GÜNDEM - 24 Aralık 2018 Pazartesi 15:18

Mahkeme kararını verdi: İZBAN’da seferler tamamen duracak

A
A
A
Mahkeme kararını verdi: İZBAN’da seferler tamamen duracak

Demiryol-İş İzmir Şubesinin İZBAN’da devam eden grevin kırıldığı suçlaması ve ek tren seferlerinin durdurulması talebiyle açtığı davada hakim, yapılan keşfin ardından yolcu seferlerinin tedbir kararı ile tamamen durdurulmasına karar verdi.

Demiryol-İş ile İZBAN A.Ş. arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 10 Aralık’ta grev kararı alındı. Demiryol-İş İzmir Şube Başkanlığı, grev nedeniyle seferleri duran İZBAN’a vatandaşların mağdur olmaması için konulan ek seferlerin, başlattıkları grevi kırdığı iddiasıyla ve ek seferlerin tedbiren durdurulması talebiyle Karşıyaka 1. İş Mahkemesine başvuruda bulundu.

Karşıyaka 1. İş Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına sendika ve İZBAN şirketinin avukatları ile grevdeki işçiler katıldı.

Tedbir istenen iş yerinde keşif yapan bilirkişi heyeti ek seferlerde yaşanan yoğunluk nedeniyle iş güvenliği açısından şartların oluşmadığını ve grev esnasında, İZBAN’ın alt firmasına ait 7 personelin tren seferlerini sürdürmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde görüş belirtti.

“Yasaya aykırı”

Demiryolu İşçileri Sendikası Avukatı Orçun Çelik, işverenin grevi kırmak amacıyla iş yerindeki makinistler grevde olduğu halde alt işverenden temin ettiği 7 sürücü eğitmenle aralıklı seferler başlattığını belirterek, bu durumun 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın 68. maddesine aykırı olduğunu savundu. Çelik, grev süresince çalıştırılan 7 personelin 4/C statüsünde emekli olduğunu da belirterek, “Adaletin tesis edilmesi, kamu yararından daha önemlidir. Tedbir kararı verilerek seferlerin durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

İZBAN’ın avukatı Emre Limoncuoğlu ise grev öncesi 273 sefer yapıldığını ifade ederek, “Şimdi ise 48 sefer yapılmaktadır. Bunda grev kırma amacı yoktur” diye konuştu.

Seferler durdurulacak

Yasal grevin 10 Aralık 2018’de başladığını ifade eden hakim, hizmet alımı yoluyla temin edilen 7 personelin “sürücü ve sürücü eğitmeni” olarak çalıştırıldığına ve bunun da grevi etkisiz kılacak bir eylem olduğuna hükmetti. Grev süresince çalıştırılan 7 personelin yaptıkları sefer sayıları ve çalışma sürelerinin iş kanunu dikkate alındığında iş güvenliği ve yolcu güvenliğini riske attığına vurgu yapan hakim, İZBAN’ın yolculu seferlerinin ihtiyatı tedbir kararı ile durdurulmasına karar verdi.

Süreç nasıl işleyecek?

Karşıyaka 1. İş Mahkemesinin gün içinde gerekçeli kararı yazması bekleniyor. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra Demiryol-İş Sendikası, Karşıyaka İcra Müdürlüğüne giderek kararın uygulanması için başvuracak. Gerekçeli kararın mesai saatleri içinde tamamlanması halinde İZBAN seferleri bugün tamamen duracak.  

Mahkemenin seferlerin durdurulması kararı İZBAN işçilerini sevindirdi

Demiryol-İş İzmir Şubesi'nin, İZBAN’da devam eden grevin kırıldığı suçlaması ve ek tren seferlerinin durdurulması talebiyle açtığı davada mahkeme, seferlerin tedbir kararı ile tamamen durdurulması kararını verirken, karar grevin 14. gününde İZBAN işçilerini sevindirdi. Seferlerin önümüzdeki saatlerde tamamen durması bekleniyor.

Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN) yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine çalışanlar, 10 Aralık 2018 itibariyle grev kararı almıştı. Grev 14. gününe girerken, Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, işçilerin lehine önemli bir karar verdi. Demiryol-İş İzmir Şubesi'nin, İZBAN’da devam eden grevin kırıldığı suçlaması ve ek tren seferlerinin durdurulması talebiyle açtığı davada mahkeme, personelin tren seferlerini sürdürmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde görüş belirtti ve ek seferlerin durdurulması kararını verdi.

Karar grevdeki çalışanları sevindirdi

Önümüzdeki saatlerde ek seferlerin tamamen durması beklenirken, bu durum grev yapan işçiler tarafından sevinçle karşılandı. Trenlerin durdurulma kararının ardından açıklamalarda bulunan Demir Yol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "Biz kanuna uygun hareket ediyorsak, karşı tarafta buna uygun davranması gerekiyordu. Biz kararı gayet olumlu buluyoruz. Bilirkişi raporları da bizim söylediklerimize paralel çıkınca mahkeme bu yönde karar verdi" dedi.

Mahkemenin kararı ardından Demir Yol İş Sendikası Baş Temsilcisi Ahmet Güler de açıklamalarda bulundu. Adalet yerini bulduğunu söyleyen Güler, "Adalet hepimize lazım. Burada 343 emekçi hak mücadelesinde, İZBAN yönetiminin yasa dışı uygulamalarına engel konulmuştur; gayet sevindirici buluyoruz. Biz üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. Bizi engellemeye çalışan ve trenlerin bakımları yapılmadan, yolcu güvenliğini hiçe sayan İZBAN yönetimine umarız ders olmuştur" diye konuştu.

İzmir'de ulaşımın yükünü çeken İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN)’nde çalışanlar, 10 Aralık 2018 itibariyle toplu iş sözleşmelerinde anlaşılamaması nedeniyle greve gitmişti. İZBAN, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığı ile işletiliyor.  

Ali Gözeten-Halil Karahan - Ceren Atmaca
 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’da 2025 Yılı Çalışma Takvimi toplantısı yapıldı 2025 yılında Bodrum ilçesinde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili Bodrum Belediyesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve ilgili kurum amirleri arasında toplantı yapıldı. Bodrum Belediyesi Yalıkavak Fen İşleri Müdürlüğü binasında başta altyapı ve üstyapı çalışmaları olmak üzere Bodrum genelinde planlanan çalışmalar hakkında toplantı yapılarak fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya MUSKİ Genel Müdürlüğü İlçe Hizmetleri 1. Bölge Dairesi Başkanlığı (Bodrum ve Milas) Koordinatörü Meclis Üyesi Abdullah Engin Başol, İlçe Hizmetleri 1. Bölge Daire Başkanı Kadriye Erkal Yıldırım, MUSKİ İçme Suyu Dairesi Başkan Vekili Serdar Aldemir ve MBB İlçe Hizmetleri 1. Bölge Dairesi Başkanlığı Bodrum İlçe Hizmetleri Şube Müdür Vekili İzzet Mert Kallem, MUSKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığı 1. Bölge Şube Müdür Vekili Tayfur Başaran, MUSKİ Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı 1. Bölge İşletme Şefi Murat Çatal; Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldızhan, Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürü Özgür Şahin, Bodrum Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü Dış Kurumlar Koordinasyon Sorumlusu Cevdet Özer ve ADM Elektrik Dağıtım Hizmetleri Bodrum-Milas Bölge Müdürü Mustafa Akdağ ve şirket yönetimi ile iletişim yetkilileri katıldı. Toplantıda Bodrum Yarımadası için planlanan çalışmaların detaylı analizi yapılarak ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde çalışmaların yürütülmesinin önemi vurgulandı. Toplantıda Bodrum özelinde önemli çalışmaların planlaması yer alırken özellikle Bodrum Yarımadası Ana İsale Hattı İsale Hattı Yenileme Projesi, Bodrum İlçesi Müskebi Yahşi Mahallesi Oyder-Kargı Caddesi CTP İsale (Ring) Hattı ile Gümbet Mahallesi Çelik İsale (Ring) Hattı Yenilemesi, Bodrum İlçesi Turgutreis Mahallesi Terfili ve Cazibeli İsale Hatları ile Sanat Yapıları Yapım İşi, Bodrum Yarımadası Ring Ayrım Hatları Rehabilitasyon Yapılması İçin Montajlı Mal Alımı ile ilgili detaylar konuşuldu. Başta ADM Elektrik olmak üzere iletişim şirketlerinin 2025 yılında Bodrum için planladığı yatırımlarla ilgili detayların da paylaşıldığı toplantıda Bodrum Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi koordineli bir şekilde çalışmalara başlamasının gerekliliğinin altı çizildi. Kurum içi değerlendirmeleri yapılmasının ardından 2. toplantının 4 Aralık Çarşamba günü yapılması planlanıyor.