TEKNOLOJİ - 07 Ekim 2024 Pazartesi 08:11

TEKNOFEST’i 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti

A
A
A
TEKNOFEST’i 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Adana’da yapılan TEKNOFEST’e 1 milyon 100 bin ziyaretçinin geldiğini söyledi.


Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl Adana’da muhteşem bir finalle sona erdi. 2 Ekim’de başlayıp 6 Ekim’de sona eren ve 5 gün süren festivalde teknoloji ile yenilik tutkunları bir araya gelirken, binlerce genç, projeleriyle geleceğe damga vurdu. İnsansız hava araçlarından yapay zekaya, otonom sistemlerden uzay teknolojilerine kadar birçok alanda sergilenen projeler, katılımcılardan büyük ilgi gördü. TEKNOFEST, yedinci yılında 10. kez yine teknolojiye olan ilgiyi artırmanın yanı sıra Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine yeni bir ivme kazandırdı.


Festivalin kapanış törenini birlikte gerçekleştiren TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 1 Milyon 100 bin ziyaretçi sayısı ile Adanalıların TEKNOFEST ’e olan ilgisine teşekkür etti.


Beşinci gününde büyük bir coşkuyla devam eden TEKNOFEST Adana’nın kapanış törenine ayrıca Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’da katıldılar.


Selçuk Bayraktar: Teknofest; bir dönüşüm, bir umut hareketidir!


T3 Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar TEKNOFEST ana sahnesinde gerçekleşen kapanış seremonisinde TEKNOFEST Akdeniz’in kalbi, güzel Adana’ya büyük bir minnettarlıkla veda ediyoruz diyerek sözlerine başladı. Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti:


“Bu güzel şehir, mertliğiyle, yiğitliğiyle bilinen Adana; TEKNOFEST’e, Milli Teknoloji Hamlesi’ne ve Türk gençlerine büyük bir sevgiyle sahip çıktı! Bu meydanda ağırladığımız ziyaretçi sayısı; 1 milyonu aştı. TEKNOFEST, yalnızca bir teknoloji festivali değil. TEKNOFEST, geleceğe yön veren, gençlerimize umut aşılayan, dünyaya ilham olan bir hareket. Sizlerin bitmek bilmeyen enerjisi ve heyecanıyla, insanlığı ileriye taşıyacak bir neslin temellerini attık. TEKNOFEST; bir dönüşüm, bir umut hareketidir! Karanlığa karşı sesini yükselten, adaletsizliklere karşı duran, teknolojiyi insanlığın yararına kullanacak olan bizleriz. Dünyanın geleceğine sizler yön vereceksiniz. Teknolojiyle insanlığı birbirine yakınlaştıracak, daha merhametli, daha hür ve daha adil bir dünyayı sizler kuracaksınız.”


TEKNOFEST Akdeniz’in düzenlenmesinde büyük emeği olan Adana Valiliği’ne, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Seyhan, Sarıçam, Yüreğir, Çukurova, Ceyhan, Pozantı, Kozan ve Karaisalı ilçe belediyelerine de teşekkürlerini sunan Bayraktar 2025 yılının TEKNOFEST’in çok daha büyük hedeflere yelken açtığı bir yıl olacağını belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve İstanbul’da düzenleyecekleri TEKNOFEST’lerde, hem ülkemizin hem de dost ve kardeş coğrafyaların gençleriyle yeni başarılara imza atacaklarını söyledi.


Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Bayraktar, “Sevgili gençler, hayallerinizle, azminizle dünya çapında başarılara imza atmaya hazır olun! TEKNOFEST, hayallerinizin hayat bulduğu, dünyayı değiştiren projelerin doğduğu yer olmaya devam edecek. İyiliğin hüküm sürdüğü, daha merhametli, daha hür, daha adil bir dünyayı, sizler, güneş yüzlü Türk gençleri inşa edecek! Gelecek sizsiniz! Siz geleceksiniz!” dedi.


Kacır: Milli Teknoloji Hamlesine Bir Seferberlik Ruhuyla Sahip Çıkacağız


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır TEKNOFEST’in kapanış konuşmasında “Milli Teknoloji Hamlesi’ne bir seferberlik ruhuyla sahip çıkacağız. Ateş çemberine dönmüş bir coğrafyada ülkemizi huzur ve istikrar adasına dönüştüren kazanımlarımızdan asla taviz vermeyeceğiz.” dedi. Kacır sözlerine şöyle devam etti; “Vatan sevdalısı insanların güzel şehri Adana’da, tam bağımsız Türkiye’nin meydanı TEKNOFEST’te bir kez daha bütün dünya gördü ki Türk milletinin iradesi sarsılmaz, Allah’ın izniyle, bu milletin bileği bükülmez. Müreffeh yarınlarımıza giden yolda bir an bile durmayacak, duraksamayacağız. Bu duygularla, TEKNOFEST yarışmalarına katılan, Millî Teknoloji Hamlesi kahramanı gençlerimizi yürekten kutluyorum. Anne babalarının, öğretmenlerinin ve bizlerin göğsünü kabartan, iftihar kaynağımız TEKNOFEST kuşağını tebrik ediyorum. Tüm paydaşlarımıza TEKNOFEST’in düzenlenmesine sundukları katkılar için şükranlarımı sunuyorum.”


Şampiyonlar Ligi Şampiyonları Ödüllerini Aldı!


TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi’nde hız kesmeden devam eden rekabetin sonunda ilk üç dereceye giren takımlar ödüllerini kapanış töreninde TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın elinden aldılar. Birincilik ödülünü MCT Sensor Merkutech 21


ikincilik ödülünü ITU RAKE


üçüncülük ödülünü ise PSİKOD aldı.


TEKNOFEST’in Son Gününde de Gökyüzünde Efsaneler Vardı


Günün en çok beklenen etkinliklerinden biri olan uçuş gösterileri, yine nefesleri kesti. Adana semalarında Atak Helikopteri, F16, kc-135 ve S70 Çelik Kanatlar’ın uçuş gösterileri, Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün nefes kesen gösterileri ile T70’in havadan tahliye uçuşu izleyicilere adrenalin dolu anlar yaşattı. Havacılığa ilgiyi artırmayı amaçlayan bu gösteriler, özellikle çocukların hayal dünyasına yeni ufuklar açtı.


Bilim Gösterileriyle Dolu Dolu Bir Gün


TEKNOFEST’in çocuklara yönelik etkinlikleri, son günde de büyük ilgi gördü. Bilim gösterileriyle çocuklar hem eğlendi hem de bilimi keşfetmenin heyecanını yaşadı. Oluşturucu atölyeler ve eğitici etkinliklerle dolu gün, minik keşfedicilerin gözünde geleceğe dair büyük hayaller canlandırdı.


Çocuk Sahnesinde Heyecan Bitmedi


TEKNOFEST Çocuk Sahnesi, eğlence ve eğitimi buluşturan etkinlikleriyle minik ziyaretçilere dopdolu bir gün yaşattı. Ödüllü bilgi yarışmaları, "Sahne Senin" çocuk etkinlikleri, Hürkuş ve Gökbey Müzikali gibi dikkat çekici performanslarla dolu sahnede, çocuklar hem eğlendi hem de öğrenmenin keyfini çıkardı.


Çocukların Gökyüzündeki Macerası Festivalin Son Gününde de Devam Etti: "Bir Çocuk Gelsin, Bir Uçağa Dokunsun" projesi kapsamında 40 bin çocuk etkinliğe katıldı.


Özdemir Bayraktar anısına düzenlenen "Bir Çocuk Gelsin, Bir Uçağa Dokunsun" programı kapsamında, çocuklar unutamayacakları bir uçuş deneyim yaşadı. Uçaklara dokunma ve uçuş programlarına katılma fırsatı bulan minikler, havacılık dünyasının kapılarını araladı. Bu proje kapsamında 40 bin çocuk etkinliğe katılarak, geleceğin mühendisleri ve pilotları olma yolunda ilk adımlarını attılar.


TEKNOFEST Adana, heyecan ve inovasyon dolu etkinlikleriyle, ziyaretçilerine teknoloji ve bilim dünyasında unutulmaz bir yolculuk sunarak beşinci gününde sona erdi.



TEKNOFEST’i 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri tamamlandı Yeşilyurt Belediyesinin ev sahipliğinde, Türkiye’nin 26 kentinden gelen 300 güreşçinin katılımıyla düzenlenen 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri, büyük bir heyecana sahne olan final maçlarıyla sona ererken, başpehlivanlığı Tokat’tan katılan Samet Özaslan elde etti. Yeşilyurt Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından organize edilip, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yeşilyurt Kaymakamlığı ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Malatya Temsilciliğinin paydaş olarak katkı sunduğu 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri, büyük bir çekişmeye sahne olan final maçlarıyla tamamlandı. Başpehlivan Tokat’tan Samet Özaslan oldu Türkiye’nin dört bir yanından katılan güreşçiler yaş, kuvvet ve ustalıklarına göre kategorilere ayrılarak kıyasıya mücadele etme fırsatı bulurken, dereceye giren güreşçilerin zafer sevinci ise görülmeye değerdi. Güreş alanını dolduran vatandaşlar ise izledikleri güreş müsabakalarında heyecan dolu dakikalar yaşadı. Her boydan güreşçinin yarıştığı müsabakaların sonunda oynanan başpehlivanlık müsabakaları ise büyük ilgi gördü. Tokat’tan katılan Samet Özaslan ile Bekir Demirtaş arasında gerçekleşen müsabakayı kazanan Samet Özaslan, başpehlivanlığı elde etti. 12 yıl aradan sonra Yeşilyurt Belediyesi tarafından Çilesiz Mahallesi’ndeki Aksa Cami’nin yan tarafındaki alanda gerçekleşen karakucak güreşlerinde kendi kategorilerinde dereceye giren sporcuların ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi. 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşlerine katılım gösteren tüm güreşçilere teşekkürlerini sunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “Ecdadımızdan bize miras olarak bırakılan karakucak güreşlerinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına çok güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptık. Büyük bir çekişmeye sahne olan güreşlere katılan tüm sporcularımıza teşekkür ederken, dereceye giren güreşçilerimizi ayrıca tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızın ata sporumuza gösterdikleri ilgi bizleri mutlu etti. Bu sadece bir güreş değil var olan kültürün korunması, gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak birçok alanda kaliteli ve güzel hizmetler sunuyoruz ancak bu hizmetlerden daha önemlisi geçmişimize sahip çıkacak, kültürümüzün korunmasını sağlayacak bu tür organizasyonlardır. Ata sporumuza sahip çıkmak adına üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu meydanlardan, bu sahalardan yeni milli pehlivanların çıkmasını arzu ediyoruz. Ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduğumuz 19.Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşlerinin düzenlenmesinde emek sarf eden, destek veren, katılım gösteren herkese şahsım ve tüm hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Balıkesir Erdek’te zeytin hırsızlıklarına karşı önlemler görüşüldü Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy önderliğinde, zeytin hasadı öncesi yaşanabilecek hırsızlık olaylarına karşı alınacak tedbirlerin masaya yatırıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. İlçede önemli bir ekonomik değer olan zeytinin korunması amacıyla yapılan toplantıya, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, zeytin alımı yapan işletmelerin sahipleri ve bölgedeki üreticiler katıldı. Zeytin hırsızlıklarına karşı ortak mücadele Kaymakam Atasoy toplantıda yaptığı konuşmada, zeytin hasadı öncesinde yaşanan hırsızlık vakalarının bölge ekonomisine zarar verdiğini vurguladı. Bu duruma karşı topyekûn bir mücadele başlatılması gerektiğini belirten Atasoy, "Zeytin, bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden biri. Üreticilerimizin alın terini korumak için tüm kurumlarla iş birliği içinde hareket ederek gerekli tedbirleri alacağız" dedi. Alınacak tedbirler belirlendi Toplantıda, zeytinlik alanlarının güvenliğini artırmak için alınacak önlemler detaylı bir şekilde ele alındı. Özellikle güvenlik güçlerinin zeytin hasadı döneminde bölgede daha etkin devriye görevleri yapacağı, zeytinliklerde gece aydınlatmasının artırılması ve üreticilerin daha bilinçli hale getirilmesi gibi konular üzerinde duruldu. Ayrıca zeytin alımı yapan işletmelerin, çalıntı zeytin ticaretinin önlenmesi için daha sıkı kontroller yapacağı ifade edildi. Toplumun desteği önemli Toplantıda, zeytin hırsızlıklarına karşı sadece resmi makamların değil, halkın da dikkatli ve bilinçli olması gerektiği vurgulandı. Kaymakam Atasoy, üreticilerin ve bölge sakinlerinin şüpheli durumları güvenlik güçlerine bildirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, toplantının sonunda, zeytin üreticilerinin huzur ve güven içinde bir hasat dönemi geçirmesi için her türlü önlemin alınacağını belirtti ve tüm katılımcılara destekleri için teşekkür etti.
Ordu Ordulu anne, çocuğuna alamadığı oyuncak sayesinde iş kadını oldu Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Sibel Öztürk, çocuğu için alamadığı oyuncak sayesinde hem meslek hem de işyeri sahibi oldu. Atatürk Mahallesi’nde yaşayan 23 yıllık evli 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Sibel Öztürk, 2 yıl önce yaşadığı İstanbul’da kızıyla birlikte alışverişe çıktı. Bir mağazanın vitrinlerinde satılan amigurumi ürünlerine parası yetmeyen Öztürk, çocuğunun istediği oyuncağı alamayınca kendisi yapmak istedi. Japon kültürünün bir parçası olan amigurumi bebeklerini yapmaya başlayan Öztürk, ardından bu işi ticarete dönüştürmeye karar verdi. Eşinin yardımıyla Çınarlık Mahallesi’nde işyeri açan ve ürünlerini satmaya başlayan Öztürk, bir yandan ailesiyle ilgilenirken, diğer taraftan ördüğü amigurumi ürünlerini satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. “Çocuğuma pahalı diye alamadığım oyuncak beni meslek sahibi yaptı” Zor da olsa amigurumi bebekleri yapmayı öğrendiğini belirten Öztürk, "İstanbul’da yaşadığımız dönemde 1 yaşındaki kızım ile birlikte alışveriş merkezine gittik. Mağazaların içini gezerken kızım stantlarda amigurumi oyuncaklarını gördü. Küçük bir anahtarlıklardan biraz daha ufaktı. Mağazaya sorduğumuzda 150 lira kadar civarındaydı. O zamanda pahalı olduğu için alamadım, eşime de söylemedim. Ardından hırs yaptım gerekli malzemeleri satın aldım. İlk zamanlar beceremedim ama sonradan başarmaya başladım. Çocuklarım da yaptıklarımı beğendi. Sonra annem Ünye Belediyesi’nin verdiği stantlarda el emeği çarşısı açtı. Orada ben de ürünlerimi kargoyla göndermeye başladım. 2 yıl İstanbul’dan anneme göndererek sattık. İstanbul’dan geldiğimizde 2 yıl da ben stant açtım. Sokakta biraz zor olduğu için işyeri açmaya karar verdim. Başladım ve çok şükür eşimin desteğiyle bu iş yerini açtık” dedi. “Kadınların ayaklarının üzerinde durması gerekiyor” Ördüğü amigurumi bebeklerinin kendisine bir meslek ve ekonomik olarak kazanç sağladığını söyleyerek, kadınların ayaklarının üzerinde durması gerektiğini ifade eden Sibel Öztürk, “Bence kadınların çalışmasını çok önemli buluyorum. Eşim bana her şeyi yaptı ama insanın kendi cüzdanına giren gibisi olmuyor. Kadınların ayaklarının üzerinde durması çok önemli” diye konuştu. “Eşim en büyük destekçim oldu” İşyeri açarken en büyük destekçisinin eşi olduğunu belirten Öztürk, “Burayı açmaya karar verdiğimizde eşim Adana’da çalışıyordu. Eşime sorduğumda kendisine elektrikçi dükkanı değil, bana iş yeri açtı. Biraz tereddüt ettik ama eşim ve arkadaşlarım bu konuda bana destek çıktı. Başarmam için herkes olumlu karşıladı. Eşimin bu konudaki desteğini asla unutamam. En büyük destekçim o oldu” şeklinde konuştu.
İzmir Kuru incir ihracatı 292 milyon dolarla sezonu kapattı Kuru incir, 2023-2024 sezonunu yüzde 12’lik artışla 292 milyon dolarlık ihracat tutarıyla geride bıraktı. Türkiye, 2022-2023 sezonunu 259 milyon dolar kuru incir ihracatıyla geride bırakmıştı. Türkiye’nin kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, üreticiler, tüccarlar, üniversite, kamu ve ihracatçılar olarak iş birliği içinde hareket ederek, 2023-2024 sezonunda başarıyı yakaladıklarını vurguladı. Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinden dolayı sorun yaşamamak için sektör olarak çiftçiden rafa doğru bir sistem kurmak için çalıştıklarını anlatan Işık, “En büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliğinde kontrol sıklığının artmaması için uzun yıllardır üreticilere kerevet ve ilek torbası dağıttık. 2023-2024 sezonunda üreticilerden ürünü alan ihracatçı firmalarımızın kontrollerini yapabilmeleri için bütçe dahilinde UV lambalar satın alarak dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimize ayrıca ilek torbası dağıtımımızı sürdürdük. Kuru İncir Sektör Kurulumuzda sektörün tüm tarafları toplam kaliteyi artırmak adına çalışıyoruz” diye konuştu. Kuru incirde 2024-2025 sezonunun başladığını vurgulayan Işık, rekoltede 2023-2024 sezonu benzeri bir rekolte beklediklerini, kuru incir ihracatından 300 milyon dolar hedeflediklerini ifade etti. Uzak ülkeler stratejisi kuru incirde bire bir tuttu Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında son 10 yıllık süreçte Amerika kıtasının payının yüzde 17’den yüzde 28’e yükseldiğini, aynı dönemde kuru incir ihracatımızda Uzakdoğu ülkelerinin payının da yüzde 12’den yüzde 15’e ilerlediğini, bu başarıda TURQUALITY ve URGE projeleri, fuarlar ve sektörel ticaret heyeti organizasyonlarının payının büyük olduğunu dile getirdi. 2023-2024 sezonunda kuru incir ihracatında lider ülkenin 59 milyon 377 bin dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri olduğunu paylaşan Işık sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD’ye 2022-2023 sezonunda ihracatımız 43 milyon dolardı. ABD’ye ihracatta yüzde 38’lik artış hızı yakaladık. İkinci sırada 33 milyon dolarla Fransa, üçüncü sırada 32 milyon dolarla Almanya yer aldı. Kanada’ya 14,6 milyon dolarlık, İtalya’ya 13,6 milyon dolarlık, Japonya’ya 13,2 milyon dolarlık kuru incir ihracatı gerçekleştirdik. 2023-2024 sezonunda kuru incir ihraç ettiğimiz ülke sayısı 107 oldu.”
Aydın Kuru incir ihracatı 292 milyon dolara yükseldi Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan kuru incir ihracatı 2024 yılını yüzde 12’lik artış ve 292 milyon dolar ile geride bıraktı. Dünya’nın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’ın önemli ihracat ürünü olan kuru incir, ihracatta dünya lideri konumunu korumaya devam ediyor. Cennet meyvesi olarak da bilinen kuru incirin ihracatı her geçen gün yüzleri güldürürken, 2024 yılı sezonundaki ihracat rakamları da gözle görülür büyüme kaydetti. Türkiye, 2023/24 sezonunda 63 bin 762 ton kuru incir ihraç ederken, kuru incir ihracatından elde edilen döviz tutarı yüzde 12’lik ilerlemeyle 259 milyon dolardan 292 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, üreticiler, tüccarlar, üniversite, kamu ve ihracatçılar olarak işbirliği içinde hareket ederek 2023/24 sezonunda başarıyı yakaladıklarını vurguladı. Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinden dolayı sorun yaşamamak için sektör olarak çiftçiden rafa doğru bir sistem kurmak için çalıştıklarını anlatan Işık; “En büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği’nde kontrol sıklığının artmaması için uzun yıllardır üreticilere kerevet ve ilek torbası dağıttık. 2023/24 sezonunda üreticilerden ürünü alan ihracatçı firmalarımızın kontrollerini yapabilmeleri için bütçe dahilinde UV lambalar satın alarak dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimize ayrıca ilek torbası dağıtımımızı sürdürdük. Kuru İncir Sektör Kurulumuzda sektörün tüm tarafları toplam kaliteyi artırmak adına çalışıyoruz” diye konuştu. Kuru incirde 2024/25 sezonunun başladığını vurgulayan Işık, rekoltede 2023/24 sezonu benzeri bir rekolte beklediklerini kuru incir ihracatından 300 milyon dolar hedeflediklerini ifade etti.