KÜLTÜR SANAT - 27 Ağustos 2023 Pazar 10:16

Ankara’da Galatlardan kalma yer altı şehri ilgi çekiyor

A
A
A
Ankara’da Galatlardan kalma yer altı şehri ilgi çekiyor

Ankara’nın Kahramankazan ilçesine bağlı Karalar köyünde milattan önce 200’lü yıllarda Batı Anadolu’da yaşayan Galatların barınma ve korunmak için inşa ettiği yer altı şehri “Asarkaya Antik Kenti” ilgi çekiyor.


Ankara’nın Kahramankazan ilçesine bağlı Karalar köyü, son dönemde hiç olmadığı kadar ilgi çekiyor. Köyü ilgi odağı haline getiren ise köyün altındaki yer altı şehri oldu. Milattan önce 200’lü yıllarda Batı Anadolu’da yaşayan Galatların barınma ve korunmak için inşa ettiği yer altı şehri “Asarkaya Antik Kenti” hem meraklıların hem de definecilerin ilgi odağı haline geldi. Söz konusu antik kentin korunması için inşa edilen surların kalıntıları ilk günkü gibi sağlamlığını koruyor. Yerin altındaki kentin giriş kapısı olan kapı ise bir mağarayı andırıyor. 2 bin yıl önce yaşayan insanların dağın içini oyarak merdivenler yapması ise görenleri hayrete düşürüyor.


Definecileri bölgeden uzak tutmak için kenti 25 senedir herkesten koruyan Mehmet Ali Işık, yer altı şehrini İHA muhabirine anlattı. Işık, 1977 yılından itibaren Asarkaya Antik Kenti’ni korumaya başladığını söyledi. Söz konusu yer altı şehrinin içine girmeye çalışan definecilerle yaralanmalı olaylar yaşadıklarını kaydeden Işık, "Define kaçakçıları burayı harap etti. Buradaki mermerleri altından bir şey çıkacak mı diye parçalıyorlar. Buraların korunması gerekiyor. Daha önce burası temizdi. Ben gece ve gündüz devamlı olarak bekliyordum. Buraya müzeden gelen arkadaşlar Galatlar’dan kalma olduğunu söylediler. Burası kaleydi ve kaçakçılar söke söke bu hale getirmişler” dedi.


Üstüne bastığı toprağın eskiden kale olduğunu belirten Işık, söz konusu yerleşim yerinde daha önce su kuyuları olduğunu fakat kuyuların da kuruduğunu ifade ederek, “Buralar önce temizlensin ve sonra da tel örgüyle çevrilsin. Bakım istiyorum buraya. Buraya her hafta gezmeye geliyor insanlar. Arkadaki mermeri kırmışlar. Sanki içinde altın var. Burası tarihi bir yer” diye konuştu.



Ankara’da Galatlardan kalma yer altı şehri ilgi çekiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında 24 Erzincanspor Kulübü, uzun süredir kamuoyunda merak konusu olan denetim raporuna ilişkin sürecin geldiği aşamayı açıklamak zorunda kaldı. Kulüp, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru sonucunda Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, kulübün talebi üzerine başlatılan denetim süreci kapsamında görevlendirilen müfettişler incelemelerini tamamladı. Hazırlanan İnceleme/Denetim Raporu’nun, Bakanlık Makamı onayının ardından resmî işleme alınacağı bildirildi. Ancak raporun içeriğine dair herhangi bir bilgi paylaşılmaması dikkat çekti. Kamuoyunda oluşan soru işaretlerine rağmen sürecin hâlen Bakanlık onay aşamasında olması, kulüp yönetimine yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi. Açıklamada, sürecin ne zaman tamamlanacağına dair net bir takvim verilmezken, yalnızca "süreç tamamlandığında bilgilendirme yapılacağı" ifadeleriyle yetinildi. Kulüp yönetimi, şeffaflık ve hesap verebilirlik vurgusu yapsa da, raporun sonuçlarına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Denetim sürecinin sonucu, hem spor kamuoyu hem de Erzincanlı futbolseverler tarafından yakından takip ediliyor. Gözler şimdi, Bakanlık tarafından onaylanması beklenen denetim raporunun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağına çevrilmiş durumda. Öte yandan bugün 24 Erzincanspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı, ilk oturumda yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle 2 Ocak Cuma günü yeniden yapılacak.