TEKNOLOJİ - 02 Ekim 2024 Çarşamba 13:11

Selçuk Bayraktar: "Eski dünya ölüyor"

A
A
A
Selçuk Bayraktar: "Eski dünya ölüyor"

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, "Eski dünya ölüyor, yenisi doğmakta zorlanıyor, şimdi canavarların zamanı. Dünya kurulmaya çalışılan yeni bir düzenin sancılarını yaşıyor. Ne yazık ki bu düzen adalet etrafında değil, güç ve şiddet temelinde şekilleniyor" dedi.


Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla Adana Havalimanı’nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapılarını açtı.



“Allah’ına kurban Adana”


TEKNOFEST Adana’nın açılışında konuşan Bayraktar, “Türkiye’nin teknoloji yolculuğunun en önemli paydaşlarından olan TEKNOFEST Akdeniz’de sizleri selamlıyoruz. Adana sadece güneşiyle değil, insan sıcaklığıyla bilinen bir şehir. Mertliği, yiğitliğiyle Türkiye’nin göz bebeği Adana. Adana bir kişiye yol arkadaşı olduğunda o kişinin sırtı yere gelmez. Adana, bir kişinin arkasında durduğunda o kişinin bileği bükülmez. Adana, bir davaya sahip çıktığında o davanın önünde kimse duramaz. Bugün, bu güzel şehir Adana’da TEKNOFEST’te Türkiye’nin geleceğine sahip çıktı. Allah’ına kurban Adana. Sıcak ve coşkunuzla TEKNOFEST Akdeniz’e hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.



“TEKNOFEST gençlik hareketidir”


TEKNOFEST’in sadece bir festival değil, gençlik hareketi olduğuna dikkat çeken Bayraktar, daha sonra şunları söyledi:


“TEKNOFEST sadece festival değil, çocuklarımızın geleceğine şekil veren gençlik hareketidir. TEKNOFEST, değişimdir, umuttur. Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonunda yeniden bir araya geldik. 2018’den bu yana tam 27 ilimizde teknoloji yarışmaları düzenledik. Gençlerimizin teknolojiye duyduğu ilgiyi bir adım her defasında öteye taşıdık. Şimdiye kadar 150’den fazla girişim teknoloji şirketi kurdu. Aralarında 21 ülkeye ihracat yapan da milyonlarca liralık yatırım alan da var. Adana’nın meşhur kebabını takım adı olarak seçen bir takımımız var. 1.5 Adana 11 yıl önce 11 kişiyle tek bir takım olarak yola çıktı. Bugün 9 farklı alanda mücadele eden kocaman bir aile oldular. Dünya çapında şampiyonluklar kazanarak göğsümüzü kabarttılar. Geriye kalan 7 yılda Azerbaycan’a kadar uzanan 9 farklı TEKNOFEST’i başarıyla gerçekleştirdik. TEKNOFEST düzenleyerek bu hareketi daha da genişletmeyi hedefliyoruz. 50 farklı teknoloji yarışmamız var. Aralarında nükleer enerjilerden, kuantuma kadar birçok temanın bulunduğu 11 yeni yarışmamız var. 2024’den 1 milyon 600 binden fazla genç kardeşimiz teknoloji yarışmalarına başvurdu. 2018’den bu yana yarışmalarımıza başvuru sayısı 4 milyonu buldu. Toplamda 10 milyon ziyaretçiyi ağırladık.”



“Gazze’de her gün bebekler katlediliyor”


Gazze’de her gün bebeklerin katledildiğine dikkat çeken Selçuk Bayraktar, “Bir yanda bütün güzellikler olurken insanlık büyük bir karanlığa doğru savruluyor. Eski dünya ölüyor, yenisi doğmakta zorlanıyor, şimdi canavarların zamanı. Dünya kurulmaya çalışılan yeni bir düzenin sancılarını yaşıyor. Ne yazık ki bu düzen adalet etrafında değil, güç ve şiddet temelinde şekilleniyor. Gazze’de her gün bebekler katlediliyor ama dünya ise bu soykırımı televizyonlardan seyrediyor. Barışı sağlaması gereken uluslararası kuruluşlar işlevsiz halde. Adalet yok, adaletsizlik ise dünyada kol geziyor. Her adaletsizlik yeni adaletsizliklere yol hazırlıyor” diye konuştu.



“Gelin, hep beraber dünyayı değiştirelim”


Gençlere seslenen ve geleceği Türkiye’den inşa edeceklerini vurgulayan TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, ardından şunları kaydetti:


“Nükleer enerji ilk olarak yüzbinlerce insanı katletmek için kullanıldı. Bu teknoloji insanlar için muazzam fırsatlar sunabilmekte. Teknolojiyi pandemide olduğu gibi insanlığa umut olabilmek için kullanacağız. Teknolojiyi insanlığın hizmetine sunmak gibi büyük bir sorumluluğun yükü omuzlarımızda. İnsanlık bilgiyi sözle kulaktan kulağa aktardı. Kalemi keşfettiğinde ise söz uçtu, yazı kaldı. Yapay zeka da insanlık için yeniden keşfedilmiş bir kalem. İnsanlık için bir dönüm noktası olabilir. Aksi halde insanlık için karanlık bir gelecek yazılacak. Buna dur diyecek bir hareket var o da bizim hareketimiz TEKNOFEST hareketi. Gençlerimiz üretiyor, gençlerimizin başarı hikayelerine TEKNOFEST zemin hazırlıyor. Memleketimizin geleceğini hep birlikte inşa edeceğiz. Her anne, her baba çocuğuyla gurur duymak ister. Buradan anne ve babalarımıza bir kez daha sesleniyorum. Burada bir değişim rüzgarı esiyor. Daha adil bir dünya, daha eşitlikçi bir dünya sizlerle kurulacak. Türk milletinin dünyada neler yapabileceğini buradaki gençler gösterecek. Hep birlikte dünyanın geleceğini Türkiye’den inşa edeceğiz. Anne ve babalarımız emin olunuz TEKNOFEST gençler sizin gururunuz olacak. Ve gençler sizlere tüm heyecanım ve samimiyetimle sesleniyorum. Hayalleriniz burada gerçek olacak. Bu yolculuğa sizler de katılın. Gelin, hep beraber dünyayı değiştirelim.”



“Anadolu toprakları yeniden diriliyor”


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise TEKNOFEST’in dünyada çok önemli bir yerde olduğunu belirterek, “Bir gerdanlık misali Toroslarıyla, Çukurova’sı, Taşköprü, Ulucami ve dalında meyvenin en tazesiyle bir sevdadır Adana. Adana’da bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda tam bağımsız Türkiye’ye güzel Adana ile birlikte yürüyoruz. Adana’nın Milli Mücadele yıllarındaki direnişinden ilham alıyoruz. En çetin şartlarda düşman kuvvetlerine geçit vermemişsek bugün de ilerleyişimize engel olmaya çalışanlara milli teknoloji hamlesiyle cevap veriyoruz. Artık Türkiye eski Türkiye değil. Düşmana korku veren bir Türkiye var. Yerli ve milli otomobilini üreten bir Türkiye var. Gözlerini ufkun ötesine diken bir Türkiye var. Yerli ve milli haberleşme uydusunu üreten bir Türkiye var. Tüm saydıklarım bizlere bir şeyler söylüyor. Bu toprakların sahiplerini Türkleri yeniden çağırıyor. Mazluma kol kanat geren Anadolu toprakları yeniden diriliyor” diye konuştu.



“TEKNOFEST kuşağı burada”


İsrail’in Gazze saldırılarına değinen Bakan Kacır, “İnsanlık adalete ve merhamete hasret. Mazlumların çığlıklarına susanların insanlara sunacak hiçbir katkısı yoktur. Onların insanlara hiçbir faydası yoktur. Onlar yalancı, sahte zaferler elde ederler. Gençlerimizin insanlığın istikbali için sorumluluk taşıyorsunuz. Sizler Türk milletini kızıl elmaya taşıyan Gökbeylersiniz. Kaanların mührü bugün sizlerin elinde. Afrika’dan Asya’ya bir damla suya muhtaç çocukların gözlerindeki umut ışığı sizlerin elinde. Yeniden inşa edeceğiniz medeniyet sizindir. Adaleti, kanunnamelere ilmek ilmek işleyen sizindir. Biz, sizlere inanıp güveniyoruz. Bizi hiç yalnız bırakmadınız. Bu milletin evlatlarıyla birlikte yürüdük ve yürümeye devam ediyoruz. İşte milletin asil evlatları burada. TEKNOFEST kuşağı burada. Her ne yapıyorsak bu meydana coşkuyla gelen gençler ve geleceğimiz için yapıyoruz. Ülkesinin güçlü yarınlarını inşa eden bir kuşak var” dedi.



“Işıl ışıl bir gençlik geliyor”


TEKNOFEST kuşağına çok önem verdiklerini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Gaziantep’te, Bakü’de milyonlarca gençle buluştuk. Bu yıl da TEKNOFEST Akdeniz’de Adana’da bu heyecanı zirveye taşıdık. 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı ’ben de varım’ dedi. Birçok alanda 100 bin teknogirişim hedefine giden yolda geleceğin teknolojileri burada yazılıyor. Üreten bir gençlik geliyor. Sırtındaki küfeyi kenara koyup yeri geldiğinde elini, yeri geldiğinde gövdesini taşın altına koyan bir gençlik geliyor. Gemileri yakmasını bilen Türk gençliği geliyor. Zihnini ezberlere, ideolojik kalıplara hapsetmeyen bir gençlik geliyor. Işıl ışıl, pırıl pırıl bir gençlik geliyor” ifadelerini kullandı.


Açılışa protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.



TEKNOFEST’te neler var?


Kentte ilk kez organize edilen festivalde ileri teknoloji simülasyonlarından, bilimsel atölyelere ve sergilere kadar her yaştan katılımcı için etkinlik programı yer alıyor.


Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, HÜRKUŞ, HÜRJET, Bayraktar Akıncı, Bayraktar TB3, Jandarma Çelik Kanatlar ve atak helikopterinin gökyüzüyle buluşacağı festivalde, üzüm salkımı ve paramotor gösterisi ile paraşüt atlayışı yapılacak.


Festival boyunca öğrencilerle ilk uçuş etkinliği de gerçekleştirilecek.



Selçuk Bayraktar: "Eski dünya ölüyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Mantar zehirlenmelerine dikkat DÜZCE(İHA) – Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yağışların başlamasıyla doğada kendiliğinden yetişen mantarlarla ilgili olarak zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunarak bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini işaret etti. Ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında da artış olabileceğini belirtildi. Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’da mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebileceğini işaret eden Dr. Yılmaz, “Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarlar yetişiyor ve vatandaşın da bu mantarlara çokça rağbet ediyor. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülüyor. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır” ifadelerine yer verdi. “2 Saat içinde sersemlik uyku hali ile ortaya çıkıyor” Dr. Yılmaz, mantarda bulunan zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabildiğini ve çeşitlilik gösterebildiğini bildirerek “Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeli, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir” açıklamasında bulundu. Yılmaz son olarak ise Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabileceklerini bildirdi.
Muğla Başkan Aras İklim Zirvesi’ne Katıldı Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde Fransa’da düzenlenen Nice İklim Zirvesi’ne (Nice Climate Summit 2024) konuşmacı olarak katıldı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın konuşmacı olarak katıldığı İklim Zirvesi Nice Côte d’Azur Büyükşehir, Nice şehri ve La Tribune Gazetesi iş birliği, Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ev sahipliğinde düzenlendi. Zirvede, iklim değişikliği ve deniz ekosistemlerinin korunması üzerine dünya genelinden politikacılar, bilim insanları ve iş dünyası temsilcileri bir araya geldi. Nice İklim Zirvesi küresel iklim çalışmalarına çok değerli katkılar sundu. “Yerel yönetimler dirençlilik inisiyatiflerinde lider konumda olmalı” Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Muğla’nın iklim değişikliğiyle mücadelesinde attığı adımları, yerel yönetimlerin bu süreçte oynadığı kritik rolü ve deniz ekosistemlerinin korunması için yürütülen projeleri katılımcılara anlattı. Akdeniz Bölgesi’ndeki ekosistemlerin korunmasına yönelik somut çözümler sunan Başkan Aras, yerel yönetimlerin dirençlilik inisiyatiflerinde lider konumda olması gerektiğinin altını çizerek Gökova Körfezi’ndeki örnek çalışmalar hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Başkan Aras’ın İklim Zirvesi’nde yerel yönetimlerin iklim değişikliği karşısında karşılaştıkları zorluklar ile bunların üstesinden gelmek için yapılması gerekenler üzerine gerçekleştirdiği konuşması, Ege Denizi’nin iklim krizi kaynaklı sorunlarının ve çözüm yollarının küresel gündemde yer almasını sağladı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Nice İklim Zirveleri, Haziran 2025’te düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’na hazırlık niteliğinde önemli bir adım olarak görülüyor. Deniz koruma alanlarının artırılması, iklim gözlem sistemlerinin güçlendirilmesi ve küresel işbirliklerinin geliştirilmesi zirvenin ana gündem maddeleri arasında yer aldı. Başkan Aras Brest - Sea’ties Deklarasyonu’nu imzaladı Deniz seviyesinin yükselmesinin etkilerini hafifletmek ve kıyı şeritlerinin dayanıklılığını arttırmak üzere tasarlanmış ortak bir çalışmayı taahhüt eden Fransa’nın girişimiyle İspanya, Norveç, İtalya, Portekiz ve Birleşik Krallık ile ICLEI - Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler tarafından desteklenen Brest -Sea’ties Deklarasyonu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından imzalandı. Deklarasyon çağımızın en acil sorunlarından biri olan iklim değişikliğinin neden olduğu deniz seviyesindeki yükselmenin hızlanmasını ele almak için koordineli yerel ve uluslararası çalışmaların aciliyetini vurguluyor. Deklarasyon, Houstan, New Orleans, Nice, Oslo, Venedik, Stockholm, Vancouver ve Xiamen gibi dünya çapındaki kıyı şehirlerini bir araya getiriyor. Başkan Aras Monaco’da ziyaretlerde bulundu Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras ayrıca Fransa ziyaretinde Monaco’da Monaco Ticaret Odası (Monaco Ekonomi Kurulu) Genel Müdürü Sayın Guillaume Rose, Çevre Bakanlığı Genel Sekreteri Sayın Samy Touati, Deniz Biyolojisi alanında uzmanlaşmış Bilimsel Araştırma Merkezi ve Mercan Dünya Konservatuvarı’nın kurucusu Didier Zoccola ile devam eden projeleri hakkında görüşme fırsatı buldu. Monaco Yatçılık Fuarı’nı da ziyaret eden Başkan Aras orada bulunan Türk şirketleriyle görüştü.
Antalya İnternetten satılmaya çalışılan tarihi eserler orijinal çıktı Sahibinden.com isimli internet sitesinde, “M.Ö. antik tarihi eser buluntular” başlığıyla 2,5 milyon liradan satışa çıkartılan kültür varlıklarının, Elazığ Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonla Elazığ Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin ardından, Müze Müdürlüğü’nün yaptığı inceleme sonucu eserlerin orijinal olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi, Türkiye topraklarından koparılarak yurt dışına götürülen eserlerin iadesi için yoğun bir çaba gösterirken; sahibinden.com isimli internet sitesinde, “M.Ö. antik tarihi eser buluntular” başlığıyla bir adet mızrak ucu ila üç adet balta ucu, C.D. isimli şahıs tarafından 18.08.2024 tarihinde 2,5 milyon liradan satışa çıkartıldı. Uluslararası Strateji Kalkındırma Araştırma Derneği (USKAD) Genel Başkanı ve Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram’ın ihbarıyla, Elazığ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube biriminin yaptığı operasyonla ele geçirilen kültür varlıkları, Elazığ Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. USKAD Genel Başkanı Cemil Karabayram, Müze Müdürlüğü’nden yapılan inceleme sonucu eserlerinin orijinal olduğunun tespit edildiğini ifade ederek, “Eserler muhafaza altında, orijinal olduğuna dair mahkemeye rapor düzenlendi” dedi. “Orijinal olduğuna dair mahkemeye rapor düzenlendi” Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, “Geçtiğimiz aylarda, bir internet sitesinde kişi kendi marifetiyle üç tane baltayı ve bir mızrak ucunu satışa çıkardı. Konu hemen benim önüme düştü ve Elazığ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubeye ve ilgili birimlere uyarıda bulundum. Onlar da gerekli çalışmayı yaparak operasyonu gerçekleştirdiler. Haber vermemle birlikte akşama doğru bir operasyon düzenlendi ve operasyon sonucu hem kişi gözaltına alındı hem de malzemeler ilgili müze müdürlüğüne teslim edildi. Bu süreç içerisinde de bu malzemelerin orijinal olup olmadığı yönünde bir araştırma yapıldı, dün itibarıyla ilgili birimlerden teyit ettim, eserler orijinal ve ülkemizde kazandırıldı. Eserler, şu an da bildiğim kadarıyla Elazığ Müze Müdürlüğü deposunda muhafaza altında, orijinal olduğuna dair mahkemeye rapor düzenlendi” ifadelerini kullandı. Kültür varlıklarının değeri satışa çıkarılan fiyatın üzerinde İnternet sitesinden 2,5 milyona satışı çıkarılan kültür varlıklarının değerinin çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiğini belirten Cemil Karabayram, “2,5 milyon gibi bir rakama satışa çıkarılmıştı, iyi ki bunu fark ettik ve bununla ilgili ihbarda bulunduk, öz topraklarında bulunan bu malzemeleri ana vatanında yer alan müzemize kazandırdık. Edindiğim bilgilere göre, bunlar çok kıymetli malzemeler. Çünkü, hem çok temiz malzemeler hem de gerçekten o döneme eşsiz değer katan Tunç Dağı’na tanımlanan M.Ö. 2000 yılına kadar dayanan bir geçmişi var. 2,5 milyon gibi bir rakamla satışa çıkarılan bu eserlerin değerinin, satışa çıkarılan miktardan çok çok yüksek fiyatlarda olduğunu biliyorum. Tabii ki bir eserin değerini biçmek mümkün değil, manevi değeri önemli. Ama o eserin ileride kaybolma ihtimaline rağmen, yönetmelik gereği kıymet takdimi mutlaka yapılıyor. Şu an kıymet takdimi yapıldı mı onu bilmiyorum ama çok çok çok üzerinde olduğunu iyi biliyorum. Allah’tan fark edildi ve Elazığ emniyetimiz anında müdahale etti. Bazen de yurt dışından kaçakçılar Türkiye’ye geliyor ve bu eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışıyor” diye konuştu.
Antalya Çıkar amaçlı suç örgütüne Antalya merkezli operasyon: 163 şüpheli yakalandı Antalya’da vatandaşlara yüksek kazanç ve kar vaadi sunarak Sermaye Piyasası Kurumundan izin almadan, hayali şekilde kurdukları 206 şirket hesabına para aktarımı yaptırılan ve 2021 yılından bu yana 8 bin 340 vatandaştan 18 milyar 500 bin TL para toplayan örgüt çökertildi. Antalya merkezli 30 ilde yapılan operasyonda 163 şüpheli yakalandı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü görevlilerince yaklaşık 9 aydır sürdürülen kapsamlı çalışmalar sonucunda; vatandaşlara yüksek kazanç ve kâr vaadi sunarak Sermaye Piyasası Kurumundan izin almadan, hayali şekilde örgüt kuran şüpheliler tespit edildi. 206 şirket hesabına para aktarımı yaptırılan "nitelikli dolandırıcılık" olayında örgüt lideri, yönetici ve üyeleri ile şüpheli şirketlerin hesabına toplamda 18 milyar 500 bin karşılığı 542 milyon dolar para giriş çıkışı olduğu ve 2021 yılından bu yana paravan şirketlere para gönderen 8 bin 340 vatandaşın mağdur edildiği tespit edildi. Şüphelilerin yakalanmasına yönelik Antalya merkezli İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Gaziantep, Yozgat, Muğla, Hatay, Nevşehir, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kars, Mardin, Zonguldak, Samsun, Kocaeli, Bursa Denizli, Niğde, Mersin, Adana, Diyarbakır, Bitlis olmak üzere 30 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, 27’si benzer suçlardan cezaevinde bulunan 163 şüpheli yakalandı. Şüphelilere ait kripto borsa hesaplarına aktarılan para, vadeli vadesiz banka hesapları ve 51 adet değişik marka ve modeldeki araç, 21 adet gayrimenkul taşınmaz dahil olmak üzere ziynet eşyası, çok sayıda telefon, banka hesap cüzdanı, şirket kaşesi ile kişi banka ve GSM bilgilerinin yer aldığı defterler ve not kağıtları, sim kartlar, bilgisayar ve dijital materyallere el konuldu. Emniyetteki sorgularının ardından adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 79’u "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "usulsüz halka arz ve izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından tutuklandı.