GÜNDEM - 06 Ekim 2024 Pazar 10:22

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının "Dijital Bağımlılık Çalıştayı"na ilişkin ön rapor tamamlandı

A
A
A
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının "Dijital Bağımlılık Çalıştayı"na ilişkin ön rapor tamamlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının dijital bağımlılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği çalıştayın ön raporuna göre, çocuklar bilgisayar oyunlarındaki güçlü karakterlerle kendilerini özdeşleştiriyor, onlardan güven ve cesaret kazanıyor. Oyun sırasında kendine yeni bir kişilik oluşturan çocuklar oyun bittikten sonra yalnız hissediyor, oyun oynayamadıklarında üzüntü ve güvensizlik duygusu yaşıyor.


Bakanlık tarafından ilk defa "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı" düzenlendi. Pazartesi yapılan çalıştayın açılışına Bakan Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı. Edinilen bilgiye göre, çalıştayla ilgili hazırlanan ön rapor Bakan Göktaş’a sunuldu. Çalıştayda dijital bağımlılık konusu oluşturulan "Uzmanlar Masası", "Çocuklar Masası" ve "Yetişkinler Masası"nda çok yönlü olarak ele alındı. "Uzmanlar Masası" akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşurken "Yetişkinler Masası"nda çocukları oyunların başında saatler geçiren ebeveynler, "Çocuk Masası"nda ise çocuklar yer aldı.


Bağımlılık tanımları, çözüm önerileri ve dijitalin sorunlu kullanımının gelecek projeksiyonunun değerlendirildiği çalıştayda, ayrıca çocukların dijital oyunlarla ilgili motivasyonlarını anlamlandırmaya çalışıldı, çocukların oyunda geçirdikleri süre, motivasyonları ve oyunlarına eşlik eden süreçler de ele alındı.


Çalıştayın sonuçlarına yönelik hazırlanan ön raporda dijital bağımlılıkla ilgili çarpıcı tespitlere yer verildi. Buna göre, dijital oyunlardaki güçlü karakterler çocuklar üzerinde derin etki bırakıyor.


Çocuklar bu karakterlerle kendilerini özdeşleştirirken oyunlarda güçlü, karanlık veya tüm silahları ustalıkla kullanabilen figürleri seçerek kendilerine güven ve cesaret kazandırdıklarını belirtiyor. Çocukların bir kısmı bu karakterlerin gücüne sahip olmayı arzuladıklarını ifade ederken, çocuklar oyun sırasında kendilerine yeni bir kişilik oluşturduklarını hissediyor. Oyun bittikten sonra ise çocuklar sosyal ilişkilerinde zayıflama ve sosyal izolasyon yaşıyor. Çocukların tamamı dijital araçların aileleriyle vakit geçirmelerine engel olmadığını belirtirken, çocuklar telefonlarını eline almadıklarında kendilerini bir boşlukta hissettiklerini, üzüntü ve güvensizlik duygusu yaşadıklarını ifade ediyor.


Çalıştaya yönelik değerlendirme süreçleri devam ederken elde edilen sonuç ve önerilerin yeni bir çalıştayda ele alınması planlanıyor. Kamu kurum temsilcilerinin yer alacağı söz konusu çalıştayın yıl sonuna kadar toplanacağı kaydedildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Yeni sanat sezonu "Gala Konser" ile başladı Antalya Devlet Opera ve Balesi, 2024-2025 sezonuna ‘Gala Konser’ ile başladı. Verdi’den Puccini’ye, Mozart’tan Mascagni’ye ünlü bestecilerin eserlerinden seçilen aryalar Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetimindeki Antalya DOB Orkestrası eşliğinde seslendirildi. Antalya Devlet Opera ve Balesi, 2024-2025 sanat sezonunu ‘Gala Konser’ ile açtı. Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilen konser, sanatseverlere unutamayacağı bir müzik ziyafeti sundu. Repertuvarı ile sanatseverlere doyumsuz bir gece yaşatan Antalya DOB sanatçıları dakikalarca ayakta alkışlandı. Gala Konser’de, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı dünyaca ünlü orkestra şefi Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetti. Sanat sezonuna coşkulu başlangıç ‘Gala Konser’in solist kadrosunda sopranolar Sema Çavuşoğlu, Serap Demirhan ve Nurdan Küçükekmekçi; mezzo soprano Medine Tuganova; tenorlar Devrim Demirel ve Göksay Yaran; bariton Serhat Konukman ile baslar Şafak Güç ve Engin Suna görev alırken, konserin başkemancısı Elvan Şekercioğlu oldu. Konserin repertuvarı, klasik müziğin en değerli ve unutulmaz eserlerinden oluşuyor. Giuseppe Verdi’nin dramatik yapılarıyla dikkat çeken operaları, özellikle ‘La forza del destino’, ‘Don Carlo’ ve ‘Rigoletto’ gibi ölümsüz eserleriyle dinleyicilere güçlü duygular yaşattı. Verdi’den Mozart’a ölümsüz eserler seslendirildi Verdi’nin yanı sıra Giacomo Puccini’nin ‘Tosca’ operasındaki ‘Vissi d’arte’ aryası, seyircileri büyüledi. Wolfgang Amadeus Mozart’ın ölümsüz eseri "Don Giovanni" operasından seçilen bölümler, müziğin büyüsünü sahneye taşıdı. Ayrıca, Francesco Cilea’nın "Adriana Lecouvreur" operasından etkileyici "Acerba Volutta" aryası ve romantik dönem bestecilerinden Pietro Mascagni’nin "Guglielmo Ratcliff" ile Ernesto De Curtis’in popüler eseri "Non ti scordar di me", sanatçılar tarafından seslendirildi.
Adana Başkan Karalar, İsrail’in katliamını lanetledi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana, sivillerin katledilmesini, çocukların ve kadınların acımasızca öldürülmesini kınayan, lanetleyen, dünyayı bu konuda harekete geçmeye çağıran mesajlar verdi. Karalar saldırıların başladığı günden bu yana halka hitap ettiği birçok noktada İsrail’in Gazze’de uyguladığı ve soykırıma varan katliamları gündeme getirip, durdurulması çağrısında bulundu. Başkan Zeydan Karalar vahşeti her fırsatta telin ederek , “Dünyanın gözü önünde çocuklar, kadınlar, siviller öldürülüyor. Bütün dünyanın gözü önünde, hiç olmayacak bir şey gerçekleştiriliyor ve savaş dışı sayılan bir nokta, hastane yerle bir ediliyor. Sadece bir hastanede 500 civarında masum insan ölüyor ama dünya sessiz. Toplamda ölen insan sayısı 50 bine yaklaştı. Katledilen kadın ve çocukların sayısı 30 bine ulaşmak üzere ve sayı giderek artıyor. Bu durum dünyanın geleceği açısından çok endişe verici. Biz bu vahşeti lanetliyoruz, dünyayı, Avrupa’yı, Amerika’yı bu olaylara bir önce müdahale edip durdurma çağrısında bulunuyoruz” mesajını aradan geçen süre boyunca vermeye devam etti. Başkan Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmalarda da Gazze’deki sivil halka yönelik kırım ve zulmü muhtelif zamanlarda dile getirdi, kınadı ve lanetledi. Başkan Zeydan Karalar, Şiddete Dur temasıyla gerçekleştirilen 31. Altın Koza Film Festivali’nin emek, onur ve büyük ödül törenlerinde yaptığı konuşmalarda da İsrail’in Filistin’e yönelik, sivillere zarar veren, çocukların katledilmesine neden olan saldırılarını kınadı ve bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.
Ankara Anaokulu öğrencileri veteriner uygulamaları dersi aldı Ankara’nın Etimesgut ilçesinde Şehit Tevhit Akkan Anaokulu öğrencileri, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde pelüş oyuncaklar üzerinden veteriner hizmetleri dersi aldı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden veterinerlik öğrencileri tarafından Şehit Tevhit Akkan Anaokulu öğrencilerine Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla veteriner hizmetleri dersi verildi. Eğitim pelüş oyuncaklar üzerinden gerçekleştirilirken hayvan sevgisinin çocuklara aşılanması amaçlandı. Minikler, steteskop ve iğne gibi tıbbi aletler ile pelüş oyuncaklar üzerinden hayvanların tedavisi ile ilgili bilgiler aldı. 4 Ekim’in her yıl dünyada Hayvanları Koruma Günü olarak kutlandığını hatırlatan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, şunları kaydetti: “Nesli tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekmek amacıyla, dünyayı birlikte paylaştığımız can dostlarımızın ile ilgili onların sevgisi, korunması ve beslenmesi konusunda bir farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan bir gün. Ülkemizde yaklaşık 40 bin veteriner hekim var. Bugün minik öğrencilerimiz ile bir arada olalım. Hayvan sevgisini onlara anlatalım. Veteriner hekimliği ile ilgili bilgileri onlara verelim. Bizim hayvan hastanesi bütünlüğü içerisin de can dostlarımıza sağlık hizmeti sunmak anlamında yaklaşık hayvan hastanemiz her yıl 50 bin hastaya bakar. Yaban hayvanlarıyla ilgili ünitede ise yılda bin hayvana bakılır.” Ayrıca etkinliğe 120’ye yakın anaokulu öğrencisi katıldı.
Çorum Alaca Belediyespor’da vefa buluşması 1. Amatör Küme’de mücadele edecek olan Alaca Belediyespor’da yeni yönetim kurulu, Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan ile bir araya geldi. Alaca Belediyespor vefa gecesi adına bir araya gelen eski başkan, futbolcu ve yöneticiler hem geçmişi yad ettiler hem de yeni sezonla ilgili görüş alış verişinde bulundular. Yemeğin ardından bir konuşma yapan Alaca Belediye Başkanı ve eski kulüp başkanlarından Şerif Arslan ilçede sporun gelişimi için ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini belirterek, Alaca Belediyespor’un daha başarı olması için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirterek, yeni başkan ve yönetimine başarılar diledi. Alaca Belediyespor’un yeni Başkanı Oktay Yelkuvan ise yönetim olarak vefa gecesi adı altında düzenledikleri yemeğe katılan herkese teşekkür etti. Yelkuvan, yönetim olarak öncelikli hedeflerinin kulübe yeni bir tesis yapmak olduğunu, bunun içinde iki arkadaşı ile görüştüğünü ve inşaat başladığında 1 milyon lira destek vereceklerini söylediklerini hatırlatarak, "Biz futbol dışında birkaç branşın kullanabileceği bir tesis yapmak istiyoruz, bunun içinde çalışma başlattık. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Gücü olan herkes katkı vermesi halinde bu tesisi Alacamıza kazandırmak istiyoruz. Amacımız sonraki nesillere güzel bir eser, ilçeye bir iz bırakmak. Bu noktada bizlerin her zaman yanında olan Belediye Başkanımıza şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Yönetim kurulu belirlendi Alaca Belediyespor’da Oktay Yelkuvan başkanlığındaki yönetim yeni sezon hazırlıklarına başladı. Geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurul sonunda Alaca Belediyespor’da yeni yönetim kurulu oluşturuldu. Kulüpte geçtiğimiz yıllarda forma giymiş ve yöneticilik yapmış isimlerde oluşan yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak Mehmet Akif İslamoğlu, üye olarak Cuma Kulak, Ramazan Karakoç, Yasin Gürses, İsmail Ataç ve İsmail Şahan ve yedek üye olarak ise Hüseyin Coşkun, Muhammed Emin Doğan, Uğur Akyol, Vedat Ali Seyhan, Sezai Şahin, Faik Yıldırım ve Serdar Tufan yer aldı. Teknik direktörlüğe Alper Bulut getirildi Yeni yönetim kurulu, takımı Alper Bulut’a teslim etti. Uzun yıllar Alaca Belediyespor’da forma giyen ve halen Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapan Bulut yeni sezonla ilgili çalışmalara başladıkların söyledi.