ÇEVRE - 31 Mayıs 2024 Cuma 18:10

Türkiye’nin en hızlı ilerleyen kentsel dönüşüm projesi yüzde 35 tamamlandı

A
A
A
Türkiye’nin en hızlı ilerleyen kentsel dönüşüm projesi yüzde 35 tamamlandı

Aksaray Belediyesi tarafından projelendirilen ve şehir merkezinin çehresini değiştirecek Türkiye’nin en hızlı ilerleyen kentsel dönüşüm projesi yüzde 35 tamamlandı.


Aksaray’da kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak belirlenen 22 bin 500 metrekarelik alanda eş zamanlı olarak çalışmalar yürütülüyor. Kentsel dönüşüm alanı içerisine 2 farklı cadde açılıyor. İlk cadde Turizm Caddesine bağlanacak 25 metre genişliğinde bir cadde olacak. Yine Kalealtı Caddesini genişleterek bu caddede yol 20 metre genişliğinde olacak. Bu vesile ile Aksaray’ın merkezinde trafik de rahatlayacak. Yine proje içerisinde yer alan 650 araçlık otopark bu bölge ile birlikte aracını park etmek isteyenlere hizmet edecek. Şehrin en kapsamlı kentsel dönüş projesi olarak nitelendirilen proje yapılan çalışmalarla yüzde 35 oranında tamamlandı.


Projenin hiçbir aksaklık yaşanmadan devam ettiğini belirten Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Hamidiye Mahallesinde başlattığımız kentsel dönüşüm hareketimiz çok şükür planlandığı gibi devam ediyor. Kullanım ömrünü tamamlamış yapıların bulunduğu, altyapı eksikliklerini gidermekte zorlandığımız, sosyal donatı alanı yapamadığımız ve otopark sorunu yaşanan mahallemize yeni bir merkez inşa ediyoruz. Aksaray tarihinin en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi olması hasebiyle bizim için zorlu olan bir süreci biz vatandaşlarımızın bize güveni ve desteği ile kolaylaştırdık. Vatandaşlarımız bize güvendi. Biz de belediye olarak var gücümüzle vatandaşlarımız için durmadan çalışarak yeni yuvalarına, iş yerlerine kavuşmalarını sağlamak maksadıyla çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz. Vatandaşlarımız artık eskimiş, yıpranmış ve en önemlisi çürük binalarının yerine daha sağlıklı, modern ve olmazsa olmaz şart olan depreme dayanıklı yapılara kavuşacak. Proje dahilinde yapılacak olan yeni 25 metrelik bulvarı ile parkları bahçeleri ve sosyal donatı alanları ve modern konutlar ve iş yerleri ile burası şehrimizin en gözde mahalleleri arasında yer alacak. İnşaat sürecimizde hiçbir aksaklık yaşamadan projemizi buraya kadar getirdik. İnşallah hiçbir aksaklık yaşamadan planladığımız şekilde projemizi tamamlayacağız. Vatandaşlarımızın bize olan güvenini boşa çıkarmayacağız” dedi.



Türkiye’nin en hızlı ilerleyen kentsel dönüşüm projesi yüzde 35 tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt Belediyesi temizlik filosuna 114 yeni araç ekledi Esenyurt Belediyesi, temizlik filosuna 114 yeni araç ekleyerek çalışmalarına hız kazandırdı. ‘Daha temiz bir Esenyurt’ için çalışmaların hızla sürdüğü ilçede, temizlik filosu sil baştan yenileniyor. Bu çerçevede başlatılan çalışmalarda, 114 yeni çöp kamyonu Esenyurtluların hizmetine sunuldu. Temiz bir ilçe için seferberliğin başlatıldığı kentin sloganı ise “Temiz Yurt Esenyurt” olarak belirlendi. Şantiyede kullanılan ekipmanların da yenilendiği Esenyurt’ta; 61 evsel atık toplama, 10 mekanik süpürge, 8 arazöz kamyon, 10 damperli kamyon ve 10 çift kabin kamyonet gibi çok sayıda araç kente kazandırıldı. Yeni bir şantiye sahasının inşaatının da tamamlandığı ilçede, Belediye Başkanı Ahmet Özer, vatandaşların sağlıklı ve ferah bir kentte yaşamalarını sağlamak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Çöp kamyonlarından sızan kirli su sorununu kökten çözen belediye, çöp toplama saatlerinde de düzenlemeye gitti. Yenilenen temizlik ekip ve ekipmanlarıyla ilçeye kazandırılan araçlar arasında; 61 evsel atık toplama aracı, 10 mekanik süpürge aracı, 8 arazöz kamyon, 10 damperli kamyon, 10 çift kabin kamyonet, 3 konteyner yıkama aracı, 2 afiş sökme ve halı yıkama aracı, 2 iş makinesi, 11 denetim aracı ve 1 havuz dorse aracı yer alıyor. Bu araçlarla gece gündüz demeden çalışan Esenyurt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ilçede adeta bir temizlik seferberliği başlattı. Yeni çöp toplama istasyonu hizmette Ayrıca, Esenyurt Belediyesi’ne ait araç sevk ve idare merkezine kazandırılan yeni çöp aktarma istasyonunda tonlarca atık toplanıyor ve ayrıştırılmak üzere çeşitli atık merkezlerine gönderiliyor. Bu hizmetlerden dolayı memnuniyetlerini dile getiren vatandaşlar, Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e teşekkürlerini iletirken, Başkan Özer ise “Temiz Yurt Esenyurt” mottosuyla çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini belirtti.
Kayseri Bu ünite anne olmak isteyenlerin umudu oldu Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 yıl önce kurulan tüp bebek ünitesinde tedavi gören 250 kadın, uygulanan yöntemler ile gebe kaldı. Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 yıl önce hizmete açılan tüm bebek ünitesi, doğal yollardan bebek sahibi olamayan kadınların umudu oldu. Ünitede uygulanan aşılama ve tüp bebek tedavileri ile 250 kadın gebe kaldı. Kayseri Şehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bertan Demir; ünite hakkında bilgiler vererek; "Tüp bebek ünitesinde aşılamada ile tüp bebek tedavisinden başlayarak bütün alt hizmetlerde ameliyatlar, rahim filmi ve diğer yumurtlama tedavileri son teknoloji ile uygulanmaktadır. Şimdiye kadar yaklaşık 250’ye kadar gebemiz oldu. Buna tüp bebek aşılama da dahil. Çoğu hastamız ilgi ve alakayla dediklerimizi takip ediyorlar. Bizlerde hastalarımızla uyumluyuz. Ekibimizle beraber çok güzel sonuçlar alıyoruz" dedi. Ünitede kısırlığın sebebinin de araştırıldığını belirten Demir; "Burası sadece tüp bebek ve aşılama yapılan bir yer değil. Kısırlığın sebeplerin araştırıldığı, genetik ve anatomik sebepler olarak düzelttiğimiz, ameliyat yaptığımız bir yer. Birçok işlemin yapıldığı en modern bir merkez. Aşılama dışında da gebe kalan birçok hastamız var. Burada ameliyatlarını yapıyoruz, diğer bölümlere gönderiyoruz. Kısırlığın nedeninin de araştırıldığı bir araştırma merkezi. Ünitemiz bu şekilde de hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Antalya Alanya’nın kültürel mirasının mobil uygulaması çıktı Köklü bir geçmişe ve zengin bir kültürel mirasa sahip Alanya hakkında, doyurucu ve güvenilir bilgilere ulaşmak kolaylaştırıldı. Alanya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen Palimpsest Cities uygulaması ile kentin yüzyıllara yayılan mimari mirası, çağdaş mekânları ve somut olmayan kültürel miras öğeleri keşfedilebilecek. Alanya Üniversitesi tarafından yürütülen ve koordinatörlüğünü Mimarlık Tarihçisi ve çocuk kitapları yazarı Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş’in yaptığı, “Çok Katmanlı Şehirler (Palimpsest Cities)” adlı AB projesinin en son ürünü, “Palimpsest Cities” adlı mobil uygulama, yüzyıllar boyunca birçok mimari katmanın eklenmesiyle oluşan çok katmanlı şehirleri keşfetmek için tasarlandı. Uygulamada tanıtılan kentlerin başında ise Alanya geliyor. Kentin tarihi yapıları harita üzerinde ve filtrelenebilir listede gösteriliyor. Bir yapının üzerine tıkladığınızda okuyarak ya da dinleyerek detaylarını keşfedebiliyorsunuz. Ayrıca Turlar sekmesinde, özel olarak oluşturulmuş tematik turlar (Alanya Kalesi turu, Alanya çevresindeki antik kentler turu gibi), güzergahları ve detaylarıyla yer alıyor. Çağdaş Mekânlar sekmesi ise Alanya’daki müzeleri, kafeleri, restoranları, manzara noktalarını ve daha birçok yeri keşfetmeye yarıyor. Uygulamanın “Dahası” sekmesinde de Alanya’nın tarihini anlatan bir zamandizin (kronoloji), “Alanya’nın Mimari Hikâyesi” adlı tarihsel gerçeklere dayalı bir öykü ve somut olmayan kültürel miras videoları dikkat çekiyor. Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak’tan Nilgün Akman’a, İlhami Yetkin’den Emine Cimrin Koçak’a kadar Alanyalıların anlatımıyla şehrimizin yüzyıllar içinde oluşan kültürel mirasını bu videolarda izleyebilirsiniz. Ayrıca uygulama Türkçe veya İngilizce dil seçeneklerinden biriyle kullanılabiliyor. “Başka tarihi şehirleri de uygulamaya dahil edeceğiz” Alanya Üniversitesi adına “Çok Katmanlı Şehirler” projesinin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş, Alanya’nın zengin ve çok katmanlı kültürel mirasını herkesle buluşturabilmek için uygulamayı geliştirdiklerini dile getirdi. Özgüleş, “Mimarlık tarihi ve kültürel miras farkındalığı oluşturmak için oyunlaştırma ve hikâye anlatıcılığını kullanarak eğitimde fark sağlamayı hedeflediğimiz uygulama, ‘Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness’ adlı AB projesinin bir çıktısı. Palimpsest Cities uygulamasının en önemli özelliklerinden biri başka çok katmanlı şehirlerin de uygulamaya dahil edilebilmesi. Örneğin, bu uygulamayı kullanarak İstanbul’da da gezebilirsiniz. Başka tarihi şehirleri de uygulamaya dahil edeceğiz” açıklamalarında bulundu.