EKONOMİ - 03 Ekim 2024 Perşembe 18:02

Ticaret Bakanı Bolat: "Yazılım teknolojisinde 3.5 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeyiz"

A
A
A
Ticaret Bakanı Bolat: "Yazılım teknolojisinde 3.5 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeyiz"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Son 20 yılda teknoparklarımızın sayısı 3’ten 102’ye çıktı. Teknoloji merkezlerimizin sayısı bin 600’ü aştı. Türkiye artık teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna ulaştı. Yazılım teknolojisinde 3,5 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeyiz" dedi.


Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde de Adana Havalimanı’nda devam ediyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da festival alanına geldi. TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından karşılanan Bolat, önce stantları inceledi daha sonra proje yapan öğrencilerle görüşüp hatıra fotoğrafı çektirdi. Bolat, son olarak da Türk Yıldızları’nın gösterisini izledi.



"Savunma sanayinde başarı sergilendi"


Ardından gazetecilere konuşan Bakan Bolat, TEKNOFEST’in çok önemli bir havacılık festivali olduğunu belirterek, "Son 20 yılda teknoparklarımızın sayısı 3’ten 102’ye çıktı. Teknoloji merkezlerimizin sayısı bin 600’ü aştı. Türkiye artık teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna ulaştı. Yazılım teknolojisinde 3,5 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeyiz. Biz ticaret bakanlığı olduğumuz için yazılım ihracatçılarını da destekliyoruz. Savunma sanayine baktığımızda büyük bir başarı sergilendi” ifadelerini kullandı.



“TEKNOFEST simge haline geldi”


Savunma Sanayi Başkanlığı’nın koordine ettiği 800’ün üzerinde projenin olduğuna dikkat çeken Bakan Bolat, daha sonra şunları söyledi:


“Yüzbinlerce kişi savunma sanayinde teknolojide bilişim alanında çalışıyor. Beyin gücümüzle iftihar ediyoruz. Daha alacak çok mesafelerimiz var. TEKNOFEST Türkiye’nin teknolojide havacılıkta ve savunma sanayindeki elde ettiği başarının simgesi haline geldi.”



Ticaret Bakanı Bolat: "Yazılım teknolojisinde 3.5 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeyiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Türkiye İran Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği toplantısı yapıldı İran’ın Urmiye şehrinde 7. Türk-İran Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği Toplantısı gerçekleştirildi. Hakkari Valisi Ali Çelik; İran Batı Azerbaycan Genel Valisi Mohammad Sadegh Motamedian ve Türkiye sınır illerinin valileri, protokol üyeleri ve kurum temsilcilerinden oluşan heyeti ile birlikte İran’ın Urmiye Şehrinde gerçekleştirilen Türk-İran 7. Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Van Valiliği, Ağrı Valiliği, Iğdır Valiliği ve Hakkari Valiliğinden heyetler katılırken; İran İslam Cumhuriyeti adına ise Batı Azerbaycan Eyaleti Valisi, İran İslam Cumhuriyetinin Valileri ve Milletvekilleri ile ilgili kurum temsilcileri yer aldılar. Türkiye ile İran’ın sınır ilişkileri, ulaşım, kültür, bilim, sanayi, ticaret ve ekonomik alanlardaki ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenen toplantıda, Vali Ali Çelik Türkiye heyetlerinin koordinatörü olarak Türk heyetlerini temsilen bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına Türkiye ve İran’ın yüzlerce yıldır süren dostluk ilişkilerine değinerek başlayan Vali Çelik, "Ümit ediyorum ki bu müzakereler neticesinde gelişen Türk-İran ilişkileri diğer bölge halkları için de huzurun ve barışın referansı olmaya devam edecektir" diyerek, toplantının bölgedeki önemine değindi. Vali Çelik konuşmasının devamında, 1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’nın, Türkiye ve İran arasındaki ekonomik iş birliği açısından önemli bir kazanım olduğunu belirtirken; anlaşma kapsamındaki hususların iki ülke tarafından tam olarak uygulanması ve daha sonra getirilen sınırlamaların kaldırılmasının da iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin gelişmesi için daha olumlu olacağını söyledi. 3-4 Ekim tarihlerinde 2 gün sürecek olan 7’inci Türk-İran Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği Toplantısı’nın ilk gününde; Ekonomi ve Sınır Ticaret Komiteleri ile Kültür ve Bilimsel İş Birlikleri Komitelerinin özel toplantıları gerçekleştirildi.