POLİTİKA - 10 Kasım 2023 Cuma 19:24

Bakan Uraloğlu: “Havalimanlarımız yerli ve milli ‘Siber Tehdit İstihbarat Yazılımı” ile korunmaya başlandı”

A
A
A
Bakan Uraloğlu: “Havalimanlarımız yerli ve milli ‘Siber Tehdit İstihbarat Yazılımı” ile korunmaya başlandı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Akıllı Siber İstihbarat Yazılımıyla DHMİ’ye ait 54 hava meydanımızdaki tüm sistemlerimiz, böylece defansif savunmadan Ofansif analiz yöntemleriyle ile saldırıları daha önceden keşfedilmesi sonucunda daha korunaklı ve güvenli hale getirilmiştir” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kamu Bilişim Ödülü’ne layık görülen Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) geliştirdiği ‘Akıllı Siber İstihbarat ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi’yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yüzde 100 yerli ve Türk mühendislerince geliştirilen projeye ilişkin olarak Uraloğlu, “Akıllı Siber İstihbarat Yazılımıyla, siber istihbarat düzeyindeki tehditlerin hızla analiz edilmesine ve daha hızlı önlem alınıp korunmasına olanak sağlıyor. DHMİ’ye ait 54 hava meydanımızdaki tüm sistemlerimiz, böylece defansif savunmadan Ofansif analiz yöntemleriyle ile saldırıları daha önceden keşfedilmesi sonucunda daha korunaklı ve güvenli hale getirilmiştir. Ayrıca DHMİ yönetimini ve mühendislerimizi de yerli ve milli geliştirdikleri çalışmalardan dolayı ayrıca kutluyorum” diye konuştu.


Bakan Uraloğlu, Coğrafi Tabanlı Dijital Bilgi Platformunun özelliklerine ilişkin ise şu bilgileri paylaşarak, “DHMİ sorumluluğundaki havalimanlarına ait iç ve dış ortam envanter verilerinin toplanması, görüntülerinin çekilmesi, sayısallaştırılması, koordinatlı olarak haritalandırılması, 3B modellenmesi, saklanması ve bunların web, mobil ve masaüstü ortamlarda sunulması, DHMİ bünyesindeki diğer ilgili sistemler ve kurum, kuruluşlar tarafından paylaşılan verilerin entegrasyonlarının sağlanması amaçlandı. DHMİ bünyesinde bulunan 54 havalimanı kampüsü, kampüs içerisinde yer alan elektronik cihaz istasyonları, hizmet binaları, ticari alanlar, müştemilat yapıları, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi Başmüdürlüğü kampüs ve binaları ile havalimanı sınırları dışında yer alan 108 elektronik cihaz istasyonu proje kapsamına alındı” ifadelerine yer verdi.



Bakan Uraloğlu: “Havalimanlarımız yerli ve milli ‘Siber Tehdit İstihbarat Yazılımı” ile korunmaya başlandı”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek Bilecik’te ’Üç Boyutlu Seramik Yazıcı Atölyesi’ açıldı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) yenilikçi bir adımla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ’Üç Boyutlu Seramik Yazıcı Atölyesi’ni hizmete açtı. Atölye; lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik programları ile öğrenim gören öğrencilere modern ve yenilikçi üretim teknolojilerini uygulamalı olarak öğrenme fırsatı sağlamak amacıyla kuruldu. Bu atölye sayesinde öğrenciler, problem çözme gibi kritik beceriler kazanmanın yanı sıra, modern teknolojileri kullanarak seramik üretimine farklı bir bakış açısı kazandırma şansı yakalamaktadır. Atölye hakkında bilgi veren BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, "İki adet plastik, 2 adet de seramik malzeme ile çalışan üç boyutlu yazıcı bulunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, modern üretim yöntemlerini uygulamalı olarak öğrenme imkânı bulmaktadır. Plastik baskı yapan üç boyutlu yazıcılarla prototip modeller oluşturulabilirken, seramik malzeme ile baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar sayesinde de sanatsal ve özgün formlar üretebilmektedir" dedi. “Geleceğin sanatçı ve tasarımcılarını yetişiyor” BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı açıklamasının devamında, "BŞEÜ’nün vizyonunu yansıtan bu proje, öğrencilerin hem teknik hem de sanatsal yönlerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Seramik üç boyutlu yazıcıların sunduğu imkânlarla, bölümlerin eğitim kalitesini artırarak geleceğin sanatçı ve tasarımcılarını yetiştirmek için önemli bir adım atılmıştır. BŞEÜ, yenilikçi eğitim anlayışıyla öğrencilerimizi desteklemeye ve sanatsal üretim süreçlerine katkı sunmaya devam etmektedir" dedi.
Kayseri Genç dostu belediyeden gençlere bir sosyal tesis daha Melikgazi Belediyesi tarafından Osmanlı Mahallesi’nde atıl halde duran binaya bakım ve onarım çalışması yapılarak gençlerin sosyalleşebileceği ve içinde akıl küpü kütüphanesi de bulunan Gençlik Merkezi’nin yapımında sona geldi. Yenilikçi projeleriyle ilçeye birçok sosyal tesis kazandıran Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Sosyal ve gönül belediyeciliği vizyonu ile ilçemize 5 yılda birçok alanda rekor hizmetler kazandırdık. Melikgazi’mizde gençleri sosyal açıdan birçok yenilikle buluşturduk. Osmanlı Mahallemizde gençlerimize özel güzel bir mekânı yakında hayata geçiriyoruz. Yapımı bitmek üzere tefrişatını yapmaya başladık. Hayata geçireceğimiz bu proje ile gençlerin sosyal ve kültürel anlamda kendilerini geliştirebilmelerine imkân sağlamış olacağız. Hem de gençlerin mahallelerinde hizmet almalarını sağlayacağız. Osmanlı Mahallesi’nde pazar yerinin hemen yanında bulunan Melikgazi Belediyesi Gençlik Merkezi’nde bir de Akıl Küpü Kütüphanesi bulunacak. Gençler rahat ve konforlu bir ortam olan çoklu çalışma ve okuma salonlarında bir arada ders çalışacaklar. Bir de bodrum katında masa tenisi gibi aktiviteleri yapabilecekleri bir bölüm de yapmış olacağız. Ülkemize birbirinden değerli katkılar sağlayacak, değerlerimizi gelecek nesillere taşıyacak donanımlı, kültürlü, üreten ve gelişen nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak bizleri gururlandırıyor. Gençlere yapılan yatırımın ülkenin geleceğine yapıldığını biliyoruz. Bu güzel tesisi yakında tamamlayarak gençlerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Hayırlı olsun” dedi.