GÜNDEM - 16 Nisan 2025 Çarşamba 09:58

Adana yollarında kadın dolmuş şoförü

A
A
A
Adana yollarında kadın dolmuş şoförü

Adana’da daha önce tır sürücülüğü yapan 2 çocuk annesi bir kadın evine ekmek götürebilmek için şimdi de toplu taşıma sürücülüğü yapıyor.


Yurtdışında 3 yıl tır sürücülüğü yapan 2 çocuk annesi Fatma Kadıoğlu çocukları için memlekete dönünce çocukluğundan bu yana çok sevdiği şoförlüğü yine bırakamadı. Bu kez de genelde erkek işi olan toplu taşıma sürücülüğüne başladı. Çalıştığı firmada tek kadın sürücü olan Kandemir’in kullandığı dolmuşa binen vatandaşlar önce şaşırsa da dolmuştan çok mutlu bir şekilde ayrılıyor. Kandemir’in çalıştığı dolmuşa da kadın eli dediği süslemelerden görmek mümkün.


Kadıoğlu, işini çok sevdiğini belirterek, "Aslında büyükşehir belediyesi otobüslerinde çalışmayı çok istedim. Bu zaman diliminde de dolmuşta şuan hizmet veriyorum. Şoförlüğü çocukluğumdan bu yana çok seviyorum. Ben, uluslararası tır şoförlüğü de yaptım. Yurt dışından çocuklarım için gelmek zorunda kaldım. 3 yıl boyunca tır kullandım. Genelde Asya kıtasına gittim" dedi.


Kadıoğlu, şuan Adana’da hizmet verdiğini belirterek şöyle devam etti:


"Dolmuşu denedim ve baktım yapabiliyorum. Çok güzel tepkiler alıyorum. Yolcular, genelde daha kibar buluyorlar ve daha sakin kullandığımı söylüyorlar. Aracın içini de süslediğim için daha da ilgi çekiyor. Bu iş çok yorucu sabah 05.30 gibi başlayıp gece 00.00’a kadar devam ediyor. Çocuklarıma zaman ayırıp annelik yapmak istiyorum. Sabah erken başlayıp gece geldiğim için zamanım olmuyor. Bayramda bile çocuklarımı göremedim. Maddi sıkıntılarımızda var. Kızım okulunu bıraktı kardeşine bakmak için."


Dolmuşa binen Eylem Paydaş, "Belediye otobüslerinin şoförlerinin kadın olduğunu biliyorum ancak Cemalpaşa dolmuşunda genelde erkekler oluyor ve kabalar. Aracı kullanan kişinin kadın olması çok hoşuma gitti. Her işe el atmalarını istiyorum. Çok sevindim ve kazasız sürüşler diliyorum. Çok şaşırdım çünkü dolmuşlarda kadın sürücü olmuyor" diye konuştu.


Yusuf Kardemir, "Genelde kadınlar tarafından çok tercih edilmeyen bir meslek. Bence herkes her işi yapabilir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Kavas’tan geçmişten günümüze Afrika Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi İrfan Meclisi programına konuk oldu. Kavas; dünü, bugünü ve yarınıyla Afrika’yı anlattı. Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM) Başkanı, Senegal ve Çad Eski Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika coğrafyasına dair tecrübelerini ve ülkemizin bu bölgede üstlendiği stratejik ve gönül temelli misyonunu paylaştı. 21. Yüzyılın Kıtası Afrika ve Türkiye için önemini anlatan Kavas, katılımcıların sorularını da cevapladı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, geniş bir katılımla gerçekleştirilen programda değerli konuların paylaşıldığını ifade ederek, " TDED İrfan Meclisimizde Çad ve Senegal’de büyükelçilik yapmış, Afrika Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof.Dr. Ahmet Kavas hocamızı ağırladık. Afrika tarihini, Türklerin Afrika’daki izlerini ve bugünkü emperyal ülkelerin Afrika’da Türkiye ile nasıl da ekonomik, dil, kültür ve eğitimde mücadele ettiklerini dinledik. Prof.Dr. Ahmet Kavas Hocama ve meclisimize iştirak eden tüm dostlara teşekkür ederim" dedi. Programa Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Türkiye İslam Alimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, AGV Mütevelli heyeti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ağırman, EBB Kültür Daire Ergün Engin, akademisyen, bürokrat, gazeteci ve kültür adamları katıldı. Program Erzurum gazelleriyle son buldu.