GÜNDEM - 17 Aralık 2024 Salı 16:09

Adanalıların çocukluk hatıralarının olduğu lunapark kapandı

A
A
A
Adanalıların çocukluk hatıralarının olduğu lunapark kapandı

Adana’da hafta sonları vatandaşların akın ettiği Adnan Menderes Lunapark Eğlence Tesisleri 32 yılın ardından kapanırken, yerine Çukurova İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının yapılacağı öğrenildi.


Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde 1992’den beri hizmet veren ve 6 dönüm üzerinde kurulu olan Adnan Menderes Lunapark Eğlence Tesisleri geçtiğimiz günlerde kapatıldı. Lunaparkın kapanmasıyla birlikte aletler sökülmeye başlanırken lunapark çalışanları yetkililer tarafından henüz yer gösterilmediğini, bir an önce faaliyete geçmeyi istediklerini belirtti.



"Adana’nın tek lunaparkıydı, Adanalıya hizmet etmek istiyoruz"


Lunapark işletmecisi İsa Önük, 1992’den beri aynı yerde hizmet ettiklerini belirterek, "Bizi buradan çıkarmak istiyorlar. Bize 10 dönümlük bir yer lazım. Biz bu tesisimizi daha güzel şekilde yeniden kurup Adanalıya hizmet etmek istiyoruz. Adana’nın tek lunaparkıydı burası. 40 yıldır bu işi yapıyoruz, yer de gösterilmiyor. Faaliyetimiz durdurulduğu gibi sökme işlemi başladı. Belirsizlik var yer gösterilmediği için bu makineleri ne yapacağız bilmiyoruz. Yetkililerden, Zeydan Karalar başkanımızdan destek istiyoruz" diye konuştu.



"Yer gösterilmesini ve bir an önce orada faaliyete geçmeyi istiyoruz"


Amaçlarının Adana’ya değer katmak olduğunu söyleyen Önük, "Adana’nın tek bir lunaparkı var o da olmazsa bu çocuklar nereye gidecek. Hafta sonu çocuklar buraya geliyordu. Aileleriyle eğleniyordu. Milli Emlak’tan kiralıktı burası. Şimdi ’makineleri sökün çıkın’ diyorlar. Bizler Adana’ya hizmet veriyoruz. 40-50 tane çalışanı var buranın. Yer gösterilmesini ve bir an önce orada faaliyete geçmeyi istiyoruz" dedi.



"Her şehirde bir lunapark olması lazım"


Erkan Baran Ünüvar isimli genç de, "Biz lunaparka eğlenmeye gelmiştik. Adana’da yapılacak pek bir aktivite olmadığı için hafta sonları da geliyorduk. Şimdi böyle bir karar almışlar. Bu da bizi gerçekten üzdü. Her şehirde bir lunapark olması lazım. Her büyükşehirde de lunapark var burada da olmalı. Üzgünüz" şeklinde konuştu.


Lunaparkın yerine ise Çukurova İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binasının yapılacağı öğrenildi.



Adanalıların çocukluk hatıralarının olduğu lunapark kapandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Eski Burdur Belediye Başkanı Akkaya: "Kazılarda çıkan kemikler, bu bölgedeki Rum mezarlığına ait olabilir’" Eski Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur Öğretmenevi bahçesindeki çevre düzenleme çalışmalarında bulunan kemiklerin eski bir Rum mezarlığına ait olabileceğini söyledi. Burdur merkez Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Burdur Öğretmenevi bahçesinde peyzaj düzenlemesi sırasında kanalizasyon için kanal açan işçiler, birden fazla insan kemiği buldu. Durum polise bildirilirken, olay yerinde güvenlik önlemleri alan olay yeri inceleme ekipleri bölgedeki çalışmalara başladı. İçinde birden fazla kemik bulunan alanda yapılan kazı genişletildi. Kemiklerin yaklaşık 80-90 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilirken, müze yetkililerine haber verildi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü yetkilileri alanda inceleme başlattı. Burdur’daki eski Müslüman mezarlıkları şehir dışında olduğundan bölgenin eski bir Rum veya Ermeni mezarlığı olabileceği öngörülüyor. “Rum mezarlığı olabilir” Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan emekli öğretmen ve eski Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur’un kültürel varlıkları üzerine uzun yıllardır araştırmalar yaptığını, özellikle şehirdeki gayrimüslimlerin tarihini incelediğini belirterek, "Ben, Burdur’un kültürel varlıkları üzerine bir çalışma başlatmıştım. Burdur’da gayrimüslimler de yaşıyordu, özellikle mübadeleye kadar Rumlar ve Ermeniler de burada bulunuyordu. Mezarlıklar konusunu ele alırken Müslüman mezarlıklarının yerleri belli olsa da, Rumlara ait mezarlığın yerini bilmiyordum. Fakat birkaç yaşlı kişiden, Tarım İl Müdürlüğü’nün kuzeybatı istikametinde bir yerin olabileceğini duymuştum. Bugün öğretmenevi bahçesinde yapılan kazıda insan kemiklerinin çıkması bu tezi kuvvetlendirdi. Çünkü burası Rumların yaşadığı Zafer Mahallesi’ne oldukça yakın bir yer" dedi. Akkaya, Burdur’daki Rum nüfusunun 300-500 hane arasında olduğunu ve 1920 yılına kadar Burdur’da yaşadıklarını belirtti. Öğretmenevi’nin de Zafer Mahallesi’nin kuzeyinde olduğunu ifade eden Akkaya, "Kazılarda çıkan kemikler, bu bölgedeki Rum mezarlığına ait olduğunu gösteriyor" dedi. Akkaya, "Türkler, Burdur’a 1100’lü yılların sonunda gelmeye başlamışlar ve o dönemde Burdur’da Rumlar yaşıyordu. 1920’lere kadar buradalar. Ancak 1922’deki mübadele sırasında buradaki Rumlar Yunanistan’a gitmek zorunda kaldı. Yunanistan’daki soydaşlarımız da Burdur’a geldi ve o dönemdeki Rumlardan kalan evler onlara verildi" diye konuştu. Akkaya, daha önce sadece bir duyumla bu mezarlığın varlığından haberdar olduklarını ifade ederek, "Bugün öğretmenevi bahçesinde yapılan kazı, bu tarihi tezi ortaya çıkarmış oldu. Burdur’daki Rum mezarlığına ait buluntular, bu kazıda çıkan kemiklerle doğrulanmış oldu" dedi. Olay müze ve MAKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü ekiplerinin çalışmaları sonrası netlik kazanacak.