GÜNDEM - 14 Eylül 2024 Cumartesi 11:55

AİÇÜ’de üretilen ilk balın hasadı yapıldı

A
A
A
AİÇÜ’de üretilen ilk balın hasadı yapıldı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Eleşkirt yerleşkesinde konumlandırılan arı kovanlarından elde edilen Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Çiçek Balının ilk hasadı yapıldı. AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, bu girişimin bölge balının tanıtılması ve yetiştiricilerin bilgilendirilmesi için oldukça önemli olduğunu belirtti.


AİÇÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nda yapılan analizlerle balın yüksek kalitede olduğunun tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Karabulut, bu girişimden dolayı Eleşkirt Celal ORUÇ Hayvansal Üretim Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Selvinaz Yakan’a teşekkür etti.


Prof. Dr. Karabulut, bu önemli projenin, AİÇÜ için sürdürülebilirlik, doğal kaynakların korunması ve çevresel koruma alanında öncü adımların bir göstergesi olduğunu belirterek, ilerleyen dönemlerde daha fazla bal ve bal ürünlerinin planlandığını söyledi. Prof. Dr. Karabulut, bu kapsamda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Arıcılık ve Arı Ürünleri Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasının hedeflendiğini dile getirdi.



AİÇÜ’de üretilen ilk balın hasadı yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği güncelleniyor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, belediye meclislerinin çalışma prensiplerini içeren Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bakanlık, bin 400’ü aşkın belediyeden yenilenecek yönetmelik için görüş topluyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyelerin karar organları olan belediye meclislerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla 2005 yılında yürürlüğe giren Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nde değişiklik için çalışma başlattı. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre belediye meclis çalışması ve katılıma ilişkin esas ve usulleri belirleyen Bakanlık, 25 maddeden oluşan yönetmeliğin uygulayıcısı olan belediyelerin görüşlerini alarak yönetmeliği güncelleyecek. Bin 400’ü aşkın belediye görüş verecek Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün “yygm.mevzuat@csb.gov.tr” adresi üzerinden 15 Ekim tarihine kadar Türkiye’de yer alan bin 407 belediye ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin görüşleri toplanacak. Online doldurulabilecek cetvelle yönetmeliğin mevcut halinin karşısındaki bölüme talepler yazılabilecek. Ortaya çıkacak analiz sonucu yönetmelikte güncelleme yapılacak. Dijitalleşme hedefleniyor Yenilenecek yönetmelikle özellikle meclis çalışmalarının dijital ortama aktarılması, kararların elektronik ortamda saklanması ve işlenmesi, elektronik imza ile oylama gibi çağın gereğine uygun çalışma sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Yönetmelik neleri kapsıyor Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nde belediye meclis komisyonlarının oluşturulmasından bu komisyonlarda çalıştırılacak uzmanlarda aranan şartlara kadar pek çok konuda usul ve esaslar yer alıyor. Güncellemeyle meclislerde görüşülen konuların kabul ve reddinden tutanakların düzenlenme usullerine kadar birçok konuyla ilgili görüş alınacak.
Ankara Uzmanından uyarı: “Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir” Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir” dedi. Uzmanlar, karaciğer yağlanmasının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Çoğu zaman göz ardı edilen karaciğer yağlanmasının karaciğer ve pankreas kanserini tetikleyebileceğini ifade eden Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun konu ile ilgili önemli bilgiler verdi. Coşkun, sigara, alkol ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kansere neden olabilecek risk faktörleri arasında olduğunu belirtirken, Hepatit B veya C virüsleri, tip 2 diyabet ve yağlı karaciğer hastalığının da karaciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda karaciğer yağlanmasının karaciğer kanseri riskini artırdığını belirten Coşkun, "Daha yeni çalışmalarda ise karaciğer yağlanmasının obezite ve diyabet gibi diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak pankreas kanseri riskini de arttırdığı gösterilmiş oldu” dedi. Diyetle aşırı karbonhidrat alınması yağlanmayı artıran faktörlerden Karaciğerin karnın sağ üst kısmında, midenin üzerinde ve diyaframın altında bulunan ortalama 1 ya da bir buçuk ağırlığında bir organ olduğunu söyleyen Coşkun, “Alkolden bağımsız olarak karaciğer yağlanması yaşayan kişilerde de karaciğer ve pankreas kanseri gelişme ihtimali daha fazladır. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı miktarda yağ birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diyetle aşırı karbonhidrat ve şeker alındığında, karaciğere gelen bu fazla miktarda karbonhidrat yağ asitlerine çevirerek depolanır. Bu durum yüksek düzeyde trigliserit oluşumunu da beraberinde getirerek karaciğerde yağ birikimine ve hepatik steatoza neden olur” açıklamasında bulundu. “Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir” Göz ardı edilerek tedavi edilmeyen karaciğer yağlanmasının kansere neden olabildiğine işaret eden Coşkun, “Karaciğer yağlanması önemsenmesi gereken bir durumdur. İleri evre karaciğer yağlanmasında karaciğer yapısal ve fonksiyonel olarak bozunmaya uğrayarak görevlerini yerine getiremez ve kanser gibi daha ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Son dönemde yapılan bir çalışmada karaciğer yağlanması olanlarda bağırsak kanserinin karaciğere yayılmasına zemin hazırladığı iddia edilmiştir. Karaciğer sağlığını korumak ve karaciğer yağlanmasını önlemek için sağlıklı beslenme tarzını benimsemek, alkol ve oldukça önemli” diye konuştu.