TEKNOLOJİ - 03 Ekim 2024 Perşembe 11:15

Hürkuş, Hürjet ve ANKA-III’den kol uçuşu

A
A
A
Hürkuş, Hürjet ve ANKA-III’den kol uçuşu

Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te HÜRKUŞ, HÜRJET ve ANKA-III kol uçuşuyla izleyenleri mest etti.


Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ana yürütücülüğünde Adana Havalimanı’nda ziyaretçilere kapılarını açan TEKNOFEST 2024’te ikinci gün heyecanı başladı.


İnsansız savaş uçağı ANKA III, TEKNOFEST Adana’da bir ilke imza attı. TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA III, ilk defa gösteri uçuşu gerçekleştirdi. ANKA-III, HÜRJET ve HÜRKUŞ ilk kez kol uçuşu gerçekleştirdi.


Kol uçuşunun ardından HÜRJET ve HÜRKUŞ gösteri uçuşu yapıp izleyenleri mest etti.


Kızıyla birlikte uçuşları izlemek için gelen Nagihan Genç isimli vatandaş, Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Eylül Sena Saatçi isimli genç ise uçuşları izlerken gurur duyduğunu söyledi.



Hürkuş, Hürjet ve ANKA-III’den kol uçuşu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın Eylül ayı ihracatı 93 milyon dolar oldu Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Eylül ayı ihracatı 93,6 milyon dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Eylül ayında yüzde 2’lik artışla 1 milyar 542 milyon dolarlık ihracata imza attığını açıklarken 2024 yılının 9 aylık döneminde ihracatı yatay bir seyirle 13 milyar 626 milyon dolar oldu, son 1 yıllık dönemdeki ihracatı da 18 milyar 203 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Paylaşılan verilere göre ise Aydın’ın 2024 yılı Eylül ayı ihracat rakamları da belli oldu. Zeytinden incire kadar birçok ihracat ürününe sahip Aydın’ın Ağustos ayında 77 milyon dolar olan ihracat rakamı Eylül ayında yaklaşık yüzde 21 artış göstererek 93,6 milyon dolar oldu. Ege Bölgesi’nin Eylül ayı ihracatı 2 milyar 656 milyon dolar olurken, Aydın 93,6 milyon dolarlık ihracatla Eylül ayını geride bıraktı. 2024/25 sezonunda kuru incir ihracatının iki hafta öne çekilmesi Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (EKMİB) Eylül ayı ihracatının yüzde 44’lük artışla 82 milyon dolardan 118,6 milyon dolara ulaşmasını sağladı. EKMİB, Eylül ayında EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat artış rekortmeni oldu. Yeni sezona hazırlanan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise Eylül ayını 44 milyon 102 bin dolarlık ihracatla geride bıraktı.
İstanbul Plaj Futbolu Milli Takımı, TFF kararıyla 2025 FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nden çekildi Plaj Futbolu Milli Takımı, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) aldığı karar neticesinde 2025 FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nden çekildi. 2025 FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası’nın Avrupa elemelerinde Plaj Futbolu Milli Takımı yer almayacak. D Grubu’nda Belarus, Moldova ve Belçika’nın rakibi olan milliler; Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı kararla turnuvadan çekildi. Böyleece 2005 yılından bu yana düzenlenen FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası’nda Türkiye ilk defa yer almayacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan 2009 ve 2013 yıllarındaki Plaj Futbolu Dünya Kupası finallerini yöneten eski FIFA Plaj Futbolu Hakemi Serdar Akçer, “2006 yılından itibaren TFF bir milli takım kurup, FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası’na katılmaya başladı. 2025 FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası’nın elemeleri bugün İspanya’nın Cadiz şehrinde başlıyor. Eylül ayında gruplar çekildi ve Türkiye de D Grubu’na düştü; Belarus, Moldova ve Belçika ile aynı gruba. Ne olduysa TFF, turnuvaya 1 hafta kala resmi bir başvuru yapıp turnuvadan çekildiğini bildirmiş. D Grubu 3 takıma düştü. Sonuçta da biz ilk defa Plaj Futbolu Dünya Kupası’na katılmıyoruz” diye konuştu. “Duyduğum kadarıyla maddi durumdan dolayı katılmıyoruz” Çekilmenin maddi tasarruftan kaynaklandığına yönelik duyum aldığını ve bunun birçok milli sporcuyu olumsuz yönde etkileyen bir karar olduğunu ifade eden Akçer, “Kusura bakmasın kimse ama tasarrufla falan açıklanamaz. Bu kadar önemliyken neden katılmadığımızı hala anlamadım. Benim duyduğum kadarıyla maddi durumdan dolayı katılmıyoruz. Bir önceki sene takım 7-8 tane turnuvaya gitmişti. Bu yıl ise yalnızca Moldova’da düzenlenen Avrupa A Ligi’ne katıldı ve Dünya Kupası’na katılacaktı. Şunu unutuyorlar; bizim bir ligimiz var ve buradaki genç çocukların hedefi ve milli forma hayalleri var. Milli forma giyerlerse avantaj sahibi oluyorlar, üniversitelere kontenjanlardan girebiliyorlar. Devletin kademelerinde kontenjan kullanabiliyorlar. Haklı olarak da buralara emekte bulunuyorlar” cümlelerine yer verdi. “Hacıosmanoğlu’ndan başka hiçbir TFF başkanı takımı çekmedi” Mevcut TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’ndan önceki hiçbir TFF başkanının takımı çekme kararı alınmadığını söyleyen Serdar Akçer, “Ben şuna üzülüyorum; Moldova, Malta, Belarus gibi ülkeler orada varken, bu kadar futbolun yaygın olduğu bir ülke olarak neden yokuz. Tarihin hiçbir TFF başkanı takımı geriye çekmedi. Niye İbrahim Hacıosmanoğlu takımı geriye çekti? Ben bunu çok merak ediyorum. Türkiye futbolunun en kaotik dönemleri denilen zamanlarda bile bu takım çekilmedi” dedi.
Malatya Sadıkoğlu, çağrısını yineledi: "6. Bölge teşvikleri devam etmeli" Malatya’dan Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 artışla 45 milyon 702 bin dolar ihracat gerçekleştiğini belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Deprem sonrası yeniden ivme kazanan ihracatımızın olumsuz etkilenmemesi için 6. Bölge Teşvikleri devam etmeli” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Malatya olarak Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 artışla 45 milyon 702 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Eylül ayı ihracatımızla birlikte 2024 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 303 milyon 55 bin dolar ihracata ulaşmayı başardık. Finansman sorunu ve yüksek maliyetlere rağmen ihracata, üretime, istihdama ve kalkınmaya büyük katkı sağlayan üyelerimizi ve tüm çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi. İvme kazanan ihracatın olumsuz etkilenmemesi ve üretim sürekliliğinin sağlanması için 6. Bölge Teşvik süresinin uzatılmasını kaydeden Başkan Sadıkoğlu, “Deprem sonrası yaşadığımız ciddi personel sorunu devam ediyor. Personel sorunu üretim kapasitelerini de olumsuz yönde etkiliyor. Buna rağmen ihracatımız ivmelenmiş durumda. Böylesi bir süreçte 6. Bölge Teşvik Destekleri süresinin sona ermesi sorunuyla karşı karşıyayız. 3 ay sonra teşviklerin sona erecek olması mevcut yatırımcıyı ve yatırım düşüncesinde olan iş insanlarımızı tedirgin ediyor. 6. Bölge Teşvik Süresinin uzatılması talebimizi bir kez daha yineliyoruz” şeklinde konuştu. İhracatçı firmaların süre gelen sorunlarına da değinen Başkan Sadıkoğlu, “İhracatçı üyelerimizin artan maliyetleri, finansmana erişim sorunları, yatay seyreden döviz kurları gibi faktörler nedeniyle rekabet gücü giderek azalıyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu’da tansiyonun bir hayli yüksek olduğu bu dönemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik İhracatçı firmaların süre gelen sorunlarına da değinen Başkan Sadıkoğlu, şöyle devam etti: “İhracatçı üyelerimizin artan maliyetleri, finansmana erişim sorunları, yatay seyreden döviz kurları gibi faktörler nedeniyle rekabet gücü giderek azalıyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu’da tansiyonun bir hayli yüksek olduğu bu dönemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar dış talebi daha da azaltabilir. Dolayısıyla ihracatçılarımızın ve iş insanlarımızın elini güçlendirecek yeni teşvikler bekliyoruz” diye konuştu.
Trabzon Trabzon’da ’Bir tıkla’ mezar ziyareti artık mümkün Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı, şehirdeki tüm mezarları dijital ortamda kayıt altına alıyor. Vatandaşlar belediyenin resmi internet sitesi üzerinden Mezarlık Bilgi Sistemi’ne erişim sağlayarak, vefat eden yakınlarının mezar adresi, mezar yeri fotoğrafı ve diğer bilgilere ulaşabiliyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı, 2024 yılında 8 bin 519 cenaze hizmeti verirken, Mezarlık Bilgi Sistemi ile de önemli bir dijital yenilik getiriyor. Bu sistem sayesinde şehirdeki tüm mezarlar detaylı bir şekilde kayıt altına alınıyor. Vatandaşlar, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesi üzerinden Mezarlık Bilgi Sistemi’ne erişim sağlayarak, vefat eden yakınlarının mezar adresi, mezar yeri fotoğrafı ve diğer bilgilere kolayca ulaşabiliyor. Mezarlık Bilgi Sistemi’ne şu an için 50 mezarlıkta bulunan 36 bin 446 mezar kayıt edilmiş durumda. Şehir genelindeki tüm mezarların sisteme dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Mezarlık Bilgi Sistemi, vatandaşlarımıza kapsamlı bir hizmet sunarak, defin aramaları yapmanın yanı sıra günlük vefat bilgilerini ve cenaze namazlarının hangi camilerde kılınacağını, defin yerlerini detaylı bir şekilde öğrenme imkânı sağlamaktadır. Sistem, ayrıca vatandaşlarımızın vefat anında neler yapması gerektiğine dair bilgilendirici rehberlik sunarken, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu defin hizmetleri, cenaze yıkama, taziye ve benzeri hizmetlerden nasıl faydalanabileceklerine dair yönlendirmeler de sunmaktadır. Bununla birlikte, günlük defin hizmetlerine ilişkin yıkama, taziye ve defin işlemlerine dair istatistiki veriler de sistemde yer almakta olup, bu bilgiler kullanıcıların süreci daha kolay ve hızlı bir şekilde yönetmelerine olanak tanımaktadır. Sistem, cenaze sahiplerinin ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır” denildi.
Bursa BTSO, AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi yeni çevre forumu için hazırlıklara başladı BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi, iş dünyasının sürdürülebilir üretim ve ihracat hedeflerine destek vermek ve kent ekonomisinin rekabet gücünü artırmak amacıyla çalışmalarını hızlandırdı. Konsey üyeleri, yeşil dönüşüm çerçevesinde ilkini haziran ayında gerçekleştirdiği Uludağ Çevre Forumu’nun ikincisi için de hazırlıklara başladı. AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından iş dünyası için referans eğitim merkezi olarak kurgulanan Bursa Business School’da bir araya geldi. Konseyin açılış toplantısına BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, Konsey Başkanı Vedat Kılıç, Konsey Başkan Yardımcısı Fatih Dursun, BTSO meclis ve komite üyeleri ile üniversiteler, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının temsilcileri katıldı. İki gün süren çalıştayın açılış toplantısına Bursa Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Emel Gözükara Durmaz da katıldı. “Sürdürülebilir üretim hedefi” Toplantının açılışını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, Türkiye’nin en önemli ihraç pazarları olan AB’de yeni ticaret politikaları ve çevreye duyarlı üretimin ön plana çıktığı bir süreçle karşı karşıya olduklarını söyledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda sürdürülebilir çevre politikalarının sanayiye entegrasyonu konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Hakan Batmaz, “Bu çerçevesinde Bursa’da tüm paydaşlarımızla birlikte odamız çatısı altında hayata geçirdiğimiz AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi ile sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm çerçevesinde küresel ticarette ortaya çıkan yeni sistemlerin sektörlerimiz adına oluşturacağı risk ve fırsatları göz önünde bulunduruyoruz. İş dünyamıza rehberlik edecek çalışmaların koordinasyonunu sağlıyoruz. Konsey çalışmalarımızla ulusal ve küresel gelişmeleri takip ederek sürdürülebilir üretimin yaygınlaştırılması ve bu konuda üyelerimizin farkındalığını geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. “Kaynaklar etkin ve verimli kullanılmalı” Toplantıda söz alan Bursa Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Emel Gözükara Durmaz, dünyada iklim değişikliği ile mücadelenin artarak sürdüğünü, yaşanan değişimin ticaret politikalarıyla bağlantısının da giderek güçlendiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile toplam dış ticaret hacminin 2023 yılında 104 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Durmaz, sektörlerin AB pazarlarındaki rekabetçiliğini korumak amacıyla İklim Şurası’ndan Çevre Ajansı’na, Paris İklim Anlaşması’ndan Yeşil OSB’lere kadar çok sayıda yasal düzenleme, eylem planı ve işbirliklerine imza attıklarını söyledi. Kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerektiğini belirten Emel Gözükara Durmaz, bu kapsamda yapılan çalışmalar için de BTSO’ya teşekkür etti. “Yeni ekonomide rakiplerimize göre daha avantajlıyız” AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkanı Vedat Kılıç ise kendilerine sundukları çalışma şartları ve vizyon projelerinden dolayı BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’a ve Yönetim Kurulu’na teşekkür etti. Konsey çalışmalarıyla Bursa iş dünyasının yeşil dönüşüm entegrasyonunu sağlamak istediklerini ve sektörlerin rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını belirten Vedat Kılıç, “Yeni ekonomi modelinde rakiplerimize nazaran güçlü olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü yaklaşık 85 milyon nüfuslu bir ülkede 110 milyon tonluk değerlendirilebilecek atık potansiyeline sahibiz. Hedef pazarımız AB’nin hemen yanı başındayız. Ayrıca 50 milyon tonluk kapasite ile dünyanın en büyük metal alıcısı ülke konumundayız. Kağıt geri dönüşümünde de son 5 yılda 2 milyon tonlardan 8 milyon tonlara ulaşan bir kapasitemiz var. Gücümüzü doğru bir şekilde kullandığımızda hedeflerimize hızlıca ulaşabileceğimizi ve gerek Avupa’nın gerekse de dünyanın en önemli tedarikçisi olabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu. “Çevre Forumu, bölgemiz için referans bir etkinlik haline gelecek” BTSO Meclis Üyesi ve AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkan Yardımcısı Fatih Dursun da Konsey çalışmaları doğrultusunda 5-6 Haziran tarihlerinde ‘Yeşil Üretim, Temiz Gelecek’ temasıyla Uludağ’da gerçekleştirdikleri Çevre Forumu’nun oldukça başarılı geçtiğini ifade etti. Kamu, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinin de katkılarıyla gerçekleştirilen forumda, AB uyum sürecinde sanayiye yönelik finansman kaynaklarından yeşil dönüşüm ve sınırda karbon düzenlemesine kadar farklı konularda 5 oturum gerçekleştirdiklerini hatırlatan Dursun, “Çevre Forumu’muzu iki gün boyunca bini aşkın katılımcı takip etti. Yeni ve çok daha etkin bir çevre forumu için çalışmalarımıza başladık. Çevre Forumu’muzu, sadece Bursa için değil, ülkemiz ve bölgemiz için de referans bir etkinlik haline getirmeyi amaçlıyoruz. Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Konsey üyeleri istişarelerde bulundu. Çalıştayın ikinci gününde ise Konseyin alt çalışma grupları oluşturuldu. Buna göre Uludağ Çevre Forumu İcra Kurulu, Eğitim Komisyonu, Lansman ve Kurumsal İletişim Komisyonu ve Mevzuat Komisyonları belirlendi.