Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Yargıtay en üst hukuki karar alan bir kurum, söyleyeceğim bir şey yok, herkes uyacak`` dedi.
Gül, Hollanda Kraliçesi Beatrix`in davetine icabetle Hollanda`nın başkenti Amsterdam`a gitti. THY`ye ait Kapadokya özel uçağıyla Hollanda`ya giden Gül`ü, Esenboğa Havalimanı`ndan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer yetkililer uğurladı. Gül ile birlikte eşi Hayrünnisa Gül, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve işadamları eşlik etti.
Esenboğa Havalimanı`nda hareketinden önce basın açıklaması yapan Gül, görüşmelerde ikili ilişkilerin ele alınacağını, bölgesel ve uluslar arası konuların görüşüleceğini belirtti. Hollanda`nın 16 milyar dolarlık yatırımla Türkiye`nin bir numaralı yatırımcı ülke konumunda olduğunu kaydeden Gül, "Geçen yılki ticareti 7.2 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Türkiye`nin mevcut potansiyelini geliştirmek için görüşmelerde bulunacağız. Türkiye ile Hollanda arasında canlı bir ekonomik işbirliğimiz var. Ekonomik ve
ticari alandaki örnek işbirliğimizi, pekiştirmek amacıyla Hollanda`nın önde gelen şirketlerin üst düzey yetkilileriyle bir araya geleceğiz. Daha sonra Hollanda`da yaşayan Türk işadamlarının katılımıyla düzenlenecek Türkiye İş Formu`nda bir konuşma yapacağım. Bu arada Hollanda`da yaşayan vatandaşlarla bir araya geleceğim" dedi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, Yargıtay`ın Mehmet Ağar`ın cezasını onamasına ilişkin soruları üzerine, "Yargıtay en üst hukuki karar alan bir kurum, söyleyeceğim bir şey yok, herkes uyacak`` dedi.
Bir gazetecinin Hollanda`da bir ırkçı milletvekilinin kendisi aleyhine kampanya başlattığını hatırlatması üzerine Gül, "Ondan haberim oldu. Doğrusu herhalde onun söyledikleri ve yaptığı kampanyadan Hollandalılar çok utanıyordur, ama utanmalarına gerek yok. Çünkü bu tip olaylar her ülkede olabiliyor, her ülkede bu tip şahıslar çıkabiliyor. Siyasetçiler olabiliyor, çoğulculuğun geçerli olduğu ülkelerde çok farklı çok ekstrem düşünceleri olan siyasetçiler de olabiliyor. Onun için Hollandalıların da bundan
üzülmemelerini isterim, eminim ki çoğu üzülüyordur şimdi" diye cevap verdi.
Gül, KKTC`nin adının Kıbrıs Türk Devleti olarak değiştirileceğine yönelik iddialara ise şöyle cevap verdi: "Rumlarda sıra. 6 ay süre içerisinde onlar yönetecekler. Dolayısıyla BM nezdinde esas görüşmeler çok önemli. Ümit ederiz ki orada bir neticeye varılır. Şüphesiz ki ilelebet bu görüşmelerin böyle gidecek hali yoktur`` dedi.
27 Nisan bildirisinin dava konusu yapılıp yapılmaması konusunda ise Gül, "O benim değil, hukukçuların savcıların. Eğer varsa, bir şey bulurlarsa onların ilgileneceği bir konu. Söyleyeceğim bir şey yok`` şeklinde konuştu.
Gül, bir soru üzerine Afganistan`daki saldırıların kaygı verici olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi; ``Çok organize ve şehrin içerisinde bir yerde birden saldırılar oldu, ama Türk karargahına herhangi bir saldırı olmadı. Yani yine Türklerin ayrıcalıklığı herkes tarafından biliniyor`."