SAĞLIK - 22 Ekim 2024 Salı 09:24

Kadına yönelik şiddet, insan hakları ihlaline yol açıyor

A
A
A
Kadına yönelik şiddet, insan hakları ihlaline yol açıyor

Kadınlara yönelik şiddetin insan haklarının ihlaline yol açtığını belirten Psikolog Buse Şimşek, “Kadına yönelik şiddet, karşısındakinin sadece kadın olduğu için uyguladıkları ve kadını etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcı tutum ve davranışlarla insan haklarının ihlaline yol açmaktadır” dedi.


Kadınlara yönelik şiddet ülkemizde her gün gündeme geliyor. Uzmanlar, bu şiddet türünün insan hakları ihlaline yol açtığını anlattı.


“İnsan haklarının ihlaline yol açıyor”


Konuyla ilgili Onma Psikoji’den Psikolog Buse Şimşek, açıklamalarda bulundu. Psikolog Şimşek, “Şiddet, bireyin maruz kaldığı fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar göreceği ya da acı çekeceği durumlarla sonuçlanan veya sonuçlanması öngörülebilir olan hareketlerin, tehditlerin, baskıların oluşmasına ve keyfi bir şekilde özgürlüğün engellenmesine neden olan tutum ve davranışların bütünüdür. Kadına yönelik şiddet ise karşısındakinin sadece kadın olduğu için uyguladıkları ve kadını etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcı tutum ve davranışlarla insan haklarının ihlaline yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.


“Çocukluk travmaları şiddet eğilimini arttırır”


Kadınların en temel haklarını ihlal eden şiddet türlerini anlatan Psikolog Şimşek, “Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddet, kadınların en temel haklarını ihlal eden ve hayatlarını tehdit eden bir sorun haline getiren türlerdir. Bunun yanı sıra kadın cinayetleri de cinsiyet temelli olmakla birlikte genelde kadının tanıdığı bir erkek, çoğu zaman partneri ya da aile üyeleri tarafından gerçekleşen bir şiddet biçimidir. Bazı durumlarda, bu şiddeti uygulayan erkeklerin psikolojik veya duygusal olarak yaşadığı sorunlar olduğu gözlenmiştir. Özellikle çocuklukta yaşanan travmalar, kötü ebeveyn modelleri ve kişilik bozuklukları şiddet eğilimini arttırabilir. Ancak bu tür psikolojik temelli sorunlar, şiddetin temel nedeni değil, sadece bu durumun ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenlerdir” diye konuştu.


“Manipülatif gerekçelerin altında yatan gerçek neden sorgulanmalıdır”


Şiddet uygulayan erkeklerin manipülasyon uyguladığını da anlatan Psikolog Buse Şimşek, daha sonra şunları söyledi:


“Günümüzde artık sıkça görüyoruz ki şiddet uygulayan erkek, bu etkenleri neden olarak göstererek yaptığı şeyi örtbas etmeye yönelik manipülasyonlar uygulamaktadır. Bu manipülasyonlar, genelde durumu hafifleterek kişinin sorumluluktan kaçmasını sağlayan bahanelerdir. Kadına yönelik şiddeti örtbas etmek amacıyla kullanılan bu tür bahaneler, şiddetin gerçek doğasını gizleyerek durumu meşru kılmayı hedefler. Bu bahaneler, şiddet uygulayan erkeğin sorumluluğunu azaltırken kadını suçlu konuma getirir. Unutmayın ki her ne sebep öne sürülürse sürülsün, şiddeti hiçbir bahane haklı çıkaramaz. Aksine bu tür manipülatif gerekçelerin altında yatan gerçek neden sorgulanmalıdır.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Kapadokya’da kaçak yapıların yıkımı sürüyor Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde tescilli binaya yakın inşa edilmiş kaçak restoran, Kapadokya Alan Başkanlığı görevlilerinin kontrolünde yıkıldı. UNESCO’nun Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne aldığı Kapadokya bölgesinde, kaçak ve uygunsuz yapıların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara devam ediliyor. Kapadokya’nın eşsiz doğal ve kültürel mirasını korumak amacıyla yürütülen çalışmalar, bölgedeki yapılaşma şartlarına aykırı yapıların tespit edilerek kaldırılmasıyla devam ediyor. Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından Ürgüp ilçesi Duayeri Mahallesi Cemal Seymen Sokakta tescilli binaya yapışık olarak yapılan 2 katlı, 63 metrekare restoran Kapadokya Alan Başkanlığının kontrolünde yıkıldı. Kapadokya Ala Başkanlığı tarafından 2024 yılının ilk 10 ayında 160 kaçak binanın yıkımının gerçekleştirildiği öğrenildi. Kapadokya Alan Başkanlığı bölgedeki kaçak yapıları, imar mevzuatı doğrultusunda tespitinin ardından kaldırarak, bölgenin doğal oluşumunu koruyor. Kapadokya Alan Başkanlığından yapılan açıklamada, “Bölgedeki tüm kaçak yapılar ortadan kaldırılacak. Bu tür yapılaşmalara karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Bölgenin doğal dokusuna zarar veren, kültürel varlıkları tahrip eden, turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyen tüm uygulamalara karşı mücadelemiz hız kesmeden devam edecektir" denildi.
İstanbul Hanehalkı ikinci çeyrekte seyahate 103 milyar 114 milyon 141 bin TL harcadı Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2024 yılının 2’nci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 115,8 artarak 103 milyar 114 milyon 141 bin TL olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının 2’nci çeyreğine ilişkin Hanehalkı Yurt İçi Turizm verilerini açıkladı. Buna göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan 2’nci çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 16 milyon 148 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 23,3 artarak 19 milyon 830 bin seyahat olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 118 milyon 258 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 6 gece oldu. Seyahate çıkanlar, 103 milyar 114 milyon 141 bin TL harcadı Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2024 yılının 2’nci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 115,8 artarak 103 milyar 114 milyon 141 bin TL olarak gerçekleşti. Bu harcamaların yüzde 90’nını 92 milyar 772 milyon 553 bin TL ile kişisel harcamalar, yüzde 10’nunu ise 10 milyar 341 milyon 588 bin TL ile paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 200 TL oldu. Bu çeyrekte harcama türlerinin toplam seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde en fazla paya yüzde 33,1 ile yeme ve içme harcamaları, yüzde 27,3 ile ulaştırma harcamaları ve yüzde 14,1 ile konaklama harcamaları sahip oldu. Bu harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranları incelendiğinde ise yeme ve içme harcamalarında yüzde 117,1, ulaştırma harcamalarında yüzde 123 ve konaklama harcamalarında ise yüzde 112,2’lik artış görüldü. Yakınları ziyaret amacı ile yapılan seyahatler yüzde 62,4 ile ilk sırada yer aldı Seyahate çıkış amaçlarında ikinci sırada yüzde 31,6 ile ‘gezi, eğlence, tatil’, üçüncü sırada ise yüzde 2,7 ile ‘sağlık’ yer aldı. Seyahate çıkanlar en çok arkadaş veya akraba evinde kaldı Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 86 milyon 604 bin geceleme sayısı ile en çok ‘arkadaş veya akraba evinde" kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 13 milyon 925 bin geceleme ile ‘kendi evi’ yer alırken, ‘otel’ 10 milyon 308 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.