ASAYİŞ - 25 Ekim 2024 Cuma 19:46

Bakan Yerlikaya: “(TUSAŞ’taki terör saldırısı) Hiçbir şekilde içeride rehin olayı yaşanmadı”

A
A
A

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısıyla ilgili, "Burada bir şeyi açıklığa kavuşturmamız gerekiyor, hiçbir şekilde içeride rehin olayı yaşanmadı, net ve açık. Eğer biz içeriye bu şekilde girmekle ilgili geç kalsaydık bunu konuşuyor olabilirdik" dedi.

İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya, Bilkent Şehir Hastanesi’nde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısında yaralanan vatandaşların ailelerini ziyaret etti. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya, saldırının detaylarını aktardı.

Bakan Yerlikaya, TUSAŞ’a bölücü terör örgütü PKK’nın yaptığı terör saldırısı sonucunda 5 şehidin ve 22 yaralının olduğunu hatırlatarak, “Yaralılarımızdan 3’ü aynı günün akşamı taburcu olmuştu. 19 arkadaşımızın tedavi süreci 6 hastanemizde devam ediyordu. Bugün itibarıyla yatan hasta sayışımız 8, 11 hastamız dün ve bugün taburcu oldular. Yaralılarımızdan 6’sı bu hastanemizde. Onlardan 5’ini az önce hekimlerimizle beraber ziyaret ettik. 1 arkadaşımız ise yoğun bakımda ve durumu stabil. Diğer arkadaşımız da Sincan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tedavi süreçleri devam ediyor. Hepsinin durumu iyi, moralleri iyi. 7 özel harekat polisimiz vardı. Onların 2’si burada yatıyor. Diğer 5’i daha önceki 11 içerisinde olduğu gibi taburcu oldular ve şu anda aileleriyle beraber” açıklamasında bulundu.

“Yaralandığını anlayan kadın terörist kendini patlatıyor”

Saldırı anında yaşananları da aktaran Bakan Yerlikaya, "TUSAŞ’a, bölücü terör örgütü PKK’nın saldırdığı saate dönecek olursak, saat 15.26 gasp edilen bir taksi var ve onunla TUSAŞ’ın nizamiyesine geliniyor. Araçtan iki hain terörist iniyor. Ellerinde hiçbir silah olmayan masum insanlara ateş saçıyorlar. Orada hemen şehit olan kardeşlerimiz var. Kendisi yaralanmasına rağmen Atakan Şahin kahramanımız tabancası ile karşısındakinin büyük tüfeğinin olmasına rağmen ateş ediyor ve kadın teröristi yaralıyor. 15.26’dan 4 dakika sonra yaralandığını anlayan kadın terörist kendini patlatıyor. Üzerinde yüklü miktarda plastik patlayıcı var. Bu patlama hadisesinden yani 15.30’dan 10 dakika sonra iki zırhlı araçla birlikte bizim Jandarma Özel Harekatımız oraya geliyor. Yani saldırıdan 14 dakika sonra” ifadelerine yer verdi.

“En kısa sürede 730 jandarma ve emniyet birimi gidiyor”

Olaya ilk müdahaleyi jandarma ekipleri tarafından yapıldığını kaydeden Yerlikaya, “Süratle jandarmamız ve emniyetimiz özellikle Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat birimlerimiz oraya akın ediyor. En kısa sürede 730 jandarma ve emniyet birimi gidiyor. Başta İHA’lar olmak üzere bu olayın olduğu yere havadan da unsurlarımızla binanın etrafını tamamen çembere almak üzere havadan unsurlarımız da oraya gönderiliyor. 15:52’de bir zırhlı araç ve 17 Polis Özel Harekat birimimiz erkek teröristin akademi binasına girdiğini bildikleri için hemen oraya gidiyorlar. 15:52’de binanın dışı tamamen cam, turnike ve kapı var. Oraya korku salarak azametle girilmesi kararı veriliyor. Zırhlı araç 60-70 km hızla kapı ve camı patlatarak oraya giriyor. 17 kahraman çelik kalkanlarla oraya giriyor. Bu şekilde girip ‘v’ şeklindeki çelik koruyucu kalkanlarla beraber 17 kahraman Özel Hareket Polislerimiz oraya giriyor” diye konuştu.

“Hiçbir şekilde içeride rehin olayı yaşanmadı, net ve açık”

Erkek teröristin paniklediğine vurgu yapan Bakan Yerlikaya, “Terörist iki el bombası atıyor. Bizim arkadaşlarımız onun da tıpkı diğer terörist gibi üzerinde bomba olduğunu bildiği için hazırlıklılar. Orada 2 Özel Harekat Polisimiz sadece hafif yaralanıyor. Ama hemen o bine içerisinde terörist kaçmaya başlıyor. Bizim arkadaşlarımız temkinli ama devamlı olarak teröriste ateş açıyor. Burada bir şeyi açıklığa kavuşturmamız gerekiyor, hiçbir şekilde içeride rehin olayı yaşanmadı, net ve açık. Eğer biz içeriye bu şekilde girmekle ilgili geç kalsaydık bunu konuşuyor olabilirdik. Ama orada benim Polis Özel Harekatın cesareti, cevvalliği, ani bir şekilde doğru karar vermesi hiçbir şekilde orada çalışan arkadaşlarımızın rehin almayla ilgili bir durumunun yaşatmamıştır” şeklinde konuştu.

“Çıkış olmayacağını bildiği için kendini orada patlatıyor”

Olayın devamında erkek teröristin binanın içine kaçmaya devam ettiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, “Panikleyen terörist 3’üncü kata çıkıyor ve tuvalete sıkışıp kalıyor. Saat 16.40’da yani Polis Özel Harekatımızın içeri girmesinden 48 dakika sonra artık buradan çıkış olmayacağını bildiği için kendini orada patlatıyor. Bütün bu tedbirlerimize rağmen 5 arkadaşımız hafif şekilde yaralanıyor. 15.26’da teröristlerin arabadan inip menfur saldırıyı başlattıkları an, 16.40’ta da Polis Özel Harekat sıkıştırdı, çıkamadı ve hiçbir Polis Özel Harekatımızda ve jandarmamızda bir tane bile mermi yarası yok. Bütün bunlar olurken JÖH orada vatandaşlarımızın sahipsiz olmadığını gösteriyor. 730 arkadaşın tamamı 20 dakikada geliyor” bilgilerini paylaştı.

Yerlikaya, bazı sosyal medyada ve diğer yayınlarda terörist sayısını farklı yansıtıldığını da söyleyerek, kamuoyunun yanıltılmaması gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmanın yürütüldüğünü de aktaran Yerlikaya, gelişmeler neticesinde gerekli bilgileri paylaşacaklarını söyledi.

“Mardin’de kırmızı kategoride aranan bir PKK’lı terörist girdiği çatışmada ölü olarak ele geçirildi”

Sabah saatlerinde Mardin’de PKK’lı teröristlere yönelik operasyon düzenlendiğini de kaydeden Yerlikaya, “Mardin’den güzel bir operasyon geldi. Mardin’de kırmızı kategoride aranan bir PKK’lı hain terörist teslim ol çağrılarına uymayınca girdiği çatışmada ölü olarak ele geçirildi. Biz bunun beraberinde bir yardımcısının olduğunu da biliyorduk. Onunla da ilgili gelen bilgileri değerlendirdik ve bundan yaklaşık 3 saat önce gri kategoride yer alan diğer teröristi de etkisiz hale getirdik” diye konuştu.

Bakan Yerlikaya, sabah erken vakitte 31 ilde Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonunda PKK ile hareket ettiği değerlendirilen 176 kişinin gözaltına alındığını da duyurarak, soruşturmanın devam ettiğini ve birimlerin büyük uyum içinde çalıştığına dikkati çekti.

Kemal Diri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor: 2 - Sivasspor: 4 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Adana Demirspor, sahasında karşılaştığı Sivasspor’a 4-2 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 55. dakikada Maestro’nun uzak mesafeden sert şutunda yerden de seken topu kaleci Nikolic iki hamlede kontrol etti. 61. dakikada Koita’nın sağ kanattan ceza sahasına yerden ortasında penaltı noktasına yakın yerden Rodrigues vuruşunda top ağlarla buluştu. 2-2 66. dakikada Murat Paluli’nin sağ kanattan yerden pasında penaltı noktası üzerinden Manaj topu ağlara gönderdi. 2-3 74. dakikada Yusuf Sarı’nın pasında kaleyi karşıdan gören bir noktada topla buluşan Yusuf Barası’nın şutunda top az farkla direğin yanından dışarı çıktı. 89. dakikada sağdan Rodrigues’in kullandığı köşe vuruşunda Radakovic kafayla kafayla topu filelere yolladı. 2-4 Hakemler: Atilla Karaoğlan, Samet Çavuş, Mehmet Akıncık Adana Demirspor: Vedat Karakuş, Arda Okan Kurtulan, Semih Güler, Jovan Manev, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik (Alioui dk. 68), Antonio Simao Muanza, Salih Kavrazlı (Fougeu dk. 12), Tayfun Aydoğan (Ozan Demirbağ dk. 85), Ali Yavuz Kol (Yusuf Sarı dk. 68), Yusuf Barası Yedekler: Murat Eser, Aymbetov, Aksel Aktaş, Shehu, Tolga Kalender, Nourani Teknik Direktör: Serkan Damla Sivasspor: Dorde Nikolici, Murat Paluli, Uros Radakovic, Samba Camara (Sonko dk.87), Uğur Çiftçi, Azizberk Turgunbayev (Bieganski dk. 46), Samuel Moutoussamy, Charilaos Charisis, Queensy Menig (Rodrigues dk. 46), Rey Manaj, Fode Koita (Balde dk. 87) Yedekler: Ali Şaşal Vural, Alaaddin Okumuş, Oğuzhan Aksoy, Emirhan Başyiğit, Ziya Erdal, Nazlı Teknik Direktör: Bülent Uygun Goller: Yusuf Barası (dk. 13), Semih Güler (dk. 16) (Adana Demirspor), Fode Koita (dk. 38), Rodrigues (dk. 61), Manaj (dk. 66), Radakovic (dk. 89) (Sivasspor) Sarı kartlar: Tayfun Aydoğan (Adana Demirspor), Charisis, Azizberk Turgunbayev, Bieganski (Sivasspor)
İzmir İzmir Aliağa Limanı’ndaki rüşvet operasyonunda 23 tutuklama İzmir Aliağa Liman Başkanlığında "rüşvet” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarının işlendiği tespitiyle İzmir merkezli 4 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan 33 şüpheliden 23’ü tutuklandı. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Aliağa Mali Suçlar Büro Amirliğince yürütülen “rüşvet” ve “görevi kötüye kullanma” soruşturması kapsamında Aliağa Liman Başkanlığında görevli memurlar ile gemi acentesi şirketleri çalışanları arasında; Aliağa ilçesinde bulunan limanlara gelen gemilerin geliş-gidiş zamanlarının belirtilen saatlerde olmaması, gemi personelinin mesleki yeterlilik seviyelerini gösteren belgelerin olmaması, gemilerin getirmiş olduğu konteynır sayılarındaki tutarsızlıklar vb. konulara cezai işlem uygulamak yerine bahse konu fiillere göz yumulması karşılığında hesaptan ve elden para alış verişi olduğu tespit edildi. Bu kapsamda “rüşvet” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarının işlendiği tespiti ile söz konusu hususlar MASAK verileri, yapılan fiziki ve teknik takip çalışmaları ile kamera görüntüleri ile delillendirildi. 3.5 milyonluk rüşvet Dosya kapsamında tespit edilen toplam 61 hedef şahıstan 6’sı kamu görevlisi olmak üzere 32 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. 22 Ekim’de saat 07.00’da İzmir merkezli toplam 4 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Şahısların tamamı gözaltına alınırken, belirlenen adreslerde yapılan aramada şüphelilerin dijital materyallerine el konuldu. Şüphelilerin gözaltında kaldıkları süre zarfında alınan ifadelerinden hareketle 1 şüpheli şahıs daha yakalanarak gözaltına alınırken toplam gözaltı sayısı 33 oldu. Rüşvet suçuna konu meblağın yaklaşık 3.5 milyon TL civarında olduğu değerlendiriliyor. 23 tutuklama Emniyetteki işlemlerin ardından, Aliağa Sulh Ceza Hakimliğine tutuklama talebiyle sevk edilen 33 şüpheliden 23’ü tutuklandı, şüphelilerden 9’u adli kontrol şartıyla, 1’i de mahkemeden serbest kaldı.