EKONOMİ - 05 Eylül 2024 Perşembe 12:04

Bakan Şimşek: “Doğrudan vergilerin payını artırmak yani vergide adaleti sağlamak için önemli adımlar attık”

A
A
A
Bakan Şimşek: “Doğrudan vergilerin payını artırmak yani vergide adaleti sağlamak için önemli adımlar attık”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Doğrudan vergilerin payını artırmak yani vergide adaleti sağlamak için önemli adımlar attık” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025-2027 dönemine dair enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program’ı açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, söz konusu programa, vergide adaletin sağlanmasına yönelik atılan adımlara ve kayıt dışılıkla mücadele kapsamında hayata geçirilen yeni girişimlere ilişkin konuştu. Bütçe açığını azalttıklarını ifade eden Şimşek, “2025 yılında negatif bir mali etki söz konusu. Yani bütçe açığını azaltıyoruz. Bütçe açığının azalması demek; aslında dezenflasyona, enflasyonun düşürülmesine güçlü destek demek. Şimdi bu sene öngördüğümüz bütçe açığı ne? Milli gelire oran olarak yaklaşık yüzde 4.9 . Şimdi gelecek sene bunun 3.1’e düşecek olması demek muazzam bir negatif mali etki demek. Yani dezenflasyonu destekleyici demek. Diğer önemli bir husus; yönetilen ve yönlendirilen fiyat artışları Hedef enflasyonla uyumlu olacak denildi programda. Programın esaslarından bir tanesi de budur. Bu da dezenflasyonu destekleyicidir. Diğer bir önemli husus gelirler politikası da 2025 yılında daha destekleyici olacak” dedi. Amaçlarının kısa vadede önce fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayan Şimşek, sonrasında ise hedeflerinin kalıcı refah artışını, adil gelir dağılımını sağlamak olduğunu söyledi.

"Doğrudan vergilerin payını artırmak yani vergide adaleti sağlamak için önemli adımlar attık”

Yeni Vergi Paketi hakkında da konuşan Şimşek, “Biz doğrudan vergilerin payını artırmak için yani vergide adaleti sağlamak için önemli adımlar attık. Vergi sisteminde etkinliği sağlamak için önemli atıyoruz. Bakın size birkaç tane örnek vermek istiyorum tekrar hatırlatmak adına. Geçen sene kurumlar vergisini beş puan arttırdık. Hatta banka ve finansal kuruluşların kurumlar vergisi oranını yüzde 30’a yükselttik. Bu ne demek? Bu aslında bir yani doğrudan vergilerin arttırılması için bir çaba demek. Hemen sonuçta olmuyor. Zamanla bu sonucu alıyorsunuz. Çünkü geçen sene yaptığınız uygulama ancak bir sonraki sene etkili oluyor. Bakın bu sene çok ulus şirketlere asgari yüzde 15 kurumlar vergisi getirdik. Bunun etkisini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Yine yurt içi yüzde 10 askeri kurumlar vergisi getirdik. Bunun etkilerini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Neden? Çünkü teşvik sistemiyle alınan bir takım indirim imkanları var. Zamanla bu etkili olacak. Bakın “Yap İşlet Devret Modeli” kapsamında kamu özel işbirliği alanında yapılan projelerde biz kurumlar vergisi oranını yüzde 30’a çıkarttık. Bunlar sadece birkaç tane başlık. Yani doğrudan vergileri nasıl artırdığımıza ve vergide adaleti tesis etmek için vatandaşımıza ilave bir yük getirmeden vergi sistemini nasıl iyileştirdiğimize dair sadece birkaç tane örnek” diye konuştu. KKM kapsamında mevduata vergi getirdiklerini hatırlatan Şimşek, "Şirketler için vergi avantajını kaldırdık. Bireyler için vergiyi getirdik. Aşağı yukarı borsa hariç bütün finansal enstrümanlara vergi uygulamasına başladık. Bunların tamamı 2024 yılında. Dolayısıyla dergide adaleti sağlamaya yönelik hiçbir dönemde olmadığı kadar son bir yıl içerisinde çaba var. Önümüzdeki dönemde de tekrar söylüyorum; vergide adaleti sağlamaya yönelik, özellikle bazı istisnaların ve indirimli oranların gözden geçirilmesi hususunda çalışmalarımıza sürekli devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Kayıt dışılık en büyük adaletsizliktir”

Vergide adaleti sağlamak için en önemli konunun kayıt dışılıkla mücadele olduğunun altını çizen Şimşek, “Programın esaslarından bir tanesi de kayıt dışılıkla mücadeledir. Çünkü kayıt dışılık en büyük adaletsizliktir. Bakın kayıt dışılıkla mücadele için son çıkan vergi paketinde çok önemli düzenlemeler var. Özellikle izaha davet gibi. Maliye Bakanlığı olarak kayıt dışı işletmelerde biz günlük, ayda birkaç gün, yılda birkaç ayda denetim yaparak hasılat tespitine gidiyoruz” dedi.

Hidayet Türkyılmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Yeşilyurt’ta depreme dayanıklı yeni yaşam alanları yükseliyor Yeşilyurt Belediye Başkanı Başkan İlhan Geçit, rezerv alan projeleri ve afet konutlarıyla ilçenin modern ve güvenli bir geleceğe hazırlandığını belirtti. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, yaşanan büyük depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından inşa edilen İkizce Deprem Konutlarında TRT Kurdi’yi ağırladı. Başkan Geçit, programda Yeşilyurt’taki rezerv alan projeleri, afet konutlarındaki son durum ve vatandaşlara sağlanan destekler hakkında detaylı bilgiler verdi. 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından devletin tüm imkanlarının Yeşilyurt’ta seferber edildiğini vurgulayan Başkan Geçit, “Yeşilyurt’umuz, yaşadığı bu büyük felaketin yaralarını hızla sarmak adına adeta şantiyeye dönüştü. Afete dirençli binlerce konut ve iş yerinin yapımı hızla sürüyor. Şu ana kadar tamamlanan konutlara depremzede vatandaşlarımız yerleşmeye başladı” dedi. Başkan Geçit, ilçede rezerv alan ilan edilen bölgelerde 7 bin 378 konut, 582 iş yeri, 14 ofis ve 6 fırının inşa faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. İkizce bölgesinde ise 18 bin 166 konut, 182 dükkân ve 4 caminin tamamlanmasıyla depremzedelerin modern yaşam alanlarına kavuşacağını ifade etti. Kırsal bölgelerdeki çalışmalara da değinen Başkan Geçit, bugüne kadar 187 kırsal konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, toplamda bin 13 kırsal konutun tamamlanarak vatandaşlara teslim edilmesinin hedeflendiğini aktardı. Geçit, ilçenin tarihi mahallelerinde yerinde dönüşüm projelerinin devam ettiğini de söyledi. Başkan Geçit, depreme dirençli bir Yeşilyurt inşa etmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, “Allah devletimizden razı olsun. Bu işler özveri ve fedakarlık gerektiriyor. İlçemizin dört bir yanı şantiyeye dönüştü. El birliğiyle bu zorlu süreci atlatarak Yeşilyurt’u modern ve sağlıklı bir geleceğe hazırlıyoruz” dedi. Başkan Geçit, konuşmasının sonunda, yatırımlara desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlara ve milletvekillerine teşekkürlerini iletti.
İstanbul Aralık ayında 1,70 trilyon TL’lik ödeme kartla yapıldı Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Aralık ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artarak 1.699,8 milyar TL oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Aralık ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Buna göre, Aralık ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 129,4 milyon, banka kartı sayısı 194,4 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 111,6 milyon adet oldu. 2023 yılının Aralık ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 10’luk, banka kartı adedinde yüzde 3’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 435,4 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdi. Kartlı ödeme tutarı gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Aralık ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artarak 1.699,8 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 1.433,9 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 232,8 milyar TL’sinde banka kartları, 33,1 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 75, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 63 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 89 oldu. Kartlı ödeme işlem adedi gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Aralık ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1,62 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 924,8 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 565,0 milyon adedinde banka kartları, 134,7 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 8 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 23 oldu. İnternetten kartlı ödeme tutarı gelişimi İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artarak 521,7 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 31 oldu. İnternetten kartlı ödeme adedi gelişimi İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 243,1 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 15. Temassız ödeme tutarı gelişimi Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 1.060,9 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artarak 504,4 milyar TL oldu. Aralık ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı işlemden 4’ü temassız gerçekleşti.