KÜLTÜR SANAT - 06 Ekim 2024 Pazar 10:17

Haçlı ordusunun bozguna uğradığı tarihi zaferin izleri gün yüzüne çıkarılacak

A
A
A
Haçlı ordusunun bozguna uğradığı tarihi zaferin izleri gün yüzüne çıkarılacak

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan komutasındaki Türk İslam ordusunun 1101’de Amasya, Konya ve Ereğli üçgeninde karşılaştığı 300 bin kişilik Haçlı ordusunu bir ay içinde 3 defa bozguna uğrattığı tarihi zaferin izleri başlayan bilimsel çalışmayla gün yüzüne çıkarılacak.



Şehit Selçuklu askerlerinin mezarları araştırılacak


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katıldığı yüzey araştırmaları Amasya ve Konya’da gerçekleştirildi. Malazgirt’ten sonraki en önemli zafer olarak değerlendirilen savaşın izlerinin sürüldüğü projenin devamında şehit Selçuklu askerlerinin mezarlarının ortaya çıkarılması ve savaş aletlerinin bulunması planlanıyor.


Türklere Anadolu’nun kapılarını açan 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra ‘1101 yılı Haçlı Seferleri’nde kazanılan zaferin Anadolu’nun Türk yurdu olmasındaki önemine işaret eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Prof. Dr. Aydın Usta, “Haçlı Seferleri yaklaşık 200 sene sürmüş. Ama Sultan Kılıçarslan burada kazandığı zaferlerle aslında bütün seferleri bitiriyor. Son nokta burada koyulmuş” dedi.



“Türk şehitliğini arıyoruz”


Konya ve Ereğli’nin ardından geldikleri Amasya’da Merzifon, Gümüşhacıköy ile Hamamözü ilçelerinde yapılan yüzey araştırmalarına değinen Prof. Dr. Usta, “Savaş alanı ve çevresinden bulabileceğimiz ok ve mızrak uçlarının yanı sıra çok önemli bir husus olan Türk ordusunun şehitliğini bulabildiğimiz takdirde savaş yerini kesin olarak ortaya koyacağımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.



Zaferden sonra bu topraklara ilk defa ‘Türkiye’ denilmeye başlanıyor


Türk İslam varlığının devamı için Haçlıların karşısına çıkan ordunun başında bulunan Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan’ın bu zaferle tarihe geçerken ayrıca Orta Doğu’nun İslam kimliğinde kalmasının sağlanmasının yanı sıra Anadolu topraklarına ilk defa ‘Türkiye’ denilmeye başlandığına vurgu yapan Usta, “Dünyada bir ay içinde 3 büyük zafer kazanan başka bir sultan yoktur. 22, 23 yaşlarında bu zaferi kazanıyor. Bununla birlikte bu coğrafyadan ilk defa ‘Türkiye’ diye bahsedilmeye başlanıyor” şeklinde konuştu.



Batılılar unutturmak istiyor


5 Ağustos ve 5 Eylül arasında süren 1101 Yılı Haçlı Seferleri Savaşı’nın Batılılar tarafından unutturulmak istendiğine dikkat çeken Selçuk Üniversitesinden Doç. Dr. Sefer Solmaz, “Özellikle Batı’da tamamen yenilgiyle sonuçlandığından dolayı 1101 Yılı Haçlı Seferleri ile ilgili yapılan çalışma neredeyse yok. Batılılar bunu unutturmak istiyor. Ama Malazgirt, Miryokefelon kadar önemli olan bu zaferi bütün ayrıntılarıyla ortaya koymak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.


Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, projede emeği geçen alanında uzman akademisyenlere ve destek olan kurumlara teşekkür etti. Projeyle bulunacak her türlü savaş aleti, toplu mezar veya farklı mezarlarla karşılaşılması durumunda bölgede yeni adımlar atılacağını anlatan Rektör Turabi, oluşturulacak müzenin önemli ölçüde ziyaretçi çekeceğine inandığını söyledi.



Haçlı ordusunun bozguna uğradığı tarihi zaferin izleri gün yüzüne çıkarılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde TÜBİTAK’tan NÖHÜ projelerine bir destek daha Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Haykır’nın yürütücüsü olduğu "Borsa İstanbul’da Gece Getirileri ve Haber Akışlarının Piyasa Anomalilerine Etkisi" başlıklı proje, TÜBİTAK ARDEB 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Doç. Dr. Özkan Haykır’ın yürütücüsü olduğu projenin ekibinde, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Finans ve Bankacılık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sinan Çelik ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Yağlı araştırmacı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Finans ve Bankacılık Bölümü Arş. Gör. Gökçe Avbaz ise bursiyer olarak yer alıyor. TÜBİTAK’ın desteğiyle yürütülen çalışmada, piyasa kapalıyken gerçekleşen makroekonomik gelişmelerin ve firma haberlerinin finansal anomaliler üzerindeki etkisi yüksek frekanslı veriler ve ekonometrik modeller kullanılarak analiz edilecek. Elde edilecek sonuçların ilgili alanın literatürüne katkı sağlayacağının ve yatırımcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı olacağının beklendiği projede, ayrıca Borsa İstanbul’daki finansal anomalilerin incelenmesi ve finansal piyasaların işleyişine dair önemli verilerin ortaya koyulması hedefleniyor. Rektörden proje ekibine tebrik Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, akademisyenlerin projelerine başta TÜBİTAK olmak üzere birçok dış kaynaklı proje desteğinin sürekli artışına vurgu yaparak, "Üniversitemiz, bilimsel araştırmalarla ülkemizin ekonomik ve finansal gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor. TÜBİTAK’ın bu projeye verdiği destek akademisyenlerimizin yürüttüğü araştırmaların önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Finansal piyasaların işleyişini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bu değerli çalışmada emeği geçenleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum" diye konuştu.
Denizli Deriden yapılan eserler beğeni topladı Denizli’de 63 kursiyer tarafından hazırlanan ürünlerin yer aldığı "Deri’nden İzler" temalı deri işlemeciliği ürünleri sergisi beğeni topladı. Denizli’de Pamukkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından kasım ayında deri işlemeciliği kursu açıldı. 63 kursiyere 6 ay boyunca deri işlemeciliğiyle ilgili eğitimler verildi. Kursiyerler tarafından eğitimde deriden yapılan çantalar, cüzdanlar, kemerler, ceketler, deri süs eşyaları, deri saat ve aksesuar "Deri’nden İzler" temalı sergi de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılış törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ali Marım, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yavuz Çağlar, Pamukkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Çizmecioğlu, Merkezefendi Belediyesi Başkan Vekili Zeynep Elif Yağcı, davetliler, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı. "Anadolu da yüzyıllardır dericilik var" Serginin açılış konuşmasını Pamukkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cengiz Sarıca, "Cennet Yılmaz ve Server Cin öğretmenlerimizin öncülüğünde 63 kursiyerimizin ürünlerinden oluşan dericilik kursu sergimizi açmak için toplandık. Öncelikle bu serginin, kursumuza katılan kursiyerlerimizin emeklerinin ve öğrenim süreçlerinin bir yansıması olduğunu belirtmek isterim. Dericilik, yüzyıllar boyu hem sanatsal hem de ticari bir zanaat olarak önemli bir yer tutmuştur. Bu sergide, bu değerli zanaatın ne kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu, kadim Anadolu topraklarında insanımızın yüzyıllardır deri işlemeciliği ile uğraştığını biliyoruz. Günümüzde ise dericilik zanaatına modern bir bakış açısıyla yeniden şekillenmiştir. Pamukkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak kursumuzda, katılımcılarımız deri işçiliğiyle ilgili teorik bilgilerin yanı sıra, pratik beceriler kazandılar. El becerilerini geliştirerek, çeşitli deri ürünlerini tasarladılar ve ürettiler. Her bir parça, sadece bir ürün değil, aynı zamanda bir öğrenme sürecinin, bir emeğin ve bir tutkunun izlerini taşıyor." dedi. Usta öğreticiler ve kursiyerleri kutlayan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Marım ise "Pamukkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün böyle güzel etkinliklerini, sergilerini görüyoruz. Bugün de deri işlemeciliği ile ilgili çok güzel bir serginin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kursiyerlerimiz çok güzel ürünler çıkarmışlar, her birini kutluyorum. Belediye olarak bizler de böyle güzel işlere her zaman için destek oluyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyor ve serginin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum"