GENEL - 20 Nisan 2020 Pazartesi 09:53

ASELSAN, Orta Asya’daki faaliyetlerini artırıyor

A
A
A
ASELSAN, Orta Asya’daki faaliyetlerini artırıyor

ASELSAN, Kazakistan ile SARP DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi’ne yönelik yeni bir sözleşme imzaladı.

ASELSAN, Kazakistan ile SARP DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi’ne yönelik yeni bir sözleşme imzaladı.


Faaliyet yürüttüğü pazarlarda yerelleşme çalışmalarını da sürdüren ASELSAN, Kazakistan’ın ihtiyacı doğrultusunda SARP DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi için yeni bir sözleşme imzaladı. ASELSAN’ın çeşitli kara ve deniz platformlarında kullanılabilen farklı konfigürasyon ve kalibrelerde geliştirdiği uzaktan komutalı silah sistemleri, halen 20 farklı ülkenin envanterinde yer alıyor. ASELSAN ve Kazakistan’daki iştiraki Kazakhstan ASELSAN Engineering (KAE), Kazakistan’ın askeri ve sivil alanlardaki ihtiyaçlarının azami düzeyde karşılanması amacıyla üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Derecik Devlet Hastanesi bölge halkına umut oldu Hakkari’nin Derecik ilçesinde, sınırın sıfır noktasında inşa edilen Derecik Devlet Hastanesi, modern sağlık hizmetleriyle bölge halkına umut oldu. 2016 yılının Temmuz ayında yapımına başlanan hastane, 13 Ağustos 2021’de ilk hasta kabulüne başlayarak sağlık alanında önemli bir boşluğu doldurmuştu. Hastanenin Başhekimi Operatör Doktor Ozan Kaya, Derecik Devlet Hastanesi’nin modern cihazlarla donatılarak sağlık hizmetlerini en üst düzeyde sunmaya başladığını söyledi. Kaya, "8 poliklinik, 2 ameliyathane, 4 yataklı birinci seviye yoğun bakım ünitesi, diş polikliniği, laboratuvar bölümü, ultrason, tomografi ve röntgen cihazları gibi donanımlara sahip olan hastanede toplamda 32 hekim görev yapmaktadır. Bu kadro; 14 uzman doktor, 16 pratisyen hekim ve 2 diş hekiminden oluşmaktadır. Derecik Devlet Hastanesi, yalnızca bölge halkının değil, çevre iller ve sınır ötesinden gelen hastaların da tercihi hâline gelmiştir. Hastanede diz protezi ve kalça protezi gibi ortopedi ameliyatları, bel fıtığı gibi beyin cerrahisi operasyonları, endoskopi ve kolonoskopi işlemleri gibi genel cerrahi uygulamaları başarıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca normal doğum, sezaryen ve diğer kadın doğum ameliyatları da hastanede kesintisiz bir şekilde yapılmaktadır. Hastane açılmadan önce bölge halkı bu tür tetkik ve tedavi işlemleri için Şemdinli, Yüksekova, Hakkari merkez, hatta Van’a gitmek zorunda kalıyordu. Ancak artık bu hizmetlerin tamamı, modern bir şekilde Derecik’te sunulmaktadır. Bununla birlikte, Irak’tan gelen hastalar da hastanenin sunduğu hizmetlerden yararlanmaktadır" dedi. Operatör Doktor Ozan Kaya, modern bir hastaneyi bölgeye kazandıran devlet yetkililerine teşekkür ederek, “Sınırın sıfır noktasında böyle bir sağlık tesisini halkımıza kazandırıldığı için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sağlık Bakanımıza, valimize, kaymakamımıza ve İl Sağlık Müdürümüze minnettarız. Bu büyük hizmetin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Derecik Devlet Hastanesi, modern cihazları ve uzman kadrosuyla bölge halkımıza sınırsız sağlık hizmeti sunmaya devam edecektir. Derecik Devlet Hastanesi, modern yapısı ve donanımlarıyla sadece Derecik ilçesi için değil, tüm bölge için örnek bir sağlık merkezi hâline gelmiştir" diye konuştu.
Erzurum Faciayı köydeki köpekler önledi Erzurum’a bağlı İspir ilçesine 18 kilometre uzaklıktaki Duruköy Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, Erzurum Büyükşehir ve İspir Belediyesi ekipleri tarafından söndürüldü. Muhtar Cuma Çakır, köylülerin köpeklerin havlaması ile yangını fark ettiklerini söyledi. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında Duruköy Mahallesi’nde toplam 15 ahır, samanlık ve evde maddi hasar meydana geldi. Havanın aydınlanmasıyla birlikte köydeki yangının verdiği hasar daha net ortaya çıktı. Gecenin geç saatlerinde çıkan yangına Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İspir Belediyesi, AFAD ve diğer ekipler ivedilikle müdahale etti. Ekipler önce söndürme çalışmalarını tamamladı, daha sonra soğutma işlemleri yapıldı. Duruköy Muhtarı Cuma Çakır, gece 02.30 sıralarında meydana gelen yangından köy halkının köpeklerin bağrışmalarından dolayı haberdar olduğunu dile getirerek, "Zayiatımız çok. Ama erken haberdar olmamız köyümüzü bir faciadan kurtardı. Köy sakinleri köpeklerin havlamasından tedirgin olarak haberdar olmuş ve bize de öylece haber verdiler. Devletimiz her türlü imkanı seferber etti" dedi. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi yangında herhangi bir yaralanma ve can kaybı olmamasının en büyük teselli olduğunu belirterek, "Yerinde ve zamanında müdahale ile yangın söndürülmüş durumda. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Yangının nedeni henüz belirlenmiş değil. Uzmanlarımız bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. İlk tespitlere göre toplam 15 ahır, samanlık ve evde maddi hasar meydana gelmiş durumda. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Yangın haberinin alınmasıyla beraber itfaiye ekiplerimiz, İspir Kaymakamlığımız ve İspir Belediyemizin yanı sıra AFAD ekiplerimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerimiz bölgeye gelerek çalışmalara katıldılar. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin, bu tür hadiseler yaşatmasın" ifadelerini kullandı.
Trabzon Balık av sezonunda sona doğru Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu 15 Nisan’da sona erecek. 1 Eylül’de denize açılan tekneler sezona palamut bolluğu ile başlarken, bu bolluk daha sonra istavrit, hamsi gibi çeşitlere de kısmen de yansıdı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, tahminen balıkçılığın 15 Şubat tarihinden sonra son şeklini almaya başlayacağını belirterek bu sezon balığın boyut olarakta memnuniyet verici olduğunu söyledi. Mutlu, “Tahminim Şubat 15’e doğru balıkçılık tamamen son şeklini almaya başlar. Bu sezon şükürler olsun palamut, istavrit, hamsi az da olsa boyut olarak çok iyi. Bu sezon sevindirici tarafı balık boyutunda son 15 yılın gerçekten çok iyi boyutlarının üzerinde. Hamsi 9 santimetrenin üzerinde, 13 santimin üzerinde mezgit aynı. Balıkçıyı sevindiren tarafı boyut olarak gerçekten güzel. Sezona palamutla başladık. Palamut gerçekten son yılların en verimli sezonuydu fiyat olarak da uygundu. Bolluk anlamında palamut daha boldu. Sıralamaya koyacak olursak, palamut, istavrit üç numara hamsi olur. Barbun genelde Nisan, Mayıs aylarına doğru havyarlama dönemine yakın daha da bollaşacak inşallah” dedi. Sezonun bol geçmesi iklim açısından da etkili olduğunu ifade eden Mutlu, “İklimlerin balık avı üzerinde çok farkı var. Her ne kadar diğer faktörler etken olsa da en büyük etken iklimsel etken diye düşünüyorum. Havalar istenilen şekilde oldu mu balık ortamını buluyor. Deniz suyu istenilen şekilde soğudu, ısındı. Denizde plankton farklı. Üzücü olay Çanakkale, Marmara o bölgelerde müsilaj birkaç yıldır balıkçıya büyük zarar vermeye başladı. Oradaki balıkçılarımız neredeyse bitirdi gibi. Belki bir ay, bir buçuk ay daha sezon yapacaktılar ancak müsilaj yüzünden erken paydos etmek zorunda kaldılar” diye konuştu.