GÜNDEM - 17 Ekim 2024 Perşembe 14:35

50 bin dolarlık tespih görücüye çıktı

A
A
A
50 bin dolarlık tespih görücüye çıktı

Adana’da 3’üncüsü gerçekleştirilen Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı’nda 50 bin dolar değeriyle ‘Osmanlı Sıkma Kehribar’ fuarın en pahalı tespihlerinden birisi olarak dikkat çekiyor.


Adana 3.Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı’nda 50 bin dolar değerindeki, 210 gram ağırlığında olan Osmanlı Sıkma Kehribar tespih görücüye çıktı.


Tespihi satan Mehmet Demir, ”Tespih Osmanlı Sıkma kehribardır. 1900’lü yıllarda Almanlar tarafından üretilen malzemeden yapılmış tespihtir. 210 gram ağırlığı vardır, tespihi değerli kılan tek parça oluşu ebat ölçüleri değerli kılıyor. Muadillerini geçerek, koleksiyonların gözdesi aranan haline geliyor” dedi.



“Koleksiyonerler 50 bin dolara az diyor”


Demir, ”Fiyatı 50 bin dolardır. Tespihi bilmeyenler, kültürünü bilmeyenler Osmanlı sıkma kehribara vakıf olmayan 50 bin dolar gülünç geliyor onlara. Bunu bilmeyenler 50 bin dolar çok abartı bir meblağ geliyor, işi bilenler bunun koleksiyonerliği yapanlar tespihi görünce 50 bin doların az olduğunu belirtiyor” sözlerine yer verdi.



50 bin dolarlık tespih görücüye çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Büyük dedesinin buluşu ile konser verdi Rus müzisyen Peter Theremin, 1919’da büyük dedesi Rus fizikçi Lev Theremin tarafından bulunan ve dünyadaki "ilk ve tek temassız" müzik enstrümanı olarak bilinen "Theremin" ile Nevşehir’de konser verdi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlen programda sahne alan Teremin, dedesinin 100 yıl önce bulduğu ve kendi soyadını verdiği Theremin ile çeşitli müzikleri seslendirdi. Tanınan Türk müziklerinden “bir başkadır benim memleketim” şarkısını temas etmeden ses çıkarabilen özel tasarım enstrüman ile çalan Thremin, büyük alkış aldı. Theremin adı verilen müzik aletinin özellikleri ve temas etmeden sesi nasıl çıkarabildiğini anlatan Theremin, "Dedem müzisyen ve fizikçiydi. Yaklaşık 100 yıl önce bu enstrümanı buldu. Bugüne kadar benzeri yapılmamış olan temassız bir enstrüman. Sağ el notalar, sol el ise ses seviyesini ayarlamak için kullanılıyor. Piyano, keman gibi enstrümanlarda olduğu gibi kendine özgü sesi var. Öncelikle kulağımızı sonra ise kas hafızasını kullanmamız gerekiyor. Alışınca bilinçaltında parmaklar yaklaşık olarak nereye gideceğini biliyor. Tonları yakalamak için çok uğraşı vermek gerekiyor. İlk defa Türkiye’ye geldim. Şanlıurfa’da konserden sonra Göbekli Tepe, Harran gibi yerleri gezdim. Türkiye’ye geleceğimiz vakit, bir Türk müziğine de hazırlanıp nezaketen çalmak istedik. Ama Türk müziği, kalbime öylesine girdi ki başka ülkelere gittiğimde dinletmek için repertuvarıma Türk müziklerini ekleyeceğim." Klasik müzik, film müzikleri başta olmak üzere farklı müzikleri çalan Theremin, dinleyicilerin keyifli bir zaman geçirmesini sağladı.