ASAYİŞ - 04 Temmuz 2024 Perşembe 17:59

Kamu Birliği Konfederasyonu’ndan TÜİK önünde eylem

A
A
A
Kamu Birliği Konfederasyonu’ndan TÜİK önünde eylem

Kamu Birliği Konfederasyonu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı 6 aylık enflasyon oranlarının ardından TÜİK binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.


Kamu Birliği Konfederasyonu tarafından TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. TÜİK genel merkezinin önünde yapılan açıklamada, kamu çalışanlarının geçinemediği ve mevcut zamların arttırılması gerektiği belirtildi. Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Furkan Ali Çiftçioğlu, TÜİK tarafından, haziran ayı enflasyon oranının 1,64, 6 aylık enflasyonun ise yüzde 24,72 olarak ölçtüğünü hatırlattı. Çiftçioğlu, yaklaşık 20 yıldır TÜİK tarafından yayınlanan madde sepeti ve madde sepetinin fiyat listesinin yayınlanmadığına da dikkati çekti. Çiftçioğlu memurların geçim sıkıntısı çektiğini ifade ederek, "Bakın, açın bir bakın istediğiniz yıla 3+1 bir daire 2010’da kaç memur maaşıydı, 2015’te kaç memur maaşıydı, 2020’de kaç memur maaşıydı, bugün kaç memur maaşı olmuş açın kendi gözlerinizle görün” şeklinde konuştu.



“Mayısta 16 liraya aldığım domates, haziranda 26 lira”


Çiftçioğlu, 6 aylık enflasyonun yüzde 24 olduğunu fakat mayıs-hazirana ayları arasındaki market fiyatlarının zam oranlarının daha fazla olduğunu belirterek, “Buradan bir sendikacı olarak değil bir vatandaş olarak sesleniyorum. Mayıs ayında aldığım 1 kilo domatesi 16 lira iken haziran ayında aynı marketten aldığım aynı kalite domates 26 lira. Enflasyonu düşük açıklayarak alacağım zammın vebaline girenlere soruyorum şu domatesi soğanı biberi aldığınız marketi açıklayın da bari bizde oraya gidelim” diye konuştu.



“SSK ve Bağ-Kurlular memurlardan daha fazla zam aldı”


SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin memurlara oranla son 1 yılda daha fazla zam aldığını ifade eden Çiftçioğlu, “SSK ve Bağ-Kurluların konfederasyonları yoktur, SSK ve Bağ-Kurluların onları temsil edecek sendikaları yoktur. SSK ve Bağ-Kurluların haklarını savunacak sendikaları dahi yokken bir yılda aldığı zam yüzde 86 olmuştur. Son 1 yılda devlet memurunun aldığı zam toplam yüzde 78’dir. Yetkili konfederasyon adına bu tablo en basit tabiriyle bir skandaldır” açıklamasında bulundu.



Kamu Birliği Konfederasyonu’ndan TÜİK önünde eylem

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Yetişkin’in hafta sonu mesaisi yoğun geçti Göreve geldiği günden bu yana mesaisinin büyük bir bölümünü ekip arkadaşlarıyla birlikte sahada geçiren Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin hafta sonu da durmadı. Başkan Yetişkin, ilk olarak taziye ziyaretlerinde bulunarak yakınlarını kaybeden hemşehrilerinin acısını paylaştı. Daha sonra ilçede devam eden yol yapım çalışmalarını da yerinde inceleyen Anıl Yetişkin, sıcak havaya rağmen sahada özveriyle görev yapan mesai arkadaşlarına kolaylıklar dileyip, birim amirlerinden işlerin ilerleyişi ile ilgili bilgiler aldı. Efeler Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer ile birlikte Eski Sanayi Bölgesi, Orta Mahalle Caddesi ve Orta Mahalle 251-224 Sokak’ta tamamlanan yol çalışmalarını yerinde inceleyen Yetişkin, esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Başkan Yetişkin daha sonra Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer ve Belediye Meclis Üyesi Kaan Vardarlı ile birlikte şehrin önemli kültürel ve eğitim alanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu, yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Ziyaretler kapsamında duraklarından biri de ulusal mücadelenin hatıralarını yaşatan Efeler Belediyesi Kuva-yi Milliye Anı Evi oldu. Burada, milli mücadele dönemi ve kahramanlarına dair bilgiler edinip merkezin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunan heyet, tarihin genç nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı. Ardından, çocukların bilimle iç içe yetişmesini sağlayan Prof. Dr. Aziz Sancar Matematik ve Bilim Parkı’na geçen Başkan Yetişkin ve beraberindeki heyet, parkta yaptıkları incelemelerde, bilimsel çalışmaların ve matematik eğitiminin çocukların gelişimindeki rolü üzerinde durdu. Son olarak, Efeler’in eski değerlerini ve kültürünü yaşatan Tarih Evini de ziyaret eden Başkan Yetişkin burada, bölgenin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını koruma çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Yetişkin, Tarih Evi’nin gelecek nesillere önemli bir kültürel miras olarak aktarılmasının önemini vurguladı. Başkan Yetişkin, son olarak Türk Milli Takımı’nın Hollanda ile karşılaşacağı Çeyrek Final Maçı’nı vatandaşlarla birlikte dev ekranda izlemek için Atatürk Kent Meydanı’na geçti. Efeler halkıyla birlikte karşılaşmayı izleyen Başkan Yetişkin, maçın ardından aldığı ağaç devrilme haberi üzerine olayın yaşandığı mahalleye gitti. Köprülü Mahallesi Hükümet Bulvarı’nda meydana gelen ağaç devrilmesi sonucunda, Efeler Belediyesi ekipleri olaya hızla müdahale etti. Çalışmaları yerinde inceleyerek durumu yakından takip eden Başkan Yetişkin, hasar gören araç sahibine geçmiş olsun dileklerini iletti.
İstanbul U19 Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarının İstanbul etabını tamamladı U19 Milli Takımı, Kuzey İrlanda’nın ev sahipliğinde 15-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek UEFA Avrupa U19 Şampiyonası finalleri hazırlıklarını TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde yaptığı antrenmanlarla tamamladı. Çift antrenmanlarla hazırlanan U19 Milliler, dayanıklılık ve kuvvet antrenmanlarının yanı sıra taktik çalışmalar da gerçekleştirdi. İstanbul’daki son çalışmalarını dün yapan U19 Millî Takımı, bugün Kuzey İrlanda’ya hareket edecek. UEFA Avrupa U19 Şampiyonası finalleri hazırlıklarını Belfast’ta sürdürecek. U19 Milli Takımı’nın UEFA Avrupa U19 Şampiyonası finalleri aday kadrosunda şu oyuncular bulunuyor: Kaleciler: Mert Furkan Bayram (Altınordu), Deniz Ertaş (Konyaspor), Arif Şimşir (Altınordu) Defans: Hasan Berat Kayalı (Altınordu), Ali Turap Bülbül (Galatasaray A.Ş.), Haluk Mustafa Tan (Samsunspor A.Ş.), Berkay Yılmaz (SC Freiburg), Efe Sarıkaya (Grenoble Foot 38), Yiğit Fidan (Bursaspor), Muhammed Eren Arıkan (Mondihome Kayserispor), Emirhan Başyiğit (Beyoğlu Yeni Çarşı Spor Faaliyetleri A.Ş.) Orta Saha: Diren Dağdeviren (TSG 1899 Hoffenheim), Baran Ali Gezek (Mondihome Kayserispor), Emre Uzun (Antalyaspor A.Ş.), Furkan Yöntem (Altınordu), Kaan Akyazı (Fenerbahçe A.Ş.), Fahri Kerem Ay (Beşiktaş A.Ş.), Emir Bars (PSV Eindhoven), Yusuf Sertkaya (Bodrum FK), İsak Vural (Frosinone Calcio) Forvet: Halil Özdemir (Jong KV Mechelen), Engin Poyraz Efe Yıldırım (Trabzonspor A.Ş.), Emirhan Demircan (FC Bayern München) 2024 UEFA Avrupa U19 Şampiyonası Grupları: A Grubu: Kuzey İrlanda, Norveç, İtalya, Ukrayna B Grubu: Türkiye, Danimarka, Fransa, İspanya
Konya Karatay Lavanta Günleri başladı Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Karatay Lavanta Günleri” başladı. Karatay Lavanta Bahçesi, bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Karatay Lavanta Günleri”ne ev sahipliği yapıyor. Lavanta tarlalarının etkileyici manzaraları ve etkinliklerle dolu festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor. Karatay Lavanta Bahçesi’nin karşısında Karatay Belediyesi tarafından oluşturulan etkinlik alanında birçok firma açtıkları stantlarda el sanatlarını icra etti. Etkinlik alanına gelen vatandaşlar ve çocuklar, oyun alanları ve sahne gösterileriyle eğlenceli vakit geçirdi. Karatay Belediyesi’nin standına uğrayan vatandaşlar ise Lavanta Bahçesi’ndeki lavantalardan üretilen dondurma ve gazozun tadına bakma fırsatı bulurken yine lavantadan üretilen reçel, lokum, kolonya, sabun, krem, tohum ve yağlardan temin etme imkanı da buldu. Lavanta Günleri’nde çocuklar için ayrıca Yıldız ile Mercan çocuk tiyatrosu, Toti ile Poti çocuk tiyatrosu, Tahta Bacak, palyaço gösterileri, ilizyon show, buble show, pandomim gösterisi ve yarışma programlarının yanı sıra birçok etkinlik düzenlendi. “Lavanta bahçemiz ve etkinliklerimiz sizlerle güzel” “Lavanta Bahçemiz ve etkinliklerimiz hemşehrilerimizle güzel” diyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Lavanta Günlerine yoğun ilgi gösteren vatandaşlara teşekkür etti. Başkan Kılca, “Lavanta bahçemize binlerce hemşehrimiz ziyarete geliyor ve hoşça vakit geçiriyorlar. Bahçemizde birçok alanda fotoğraf çekim alanlarımız mevcut. Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesini vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 340 bin metrekare lavanta bahçemizin hemen karşısında gül bahçemiz, piknik bahçemiz, hobi bahçelerimiz var. Ata tohumu üretim yerimiz de burası. Tüm bu faaliyetlerimizle bölge adeta üretim tesisi oldu. Bu yıl da eşsiz lavanta manzarasını, geleneksel hale getirdiğimiz etkinliklerle dolu ‘lavanta günleri’ ile buluşturuyoruz. Lavanta Günlerimizde çocuklarımız için de çok güzel etkinlikler düzenliyoruz. Çocuklarımız oyun alanlarında doyasıya eğleniyor. Bizler hemşehrilerimiz için çalışmaya, yanında olmaya ve Karatay’ımızın güzelliğine güzellik katmaya devam edeceğiz. Tüm misafirlerimize geldikleri için teşekkür ediyorum. Lavanta bahçemiz sizlerle güzel. İyi ki varsınız. Buraya gelen stant açan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Karatay Lavanta Günleri’ne katılan vatandaşlar, etkinliği çok beğendiklerini ifade ederek, organizasyon dolayısıyla Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür etti. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, AK Parti Karatay İlçe Kadın Kolları Başkanı Hülya Işık, AK Parti Karatay İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve Karatay Belediyesi Meclis Üyeleri; Karatay Lavanta Günlerinde stant kuran firmaları tek tek ziyaret ederek yaptıkları çalışmalar ve ürettikleri ürünler hakkında bilgi aldı.
İstanbul Kalça kırıklarına ‘multidisipliner müdahale’ ile ölüm oranları düştü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, yaptığı yazılı açıklamada, kalça kırıklarının günümüzde halk sağlığı sorunu olarak nitelendirildiğini belirterek, ileri yaşlarda en sık hastaneye yatış nedenlerinden biri olduğunu ifade etti. Öte yandan Başaran, kalça kırıklarına artık multidisipliner yaklaşıldığını, bu müdahalenin problemlerin önüne geçip, ölüm oranlarını düşürdüğünü belirtti. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başaran, yaptığı yazılı açıklamada, kalça kırıklarının günümüzde halk sağlığı sorunu olarak nitelendirildiğini ve ileri yaşlarda en sık hastaneye yatış nedenlerinden birinin de bu durum olduğunu vurguladı. Ayrıca Başaran, bazen tökezlemek gibi en ufak travmada bile kalça kemiğinin kırılabildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Başaran, kalça kırıklarının her geçen yıl daha da arttığını vurgulayarak, “1990-2000 yılları arası dünyada yıllık kalça kırığı sayısının 1,3 milyon olduğunu görüyoruz. 2050’de ise bu oranın 6,3 milyona çıkması bekleniyor. Kadınların fizyolojik olarak bazı özelliklerinden dolayı menopoz sonrası östrojen eksikliğine bağlı kemiklerinde zayıflama oluyor. Aynı zamanda, kadınların kemikleri erkeklere göre daha narin ve ince olduğu için kırık gelişme riski daha fazla oluyor” bilgisini verdi. “Kalça kırıklarının ilacı düzenli egzersiz yapmak” Yapılan en büyük hatalardan birinin düzenli egzersiz yapmamak ve güneş ışığı almamak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, “Kalça kırıkları yaşlılıkta bizim bazı şeyleri ihmal etmemizden kaynaklanıyor. Bunlardan en önemlisi düzenli egzersiz yapmamak. Kasların zayıf olması düşme riskini arttırıyor. Aynı zamanda dengeli beslenmemek, özellikle D vitamini eksikliğine karşı takviye almamak, kalsiyum ve proteinden zengin besinleri tüketmemek de risk oluşturuyor” ifadelerine yer verdi. “Evler düşme riskine karşı dizayn edilmeli” Yaşlılığın getirdiği, düşme riski oluşturacak hastalıkların da kontrol altında olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Başaran, “Yaşlılığın getirdiği çeşitli hastalıklar var. Bunlar denge bozukluklarına neden olabiliyor ve ilaç kullanımı kullanımını artıyor. Bu ilaçlara bağlı ani tansiyon, şeker düşmeleri olabiliyor bu da düşme riskini artırıyor. Bizim önerimiz insanların evini düşmeyecek şekilde dizayn etmesi, örneğin koridorları ve yürüme alanlarını açması, banyolardaki ıslak zeminlere kaymaz paspaslar kullanması gibi. Dengeli beslenmesi, düzenli egzersiz yapması ve kemik erimesi için kullanılan ilaçların ihmal edilmemesi de önemli. Kronik hastalığı olanların düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemesi hayati öneme sahip” dedi. “Kalça kırıklarında ölüm oranı düştü” Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başaran, eskiden kalça kırıkları nedeniyle hastaların hayatını kaybetme riskinin daha fazla olduğunu ancak bugün tıptaki gelişmelerle tedavide yüz güldürücü sonuçlar alındığını belirtti. Özellikle Türkiye’de son zamanlarda bu konuyla ilgili önemli gelişmeler olduğunu aktaran Başaran, “Kalça kırıklarına artık multidisipliner olarak yaklaşıyoruz. Hastayı dahiliye, geriatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları branşları ile değerlendirip, hızlıca ameliyat yapmaya çalışıyoruz. Bu değerlendirme hastada ek problemlerin önüne geçiyor. Ayrıca ameliyatta kullanılan implantların gelişmesi de bize yardımcı oluyor. Hastaları erken ayağa kaldırabiliyoruz, erken mobilize edebiliyoruz. Bu nedenle ölüm oranları düştü. Kırıklarda hastalara ilk 24 saatte müdahale önemli. Ama bazen hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanımı, ileri kalp yetmezliği gibi durumlarda ameliyatı erteleyebiliyoruz. Bu durumlarda hastanın genel durumunu daha çok önemsiyoruz. Bu durumlar dışında mümkün olduğu kadar ilk 24 saatte ameliyata almaya çalışıyoruz. Ameliyat sonrası iyi bir rehabilitasyonla da bu hastalar tekrar ayaklanıyor. Ameliyat sonrası hastaların sağlıklı beslenmesi ve iyi bakım alması, hızlı rehabilite edilmesi çok önemli. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki iyi ameliyat sonrası bakım alan hastalarda ölüm oranları ciddi düşüyor” ifadelerini kullandı.
Balıkesir Balıkesir’in, Kıbrıs’ta kardeş şehri olacak KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Orhan Tuğbay, Balıkesir 5. Aromaterapi Festivali’ne katılarak “Kazdağları’ndan Beşparmak Dağları’na Bitkilerin Kardeşliği” adlı bir seminer verdi. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda en çok gazisi bulunan Balıkesir’e ayrıca müteşekkir olduklarını vurgulayan Tuğbay, Başkan Ahmet Akın ile görüştüklerini ve Kıbrıs’tan bir şehir ile Balıkesir’i, “Kardeş Şehir” yapacaklarını söyledi. Balıkesir 5. Aromaterapi Festivali’ne katılmak için Türkiye’ye gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Özel Danışmanı Orhan Tuğbay, BAÇEM’de “Kazdağları’ndan Beşparmak Dağları’na Bitkilerin Kardeşliği” konulu bir seminer verdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ve Kıbrıs Türk halkının selamlarını ve sevgilerini ileterek konuşmasına başlayan Orhan Tuğbay, "1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yapılmasıyla Türk Ordusu’nun ve Türkiye’mizin başarılı bir çıkartması sonrasında Kıbrıs’a gelen barışın 50. yılını, 20 Temmuz’da kutlayacağız. Bizim için gurur, sevgi ve birlikteliğin anlamını taşıyan Türkiye’de özellikle bu konuyu sizlerle paylaşmamı ve bu sevincimizi gururumuzu sizlerle de paylaşmamı istedi sayın cumhurbaşkanım. Bizler, 1974’ten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Türkler olarak hiçbirimizin; burnu kanamadan, kötü muameleye maruz kalmadan Türkiye’mizin güvencesi, garantörlüğü ve Türkiye’mizin askeri sayesinde orada mutlu bir şekilde yaşıyoruz. Bu bizim için çok önemlidir. Bunun hayat boyu devam etmesi ve anavatanımızın her zaman bizim başımızda olmasını da istiyoruz. Bu yönden de tüm anavatanımıza tüm Anadolu’muza teşekkür ediyoruz" dedi. Tarih, şifa ve kültür temasıyla gerçekleştirilen Balıkesir 5. Aromaterapi Festivali’nin daha çok kültür yönüne değinmek istediğini söyleyen Orhan Tuğbay “Kazdağları’yla Beşparmakdağları’nın kardeşliği için güzel işler yapacağız, Ahmet Akın Başkanımızla birlikte. Bir tane dağımız var o da Beşparmakdağları. Sizin o güzel Kazdağları’nın altında. Kıbrıs; aslında yüzölçümü çok da büyük olmayan doğusundan batısına 242 kilometre, kuzeyinden güneyine de 36 kilometre olan küçük bir ada. 189 bin hektar tarım arazisine sahip. Kendine has ürünlerin yetiştiği bir ada. Özellikle Akdeniz kültürü olduğu içinde narenciye ön plana çıkıyor. Portakal, limon gibi ürünlerde kendimizi geliştirdik, bunların kabuklarından uçucu yağ elde ettik. Onun dışında 600 bin civarında zeytin ağacımız var. Bunlardan toplamda yıllık 8-15 bin ton arasında rekolte elde ediyoruz. Adamız, maki bitki örtüsüne sahip. Patatesimiz dünyanın en iyi patatesi. Onun tohumlarını sizlere gönderebiliriz, burada yetiştirebilirsiniz. Bu güzel ortamda her şey çok güzel bir şekilde deneyimli ellerde yetişiyor, tebrik ediyorum” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’a düzenlemiş oldukları bu güzel organizasyonda kendilerine de yer verilmesinden dolayı teşekkürlerini ileten Orhan Tuğbay, “Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını, sevgilerini iletiyoruz kendisine. Çok başarılı bir festival izliyorum, görüyorum. Sayın başkanımızla da yapmış olduğum görüşmelerde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle Kıbrıs’ta “Kardeş Şehir” projesini başlatacağız. Şöyle de bir şey var; Kıbrıs’taki 1974’teki Barış Harekâtı’nın en fazla gazisi, Balıkesir’den ve bu da bizi onurlandırıyor, gururlandırıyor. Balıkesir’e ayrı bir müteşekkiriz. Başkanımızla projeler yapıp daha büyük kardeşlik projeleri ve kültür projeleriyle bu birlikteliği bu güzelliği ileriye taşımak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.