gültekin Candemir, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, “Sıla bebeğin yaşam hakkını savunmak için bu davayı yakından takip etmeye devam edeceğiz. Toplum adına hukuku savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Adalet arayışına geniş katılım Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün, olayın ilk gününden itibaren davanın takipçisi olduklarını belirtti. Gürcün, "Adliye sarayları haklının hakkını aradığı yerlerdir. Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatlar, barolar ve sivil toplum örgütleriyle adaletin peşindeyiz. Tekirdağ Barosu’nun gözlemci sıfatıyla bu davada yer alması, toplumun adalet beklentisinin somut bir ifadesidir" dedi. Türkiye’nin farklı illerinden gelen baro başkanları ve avukatlar, çocukların güvenle yaşayabileceği bir toplum oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Gürcün, "Çocuklarımızın saklambaç oynarken kaybolmadığı bir Türkiye hayal ediyoruz. Bu mücadeleye herkesin katkıda bulunması çok değerli" ifadelerini kullandı. Mücadele sürecek TBB Başkan Yardımcısı Candemir, baroların temel sorumluluğunun hukukun üstünlüğünü savunmak olduğunu vurgulayarak, “Sıla bebek adına mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Duruşmada taleplerimizin reddedilmesi, bizim kararlılığımızı etkilemeyecek. Gözlemci sıfatıyla davayı yakından takip edeceğiz” dedi. Sıla bebek davası, Türkiye’de çocuk haklarının korunması ve adaletin sağlanması açısından önemli bir sembol haline geldi.