TEKNOLOJİ - 14 Eylül 2024 Cumartesi 13:52

TEKNOFEST 2024 Roket Yarışmasında genç mühendisler Aksaray’da gökyüzünde yarışıyor

A
A
A
TEKNOFEST 2024 Roket Yarışmasında genç mühendisler Aksaray’da gökyüzünde yarışıyor

TEKNOFEST 2024 Roket Yarışması, Aksaray Hisar Atış Alanı’nda büyük bir heyecanla başladı. Genç mühendisler, uzay ve havacılık teknolojilerinde zirveyi hedefliyor.


Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki en prestijli etkinliklerinden biri olan TEKNOFEST 2024, genç mühendis adaylarını roket yarışmasıyla buluşturuyor. Roketsan öncülüğünde gerçekleşen ve 9-16 Eylül 2024 tarihleri arasında Aksaray Hisar Atış Alanı’nda düzenlenen yarışma, Avrupa’nın ilk, dünyanın ise ikinci roket yarışması olma özelliğini taşıyor. Yarışmanın amacı, gençlerin bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarına olan ilgisini artırarak, Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiinde geleceğin liderlerini yetiştirmek.



7 kategoride 912 takım yarışıyor


Bu yıl 3 yeni kategori eklenerek toplamda 7 kategoride yarışan 912 takım arasından 80 finalist, roketlerini uçurmak için sabırsızlıkla bekliyor. A Grubu’nda Lise Kategorisi, Orta İrtifa, Yüksek İrtifa ve Zorlu Görev bulunurken, B Grubu’nda ise yenilikçi projelerin öne çıktığı Kontrol Bölümü, Hibrit Yakıtlı Roket Motoru ve Sıvı Yakıtlı Roket Motoru kategorileri yer alıyor. Yarışmada her kategoride dereceye giren takımlar milyonlarca liralık ödüllerin sahibi olacak. Lise kategorisinde birincilik ödülü 150 bin TL, orta irtifa kategorisinde 160 bin TL, yüksek irtifa kategorisinde 170 bin TL olurken, Zorlu Görev kategorisinin kazananı 250 bin TL ile ödüllendirilecek. Ayrıca, Sıvı Yakıtlı Roket Motoru geliştiren birinci takıma ise 400 bin TL’lik büyük ödül verilecek.



Geleceğin Teknoloji Liderleri Yetişiyor


Roket Yarışması, genç mühendislerin sistem mühendisliği disipliniyle tasarlayıp hayata geçirdiği projelerle mühendislik dünyasının karmaşık süreçlerini deneyimlemelerine imkan sağlıyor. Aerodinamikten aviyonik sistemlerine, yapısal bütünlükten itki ve kurtarma sistemlerine kadar geniş bir yelpazede bilgi edinen katılımcılar, bu deneyimlerini gelecekteki kariyerlerine taşımak üzere adım atıyorlar.


2024 Roket Yarışması, Aksaray Hisar Atışlarına TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, öğrenci ve yarışmacılar katıldı. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar burada yaptığı konuşmada, “2018’de ilk defa bu yarışmanın temellerini ROKETSAN ile beraber atmıştık. TEKNOFEST’in kalbi bu yarışmalar. Bizler için en heyecanlısı olan ise roket yarışması. Bu yarışmayı yapabilir miyiz diye tedirginliğimiz vardı. Dünya üzerinde bir tek yerde daha yapılıyor. Bir anlamda ülkelerin, uzay çalışmalarının tohumlarının atıldığı çalışmalar bunlar. Bizler de aynı amaçla bu yarışmayı ilk yıldan itibaren düzenlemeye başladık. İlk yıl 180 takım başvurmuştu. Yıllar içinde bu rakam arttı. Bu yıl 900’den fazla takım bu yarışmalara başvurdu. Hali hazırda da finale kalan 80 takımımız burada. Kıyasıya bir mücadele ile roketlerini hazırlayıp ateşliyorlar. Aksaray’da Tuz Gölü’nde bir anlamda çok geniş bir düzlüğün ortasında ülkemize dair hayallerini, tutkularını, gayretlerini hepsini harmanlayarak, ülkemizin tam bağımsız yarınları adına birkaç saniye sürecek uçuş için ateşliyorlar. Ben böylesine bir takımın yol arkadaşı olmaktan, bir Türk evladı, bir mühendis olarak gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ülkemizin güçlü yarınlarına kendini vakfetmiş, bu alanda büyük emek gösteren kardeşlerimle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İnşallah genç kardeşlerimiz ülkemizin Milli Uzay Programı kapsamında hedeflerine çok daha kısa sürede varmasını sağlayacaklar. Ülkemizin hava savunma sistemlerini geliştirecekler. Emeği geçen tüm paydaşlara, yarışmaya ilk yılından itibaren, yedi yıldır ev sahipliği yapan Aksaray’a, Aksaray Valiliğimize, belediyemize şükranlarımızı iletiyorum. Artık, Aksaray’ın sloganı ’dikkat roket çıkabilir’ olarak tarihe geçmiş durumda. Yarışmaya katılan tüm genç kardeşlerime de başarılar diliyorum. 2-6 Ekim tarihlerinde TEKNOFEST Akdeniz, Adana’da gerçekleşmiş olacak. Herkesi oraya bekliyoruz” dedi.



TEKNOFEST 2024 Roket Yarışmasında genç mühendisler Aksaray’da gökyüzünde yarışıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mehmet Altıparmak: "Oyuncularım inanılmaz bir mücadele örneği gösterdiler" Esenler Erokspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, Çorum FK karşısında müsabakaya kötü başladıklarını ancak ikinci yarıda tek kale oynayarak, inanılmaz bir mücadele örneği sergilediklerini söyledi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Esenler Erokspor, sahasında karşılaştığı maçta son dakikada bulduğu golle Çorum FK ile 2-2 berabere kaldı. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında Esenler Erokspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak açıklamalarda bulundu. Sözlerine 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle tüm öğretmenlerin gününü kutlayarak başlayan Altıparmak ardından müsabakaya ilişkin konuştu. Altıparmak, "Maça aslında kötü başladık. Son haftaların en zevkli maçlarından biri oldu. Maça zaten 1-0 mağlup başladık. İlk uzun topta gol yedik. Oyun sistemimiz pasa dayalı, mümkün oldukça futbol oynamaya çalışan bir ekibiz. İlk golden sonra demoralize olduk, tam onu toparlarken 2. golü yedik. Çok iyi bir rakibe karşı oynadık. Özellikle ilk yarıda çok fazla pozisyon üretemedik. İkinci yarıya oyuncu değişiklikleri yaparak başladık ve kendi oyunumuzu oynamaya başladık. İkinci yarı neredeyse tek kale oynandı. İkinci yarı inanılmaz pozisyonlarımız var. Netice itibariyle maç 2-2 berabere bitti. Oyuncularımı kutluyorum. İnanılmaz bir mücadele örneği gösterdiler. Maçın son 15-20 dakikasını müthiş oynadık. Çok hak ettiğimiz bir oyundu. Özellikle 2. yarıda oynadığımız oyunla mağlubiyet hak etmedik. Çorum’u da kutluyorum. Çok mücadele ettiler, bundan sonraki maçlarında onlara başarılar diliyorum. Biz de önümüze bakacağız artık" şeklinde konuştu.
İstanbul Serkan Özbalta: "Son dakika yediğimiz golden dolayı üzgünüz, 3 puanı kaybettik" Çorum FK Teknik Direktörü Serkan Özbalta, Esenler Erokspor maçının ardından yaptığı açıklamada, "Son dakika yediğimizden golden dolayı üzgünüz, 3 puanı kaybettik. Diğer taraftan baktığımızda da 1 puanla dönüyoruz" dedi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Çorum FK, deplasmanda Esenler Erokspor ile 2-2 berabere kaldı. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Çorum FK Teknik Direktörü Serkan Özbalta, "Maçı kazanmak için oynadık ve buraya kazanma düşüncesiyle geldik. Son 3 maçımızı kazandık. Yukarıdaki grubun içine kendimizi attığımız ama tabii arkadaki takımların da puan anlamında birbirine çok yakın olduğunun bilinciyle çıktığımız bir maç. Erokspor’un da 5-6 haftadır iyi bir gidişatı vardı. Teknik kapasitesi ve becerileri iyi bir takım. Gol bulmada da 7-8 haftadır çok zorlanmıyorlar. Bazı müsabakalarını da 4 farklı skorla kazandılar. Aslında oyunun başında her şey iyi gidiyordu. Kırılma anlarını geçemedik. Güzel bir zeminde top oynadık. Kutu gibi, güzel bir stat. Oyunu belli bir noktaya kadar tuttuk ama son pozisyonda sağ bek oyuncumuzun dizine aldığı bir darbe vardı ve oyuna da devam edemedi. İlk yarı biz 2-0 öndeyken rakibi 3’e 2 yakaladığımız bir pozisyonda topu taca atmıştık. Biz de bunu isterdik. Ama tabii oraya geldikten sonra hararetin yükseldiği bir lig içinde bunu anlayabiliyorum. Bek oyuncumuzun yerde yattığı pozisyonda kesilen bir ortada o topu savunmalıydık. O son topu çıkarmasını bilecektik ama bunu başaramadık. Puan almak değerli. Son dakika yediğimizden golden dolayı üzgünüz, 3 puanı kaybettik. Diğer taraftan baktığımızda da 1 puanla dönüyoruz. 3 haftadır kazanmanın arkasından mağlup olmadan, 4 maçta 10 puan alarak evimize döneceğiz. Her müsabaka bizlere, oyuncularımıza bir şeyler öğretiyor. Oyuncularımı mücadelesinden dolayı kutluyorum. Erokspor’u da mücadelesinden dolayı kutluyorum. Onlara da yazık olabilirdi, bize de yazık olabilirdi mağlubiyet durumunda. Demek ki maçın hakkı beraberlikmiş" diye konuştu.
Kütahya Kültür ve sanatın kalbi Kütahya’da attı Kütahya Belediyesi tarafından düzenlenen Ahmet Uluçay Kültür ve Sanat Sezonu finali, Belediye Başkan Yardımcısı Kemalettin Ekici ve çok sayıda sanatseverin katılımıyla Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlik, ödül töreni öncesinde düzenlenen sergi açılışıyla başladı. Kütahya’nın kültürel değerlerini, tarihi ve doğal güzelliklerini konu alan resimlerden oluşan sergi, sanatseverlerle buluştu. Sergide büyük beğeni toplayan eserler, Kütahya’nın zengin mirasını gözler önüne serdi. Sergi açılışının ardından gerçekleştirilen ödül töreninde, Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği çeşitli yarışmalarda dereceye giren katılımcılar ödüllerini aldı. Ödüller, “Kütahya Kültürel Değerleri, Tarihi ve Doğal Güzellikleri Resim Yarışması,” “Geleneksel Senaryo Yarışması,” “Geleneksel 3. Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması” ve “Uluslararası Geleneksel Şair Şeyhi Şiir Yarışması” dallarında sahiplerini buldu. Törende konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Kemalettin Ekici, bu tür etkinliklerin Kütahya’nın kültür ve sanat yaşamına sağladığı katkılara dikkat çekerek, gelecekte organizasyonların daha geniş kitlelere ulaşmasının hedeflendiğini belirtti. Ekici, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Ahmet Uluçay Kültür ve Sanat Sezonu Finali, Kütahya’nın zengin kültürel mirasını ve sanat potansiyelini bir kez daha ortaya koyarak sanatseverlere unutulmaz bir gün yaşattı.
Samsun Atakum’un turizm potansiyeli değerlendirildi Atakum Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Atakum’un Tarihi Geçmişi ve Turizme Katkıları’ konulu sempozyumda Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve alanında uzman isimleri, kentin tarihi dokusunu ve turizm özelliklerini masaya yatırdı. Atakum Belediyesi, Türkiye’nin önemli bilim insanlarını ve alanında uzman isimleri ‘Atakum’un Tarihi Geçmişi ve Turizme Katkıları’ konulu sempozyumda Ata Sahne’de buluşturdu. Atakum Kent Konseyi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen programda, kentin tarihi ve turizm özellikleri değerlendirildi. Programda Atakum Belediyesi Turizm Eylem Planı sunuldu. “Atakum, kültür ve medeniyet şehri” Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, “Atakum, milattan önce 6. yüzyıldan bu yana devam eden bir kültür ve medeniyet şehri. Miletos, Amisos, Selçuklular, Osmanlılar ve bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin hüküm sürdüğü bir medeniyet. Kent tarihi ve turizmi, yurt içinden ve yurt dışından gelen halkımızın ziyaretleri ile gelişebilen bir sektör. Bu sektörün gelişebilmesi için tarihi geçmişinizin, sporunuzun, konaklamanızın, turizm yatırımlarınızın ve tarihi belgeleyen eserlerinizin olması lazım. Sağlık, kongre, tatil, doğa ve spor turizmi gibi birçok noktada turizm ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Biz bugün bu noktada, hem Atakum’un derin tarihini inceleyebilecek, hem de önümüzdeki süreci oluşturabileceğimiz turizm açısından donanımlı, kendilerini Türkiye ve dünya çapında ispatlamış değerli hocalarımızı Atakum’a davet ettik. Atakum Belediyesi’nin vizyonu ve misyonu bundan sonra turizm, spor, dinlence şehri olacak ama bir sanayi şehri olmayacak. Bir sanayi altyapısıyla Atakum’u kirletmemek üzere güzel bir şehir ve güzel bir Atakum oluşturacağız. Adı üzerinde Atakum, Ata hediyesidir. Bunun kıymetini bilerek, yolumuza devam etmek istiyoruz” dedi. Kentin turizme katkıları anlatıldı Üç oturumdan oluşan sempozyumun ilk bölümü ‘Arkeoloji’ başlığı altında, Arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında gerçekleştirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesinden (OMÜ) Doç. Dr. Atila Türker, Arş. Gör. Dr. Michael Deniz Yılmaz ve Arş. Gör. Dr. Ali Emre İşlek Atakum’un tarihi ve arkeolojik özelliklerini değerlendirdi. İkinci oturum kentleşme, kent hukuku ve çevre bilimleri alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan ünlü bilim insanı Prof. Dr. Ruşen Keleş tarafından yönetildi. ‘Kent ve Turizm’ başlığıyla düzenlenen oturumda OMÜ Turizm Fakültesinden Doç. Dr. Mutlu Kaya, Doç. Dr. Yasin Keleş ile Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş katılımcılara Atakum’un turizm potansiyelini ve kent turizmini geliştirecek çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. Üçüncü oturum, kentleşme ve çevre alanlarında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Ahmet Mutlu yönetiminde gerçekleştirildi. Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tuncer, Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Saffet Atik ile Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) Başkanı Şeref Aydın oturumda ‘Kent Kültürü ve Kültürel Miras’ başlığı altında değerli bilgiler paylaştı.