SAĞLIK - 22 Aralık 2024 Pazar 09:49

Doç. Dr. Özdil: “Gastroenteroloji hekiminin baktığı hastaların yüzde 30-40’ı İBS hastalarından oluşuyor”

A
A
A
Doç. Dr. Özdil: “Gastroenteroloji hekiminin baktığı hastaların yüzde 30-40’ı İBS hastalarından oluşuyor”

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Burhan Özdil, huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hastalığının toplumda sık görülmeye başladığını ve tamamen ortadan kaldırılabilecek bir hastalık olmadığını belirterek, “Bir gastroenteroloji hekiminin baktığı hastaların neredeyse yüzde 30-40’ı İBS hastalarından oluşuyor” dedi.


Medical Park Adana Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Burhan Özdil, huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hastalığı hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Özdil, hastalığın bulgularından bahsederek, “En az son 6 ay içerisinde, 3 haftayı geçen karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve tuvalete çıkmakla rahatlayan şikayetler varsa, huzursuz bağırsak hastalığı tanısı koyarız. Genelde hikayeyle konulan bir tanıdır. Sebebi çok belli değil. Bağırsak hassasiyetinin, ağrı hassasiyetinin artmasıyla alakalı veya ağrı eşiğinin düşmesiyle alakalı herkeste olan gaz İBS hastalarında ağrıya sebep olabiliyor. Bazılarında da sindirimli sorun olduğu için bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor. Ve ağrıyı tetikleyebiliyor. Beyinle bağırsak arasında yakın bir ilişki vardır. Genelde de biz stres ve sıkıntının özellikle tetikleyici sebep olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.


“Detaylı araştırmak gerekir”


Huzursuz bağırsak sendromunun 30 ve 50 yaş arasında daha sık görüldüğünü kaydeden Özdil, “Her yaş grubunda da görülebilir. Genelde hastalarda hikaye ile sorgulamayla şikayet durumuna göre tanı konulur. Fakat bir takım alarm semptomları vardır. Kilo kaybı, bulantı, kusma, özellikle gece uykudan ağrıyla uyanması, büyük abdestte kanama olması, bunlar alarm semptomudur ve altta ciddi bir sorun anlamına gelir. Dolayısıyla, detaylı araştırmak gerekir. O zaman endoskopik, kolonoskopi ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur” dedi.


“Diyette karbonhidratlı gıdaları biz azaltıyoruz”


Doç. Dr. Burhan Özdil, huzursuz bağırsak sendromunda beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Özellikle karbonhidratlı gıdaları biz diyette azaltıyoruz. İBS’nin farklı tipleri var, biliyoruz. Kabızlıkla giden tipleri var. Onlarda lifli gıda öneriyoruz. İshalle giden tipleri oluyor. Onlarda daha çok ishal giderici, ishal düzenleyici ilaçlar, tedaviler ve diyetler öneriyoruz. Bir de karma (mix) grup dediğimiz kimi zaman ishal kimi zaman kabızlıkla seyreden tipleri var. Onlarda tedavi biraz daha zor olabiliyor tabii. İshal dönemlerde ishal giderici ilaç verdiğiniz zaman daha fazla kabızlık oluyor. Kabızlık döneminde ilaç verdiğiniz zaman da hasta daha fazla ishal olabiliyor” şeklinde konuştu.


“Tamamen ortadan kaldırılabilecek bir hastalık değil”


Hastalığın sebebi bilinen bir hastalık olmadığı için tedavide şikayetleri azaltıcı ve gaz giderici ilaçlar önerdiklerini söyleyen Doç. Dr. Özdil, şunları kaydetti:


“Özellikle bu hastalığın temelinde bağırsakların aşırı kasılması spazmı vardır. Spazm giderici ilaçlar öneriyoruz. İshal olanlara ishal ilacı, kabızlığı olanlarda kabızlık giderici tedaviler öneriyoruz. Hastalık artık yaygın görülüyor. Son zaman toplumda bayağı artmaya başladı. Bu hastalığın bazı çalışmalarda toplumda yüzde 10-20 arasında, bazı çalışmalarda ise yüzde 30-40’a kadar olabileceği söyleniyor. Ama gastroenteroloji kliniğinde bir gastroenteroloji hekiminin baktığı hastaların neredeyse yüzde 30-40’ı İBS hastalarından oluşuyor. Dolayısıyla, önemli bir hastalık ve bir toplumsal sorun. Özellikle 40 yaşından sonraki hastalarda, ani gelişen semptomları olanlarda ve 2-6 haftalık tedaviye rağmen semptomda düzelme olmayanlarda, daha önce endoskopi, kolonoskopi yapılmamışsa mutlaka yapılmasını da öneriyoruz. Çünkü 40- 50 yaşlarından itibaren mide, bağırsak kanseri riski artmaya başlıyor. Bu hastalık hem gastroenteroloji hem diyetetik hem de psikolojik yönü olan bir hastalık. Üçlü bir tedavi yöntemi izlemek lazım. Hasta- hekim ilişkisi çok önemli, hastaların ikna olmaları gerekiyor. Burada organik bir sebep dediğimiz, gözle görülebilir bir hastalık olmadığı için hastayı ikna etmek lazım. Tamamen ortadan kaldırılabilecek bir hastalık değil. Şikayetler azaltılıyor, hasta rahatlatılabiliyor ama bu sürekli ve uzun süreli bir tedavi.”



Doç. Dr. Özdil: “Gastroenteroloji hekiminin baktığı hastaların yüzde 30-40’ı İBS hastalarından oluşuyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 1 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Antalyaspor’u konuk ediyor. Karşılaşmanın ilk yarısı Gaziantep FK’nın 1-0 üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 1. dakikada Maxim’in pasıyla savunma arkasına sarkan Okereke’nin ceza sahası içinden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti fakat ofsayt gerekçesiyle gol geçersiz sayıldı. 17. dakikada savunma arkasına atılan pasla buluşan Van De Streek’in rakibini ekarte ettikten sonra yaptığı vuruşta meşin yuvarlak direğin dibinden dışarı çıktı. 24. dakikada sol kanattan ceza sahası içine giren Mustafa Eskihallaç’ın pasında penaltı noktasına topla buluşan Kozlowski’nin vuruşunda savunmadan seken meşin yuvarlak kornere çıktı. 37. dakikada ceza sahası dışı sağ çaprazda topla buluşan M’Bakata’nın yerden vuruşunda meşin yuvarlak kalenin yanından dışarı gitti. 41. dakikada Mustafa Eskihellaç’ın pasıyla ceza sahası içine giren Okereke rakiplerini geçip pasını Kozlowski’ye aktardı. Kozlowski’nin kale önüne vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 Hakemler: Oğuzhan Çakır, Hüseyin Aylak, Murat Temel Gaziantep FK: Mustafa Burak Bozan, Salem M’Bakata, Bruno Viana, Ertuğrul Ersoy, Mustafa Eskihellaç, Deian Sorescu, N’diaye, Kacper Kozlowski, David Okereke, Maxim, Halil Dervişoğlu Yedekler: Halil Bağcı, Quentin Duabin, Furkan Soyalp, Christopher Lungoyi, Cyril Mandouki, Mirza Cihan, Kenan Kodro, Ogün Özçiçek, Ömürcan Artan, Mustafa Doğru Teknik Direktör: Selçuk İnan Antalyaspor: Kenan Piric, Mert Yılmaz, Veysel Sarı, Thalisson Da Silva, Bünyamin Balcı, Oleksandr Petrusenko, Jakup Kaluzinski, Soner Dikmen, Van De Streek, Moussa Djenepo, Adolfo Gaich Yedekler: Abdullah Yiğiter, Amar Gerxhaliu, Erdal Rakip, Andros Townsend, Hasan Ürkmez, Deni Milosevic, Harun Toprak, Abdurrahim Dursun, Braian Samudio, Taha Osman Özmert Teknik Direktör: Alex De Souza Gol: Kacper Kozlowski (dk. 41) (Gaziantep FK) Sarı kart: Oleksandr Petrusenko (Antalyaspor)
Manisa Turizm Komisyonu Kırkağaç ve Soma’nın turistik değerlerini inceledi Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu, kentin turizm potansiyelini en üst düzeye çıkarma hedefiyle Kırkağaç ve Soma ilçelerindeki tarihi ve kültürel zenginlikleri yerinde inceleyerek kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Turizm alanında kapsamlı bir yol haritası oluşturmayı hedefleyen Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu, Kırkağaç Belediye Başkanı Üstün Dönmez’i makamında ziyaret ederek ilçenin turizm değerleri hakkında bilgi aldı. Kırkağaç ziyaretine Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Başkanı Lütfi Akdağ’ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili ve komisyon üyesi Erdinç Yavaşlı, Kırkağaç Belediye Başkan Yardımcısı Necdi Özkan, Başkan Danışmanı Ali Osman Kınık, komisyon üyeleri ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Özcan Çetin katıldı. Kırkağaç’ın tarihi dokusuna yolculuk Kırkağaç Belediyesi ziyaretinin ardından komisyon üyeleri, dünyanın en yaşlı ağaçlarından birisi olan Anıt Zeytin Ağacı ve ilçenin tarihi dokusunu yansıtan eski Rum evlerini inceledi. Son olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele döneminde Kırkağaç’a geldiğinde konakladığı ev ziyaret edildi. Kırkağaç ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Soma ilçesini ziyaret etti. Soma Belediye Başkanı Sercan Okur’u makamında ziyaret ederek ilçenin turizm değerleri hakkında bilgi alındı. Soma ziyaretine, Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Başkanı Lütfi Akdağ’ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili ve komisyon üyesi Erdinç Yavaşlı, Gülten Ezgi Tulaz, Mustafa Gül, Yasin Yalçın, Baha Özgen, Hüsnü Serdar Bozdemir, Savaş Aktepe ve Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Özcan Çetin’in katılımıyla Soma ilçesinin tarihi ve kültürel değerleri yerinde incelendi. Soma’nın maden ve kültür mirası Komisyon üyeleri ve Soma Belediye Başkanı Sercan Okur’un da içinde bulunduğu heyet ile birlikte Emir Hıdır Bey Camii, Tarihi Hamam ve Bedesten’i gezerek bölgenin köklü geçmişine tanıklık etti. Kültür Evi ve Damgacı Camii ziyaretlerinin ardından, büyüleyici atmosferiyle ünlü Darkale Mahallesi’nde incelemelerde bulunuldu. Programın bir sonraki durağı ise, Soma’nın yenilikçi projelerinden Millet Bahçesi ve Maden Müzesi oldu. Akabinde komisyon üyeleri, Celal Bayar Üniversitesi Soma yerleşkesinde bulunan ve simüle edilmiş Yeraltı Eğitim Ocağı’nı gezerek maden sektörüne ilişkin önemli bilgileri yerinde dinledi. Son olarak, Turgutalp Mahallesi’nde bulunan havuzları ve Tarihi Değirmen’i ziyaretinin ardından Soma turu tamamlandı. Ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, Soma’nın tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkmanın, aynı zamanda turizm potansiyelini geliştirmek için atılacak adımların önemine vurgu yapıldı. Bölgenin değerlerini daha fazla tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalara devam edileceği belirtildi.