ASAYİŞ - 25 Ekim 2024 Cuma 15:19

Vali Köşger: “Devlet her zaman 18 yaşındadır”

A
A
A
Vali Köşger: “Devlet her zaman 18 yaşındadır”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Kim Adana’yı bir tehdit ve korku ortamına dönüştürmeyi düşünüyorsa ona asla müsaade etmeyiz. Devletten güçlü hiçbir unsur yok. Devlet her zaman zindedir, her zaman 18 yaşındadır. Yapması gerekenleri de yapması gereken noktada yapacaktır” dedi.


Adana Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında İl Güvenlik, Asayiş Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Adana Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel katıldı.



“Adana asayişinde iyiye doğru gidiş var”


Toplantı sonrası gazetecilere konuşan Vali Köşger, Adana’da son 1 ayda 4 festival gerçekleştirildiğini ve hiçbir asayiş olayının olmadığını anlatarak, “Adana’da son 1 ay içerisinde çok önemli etkinlikleri başarıyla gerçekleştirdik. TEKNOFEST 1 milyon 100 bin katılımıyla hiçbir asayiş olayı olmaksızın tam bir olgunluk içerisinde gerçekleştirildi. TEKNOFEST’ten sonra lezzet, tespih ve tiyatro festivallerini eş zamanlı olarak gerçekleştirdik. Adana’da bu tür etkinliklerde herhangi bir asayiş olayı olmuyor. Bugün, devletimizin tüm birimleriyle son dönemde ülkemizde yaşanan hadiselerin ilimize yansımalarıyla ilgili toplantı gerçekleştirdik. Adana’da aslında asayiş anlamında çok iyiye doğru bir gidiş var” ifadelerini kullandı.



“Sadece dolandırıcılıkta yüzde 8.8 artış var”


Adana’da gerçekleşen asayiş olaylarında azalma olduğunu sayılarla anlatan Vali Yavuz Selim Köşger, “Adana’da kasten öldürme olaylarında geçen 102 olay gerçekleşmişken bu yıl 67 olay gerçekleşmiş. Kişilerin huzur ve sükununu bozmada yüzde 9.1, hakarette yüzde 8.6, kasten yaralamada yüzde 1.8, konut dokunulmazlığı ihlali ve çocukların cinsel istismarı suçlarında yüzde 15, cinsel tacizde yüzde 2, motosiklet hırsızlığında yüzde 53, oto hırsızlığında yüzde 47, evden hırsızlıkta yüzde 44, iş yeri ve kurumdan hırsızlıkta yüzde 44, yağma ve gaspta yüzde 8.6 gibi azalmalar gerçekleşmiş. Bunların tamamı azalan olaylar. Sadece siber dolandırıcılık başta olmak üzere dolandırıcılıkta yüzde 8.8’lik artış var. Bu dediğim bütün olaylarda Adana’da iyileşme gerçekleştiğini gözlemliyoruz” diye konuştu.


Adana’da 23 Ekim 2023 tarihinde hayata geçirilen “Ruhsatsız silah taşıyan herkesin tutuklu yargılanması” uygulaması ile caydırıcılığın arttığını aktaran Vali Köşger, daha sonra şunları söyledi:


“Ruhsatsız silah yakalanmasıyla ilgili Türkiye’de sadece Adana’da uygulanan ve artık İstanbul’da da uygulanacağı öğrenilen ’Ruhsatsız silah taşıyan herkesin tutuklu yargılanması’nın faydalarını görüyoruz. 1 Ocak 2023-20 Ekim 2023 tarihlerinde toplam 4 bin 149 silah yakalanmış. Bu yılın 20 Ekim tarihine kadar ise 3 bin 516 silah yakalanmış. Sayılarda azalma var. Bu uygulamadan sonra insanların ruhsatsız silahla sokakta gezmesi azalmış. Geçen sene ruhsatsız silah yakalatıp 229 kişi tutuklanırken bu sene 743 kişi tutuklandı. Bu ciddi bir oran. Bu caydırıcılık silahla işlenen suçlara da yansımış durumda. Geçen yıl 367 günlük dönemde 95 kişi silahla öldürülmüşken bu yıl 58 kişi öldürülmüş. 367 günlük dönemde 915 olay sayısı gerçeklemişken bu sene 612 olay gerçekleşmiş. Yüzde 33’lük azalma var.”



“Tutuklu sayıları artıyor”


Organize suç çeteleri ve narkotik uygulamalarında tutuklu sayılarının da arttığından bahseden Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Organize suçlarla ilgili de 1 Ocak 2023-24 Ekim 2023 tarihleri arasında 8 organize suç çetesi çökertilmişken bu sene aynı tarihlerde 20 organize suç çetesi çökertilmiş. Geçen yılki operasyonlarda 222 tutuklu varken bu sene 391 tutuklu var. Yapılan operasyonlar çok planlı ve programlı, altı dolu operasyonlar. Tutuklu sayıları artıyor. Geçen yıl narkotikle ilgili bin 360 operasyon yapılmış, bu sene bin 633 operasyon yapılmış. Kamuoyunda maalesef ‘adliyenin ön kapısından girip, arka kapısından çıkıyorlar. Hemen serbest bırakılıyorlar’ algısı var ama böyle bir şey söz konusu değil. Geçen yıl 822 tutuklu olduğu halde bu sene bin 322 tutuklanma gerçekleşmiş. Narkotikle ilgili diğer rakamlar da oldukça iyi. Eroinde geçen yıl 66 kilogram yakalanırken bu yıl 118 kilogram, kokain yakalanması 2 kilogramdan 3 kilograma yükseldi. Captagon yakalanmasında da artış var” dedi.



“Yurt dışındaki suçluların getirilmesiyle ilgili gelişmeler olacak”


Devletin bütün birimlerinin Adana’da uyum içerisinde çalıştığını anlatan Vali Köşger, yurt içi ve yurt dışındaki suçluların yakalanması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Adana’da bütün suç ve suçlularla mücadele noktasında gereken her türlü önlemi alıyorlar. Münferit bazı hadiseler var. Bunlarında üzerine şiddetli bir şekilde gitmeye devam edeceğiz. Adana’yı bir huzur ve güven şehri yapmak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Hem Türkiye’deki son günlerde gelişen son durumda Adana’da alınması gereken tedbirleri gözden geçirdik. Gerekenler yapılacak. Bu Adana’nın asayişini, huzurunu, güvenliğini bozan her kim varsa onların takibinde olacak bütün birimlerimiz. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da gereken takipler yapılıyor. Çok uzun olmayan bir vadede yurt dışındaki suçlularında getirilmesiyle ilgili gelişmelerin olacağını tahmin ediyoruz. O takiplerde devam ediyor. Gereken evraklar tamamlanıyor. Biz tahmin ediyoruz uzun olmayan bir vadede gerekenler yapılacak” şeklinde konuştu.



“Devletten güçlü hiçbir unsur yok”


‘Devlet her zaman 18 yaşındadır’ diyen Vali Köşger, Adana’da alınması gereken bütün tedbirleri aldıklarını belirterek, “Adanalı hemşehrilerimiz müsterih olsunlar. Kimse bu tür ortamı kendi istedikleri yönde germeye çalışanlara faaliyet vermesin. Kim Adana’yı bir tehdit ve korku ortamına dönüştürmeyi düşünüyorsa ona asla müsaade etmeyiz. Devletten güçlü hiçbir unsur yok. Devlet her zaman zindedir, her zaman 18 yaşındadır. Yapması gerekenleri de yapması gereken noktada yapacaktır” ifadelerini kullandı.


Öte yandan Vali Köşger, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ilgili herhangi bir yasağın şu anda söz konusu olmadığını söyledi.



Vali Köşger: “Devlet her zaman 18 yaşındadır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’deki Hoş Geldin Bebek" programında çocuklar gönüllerince eğlendi Sultangazi Belediyesi, Hoş Geldin Bebek programı ile yeni bebek sahibi olan ailelerin mutluluklarına ortak olmayı sürdürüyor. 300 anne ve bebek düzenlenen programda bir araya geldi. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun’un eşi Tuba Dursun’un ev sahipliğinde düzenlenen programa AK Parti İstanbul Milletvekili Psikolog Yıldız Konal Süslü de katıldı. Sultangazi Belediyesi, “Hoş Geldin Bebek” programıyla gönüllere dokunmaya devam ediyor. Ailenin minik üyelerinin heyecanla karşılandığı programda 300 bebek ve annesi Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı’nda düzenlenen özel programda bir araya geldi. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun’un eşi Tuba Dursun’un ev sahipliğinde düzenlenen programa AK Parti İstanbul Milletvekili Psikolog Yıldız Konal Süslü, siyasi parti temsilcileri ile anne ve bebekleri katıldı. 12 bin bebeğe ulaştık 5 buçuk yıldır devam eden Hoş geldin Bebek programı ile 12 bin anne ve bebeğe ulaştıklarını belirten Tuba Dursun; “Sultangazimizde yaşayan komşularımızla kocaman bir aileyiz. Bu ailenin her bir ferdini tanımak için birbirinden kıymetli programlar yapıyoruz. Bunlardan en özeli ise dünyaya yeni gözlerini açan miniklerimizi karşıladığımız Hoş Geldin Bebek programı. 5 buçuk yıldır sürdürdüğümüz program ile 12 bin anne ve bebeğimize ulaştık. Bunun için çok mutluyum. Annelerimizin ve çocuklarımızın gülümsemesine vesile olabiliyorsak ne mutlu bize” diye konuştu. Anne en kıymetli varlık AK Parti İstanbul Milletvekili Psikolog Yıldız Konal Süslü, “Buraya geldim, gülen yüzlü miniklerimizin masumluğunu görünce ruhum dinlendi. Bizler gece gündüz demeden dünyadaki tüm masumlar için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Anne demek cennetin ayakları altında olduğu mukaddes kadın demektir. Bu organizasyona gönül veren kıymetli dostum Tuba Hanım gerçekten çok güzel işler çıkartıyor. Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun’a programa desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. Minikler gönüllerince eğlendi Minikler için rengarenk süslenen salonda, 2 yaş üzerindeki çocuklar animatörler ve palyaçolar eşliğinde gönüllerince eğlendi. Birlikte oynayan çocukların keyifli oyunlarına zaman zaman anneler de eşlik etti. Annelere hediye çanta “Hoş geldin Bebek” programına katılanlar için özenle hazırlanan çantalar da annelere hediye edildi. İçerisinde kışlık bebek kıyafeti, çorap, şampuan, ıslak mendil, tırnak makası, ateş ölçer, çıngırak, biberon ve oyuncağın da bulunduğu bebek çantaları, annelere kolaylık sağlıyor. Programa katılan çocuklara oyuncak da hediye ediliyor.
Aydın Kuşadası Belediyesi’nden konservatuvar açıklaması Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Atak, 2021 yılından bu yana Tarihi Kervansaray’ın üst katında eğitime devam eden ADÜ Devlet Konservatuvarı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kuşadası Belediyesi’nin ADÜ Devlet Konservatuvarı’nın yaşadığı bina sorununun çözümü için bugüne kadar elinden geleni yaptığı ve yapmaya da devam edeceği belirtildi. Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Atak tarafından yapılan açıklamada, "Kuşadası Belediyesi olarak, 2015 yılında kentimizde eğitim-öğretim hayatına başladığı halde bina sorunu bir türlü çözülemeyen Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Devlet Konservatuvarı ile ilgili olarak bugüne kadar yetki ve imkanlarımız dâhilinde her türlü desteği verdik ve bundan sonraki süreçte de vermeye devam edeceğiz. Bu kapsamda bina ve sınıf sıkıntısı çeken ADÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerimizin mağdur olmaması için Rektörlük’ten gelen talep üzerine 2021 yılının Ekim ayında Belediye Meclisimizde aldığımız karar doğrultusunda, Tarihi Kervansaray’ın üst katını 2021-2022 akademik yılının Şubat ayına kadar bedelsiz olarak ADÜ Devlet Konservatuarı’na tahsis ettik. Söz konusu sürenin sonunda ADÜ Devlet Konservatuvarı’nın bina sorununun halen çözülememiş olması nedeniyle öğrencilerimizin mağdur olmaması için aldığımız ikinci bir Meclis kararı ile Kervansaray’ın tahsis süresini 2021-2022 akademik yılı sonuna kadar bir kez daha uzattık. 2022-2023 akademik yılı başlarken ADÜ Devlet Konservatuvarı’nın bina sorunu sürmekte olduğundan öğrencilerimizin geçtiğimiz iki yıl boyunca da eğitim faaliyetine Kervansaray’da devam etmesini sağladık. O süreçte Kuşadası Belediyesi olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden aylık 417 bin lira kira bedeli ödediğimiz Kervansaray ile ilgili geliştirdiğimiz otel ve müze projelerimizi askıya aldığımızı konunun muhatapları olan Konservatuvar yetkilileri, öğrencileri ve kamuoyu ile paylaştık" denildi. Gelinen noktada Kervansaray’da tadilat yapılmasının zorunlu hale geldiğini belirten Atak, açıklamasına şöyle devam etti: "Elektrik altyapısı bakıma ihtiyaç duyan Kervansaray’da AYDEM ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınmış izin ile yenileme çalışmaları başlatılması kararı alınmıştır. Tadilat çalışması sebebiyle kendilerinden tahliye talep etmemize ve farklı bir binaya çıkmaları durumunda Kuşadası Belediyesi tarafından kira desteği de verileceğini beyan etmemize rağmen bina boşaltılmamıştır. Kuşadası Belediyesi olarak kentimizde bulunan eğitim kurumlarına verdiğimiz destek herkesin malumudur. 2 buçuk yıldır ADÜ Devlet Konservatuvarı’na Kervansaray’da yaşama geçirecek olduğumuz otel ve müze projelerimizi erteleyerek sunduğumuz destek de ortadadır. Bu sorunun karşılıklı iletişim ve diyalog içerisinde; ne öğrencilerimizi, ne belediyemizi, ne de halkımızı mağdur etmeden; ortak akıl çerçevesinde nihayete erebilmesi için çözüm arayışlarımızı sürdürmekteyiz."